– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.
– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.

Anneli Pandora Magnusson: "Varje gång har jag blivit buren av Gud"

Personligt.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men nu finns ingen bitterhet kvar. säger Anneli Pandora Magnusson.

30.3.2022 kl. 20:04

Många känner Anneli Pandora Magnusson som den lite fräcka technodrottningen från Sverige som var stor i världen på 90-talet. Hon turnerade runt jordklotet och sålde miljontals med skivor.

– Jag föddes i Björkbacken utanför Västerås i Sverige i början av 70-talet.

Hennes pappa var starkt emot kristen tro.

– Jag fick öva i kyrkans barnkör i skolan, men inte sjunga på konserterna i kyrkan.

Hennes familj är en brokig historia.

– Pappa och mamma var gifta i trettio år. Vi var alla rädda för vår pappa.

Anneli Magnussons mamma har i vinter flyttat in på ett boende för demenssjuka.

– Jag har hjälpt henne mycket de senaste åren. Nu först förstår jag hur lika min mammas och mitt livsöde är och har varit. Vi är så otroligt lika.




Hon tog kontrollen över sitt liv

Att Annelis pappa var elak har speglat av sig på alla syskon.

– Båda mina bröder blev alkoholister. Den bror jag stod närmast gick bort nyligen och den andra är inte i gott skick. Vi systrar, å andra sidan, hjälpte mamma väldigt mycket. Hon är så snäll och har alltid gjort sitt bästa för oss.

Hennes mammas liv handlade ofta om att värja sig gentemot Annelis pappa och försvara barnen.

– När de äntligen skilde sig blev min mamma fri och självständig. Hon är så väl värd glädje och trygghet! Mina bröder har tagit så mycket av hennes tid, energi och pengar.

– Jag har upprepat många av min mammas misstag. Men jag bestämde mig och lyckades till slut själv ta tillbaka makten över mitt liv.

Anneli har lyckats befria sig från två långa destruktiva relationer, liknande den som hennes mamma hade med Annelis pappa.

Det har tagit halva hennes liv att förstå hur sjuka hennes destruktiva relationer var.

– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut.

"Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut."


Bedrog henne ekonomiskt

Annelis första man bedrog henne ekonomiskt. Han skötte ekonomin i hennes företag.

– Jag hade en blomstrande karriär, men hans lögner slog allt i spillror.

Kvar blev hon med enorma skatteskulder.

Sexton år efter avslöjandet blev hon till slut fri från anklagelserna om skattebrott.

– Jag har alltid trott på att rättvisan segrar. Det var en oerhörd lättnad att kunna lämna det här kapitlet bakom mig.

Genast när hon hade lämnat den första destruktiva relationen, gick hon in nästa.

– Jag planerade inte att gå in i en ny relation, men jag blev gravid väldigt snabbt. Efter en tid visade det sig att pappan till mitt barn hade stora alkoholproblem. Det blev en 10-årig historia, med viss glädje men också mycket otrygghet och sorg.

Relationen sammanföll med att musikbranschen gick in i en kris och hennes personliga liv rasade.

– Hela musikbranschen kämpade i 5–10 år på grund av den illegala olagliga nedladdningen.


Det dummaste beslutet

– I båda mina relationer har vi som par både arbetat och levt sida vid sida. Tanken var god, men det har varit det dummaste beslut jag har tagit i mitt liv.

Hon beslöt sig att för att separera från pappan till sin son, för sin och sonens bästa.

– Han hotade mig på många sätt. Han sa att om jag lämnade honom så skulle han krossa mig, vilket han också försökte under flera år.

Hon läste i Bibeln om helig vrede.

– Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud.

"Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud."

Det här blev början på en två års komplicerad separation.

– Det tog tio månader med rättsliga processer för mig för att få honom att flytta ut ur mitt hus.

Det här var en väldigt tuff tid i mitt liv. Men jag bad om kraft och beskydd.


Ingen bitterhet finns kvar

År 2007 lät hon sig döpa sig, i en pingstkyrka.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men varje gång har jag blivit buren igenom. Nu finns ingen bitterhet kvar.

Efter att Anneli bröt med mannen som är hennes sons pappa, åkte hon till Finland och ”gigade”. Och det var i Finland som hon träffade sin stora kärlek.

