– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.
– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.

Anneli Pandora Magnusson: "Varje gång har jag blivit buren av Gud"

Personligt.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men nu finns ingen bitterhet kvar. säger Anneli Pandora Magnusson.

30.3.2022 kl. 20:04

Många känner Anneli Pandora Magnusson som den lite fräcka technodrottningen från Sverige som var stor i världen på 90-talet. Hon turnerade runt jordklotet och sålde miljontals med skivor.

– Jag föddes i Björkbacken utanför Västerås i Sverige i början av 70-talet.

Hennes pappa var starkt emot kristen tro.

– Jag fick öva i kyrkans barnkör i skolan, men inte sjunga på konserterna i kyrkan.

Hennes familj är en brokig historia.

– Pappa och mamma var gifta i trettio år. Vi var alla rädda för vår pappa.

Anneli Magnussons mamma har i vinter flyttat in på ett boende för demenssjuka.

– Jag har hjälpt henne mycket de senaste åren. Nu först förstår jag hur lika min mammas och mitt livsöde är och har varit. Vi är så otroligt lika.




Hon tog kontrollen över sitt liv

Att Annelis pappa var elak har speglat av sig på alla syskon.

– Båda mina bröder blev alkoholister. Den bror jag stod närmast gick bort nyligen och den andra är inte i gott skick. Vi systrar, å andra sidan, hjälpte mamma väldigt mycket. Hon är så snäll och har alltid gjort sitt bästa för oss.

Hennes mammas liv handlade ofta om att värja sig gentemot Annelis pappa och försvara barnen.

– När de äntligen skilde sig blev min mamma fri och självständig. Hon är så väl värd glädje och trygghet! Mina bröder har tagit så mycket av hennes tid, energi och pengar.

– Jag har upprepat många av min mammas misstag. Men jag bestämde mig och lyckades till slut själv ta tillbaka makten över mitt liv.

Anneli har lyckats befria sig från två långa destruktiva relationer, liknande den som hennes mamma hade med Annelis pappa.

Det har tagit halva hennes liv att förstå hur sjuka hennes destruktiva relationer var.

– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut.

"Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut."


Bedrog henne ekonomiskt

Annelis första man bedrog henne ekonomiskt. Han skötte ekonomin i hennes företag.

– Jag hade en blomstrande karriär, men hans lögner slog allt i spillror.

Kvar blev hon med enorma skatteskulder.

Sexton år efter avslöjandet blev hon till slut fri från anklagelserna om skattebrott.

– Jag har alltid trott på att rättvisan segrar. Det var en oerhörd lättnad att kunna lämna det här kapitlet bakom mig.

Genast när hon hade lämnat den första destruktiva relationen, gick hon in nästa.

– Jag planerade inte att gå in i en ny relation, men jag blev gravid väldigt snabbt. Efter en tid visade det sig att pappan till mitt barn hade stora alkoholproblem. Det blev en 10-årig historia, med viss glädje men också mycket otrygghet och sorg.

Relationen sammanföll med att musikbranschen gick in i en kris och hennes personliga liv rasade.

– Hela musikbranschen kämpade i 5–10 år på grund av den illegala olagliga nedladdningen.


Det dummaste beslutet

– I båda mina relationer har vi som par både arbetat och levt sida vid sida. Tanken var god, men det har varit det dummaste beslut jag har tagit i mitt liv.

Hon beslöt sig att för att separera från pappan till sin son, för sin och sonens bästa.

– Han hotade mig på många sätt. Han sa att om jag lämnade honom så skulle han krossa mig, vilket han också försökte under flera år.

Hon läste i Bibeln om helig vrede.

– Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud.

"Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud."

Det här blev början på en två års komplicerad separation.

– Det tog tio månader med rättsliga processer för mig för att få honom att flytta ut ur mitt hus.

Det här var en väldigt tuff tid i mitt liv. Men jag bad om kraft och beskydd.


Ingen bitterhet finns kvar

År 2007 lät hon sig döpa sig, i en pingstkyrka.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men varje gång har jag blivit buren igenom. Nu finns ingen bitterhet kvar.

Efter att Anneli bröt med mannen som är hennes sons pappa, åkte hon till Finland och ”gigade”. Och det var i Finland som hon träffade sin stora kärlek.

– Där träffade jag Mikko. Han var inte som någon annan man jag hade träffat: helt underbar, frisk, sund, kärleksfull, trygg, lojal, rolig, varm och vacker.


Finska Mikko från Björneborg är Annelis stora kärlek. Foto: Christa Mickelsson



Anneli och Mikko är numera förlovade. Mikko är hennes DJ på de otaliga konserter hon har gjort och gör i Finland. De finska fansen får inte nog av Pandora.

– När jag var på botten av mitt liv räddade de finska fansen min karriär och ekonomi.

I dag bor hon på deltid i Finland.

– Det är alltid härligt att komma hit till Finland. Redan från första besöket fick jag ett otroligt varmt bemötande. Så är det än i dag, och den varma känslan är ömsesidig. Jag har faktiskt rötter i Finland, min mormors släkt kom från finska Karelen.

Anneli och Mikko har varit tillsammans i snart tio år.

– Mikko kommer till Sverige under långhelger och på sommaren. Han har blivit en trygg bonuspappa för min son Leon.

– Jag har allt jag har drömt om. Jag har en underbar son som är nästan 18 år. Jag är fri, jag är självständig, jag har ett nytt eget företag som blommar. Så bra som jag mår nu, har jag aldrig mått tidigare.

Christa Mickelsson


Sophie Törnqvist från Kerko by i norra Borgå tycker om att vara social och få nya vänner. Domkyrkoförsamlingens läger Pellinge 1 har varit en upplevelse, säger hon.

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00
Rebecka Stråhlman arbetar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan – något årtionde efter konfirmationen.

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34
Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30

– Min erfarenhet är att förluster och lidande har hjälpt mig att uppskatta livet på ett annat sätt än om jag bara hade haft det lätt i livet, säger Chris Gullmans,

PERSONPORTRÄTT. Förluster och motgångar har präglat Chris Gullmans liv. – Jag blev adopterad från Hongkong när jag var fem år, och den förlusten bär jag alltid med mig. Men jag har kommit att älska mitt liv för alla dess bländande nyanser av ljus och mörker. 24.10.2023 kl. 15:38
Till hösten har biskoparna gett ut en liten bok om bön.

BISKOPSBREV. Det andra biskopsbrevet sedan 2021 handlar om bön och längtan. Biskoparna berättar hur de själva ber. 24.10.2023 kl. 17:00
Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

KYRKOMÖTET. I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord. 24.10.2023 kl. 14:04
När vi låser in allt och definierar det, då dödar vi det, säger Mikael Kurkiala.

heliga platser. I en avförtrollad värld, en värld där människan är allestädes närvarande, spanar vi efter glimtar av helighet. Mikael Kurkiala vill klä glimtarna i ett språk där vi verkligen kan mötas. – Så fort vi har definierat något har vi låst in det. När vi gör det så dödar vi det. 23.10.2023 kl. 10:05

webbplats. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har förnyat sina webbplatser, evl.fi och evl.fi/plus. 19.10.2023 kl. 17:44