Stefan Forsén lämnar tjänsten som kyrkoherde i östra Helsingfors. Matteus församling söker en ny ledare.
Stefan Forsén lämnar tjänsten som kyrkoherde i östra Helsingfors. Matteus församling söker en ny ledare.

Matteus församling får söka ny herde

NYTT FRÅN DOMKAPITLET.

Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén valdes hösten 2018 till direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid samfälligheten i Helsingfors. Sedan dess har han varit tjänstledig från tjänsten som kyrkoherde i Matteus församling. Nu meddelar Forsén att han avgår från kyrkoherdetjänsten. Det här och en lång rad andra ärenden behandlade domkapitlet vid Borgå stift på sitt möte på torsdagen.

8.4.2022 kl. 14:45

Nytt från domkapitlets sammanträde 7.4.2022

Examina

Kyrkoherden i Pedersöre församling Mia Anderssén-Löf har avlagt högre pastoralexamen.

Förordnanden

Kaplanen i Nykarleby församling Mats Edman förordnas fortsättningsvis sköta kyrkoherdetjänsten i samma församling 1.5-31.10.2022.

Tf. kaplanen i Nykarleby församling Helena Smeds förordnas fortsättningsvis 1.5-31.10.2022 sköta samma tjänst.

Församlingspastorn i Mariehamn Edgar Vickström förordnas som församlingspastor i samma församling utan att inrätta tjänst och för viss tid 1.6.2022-31.12.2023.

Församlingspastorn i Korsholms svenska församling och Solfs församling Emilia Kontunen beviljas tjänstledighet 9.5.2022-17.3.2023.

Församlingspastorn i Åbo svenska församling Benjamin Häggblom förordnas som gemensam församlingspastor i Korsholms svenska församling och Solfs församling för viss tid 1.7.2022-17.3.2023.

Pastor Frank Isaksson förordnas som gemensam församlingspastor i Korsholms svenska församling och Solfs församling för viss tid 1.5-30.6.2022.

Pastor Frank Isaksson förordnas som gemensam församlingspastor: 1.-30.4.2022 i Petalax och Bergö och 1.7-31.8.2022 i Malax, Petalax och Bergö.

Förordnandet för församlingspastorn i Åbo svenska församling Maria Björkgren-Vikström ändras till att gälla tills vidare från 1.7.2022.

Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén avgår 30.4.2022 på egen begäran.

Församlingspastorn (pastor för fostran) vid Helsingfors kyrkliga samfällighet Ulf Skogström avgår 31.5.2022 på egen begäran.

Förordnandet för församlingspastorn i Kyrkslätts svenska församling Susanna Lönnqvist avbryts 15.5.2022 på egen begäran.

Församlingspastorn i Kyrkslätts svenska församling Susanna Lönnqvist förordnas som tf. kaplan i Karis-Pojo svenska församling på viss tid 16.5-31.12.2022.

Prosten Berndt Berg förordnas till tf. kyrkoherde i Replots församling fortsättningsvis 1-24.4.2022.

Kaplanen i Jakobstads svenska församling Johanna Björkholm-Kallio beviljas tjänstledighet 1.7-31.12.2022.



Tjänsten som stiftssekreterare för personalvård vid Borgå domkapitel

Församlingspastorn Heidi Juslin-Sandin väljs till stiftssekreterare för personalvård vid Domkapitlet i Borgå från och med 15.8.2022.

Kyrkoherdetjänsten i Nykarleby församling

Kyrkoherdetjänsten i Nykarleby församling har inom utsatt tid sökts av tf. kyrkoherden i samma församling Mats Edman. Domkapitlet har intervjuat och granskat Edmans behörighet och konstaterat honom vara behörig för tjänsten i fråga.

Kyrkoherdetjänsten i Tammerfors svenska församling

Kyrkoherdetjänsten i Tammerfors svenska församling har varit ledigförklarad en andra gång och har inom utsatt tid inte fått nya sökande. Tidigare ansökan av kyrkoherden i Korsnäs församling Janne Heikkilä kvarstår.


Lediga tjänster i stiftet

Kyrkoherdetjänsten i Eckerö-Hammarlands församling

I Ålands prosteri har Eckerö-Hammarlands församling inrättats från 1.1.2022.