– Där träffade jag Mikko. Han var inte som någon annan man jag hade träffat: helt underbar, frisk, sund, kärleksfull, trygg, lojal, rolig, varm och vacker.


Finska Mikko från Björneborg är Annelis stora kärlek. Foto: Christa Mickelsson



Anneli och Mikko är numera förlovade. Mikko är hennes DJ på de otaliga konserter hon har gjort och gör i Finland. De finska fansen får inte nog av Pandora.

– När jag var på botten av mitt liv räddade de finska fansen min karriär och ekonomi.

I dag bor hon på deltid i Finland.

– Det är alltid härligt att komma hit till Finland. Redan från första besöket fick jag ett otroligt varmt bemötande. Så är det än i dag, och den varma känslan är ömsesidig. Jag har faktiskt rötter i Finland, min mormors släkt kom från finska Karelen.

Anneli och Mikko har varit tillsammans i snart tio år.

– Mikko kommer till Sverige under långhelger och på sommaren. Han har blivit en trygg bonuspappa för min son Leon.

– Jag har allt jag har drömt om. Jag har en underbar son som är nästan 18 år. Jag är fri, jag är självständig, jag har ett nytt eget företag som blommar. Så bra som jag mår nu, har jag aldrig mått tidigare.

Christa Mickelsson


ENERGI. Kyrkostyrelsen har tidigare haft rådgivare som har hjälpt församlingarna att spara energi och el. Men i vinter får församlingarna gå till den kommunala rådgivningen. 24.10.2022 kl. 14:40
Metropoliten Jevgeni leder den estniska ortodoxa kyrka som lyder under Moskvapatriarkatet.

METROPOLITEN JEVGENI. Den estniska ortodoxa metropoliten Jevgeni (också kallad Eugene), vars kyrka lyder under Moskvapatriarkatet, har nu tagit avstånd från Moskvapatriarken Kirill. 25.10.2022 kl. 11:20
Johan Fagerudd bor i Stockholm, men jobbar som frilansande skådespelare i både Sverige och Finland.

UNG. I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. Skådespelaren Johan Fagerudd säger: – Jag är egentligen lika sträng mot mig nu som jag var då, och det stör mig lite. Han önskar också att han vågat mer som tjugoåring. 13.10.2022 kl. 15:13
Den mångtydiga Maria Åkerblom görs av Karoliina McLoud

OPERA. Mezzosopranen Karoliina McLoud i minioperarollen som väckelsepredikanten Maria Åkerblom får beröm. 14.10.2022 kl. 13:49

TYSKA FÖRSAMLINGEN.. Biskop Bo-Göran Åstrand installerar Deutsche Gemeindes nya ledare på söndag. 14.10.2022 kl. 13:03
– Det finns inget direkt hot mot Finland. Vi kan känna oss trygga med att vi har en försvarsmakt som varje dag jobbar med att stärka tryggheten, säger Cecilia Alameri.

PERSONEN. – En finsk soldat utbildas inte till att döda utan till att försvara, säger Cecilia Alameri, som är teolog och löjtnant i reserven. 12.10.2022 kl. 18:59
Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.

FÖRSAMLINGSVALET. Ett öppet klimat i församlingen, där kyrkoherden är tydlig, öppen och mottaglig för förslag och motförslag. Det har skapat en bra utgångspunkt för församlingsvalet i Åbo. Petra Lindblad har suttit i arbetsgruppen som har vaskat fram många nya kandidater. 12.10.2022 kl. 10:00
Maria Mountraki började som konferensassistent för åtta år sedan – sitter nu i ledningen för Kyrkornas världsråd

ekumenik. Ortodoxa Maria Mountraki från Helsingfors blir en av 150 som leder arbetet i Kyrkornas världsråd. 11.10.2022 kl. 10:00

FÖRSAMLINGSVALET. – Det är dags att se över kyrkans oändligt krångliga valsystem, anser Siv Sandberg som är en av Svenskfinland ledande sakkunninga på demokratifrågor. 11.10.2022 kl. 15:59

Helsingfors. Den vacklande ekonomin i Matteus församling i Helsingfors blir inte bättre av att svenska församlingar i huvudstaden fusioneras. Driv på att höja skatte­öret i stället, föreslås i en rapport till domkapitlet. 6.10.2022 kl. 15:04
Johanna Holmäng bor i Forsby, men kring tio dagar i månaden arbetar hon i Umeå.

