Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.
Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

Mia Anderssén-Löf söker dekanjobb – beredd att lämna Pedersöre efter knappt år

BORGÅ STIFT.

Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon.

25.4.2022 kl. 12:16

Mia Anderssén-Löf, 37, är beredd att lämna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre. Hon har sökt det lediganslagna jobbet som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå som ska tillträdas i höst.

Det kan betraktas som överraskande eftersom Mia Anderssén-Löf för bara åtta månader sedan i ett mycket uppmärksammat kyrkoherdeval valdes till tjänsten i Pedersöre. Anderssén-Löf fick omkring 60 procent av rösterna mot motkandidaten Harry S. Backström.

Mia Anderssén-Löf säger att hon sökt stiftsdekanstjänsten för att hon alltid haft den tanken att hon vill tjäna kyrkan där kyrkan behöver henne.

– Jag har känt det som min kallelse och plikt att ställa mig till förfogande så att domkapitlet får ett urval, ett utbud mot vilket de kan pröva vilket behov stiftet har för den här tjänsten just nu.

På måndagsmorgonen var Mia Anderssén-Löfs ansökan var den enda som lämnats i hos domkapitlet i Borgå. Under dagen skickade också stiftssekreterare Tomas Ray in sin ansökan. Till Kyrkpressen svarade åtminstone kaplanen och forskaren Johanna Björkholm-Kallio, kaplan och assessor Monica Heikel-Nyberg samt kaplan Karl af Hällström att de kommer att söka tjänsten. Domkapitlets andra prästassessor, kyrkoherde Stina Lindgård kommer däremot inte att söka jobbet.

I Borgå stift har bara 13 präster i aktiv tjänst den formella behörighet som krävs för de ledande tjänsterna vid domkapitlet.


"Jag såg inte öppningen komma"

I Pedersöre har Mia Anderssén-Löf funderat på stiftsdekanstjänsten en längre tid, och medger att öppningen kom lite väl snabbt för hennes del – bara ett halvt år efter att hon började som kyrkoherde i församlingen efter ett val som engagerade många församlingsbor.

– Jag såg det inte komma, att den skulle lediganslås nu. Det kom överraskande.

Hon har redan berättat för församlingens förtroendevalda och medarbetare att hon har sökt tjänsten, och insett att det finns en besvikelse hos många, som hoppats att hon skulle stanna längre.

– Men jag tänker ändå att det viktiga med kyrkoherdevalet i Pedersöre i augusti var att församlingen fick reflektera över hurdant ledarskap de önskar för sin församling, hurudan utveckling man vill se i församlingens ledning. Den verkligheten försvinner ju ingenstans även om jag skulle bli vald till en annan tjänst.

"Jag trivs som kyrkoherde. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete i Pedersöre."

Hon poängterar att hon inte vill lämna Pedersöre, men är beredd att göra det.

– Jag trivs bra i mitt arbete som kyrkoherde, jag tycker vi har god gemenskap, det går framåt med olika utvecklingsprojekt och jag trivs väldigt bra. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete där. Det finns ingen anledning för mig att lämna församlingen. Jag far inte från någonting.

En sak som vägt tungt då hon fattade beslutet att söka tjänsten är att hon tycker att stiftsdekanens roll är så viktig. I de finska stiften ser rollen lite annorlunda ut än i Borgå stift.

– I ett litet stift blir flexibilitet och mångsidighet mer kritiskt. I ett större stift kan flera tjänstemän nischa sig utifrån sina styrkor och personliga preferenser. I Borgå stift har stiftsdekanens roll sett något annorlunda ut än i de andra stiften – det är kanske en diskussion man borde föra i domkapitlet, om eller hur rollen borde harmonieras med de övriga stiftens. Att kommunikationerna är goda mellan stiftsdekanerna i Finland är värdefullt. Våra två senaste kriser – pandemin och kriget i Ukraina – har visat att läget kan förändras snabbt.

Har någon bett dig söka tjänsten?

– Ingen har ringt och bett mig söka. Det som kommit mig till del är vinkar om att jag kunde ha mycket att ge på den här tjänsten.

– För mig är den övergripande tanken att jag vill tjäna den här kyrkan där kyrkan behöver mig. Var jag gör det mest effektivt just nu får domkapitlet ta ställning till. Jag har frid över att ha ställt mig till förfogande, säger Anderssén-Löf.

Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär som teolog och inom kyrkan. Hon disputerade för teologie doktorsgraden 2017. Året därpå valdes hon till kyrkoherde i Nykarleby 2018, till kontraktsprost 2019 och till medlem av kyrkomötet 2020.

Stiftsdekanen betraktas ofta inom domkapitlet som "nummer två" vid sidan av biskop Bo-Göran Åstrand som leder domkapitlet. Stiftsdekanen svarar i huvudsak för fortbildningen av präster inom stiftet.

Artikeln har uppdaterats kl. 14.30 med kommentarer av Mia Anderssén-Löf och kl. 16.00 och 20.30 med namn på ytterligare sökande eller personer som har nämnts i samband med jobbet.

Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


andlighetsstörning. En kväll satt jag i soffan och grät över att min kristna tro kändes som skådespel och inbillning. Det som skulle vara stadigt var egentligen vingligt och snett. Det här är vad som hände sedan. 22.2.2018 kl. 10:02
Säg din åsikt!

enkät. Vad tyckte du om denna veckas nummer av KP. För att utveckla tidningen gör vi under vintern några enkäter för att få en tydligare uppfattning om vad ni läsare gillar att läsa. Vi är jättetacksamma för att du tar dig tid! 22.2.2018 kl. 09:47

Guds ledning. Att fatta stora livsbeslut hör till det mest skrämmande som finns. 15.2.2018 kl. 12:44
Mikael Lindfelt är professor i systematisk teologi och dekanus för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid ÅA.

