Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.
Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

Mia Anderssén-Löf söker dekanjobb – beredd att lämna Pedersöre efter knappt år

BORGÅ STIFT.

Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon.

25.4.2022 kl. 12:16

Mia Anderssén-Löf, 37, är beredd att lämna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre. Hon har sökt det lediganslagna jobbet som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå som ska tillträdas i höst.

Det kan betraktas som överraskande eftersom Mia Anderssén-Löf för bara åtta månader sedan i ett mycket uppmärksammat kyrkoherdeval valdes till tjänsten i Pedersöre. Anderssén-Löf fick omkring 60 procent av rösterna mot motkandidaten Harry S. Backström.

Mia Anderssén-Löf säger att hon sökt stiftsdekanstjänsten för att hon alltid haft den tanken att hon vill tjäna kyrkan där kyrkan behöver henne.

– Jag har känt det som min kallelse och plikt att ställa mig till förfogande så att domkapitlet får ett urval, ett utbud mot vilket de kan pröva vilket behov stiftet har för den här tjänsten just nu.

På måndagsmorgonen var Mia Anderssén-Löfs ansökan var den enda som lämnats i hos domkapitlet i Borgå. Under dagen skickade också stiftssekreterare Tomas Ray in sin ansökan. Till Kyrkpressen svarade åtminstone kaplanen och forskaren Johanna Björkholm-Kallio, kaplan och assessor Monica Heikel-Nyberg samt kaplan Karl af Hällström att de kommer att söka tjänsten. Domkapitlets andra prästassessor, kyrkoherde Stina Lindgård kommer däremot inte att söka jobbet.

I Borgå stift har bara 13 präster i aktiv tjänst den formella behörighet som krävs för de ledande tjänsterna vid domkapitlet.


"Jag såg inte öppningen komma"

I Pedersöre har Mia Anderssén-Löf funderat på stiftsdekanstjänsten en längre tid, och medger att öppningen kom lite väl snabbt för hennes del – bara ett halvt år efter att hon började som kyrkoherde i församlingen efter ett val som engagerade många församlingsbor.

– Jag såg det inte komma, att den skulle lediganslås nu. Det kom överraskande.

Hon har redan berättat för församlingens förtroendevalda och medarbetare att hon har sökt tjänsten, och insett att det finns en besvikelse hos många, som hoppats att hon skulle stanna längre.

– Men jag tänker ändå att det viktiga med kyrkoherdevalet i Pedersöre i augusti var att församlingen fick reflektera över hurdant ledarskap de önskar för sin församling, hurudan utveckling man vill se i församlingens ledning. Den verkligheten försvinner ju ingenstans även om jag skulle bli vald till en annan tjänst.

"Jag trivs som kyrkoherde. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete i Pedersöre."

Hon poängterar att hon inte vill lämna Pedersöre, men är beredd att göra det.

– Jag trivs bra i mitt arbete som kyrkoherde, jag tycker vi har god gemenskap, det går framåt med olika utvecklingsprojekt och jag trivs väldigt bra. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete där. Det finns ingen anledning för mig att lämna församlingen. Jag far inte från någonting.

En sak som vägt tungt då hon fattade beslutet att söka tjänsten är att hon tycker att stiftsdekanens roll är så viktig. I de finska stiften ser rollen lite annorlunda ut än i Borgå stift.

– I ett litet stift blir flexibilitet och mångsidighet mer kritiskt. I ett större stift kan flera tjänstemän nischa sig utifrån sina styrkor och personliga preferenser. I Borgå stift har stiftsdekanens roll sett något annorlunda ut än i de andra stiften – det är kanske en diskussion man borde föra i domkapitlet, om eller hur rollen borde harmonieras med de övriga stiftens. Att kommunikationerna är goda mellan stiftsdekanerna i Finland är värdefullt. Våra två senaste kriser – pandemin och kriget i Ukraina – har visat att läget kan förändras snabbt.

Har någon bett dig söka tjänsten?