Kyrkoherdetjänsten i Eckerö-Hammarlands församling förklaras ledig att sökas senast 9.5.2022 kl. 15.00. Den som söker kyrkoherdetjänsten ska ha avlagt pastoralexamen och examen i ledning av församlingsarbete (KO 6:10). Av kyrkoherden i en församling krävs i en enspråkig församling utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk (svenska) samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket (finska). Kyrkoherdetjänsten i Eckerö-Hammarlands församling är placerad i kravgrupp K10. De som söker tjänsten bör bifoga utdrag ur prästmatrikeln och ett godtagbart läkarintyg. Valet förrättas som ett indirekt val. Domkapitlet intervjuar och granskar de sökandes behörighet. Kyrkoherdetjänsten tillträds 1.6.2022.


Tjänsten som stiftsdekan vid Borgå domkapitel

Domkapitlet i Borgå stift ledigförklarar tjänsten som stiftsdekan. Stiftsdekanen ska vara präst i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samt ha avlagt högre pastoralexamen och vara förtrogen med kyrkligt liv och utbildningsuppgifter. Stiftsdekanen ska ha utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska samt goda muntliga och skriftliga kunskaper i finska.

Stiftsdekanen leder stiftsverksamheten samt ansvarar för kyrkans svenska personalutbildning. Stiftsdekanen stöder stiftets församlingar och deras anställda samt verksamheten i församlingarna. Stiftsdekanen är medlem av domkapitlet, leder verksamhetsavdelningen och deltar i domkapitlets interna verksamhet. Stiftsdekanens förman är biskopen.

Ett framgångsrikt handhavande av tjänsten förutsätter god administrativ och kommunikativ förmåga, goda ledarskaps- och samverkansfärdigheter samt förmåga att skapa nätverk och samarbeta på olika nivåer inom kyrkan och med för stiftet viktiga samarbetspartners. En god kännedom om det kyrkliga livet i Borgå stift är meriterande.

Lön utgår enligt kravgrupp 702. Tjänsten besätts från och med 17.8.2022 tills vidare. Prövotiden är 6 månader. Tjänstgöringsstället är domkapitlet i Borgå. Resor i tjänsten hör till arbetsbilden. Den som valts till tjänsten ska uppvisa ett godtagbart läkarintyg innan tjänsten tillträds.

Ansökningshandlingarna ska vara domkapitlet i Borgå (PB 30, 06101) tillhanda senast fredagen den 20.5.2022 klockan 15. De sökande intervjuas den 25.5. De sökande förutsätts ge sitt medgivande till att delta i ett eventuellt psykologiskt lämplighetstest.

Nicklas Storbjörk


Biståndsnedskärningarna får följder också för missionen. 17.8.2015 kl. 15:58

domkapitlet. Den 26 augusti väljs en ny assessor till domkapitlet i Borgå. Kp tentade de valbara kandidaterna och frågade hur de ser på uppdraget. 13.8.2015 kl. 15:53

bostadslös. När höstens högskolestudier kör igång är ännu tusentals studerande i Helsingfors utan bostad. Finska församlingen i Berghäll driver en kampanj som ska få Helsingforsarna att låna ut sin soffa till en studerande utan tak över huvudet, rapporterar Yle. 13.8.2015 kl. 09:48
Skolelever vid altaret.

skola. Många församlingar vill finnas med i de nya skolelevernas vardag och be om beskydd på skolvägen. Deltagandet i och utförandet av välsignelser varierar från församling till församling. När välsignelsen sker på skoltid ska den inte förväxlas med religionsundervisning. 12.8.2015 kl. 15:20

Teologer och naturvetare kräver i ett gemensamt ställningstagande snabba åtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringen. 11.8.2015 kl. 11:12

I ett brev till kyrkoherdarna i Borgå stift uppmanar biskop Björn Vikström till bön mot rasism. 5.8.2015 kl. 10:52
Ljud kan man göra med det mesta, vet Johan Sandås. Hur låter en trasig hammare?