Vaccin. Vilken roll har synen på hälsa i en människas liv? Har attityd till vaccin samband med andra övertygelser? Teologer och psykologer från Åbo Akademi och Åbo universitet startade ett nytt forskningsprojekt. 15.2.2018 kl. 10:11
Valpanelerna har varit för snälla, säger Kari Latvus och hoppas på vassare frågor inför andra omgången.

Analys. Kari Latvus tror att ärkebiskopsvalets andra valomgång blir mycket jämn, men att biskop Tapio Luoma har ett litet försprång. Han hoppas på vassare frågor inför andra omgången. 8.2.2018 kl. 17:34
Det ser ut att bli en spännande andra omgång i ärkebiskopsvalet. Vem ärver Heli Inkinens, Ville Auvinens och Ilkka Kantolas röster?

ärkebiskopsval. Borgå stifts biskop Björn Vikström och Esbo stifts biskop Tapio Luoma har gått vidare till ärkebiskopsvalets andra omgång. – Nu gäller det att kavla upp ärmarna, säger biskop Björn Vikström. 8.2.2018 kl. 15:05
Thomas Erikson är föreläsare och författare. Han har också skrivit thrillers.

psykopater. Beteendevetaren Thomas Erikson menar att vi träffar så många personer med psykopatiska drag att vi måste klara av att känna igen dem. 2.2.2018 kl. 09:20
Ilkka Kantolas kandidatur i ärkebiskopsvalet väckte förvåning i vissa kretsar. "Kyrkan är mitt hem" säger han själv.

ärkebiskopsval 2018. Ilkka Kantola är redo att förena sina riksdagserfarenheter och sin kärlek till kyrkan i en comeback i kyrkans lila. 30.1.2018 kl. 15:17
UK:s presidium, från vänster Ossian Beukelman, Kajsa Lassila, Fredrik Kass (KCSA) och Måns Vikström.

ungdomens kyrkodagar. Ungdomsarbete och fred är i fokus när UK jubilerar. Ordförandeklubban svingas av Kajsa Lassila. 26.1.2018 kl. 11:29
Ville Auvinen talar flytande svenska tack vare studierna vid Åbo Akademi.

ärkebiskopsval 2018. Ville Auvinen har klassats som den ”konservativa” ärkebiskopskandidaten. Men han vill inte 
definieras av det han motsätter sig, utan av det han tror att vi behöver. 26.1.2018 kl. 09:08
Anton Lundholm är född och uppvuxen i Småland, men bor idag i Stockholm.

Bok. När Anton Lundholm växte upp i det svenska bibelbältet var homosexualitet en icke-fråga. När han själv, efter många års kamp, kom ut ur skåpet raserades hans Gudbild. 26.1.2018 kl. 08:44
Hans Boije är diplomingenjör och teologis magister.

kyrkoherde. Hans Boije, direktor för Johannelunds teologiska högskola i Uppsala, har sökt kyrkoherdetjänsten i Vörå församling. 23.1.2018 kl. 15:37
Tom Tiainen

profilen. Då båten sjunkit och det kalla vattnet gjort dem stelfrusna såg Tom Tiainen bara en lösning, att be Gud om hjälp. Den hjälpen kom. Senare samma kväll övertygade Gud honom om varifrån den kommit. 24.1.2018 kl. 15:00

ärkebiskopval 2018. Att bevara kyrkans enhet utan att tysta ner dem som tänker annorlunda eller tumma på det befriande kristna budskapet är en av framtidens största utmaningar, enligt Björn Vikström. 22.1.2018 kl. 13:25

ekonomisk utredning. Församlingarna i Helsingfors ska beställa en utomstående utredning av ekonomin. 15.1.2018 kl. 11:32

Det avgörande är att jag slutar rannsaka den andra, vänder blicken och börjar rannsaka mig själv, säger Tommy Hellsten.

parrelation. Att gå in i ett parförhållande innebär lidande, tillväxt och ett möte med de egna såren. Men belöningen kommer sedan: Det blir bra. – Men mitt i lidandet och motgångarna kan man behöva vishet av andra som gått igenom samma sak. Det finns inga genvägar, säger författaren och terapeuten Tommy Hellsten. 17.8.2022 kl. 09:16
Sofia Torvalds är till vardags redaktionsansvarig vid Kyrkpressen.

GUDSBILD. Journalisten Sofia Torvalds skrev i realtid en bok om sin depressionsvinter. Den tiden förändrade hennes bild av Gud. 16.8.2022 kl. 19:00
"Församlingsrådet, de anställda och medlemmar i olika frivilliga uppgifter bildar en positiv gemenskap där allas insatser uppskattas", lyder ett enkät svar från en nyländsk församling i KP-enkäten.

FÖRTROENDEVALD. Det fanns många delade meningar och blandade känslor i KP:s enkät bland församlings- och kyrkoråden i Borgå stift. Men på ett område är siffrorna tydligt positiva. 58 procent tycker att dialogen mellan de förtroendevalda och de anställda är god. 16.8.2022 kl. 13:35
Korsnäs kyrka.

TJÄNSTER. Kyrkoherdetjänsten i Korsnäs församling har inte inom utsatt tid fått någon sökande. Kaplanstjänsten i Karleby fick en sökande från Kemi. 15.8.2022 kl. 15:24

SYNODALMÖTE. Vad betyder frälsning? Är det någonting som sker efteråt, bortom döden? Eller här och nu? Det ska alla omkring 2 000 präster i den evangelisk-lutherska kyrkan å tjänstens vägnar fundera över inför höstens synodalmöten. 12.8.2022 kl. 09:04