– Ingen har ringt och bett mig söka. Det som kommit mig till del är vinkar om att jag kunde ha mycket att ge på den här tjänsten.

– För mig är den övergripande tanken att jag vill tjäna den här kyrkan där kyrkan behöver mig. Var jag gör det mest effektivt just nu får domkapitlet ta ställning till. Jag har frid över att ha ställt mig till förfogande, säger Anderssén-Löf.

Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär som teolog och inom kyrkan. Hon disputerade för teologie doktorsgraden 2017. Året därpå valdes hon till kyrkoherde i Nykarleby 2018, till kontraktsprost 2019 och till medlem av kyrkomötet 2020.

Stiftsdekanen betraktas ofta inom domkapitlet som "nummer två" vid sidan av biskop Bo-Göran Åstrand som leder domkapitlet. Stiftsdekanen svarar i huvudsak för fortbildningen av präster inom stiftet.

Artikeln har uppdaterats kl. 14.30 med kommentarer av Mia Anderssén-Löf och kl. 16.00 och 20.30 med namn på ytterligare sökande eller personer som har nämnts i samband med jobbet.

Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


Hanna-Madeleine Andersson (ovan) och Vivian Krokfors älskar julen!

julpyssel. Vivian Krokfors och Hanna-Madeleine Andersson älskar att pyssla och sticka – och de älskar julen! På sitt gemensamma Instagramkonto delar de med sig av julpyssel och julstämning. 10.12.2020 kl. 15:54
Susan och Mats Billmark uppmanar oss att vara öppna och nyfikna på varandra, att prata om det som verkligen har betydelse i livet.

livsförändring. Susan och Mats Billmark drabbades båda av utbrändhet. Det fick dem inse att de aldrig stannat upp och funderat över vems liv de egentligen levde – sitt eget eller någon annans? 9.12.2020 kl. 16:29
Namnet "Kyrkan i Helsingfors" fungerar marknadsföringsmässigt, anser Stefan Forsén, men mindre bra ur ett ekumeniskt perspektiv enligt Jani Edström.

ekumenik. Evangelisk-lutherska församlingars sätt att definiera sig utåt får kritik för att exkludera andra kristna samfund. – Vi ser det från medlemmarnas synvinkel, svarar Stefan Forsén vid Helsingfors kyrkliga samfällighet 8.12.2020 kl. 17:05
Johan Candelin

rättegång. Österbottens tingsrätt har frikänt Martyskyrkans vänner, dess ordförande Johan Candelin samt den åtalade styrelsemedlemmen från åtalet om penninginsamlingsbrott. 7.12.2020 kl. 15:59
Mari Leppänen

biskopsval. Stiftsdekanen Mari Leppänen har valts till ny biskop i Åbo ärkestift. Enligt det preliminära resultatet fick Leppänen 565 av de avgivna rösterna medan motkandidaten Jouni Lehikoinen 457 fick röster fick i valets andra omgång. 3.12.2020 kl. 14:53

jakobstad. Valet av församlingspedagog i Jakobstad svenska församling rivs inte upp. Församlingsrådet konstaterade i går att beredningen och beslutet gått korrekt till. 3.12.2020 kl. 13:41
I Nykarleby ordnas gudstjänst i kyrkorna under de närmaste veckorna – även om det inte är många som får vara med.

begränsningar. Från och med idag får maximalt 20 personer delta i offentliga tillställningar i Österbotten. – I vissa avseenden tvingas vi tänka om, men vi kan dela tro och hopp även om vi inte kan träffas fysiskt, säger Mia Anderssén-Löf, som är kyrkoherde i Nykarleby 2.12.2020 kl. 16:15
– Att jag pratar finska har vi använt som "partytrick" på diverse ungdomssamlingar och föräldraträffar, säger Daniel Jakobsson.