Konst. Humelfestivalen är ett kulturmecka i Sommarsvenskfinland. Kyrkpressen träffade en bilkonstnär som funderat på människofiske, en grupp singer-songwriters som vill bevara sin unika stil och en ljudkonstnär som vill utmana det vi tror. 11.8.2015 kl. 15:09
Lennart Koskinen är född i Helsingfors men har länge verkat i Sverige.

Lennart Koskinen vill se resultat i finska kyrkans diskussioner om samkönade äktenskap. 30.7.2015 kl. 09:41

irja askola. Biskopen i Helsingfors Irja Askola deltar i demonstrationen för ett öppet och mångkulturellt Finland som ordnas på Medborgartorget i Helsingfors. 28.7.2015 kl. 09:48
Scenkamp och vapenteknik hör till i pekingopera.

kina. Intresset för kampsport tog skådespelarstuderanden från Esbo till Peking. Nu ser Elias Edström fram emot att jobba med teater som är unik i Europa. 16.7.2015 kl. 11:59
Stadsodling är modernt, naturnära och ett sätt att skapa gemenskap.

församling. Församlingsgemenskap med gröna fingrar. Finska församlingen i Munksnäs, Helsingfors stadsodlar på kyrkans bakgård. 13.7.2015 kl. 16:35
Helsingforsförsamlingarna måste spara, men vill inte skära ner på kyrkans synlighet i människors vardag. Foto: Emelie Melin

helsingfors kyrkliga samfllighet. Då intäkterna minskar måste även Helsingfors församlingar tänka om. Nu har åtta arbetsgrupper tillsatts med uppgift att kartlägga hur verksamheten kan omstruktureras. 10.7.2015 kl. 11:07
Bosse Ahlnäs är pensionär, men fortfarande aktiv som guide för turistgrupper i Estland, bland annat på Rannarootsi Muuseum i Hapsal.

åland. Han har varit med om att starta upp en lokalradiostation. Han har lärt sig ringa i kyrkklockor. Mångsysslaren Bosse Ahlnäs har ett speciellt förhållande till skärgården. Nyfikenheten ledde honom till Tallinn och de små estniska öarna där han numera också är turistguide. 10.7.2015 kl. 10:27
"Välkommen som du är." Verksamhetsledare Benita Eriksson och praktikant Kristina Karlsson tar emot Hyddans lunchgäster.

nykarleby. Ett varmt mål mat om dagen och en plats att hålla hus. Dagcentret Hyddan i Nykarleby välkomnar utslagna och ensamma. 7.7.2015 kl. 13:43
Pilgrimsstaven och pilgrimsmusslan är traditionella symboler som pilgrimer burit under långa tider.

Franciskus. Kombinationen av tyst meditation och förundran inför Skapelsen passar även den som inte annars går i gudstjänsten. 7.7.2015 kl. 12:53

Mårten Wallendahl fick anledning att tänka igenom livet när han drabbades av blodförgiftning och hjärtoperation.

LIVSBANA. Vanligtvis säger man att man snubblat in i en karriär. Det gjorde inte Mårten Wallendahl. En kompis som snubblade över honom ledde in honom på den livsbana han nu är i. 1.9.2021 kl. 16:37
Alla som vill – inte bara ålänningar – är välkomna med i bönegruppen på Facebook.

BÖN. Cita Nylund tog initiativ till att starta en bönetråd på Facebook. Varje vecka samlas gruppmedlemmarna på sitt håll och ger av sin bönetid åt andra. – Det är ganska stort fast det är litet. 1.9.2021 kl. 12:45
Oskar är som vilken lillebror som helst i storasyster Iris värld. – Hon tror att alla bebisar går jättemycket till doktorn, säger Erika Boije.

familjeliv. När Oskar Boije var en vecka gammal fick hans föräldrar veta att han har 47 kromosomer. – Oskar förankrar oss här och nu, säger Erika och Mattias Boije. 1.9.2021 kl. 09:13
Mötena i domkapitelssalen brukar blir långa, säger biskopen. Det beror på att han vill ge alla tid att tänka färdigt.

kyrkoherdeval. Den livliga debatten inför herdevalet i Pedersöre har väckt frågor. Vad måste en kyrkoherde vara bra på? Att lyssna, säger biskop Bo-Göran Åstrand. 31.8.2021 kl. 09:12