– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.
– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.

Anneli Pandora Magnusson: "Varje gång har jag blivit buren av Gud"

Personligt.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men nu finns ingen bitterhet kvar. säger Anneli Pandora Magnusson.

30.3.2022 kl. 20:04

Många känner Anneli Pandora Magnusson som den lite fräcka technodrottningen från Sverige som var stor i världen på 90-talet. Hon turnerade runt jordklotet och sålde miljontals med skivor.

– Jag föddes i Björkbacken utanför Västerås i Sverige i början av 70-talet.

Hennes pappa var starkt emot kristen tro.

– Jag fick öva i kyrkans barnkör i skolan, men inte sjunga på konserterna i kyrkan.

Hennes familj är en brokig historia.

– Pappa och mamma var gifta i trettio år. Vi var alla rädda för vår pappa.

Anneli Magnussons mamma har i vinter flyttat in på ett boende för demenssjuka.

– Jag har hjälpt henne mycket de senaste åren. Nu först förstår jag hur lika min mammas och mitt livsöde är och har varit. Vi är så otroligt lika.




Hon tog kontrollen över sitt liv

Att Annelis pappa var elak har speglat av sig på alla syskon.

– Båda mina bröder blev alkoholister. Den bror jag stod närmast gick bort nyligen och den andra är inte i gott skick. Vi systrar, å andra sidan, hjälpte mamma väldigt mycket. Hon är så snäll och har alltid gjort sitt bästa för oss.

Hennes mammas liv handlade ofta om att värja sig gentemot Annelis pappa och försvara barnen.

– När de äntligen skilde sig blev min mamma fri och självständig. Hon är så väl värd glädje och trygghet! Mina bröder har tagit så mycket av hennes tid, energi och pengar.

– Jag har upprepat många av min mammas misstag. Men jag bestämde mig och lyckades till slut själv ta tillbaka makten över mitt liv.

Anneli har lyckats befria sig från två långa destruktiva relationer, liknande den som hennes mamma hade med Annelis pappa.

Det har tagit halva hennes liv att förstå hur sjuka hennes destruktiva relationer var.

– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut.

"Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut."


Bedrog henne ekonomiskt

Annelis första man bedrog henne ekonomiskt. Han skötte ekonomin i hennes företag.

– Jag hade en blomstrande karriär, men hans lögner slog allt i spillror.

Kvar blev hon med enorma skatteskulder.

Sexton år efter avslöjandet blev hon till slut fri från anklagelserna om skattebrott.

– Jag har alltid trott på att rättvisan segrar. Det var en oerhörd lättnad att kunna lämna det här kapitlet bakom mig.

Genast när hon hade lämnat den första destruktiva relationen, gick hon in nästa.

– Jag planerade inte att gå in i en ny relation, men jag blev gravid väldigt snabbt. Efter en tid visade det sig att pappan till mitt barn hade stora alkoholproblem. Det blev en 10-årig historia, med viss glädje men också mycket otrygghet och sorg.

Relationen sammanföll med att musikbranschen gick in i en kris och hennes personliga liv rasade.

– Hela musikbranschen kämpade i 5–10 år på grund av den illegala olagliga nedladdningen.


Det dummaste beslutet

– I båda mina relationer har vi som par både arbetat och levt sida vid sida. Tanken var god, men det har varit det dummaste beslut jag har tagit i mitt liv.

Hon beslöt sig att för att separera från pappan till sin son, för sin och sonens bästa.

– Han hotade mig på många sätt. Han sa att om jag lämnade honom så skulle han krossa mig, vilket han också försökte under flera år.

Hon läste i Bibeln om helig vrede.

– Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud.

"Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud."

Det här blev början på en två års komplicerad separation.

– Det tog tio månader med rättsliga processer för mig för att få honom att flytta ut ur mitt hus.

Det här var en väldigt tuff tid i mitt liv. Men jag bad om kraft och beskydd.


Ingen bitterhet finns kvar

År 2007 lät hon sig döpa sig, i en pingstkyrka.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men varje gång har jag blivit buren igenom. Nu finns ingen bitterhet kvar.