Kalender. Rikssvenska Daniel Jakobsson, som jobbar i Matteus församling i Helsingfors, bjuder frikostigt på sig själv så här i adventstid. I en virtuell språkbadskalender öppnar han kalenderluckor, läser det finska innehållet och försöker förstå budskapet. Och allt tog avstamp i ett stort misstag. 2.12.2020 kl. 11:59

adventskalender. För bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse var uppdraget att skapa en adventskalender lite av en dröm som gick i uppfyllelse. 2.12.2020 kl. 10:05
Från och med nästa vecka får inte fler än tio personer närvara vid en gudstjänst – de anställda medräknade.

coronaepidemin. Från och med nästa vecka ska alla gudstjänster i Nyland förrättas i huvudsak utan att församlingsmedlemmar är med i kyrkorummet. 27.11.2020 kl. 18:40
De två senaste åren har varit påfrestande, säger Johan Candelin.

insamling. Rättegången mot Martyrkyrkans vänner, som misstänks för brott mot penninginsamlingslagen, är över. Domen faller den 7 december. – Försvaret vill visa att vi handlat i god tro, säger MKV:s ordförande Johan Candelin. 27.11.2020 kl. 13:59
Biskop Bo-Göran Åstrand, domkapitlets notarie Linus Stråhlman och stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark (med via videolänk).

fastighetsstrategi. När stiftsfullmäktige samlades till distansmöte idag fanns det bara en fråga på agendan: kyrkans fastighetsstrategi, och framför allt planerna på att kyrkan ska göra sig av med det anrika domkapitelshuset i Borgå. – Stiftsfullmäktige i alla stift är samfällt eniga om att fastighetsstrategon bör förkastas, säger stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark. 26.11.2020 kl. 16:14
– Vi tycks ha en inneboende törst efter helighet. Och dessutom ett sinnesorgan – i brist på bättre ord – som darrar när tillvarons bråddjup uppenbaras, säger Joel Halldorf.

Bok. – Vi människor beskriver oss gärna som ”homo sapiens”, den förnuftiga varelsen. Jag vill hävda att vi är den dyrkande varelsen, säger den svenska teologen och författaren Joel Halldorf. 26.11.2020 kl. 14:14

advent. Hurudan adventsperson är du? Är du adventskonservativ eller adventsnjutare – eller kanske adventsagnostiker? 26.11.2020 kl. 13:37

mission. Vad gör du? Hon är en av dem som leder utvecklingen när Finska Missionssällskapet förnyar sin organisation. 25.11.2020 kl. 19:18

Starka SFP-kommuner i Österbotten naggas av unga som röstar KD

politik. Bibelförankrad konservatism betraktade man på SFP:s partikansli som ”gubbarnas” världssyn. Men riksdagsvalet visade partisekreterare Fredrik Guseff på någonting annat. Unga laestadianer i Österbotten är nu en politisk faktor som utmanar SFP – via Kristdemokraterna. 1.5.2023 kl. 19:00
Camilla Svevar är kyrkoherde i Replots församling och Johan Kanckos är tf. kaplan i Esbo svenska församling.

kyrkoherdeval. Domkapitlet har konstaterat att både Camilla Svevar och Johan Kanckos är behöriga för tjänsten. Domkapitlet placerar Camilla Svevar i första förslagsrum. 28.4.2023 kl. 10:10
Sonja Jakobsson jobbar som studentpräst vid Helsingfors universitet, Hanken och Arcada.

KOLUM. I mitt arbete som studentpräst träffar jag unga studerande som söker sig till mig för samtal. Deras värld har mörknat så mycket att de har klivit över den tämligen höga tröskeln att söka hjälp hos en präst. 24.4.2023 kl. 08:00

biskopar. Den finländska teologen Jaakko Rusama har valts till biskop för den lutherska kyrkan i Storbritannien. 26.4.2023 kl. 15:02
Jomala församling är en av de församlingar som fick understöd.

UNDERSTÖD. Kyrkostyrelsens plenum har beviljat församlingarna understöd för sammanlagt 7,38 miljoner euro ur den statliga finansieringen för skötseln av församlingarnas kulturarv. 25.4.2023 kl. 11:01