Ungerns premiärminister Viktor Orbán beskrivs ha Kyrkans Utlandshjälps partnerorganisation i sitt nätverk – Ukrainsk flyktingkvinna i tåg från Lviv.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán beskrivs ha Kyrkans Utlandshjälps partnerorganisation i sitt nätverk – Ukrainsk flyktingkvinna i tåg från Lviv.

Ungerns Orbán en pinsam skugga över kyrkornas hjälp till Ukraina

Ukraina.

Kyrkans Utlandshjälp förmedlar miljoner euro som ger hundratals ton förnödenheter till Ukraina. Men den ekumeniska hjälporganisation i Ungern som är samarbetspartner har dragits med kopplingar till den kontroversielle premiärministern Viktor Orbáns nätverk.

21.3.2022 kl. 14:30

Kyrkans Utlandshjälp har gått över fem miljoner insamlade euro för Ukraina. Det är bara början. Så här långt är det mest privatpersoner och företag som direkt började ge när kriget bröt ut. Nu kommer de större evenemangen som församlingar och andra arrangerar för att samla medel, säger Jouni Hemberg, verksamhetsledare vid Kyrkans Utlandshjälp.

För pengarna till Kyrkans Utlandshjälp slussas mat, vatten och andra förnödenheter in i Ukraina. Men det är något överraskande från den bortre sidan av Ukraina – av en ekumenisk hjälporganisation i Ungern.

Närmare 60 procent av dem som flyr Ukraina kommer till Polen, men Kyrkans Utlandshjälp har valt att jobba över den 130 kilometer långa gränsstumpen från Ukraina mot Ungern. Också där har över 300 000 ukrainare flytt när de första veckorna av krig är bakom.

– 300 ton förnödenheter har hittills slussats in och det går nya långtradare hela tiden, säger Jouni Hemberg.

"Pinsamt" – men effektivt

Det är inte helt okontroversiellt att Kyrkans Utlandshjälp – och de andra lutherska folkkyrkornas katastroforganisationer i Sverige, Norge och Danmark – har valt ungerska Hungarian Interchurch Aid (HIA) som en partner.

Organisationen har i offentligheten stöd av Ungerns omstridde premiärminister Viktor Orbán – som tidigare har etablerat sig som Europas mest avoge statschef i fråga om flyktingar från Mellanöstern och Afrika.

"Viktor Orbáns fru har i snart 25 år varit ekumeniska HIA:s goodwillambassadör."

Orbáns fru, juristen Anikó Lévai, har i snart 25 år varit ekumeniska HIA:s goodwillambassadör. Enligt ungerska medier ska HIA också ha fått en närmare status i anslutning till regeringen än bara som ett samarbetsorgan mellan kyrkorna.

Eftersom HIA också driver omfattande diakoni inne i Ungern har det i ungerska medier väckt frågor om hur det rimmar med att regeringen Orbán samtidigt politiskt tar till hårdare tag mot till exempel landets arbets- och bostadslösa.

– HIA tycker det är pinsamt, säger Jouni Hemberg.

Han säger ändå att man från finländsk sida, när ärkebiskop Tapio Luoma besökte i Ungern i höstas, bedömde att HIA fortfarande som hjälporganisation håller måttet.

Samtidigt har Lutherska Världsförbundet och de lutherska kyrkorna så gott som ingen organisation som kunde ha reagerat snabbt på krisen i Ukraina. De lutherska kyrkorna i Ukraina med grannländer är små, men ett hjälpnätverk är på väg att byggas upp.

I ett samarbete där också kyrkor i Danmark och Storbritannien deltar ska man också öppna stödjepunkter för barn på järnvägsstationer utmed flyktrutten mot Lviv i västra Ukraina. Det är platser där föräldrar på flykt för en stund tryggt kan lämna sina barn.

Kriget i Ukraina har snart pågått i en månad.
Kriget i Ukraina har snart pågått i en månad. Foto: KUH/Antti Yrjönen


Två finländska medarbetare från Kyrkans Utlandshjälp arbetar också just nu med media inne i Ukraina. Hjälpaktionen har sin stödjepunkt i staden Berehove strax inne på den ukrainska sidan om gränsen.

Ska Ungern tänka om kring flyktingar och migranter?