Efter att Anneli bröt med mannen som är hennes sons pappa, åkte hon till Finland och ”gigade”. Och det var i Finland som hon träffade sin stora kärlek.

– Där träffade jag Mikko. Han var inte som någon annan man jag hade träffat: helt underbar, frisk, sund, kärleksfull, trygg, lojal, rolig, varm och vacker.


Finska Mikko från Björneborg är Annelis stora kärlek. Foto: Christa Mickelsson



Anneli och Mikko är numera förlovade. Mikko är hennes DJ på de otaliga konserter hon har gjort och gör i Finland. De finska fansen får inte nog av Pandora.

– När jag var på botten av mitt liv räddade de finska fansen min karriär och ekonomi.

I dag bor hon på deltid i Finland.

– Det är alltid härligt att komma hit till Finland. Redan från första besöket fick jag ett otroligt varmt bemötande. Så är det än i dag, och den varma känslan är ömsesidig. Jag har faktiskt rötter i Finland, min mormors släkt kom från finska Karelen.

Anneli och Mikko har varit tillsammans i snart tio år.

– Mikko kommer till Sverige under långhelger och på sommaren. Han har blivit en trygg bonuspappa för min son Leon.

– Jag har allt jag har drömt om. Jag har en underbar son som är nästan 18 år. Jag är fri, jag är självständig, jag har ett nytt eget företag som blommar. Så bra som jag mår nu, har jag aldrig mått tidigare.

Christa Mickelsson


KONFIRMANDLÄGER. Ungdomsledaren Camilla ”Ino” Dannholm i Esbo ordnar konfirmationsläger på påsken. – Konfirmanderna lever i påskens högtid, säger hon. 12.4.2022 kl. 10:30
Stefan Forsén lämnar tjänsten som kyrkoherde i östra Helsingfors. Matteus församling söker en ny ledare.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén valdes hösten 2018 till direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid samfälligheten i Helsingfors. Sedan dess har han varit tjänstledig från tjänsten som kyrkoherde i Matteus församling. Nu meddelar Forsén att han avgår från kyrkoherdetjänsten. Det här och en lång rad andra ärenden behandlade domkapitlet vid Borgå stift på sitt möte på torsdagen. 8.4.2022 kl. 14:45
Heidi Juslin-Sandin blir ny "personalchef" vid domkapitlet.

BORGÅ DOMKAPITEL. Hon för in erfarenhet av över 20 år vid Röda Korset – och är nyvigd som präst. 8.4.2022 kl. 09:34
Före en månad sedan kom Olha Holubova till tryggheten hos dottern Mariia Skog och barnbarnen i Vasa. Lova heter det yngre barnbarnet.

Ukraina. Det tog Olha Holubova över en vecka att ta sig från hemmet i Charkiv till tryggheten hos dottern Mariia Skog med familj i Korsholm. Kvar i Charkiv blev maken Yevhen. 8.4.2022 kl. 19:00
Den ortodoxa kyrkan i Finland lyder under patriarkatet i Konstantinopel. Den ortodoxa kyrkan i Ryssland lyder under Moskva­patriarkatet.

ORTODOXA KYRKAN I FINLAND. Vi har hundratals ryskspråkiga från Ryssland här, och redan innan flyktingarna kom hade vi ganska heta diskussioner efter gudstjänsterna. Jag är orolig. Det är så otroligt lätt att piska fram en het och krigisk atmosfär, säger Aleksej Sjöberg, ortodox kyrkoherde i Tammerfors. 30.11.-0001 kl. 08:21
Över 17 procent av de församlingsanställda berättade att någon hade framfört elaka kommentarer eller förolämpningar relaterade till kön eller sexualitet på deras nuvarande arbetsplats.

