Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.
Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

Mia Anderssén-Löf söker dekanjobb – beredd att lämna Pedersöre efter knappt år

BORGÅ STIFT.

Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon.

25.4.2022 kl. 12:16

Mia Anderssén-Löf, 37, är beredd att lämna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre. Hon har sökt det lediganslagna jobbet som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå som ska tillträdas i höst.

Det kan betraktas som överraskande eftersom Mia Anderssén-Löf för bara åtta månader sedan i ett mycket uppmärksammat kyrkoherdeval valdes till tjänsten i Pedersöre. Anderssén-Löf fick omkring 60 procent av rösterna mot motkandidaten Harry S. Backström.

Mia Anderssén-Löf säger att hon sökt stiftsdekanstjänsten för att hon alltid haft den tanken att hon vill tjäna kyrkan där kyrkan behöver henne.

– Jag har känt det som min kallelse och plikt att ställa mig till förfogande så att domkapitlet får ett urval, ett utbud mot vilket de kan pröva vilket behov stiftet har för den här tjänsten just nu.

På måndagsmorgonen var Mia Anderssén-Löfs ansökan var den enda som lämnats i hos domkapitlet i Borgå. Under dagen skickade också stiftssekreterare Tomas Ray in sin ansökan. Till Kyrkpressen svarade åtminstone kaplanen och forskaren Johanna Björkholm-Kallio, kaplan och assessor Monica Heikel-Nyberg samt kaplan Karl af Hällström att de kommer att söka tjänsten. Domkapitlets andra prästassessor, kyrkoherde Stina Lindgård kommer däremot inte att söka jobbet.

I Borgå stift har bara 13 präster i aktiv tjänst den formella behörighet som krävs för de ledande tjänsterna vid domkapitlet.


"Jag såg inte öppningen komma"

I Pedersöre har Mia Anderssén-Löf funderat på stiftsdekanstjänsten en längre tid, och medger att öppningen kom lite väl snabbt för hennes del – bara ett halvt år efter att hon började som kyrkoherde i församlingen efter ett val som engagerade många församlingsbor.

– Jag såg det inte komma, att den skulle lediganslås nu. Det kom överraskande.

Hon har redan berättat för församlingens förtroendevalda och medarbetare att hon har sökt tjänsten, och insett att det finns en besvikelse hos många, som hoppats att hon skulle stanna längre.

– Men jag tänker ändå att det viktiga med kyrkoherdevalet i Pedersöre i augusti var att församlingen fick reflektera över hurdant ledarskap de önskar för sin församling, hurudan utveckling man vill se i församlingens ledning. Den verkligheten försvinner ju ingenstans även om jag skulle bli vald till en annan tjänst.

"Jag trivs som kyrkoherde. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete i Pedersöre."

Hon poängterar att hon inte vill lämna Pedersöre, men är beredd att göra det.

– Jag trivs bra i mitt arbete som kyrkoherde, jag tycker vi har god gemenskap, det går framåt med olika utvecklingsprojekt och jag trivs väldigt bra. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete där. Det finns ingen anledning för mig att lämna församlingen. Jag far inte från någonting.

En sak som vägt tungt då hon fattade beslutet att söka tjänsten är att hon tycker att stiftsdekanens roll är så viktig. I de finska stiften ser rollen lite annorlunda ut än i Borgå stift.

– I ett litet stift blir flexibilitet och mångsidighet mer kritiskt. I ett större stift kan flera tjänstemän nischa sig utifrån sina styrkor och personliga preferenser. I Borgå stift har stiftsdekanens roll sett något annorlunda ut än i de andra stiften – det är kanske en diskussion man borde föra i domkapitlet, om eller hur rollen borde harmonieras med de övriga stiftens. Att kommunikationerna är goda mellan stiftsdekanerna i Finland är värdefullt. Våra två senaste kriser – pandemin och kriget i Ukraina – har visat att läget kan förändras snabbt.

Har någon bett dig söka tjänsten?

– Ingen har ringt och bett mig söka. Det som kommit mig till del är vinkar om att jag kunde ha mycket att ge på den här tjänsten.

– För mig är den övergripande tanken att jag vill tjäna den här kyrkan där kyrkan behöver mig. Var jag gör det mest effektivt just nu får domkapitlet ta ställning till. Jag har frid över att ha ställt mig till förfogande, säger Anderssén-Löf.

Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär som teolog och inom kyrkan. Hon disputerade för teologie doktorsgraden 2017. Året därpå valdes hon till kyrkoherde i Nykarleby 2018, till kontraktsprost 2019 och till medlem av kyrkomötet 2020.

Stiftsdekanen betraktas ofta inom domkapitlet som "nummer två" vid sidan av biskop Bo-Göran Åstrand som leder domkapitlet. Stiftsdekanen svarar i huvudsak för fortbildningen av präster inom stiftet.

Artikeln har uppdaterats kl. 14.30 med kommentarer av Mia Anderssén-Löf och kl. 16.00 och 20.30 med namn på ytterligare sökande eller personer som har nämnts i samband med jobbet.

Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29

I panelen som diskuterade jubileumsboken satt Ida-Maria Sola, Robert Lemberg, Susanna Landor, Alaric Mård. och Maja-Stina Andersson-Tapola.

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Att Borgå stift finns är ingen självklarhet, det hängde på ett hår. När stiftet inledde firandet av sitt 100-årsjubileum i Borgå idag, fredag, diskuterades bland annat behovet av en plats där vi kan träna på att se på saker från olika håll. 27.10.2023 kl. 18:29
Fredrik Nygård håller nu på med att bygga nu upp förtroende till människorna omkring honom.

SOMMARREPRISEN 2024. För snart trettio år upplevde Fredrik Nygård att Gud befriat honom från sitt spelberoende. Sedan dess har han spelat bort 2,5 miljoner euro, lurat och bedragit. För fem år sedan upplevde han en ny befrielse och har inte spelat sedan dess. Skulderna kan han aldrig betala tillbaka, men han betalar små symboliska belopp varje månad på eget initiativ. 18.7.2024 kl. 10:00
Biskoparna kräver svar av SLEY och Folkmissionen

mission. Missionsorganisationerna SLEY och Kansanlähetys på fallrepet för prästvigningar i Sankt Petersburg – där den lutherska kyrkan inte har kvinnor som präster. 25.10.2023 kl. 13:54
– Min erfarenhet är att förluster och lidande har hjälpt mig att uppskatta livet på ett annat sätt än om jag bara hade haft det lätt i livet, säger Chris Gullmans,

PERSONPORTRÄTT. Förluster och motgångar har präglat Chris Gullmans liv. – Jag blev adopterad från Hongkong när jag var fem år, och den förlusten bär jag alltid med mig. Men jag har kommit att älska mitt liv för alla dess bländande nyanser av ljus och mörker. 24.10.2023 kl. 15:38
Till hösten har biskoparna gett ut en liten bok om bön.

BISKOPSBREV. Det andra biskopsbrevet sedan 2021 handlar om bön och längtan. Biskoparna berättar hur de själva ber. 24.10.2023 kl. 17:00