Hjälpen till Ukraina koordineras i huvudsak av de protestantiska kyrkornas ACT Alliance med högkvarter i Genève.

I alliansens första globala upprop till sina över 140 medlemskyrkor om begärde man 19 miljoner euro. Av det kanaliseras den största kakan om 40 procent via ungerska HIA. Resten riktas till den schweiziska kyrkliga hjälporganisationen HEKS och Lutherska Världsförbundet.

"Intressant att se vilka samtal Ukrainakrisen kan leda till om flyktingars och migranters rättigheter i Ungern."

Norden är starkt i ACT-alliansen med Svenska kyrkans internationella chef Erik Lysén just nu som styrelseordförande. Han säger att valet av HIA bygger på förtroende för att arbetet följer de humanitära principerna och arbetet är professionellt.

Han hänvisar också till att HIA-chefen för det internationella arbetet Klára Keveházi ska ha sagt att tumskruvarna i och med Ukrainakrisen inte är så hårda från Orbánregimen längre, utan att humanitärt arbete kan löpa i Ukraina nu, professionellt och effektivt.

– I arbetet inne i själva Ungern har HIA varit påverkat av Orbánregimen. Men man har hela tiden kunnat jobba humanitärt i andra länder. Vi har ju ingen aning om vad Ukrainakrisen kan leda till för typ av samtal i om flyktingars och migranters rättigheter i Ungern nu. Det är intressant, säger Erik Lysén till Kyrkpressen.

Viktor Orbáns frus roll i organisationen beskriver han också också som en "galjonsfigur" som enligt hans kontakter inte blandar sig i den dagliga verksamheten.

– Hon blev ju också galjonsfigur innan den riktigt svåra politiska utvecklingen i Ungern startade, säger han.


"Hjälper i flyktingarnas närområden" – som det heter

Kyrkans Utlandshjälp har också samarbetat med ungerska HIA i Afghanistan. Den ungerska kyrkhjälpen har också länge haft verksamhet på plats i Irak.

I det rådande läget är HIA erfaret i Ukraina, eftersom man har verkat där länge, redan före krisen kring Krim och Donbass 2014 med hela fem fungerande stödjepunkter inne i landet – åtminstone tills kriget bröt ut.

Tunnelbanestationen fungerar som ett skydd för tusentals människor under en raket- och bombattack.
Människor söker skydd i en tunnelbanestation i Kiev undan en rysk bombattack.


Orbánregimen har i Europa betraktats som rasistisk, antiliberal och flyktingfientlig. Enligt en rapport från det Europeiska flyktingrådet Ecre för några år sedan ska inga medborgarorganisationer längre verkat vid ungerska förläggningar för asylsökande från länder utanför Europa.

Inte heller Hungarian Interchurch Aid 2018 ska enligt EU-organet verka i de taggtrådsbeströdda gränsområdena. Bara spridda besök från enstaka församlingar och Röda Korset tillåts där längre.

"Ännu 2017 bad alliansen om medel för dem som hade flytt Donetsk och Luhansk – österut."

Övervintrad angivare

I ungerska medier avslöjades också 2017 att hjälporganisationen HIA:s nuvarande ledare, den lutherske prästen Lászlo Lehel under den kommunistiska regimen i landet på 80-talet hade varit en angivare för landets säkerhetstjänst. Han hittades i arkiven under täcknamnet "Filosofen".

Efter avslöjandet meddelade Lehel att han avgår för att "reflektera över sitt förflutna", men ska enligt ungerska medier efter stöd från det styrande Fidesz-partiet ännu samma år ha fortsatt leda verksamheten. Det gör han trots sina 73 år än i dag.

En ytterligare paradox i ACT-alliansens arbete är att också det rysk-ortodoxa Moskvapatriarkatet under den kontroversiella patriark Kirill är medlem av takorganisationen. Det kan alla kyrkor som hör till Kyrkornas Världsråd vara.

Så sent som år 2017 bad alliansen sina medlemskyrkor i världen om medel för att stöda också dem som hade lämnat de ryskstödda utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk och flytt till städer inåt Ryssland.

I tre olika appeller har alliansen bett om sammanlagt en miljon euro som har fördelats av den ryska ortodoxa kyrkan i Ryssland – som nu stöder kriget i Ukraina.