Trakasserier. – Att andelen som upplevt trakasserier är så stor vittnar om att man pratar mer om trakasserier och vad man inte ska tolerera i arbetsgemenskapen, säger Veli-Matti Salminen, som är tf chef för Kyrkans forskning och utbildning. 6.4.2022 kl. 20:35

val. Edman har tjänstgjort i Nykarleby församling som tf. kyrkoherde sedan Mia Anderssén-Löf slutade som kyrkoherde. 4.4.2022 kl. 22:03
Tim Lillkvist är 23 år och jobbar med att köra olika arbetsfordon. Här står han i den park där han överdoserade för sista gången.

missbruk. För Tim Lillkvist var drogerna som att ligga i ett varmt bad och känna sig älskad – tills de bara svalde alla hans pengar och inte hade någon effekt. Nu tränar han på en vanlig vardag där han är värdefull bara för att han finns. 1.4.2022 kl. 16:33
- Ja, faktiskt, säger ärkebiskop Tapio Luoma. Det var förvånande att Ukrainakriget hade så tydliga religiösa element.

KRIGET I UKRAINA. Osäkerhet är inte detsamma som otrygghet, säger ärke­biskop Tapio Luoma. När kriget känns nära är hans råd till alla människor av god vilja: Ge pengar och stöd. Värna det andliga. Håll fast vid det som också i van­liga tider har gett dig kraft och glädje. 31.3.2022 kl. 09:00
Päivi Räsänen frias på alla punkter i den uppmärksammade rättegången. 

RÄTTEGÅNG. Riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) friades i tingsrätten från åtalen om hennes uttalanden om homosexuella. Tingsrätten i Helsingfors gav sin dom på onsdagen. 30.3.2022 kl. 13:05
– Jag har en syster som har Downs syndrom. Jag tror att jag är mer präglad av det än jag själv insett, säger Susanna Landor.

livsval. Susanna Landor var chefredaktör på Hbl. Nu är hon diakoniarbetare i Kyrkslätt. – Det här jobbet ger instant-belöning. Jag får räcka en kasse mat till en människa som inte har mat i skåpet. Och samtidigt handlar det om något mycket större: hur bemöter vi varandra? 30.3.2022 kl. 13:04
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00
Anders Mård är Svenska Yles medarbetare. I S:t Petersburg sedan 20 år tillbaka.

Ukraina. Efter att ha vistats i hemlandet av privata skäl har nu Anders Mård återvänt till S:t Petersburg, sin hemstad. 28.3.2022 kl. 20:21
– Vill du hjälpa, stöd först dem som har färdiga kanaler och kontakter, säger Ulla Siirto.

KRIGET I UKRAINA. 28.3.2022 kl. 16:01
Ungerns premiärminister Viktor Orbán beskrivs ha Kyrkans Utlandshjälps partnerorganisation i sitt nätverk – Ukrainsk flyktingkvinna i tåg från Lviv.

Ukraina. Kyrkans Utlandshjälp förmedlar miljoner euro som ger hundratals ton förnödenheter till Ukraina. Men den ekumeniska hjälporganisation i Ungern som är samarbetspartner har dragits med kopplingar till den kontroversielle premiärministern Viktor Orbáns nätverk. 21.3.2022 kl. 14:30

webbplats. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har förnyat sina webbplatser, evl.fi och evl.fi/plus. 19.10.2023 kl. 17:44
Kyrkan står där för att du ska kunna gå in där när du behöver det.

OVAN I KYRKAN. Du brukar kanske inte ”gå i kyrkan” men den är din, och du får gå in i den när som helst. 17.10.2023 kl. 16:26
Den 17 oktober är det De bostadslösas natt. Bilden är arrangerad.

HEMLÖSHET. I oktober ordnas De bostadslösas natt. Det räcker inte enligt diakoniarbetare Henrika Lemberg, diakoniarbetare i Borgå. 12.10.2023 kl. 13:36
Karis kyrka och Pojo kyrka är Karis-Pojo svenska församlings huvudkyrkor.

Herdeval. Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström har sökt kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Domkapitlet placerar af Hällström i första förslagsrum. Valet hålls den 10 december. 13.10.2023 kl. 15:23
– När man spelar fotboll gör man misstag som känns tunga ibland. Men livet går ju vidare och Jesus har ju fortfarande vunnit seger. Jag försöker ha den inställningen att ”jag kör igen”.

andreaskyrkan. Ifol scoutade fotbollsklubben HJK Nils Svensson på en match i Ettan i Sverige. Ett år senare är han med i ungdomsledarteamet i Andreaskyrkan i Helsingfors. 12.10.2023 kl. 12:00