FÖRLOSSNING. Redan som sjuåring visste Johanna Holmäng att hon ville bli barnmorska. Hennes jobb är hennes kall. Varje dag möter hon stor förväntan, men vissa gånger också bottenlös förtvivlan. – Ibland måste jag gå från sorgens rum in i glädjens, då är det inte lätt att hålla masken, säger hon. 28.9.2022 kl. 13:31
Jonas Ahlforn ser kyrkans
styrka i att möta människor i kris, för kyrkan har redan reflekterat över de stora livsfrågorna.

PREPPERPRÄST. När Sverige inte hade ett enda stridsflygplan att sända upp då Ryssland övade kärnvapenanfall gick det upp för prepperprästen Jonas Ahlforn i Örebro att det inte räcker att bunkra upp toalettpapper som förberedelse för en samhällskris. 29.9.2022 kl. 11:00
Prästerna Mari Puska (t.v.) och Malena Björkgren vid synodalmötet i Åbo. Biskop Bo-Göran Åstrand talade till 180 präster om folkkyrkan i förändring

BORGÅ STIFT. Efter pandemin har det varit svårare att få till dop. Begravningar och minnesstunder har förändrats. Vid prästernas synodalmöte i Åbo sade biskop Bo-Göran Åstrand att kyrkan inte blir som förut – också dess särställning som folkkyrka ifrågasätts nu i riksdagen. 29.9.2022 kl. 00:00
När de skrev om sitt liv upptäckte Mårten och Kjell Westö nya saker om varandra.

SYSKON. Kjell Westö och Mårten Westö är bröder, författare och spelar i samma band. De har ärvt ett depressivt stråk, men hanterar det på olika sätt. Den ena är intensiv, den andra är lugn. Den ena ber ibland, den andra köpslog en gång med Gud och blev avslöjad som spelare. 28.9.2022 kl. 10:38
– Jag har ritat mycket i hela mitt liv, säger Moa Eklund.

BORGÅ STIFT. 21-åriga Moa Eklund har skapat logon för Borgå stifts hundraårsjubileum. – Sedan jag flyttade till Helsingfors har jag fått upp ögonen för gemenskapen i stiftet, säger hon. 26.9.2022 kl. 19:09

ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Då artisten Jukka Leppilampi var 20 år hittade han de vägar i livet som han traskat på sedan dess. Han ångrar nästan ingenting. 16.11.2023 kl. 11:42
I december 
ger kvartetten
som jobbar i församlingen 
i Sibbo julkonserter i Sibbo gamla kyrka.

sibbo. Sibbo svenska församling har fyra manliga medarbetare, och alla är duktiga sångare. De bildar kvartetten Vaneo, och nu övar de inför julkonserter i Sibbo gamla kyrka. 15.11.2023 kl. 16:08
Med sin bok vill Jennifer Granqvist öppna en dialog om religiöst trauma.

RELIGIÖST TRAUMA. Hon har vuxit upp i en religiös miljö, där hon utvecklade en posttraumatisk stress. Men trots att hon försökt har Jennifer Granqvist inte förlorat sin tro. Tvärtom – tron har blivit starkare. 15.11.2023 kl. 15:17
Rolf Steffansson konstaterar att det sker en ekonomisk polarisering mellan församlingarna.

KYRKOMÖTET. Den 6 till 10 november har kyrkomötet sammanstrålat i Åbo. Rolf Steffansson är ett av de ombud som varit på plats under sittande kyrkomötets sista plenum. 10.11.2023 kl. 12:04
Sara Mikander och Catharina Englund framhåller att det inte finns något trauma som är så stort att det inte finns någon hjälp att få. Det finns alltid hjälp.

ANDLIGT VÅLD. Andligt våld förekommer överallt – i parrelationer, i familjer och i församlingar. Då Gud används för att få dig att känna dig mindre, då är det aldrig dig det är fel på. Det konstaterar Sara Mikander och Catharina Englund som leder en grupp för personer som blivit utsatta. 8.11.2023 kl. 13:20