Jan-Erik Andelin


Det första julkortet i KP:s adventsserie handlar om den bästa gåvan. 30.11.2012 kl. 22:02
Glädjen som försvann då islam tog över i Iran har nu återvänt. Då Daniel Shayesteh mötte Jesus förändrades hans liv radikalt. Han besökte Österbotten senaste vecka. (foto: Johan Sandberg)

Hans mål var att utplåna Israel. Nu försvarar den tidigare Hizbollah-terroristen judarnas rätt till landet, med Koranen som grund. 29.11.2012 kl. 10:28
Stefan Sigfrids är pastor i Sion i Vasa. Han påminner om att alla församlingar är en produkt av den tid de verkar i. (foto: Patrik Hellström)

frikyrkor. Hur länge ska gamla misstag få stämpla ett samfund? Många har gjort upp med gammal teologi och gammal frikyrkokultur. Döm inte dagens samfund för gårdagens fel, säger tre frikyrkopastorer till KP. 29.11.2012 kl. 10:14
Gunvor Österlund är en av eldsjälarna i den karismatiska friförsamlingen Betel i Karis. (foto: Christa Mickelsson)

Under hela livet har Gunvor Österlund gått på de vägar Gud har stakat ut för henne och på många områden blivit en riktig frikyrkans pionjär. Med åldern blir ansvarsområdena färre, men kallelsen står kvar. 29.11.2012 kl. 10:04

Stiftets förtroendevalda samlades i Tammerfors på onsdagen. 28.11.2012 kl. 09:16
Heli Hämäläinen utanför sin hemkyrka på Brändö i Helsingfors. (foto: Tomas von Martens)

Heli Hämäläinen är en transperson. Hon föddes i en manskropp men har alltid känt sig som en kvinna. Därför anser hon att hon aldrig har bytt kön. Hon är kristen och förtroendevald i kyrkan och politiskt aktiv sannfinländare. 22.11.2012 kl. 09:47
Till vardags jobbar Mats Björklund i en miljö som omges av manliga attribut. Han är lantbrukare i Pedersöre. (foto: Johan Sandberg)

Männen drivs av behovet att göra hjältedåd. Det behovet kunde kyrkan bättre ta vara på. Kyrkan borde söka sig till platser där det hettar till, anser Mats Björklund. 22.11.2012 kl. 09:59
Vänskapsveckans paneldebatt. (foto: Tomas von Martens)

Den internationella vänskapsveckan mellan muslimer och kristna uppmärksammandes i Vanda med en paneldebatt om familjens betydelse inom islam och kristendom. 22.11.2012 kl. 10:09

Gör inget. Vänta. Två svenska församlingar. En svensk församling. 16.11.2012 kl. 07:48
Peter Hallström har äntligen kunnat lämna sitt själsliga fängelse mot en relation med Gud som erbjuder kärlek, gemenskap, nåd och barmhärtighet. (foto: Majken Öst-Söderlund)

peter hallström. Han växte upp i pingstkyrkan. Där fick Peter Hallström utveckla sin musikalitet, men budskapet om dom och straff gjorde honom vettskrämd och otrygg. Hans tro räckte aldrig till. I dag är den förlorade sonen hemma, såret i själen håller på att läka. 15.11.2012 kl. 10:39
Lekmannaombuden Peter Lindbäck och Åsa A. Westerlund och prästombuden Max-Olav Lassila och Bo-Göran Åstrand tar i Kyrkostyrelsens strukturförslag. (foto: Rolf af Hällström)

Kyrkomötet. Alla de drygt femtio kyrkomötesombud som uttalade sig under förra veckans remissdebatt i Åbo var positiva till den nya församlingsstrukturen ”Samfällighet 2015”. 15.11.2012 kl. 10:55
I höst har Bengt-Eric Rönn fått bekanta sig med Nykarleby som studerande på folkhögskolan. I vår bär det av till Nicaragua. (foto: Johan Sandberg)

bengt-eric rönn. En arbetsolycka 1974 förändrade Bengt-Eric Rönn. I dag ser han olyckan och åren efter den som en uppmjukningstid. Gud fann han några år senare. 15.11.2012 kl. 10:47

Katainens regering har i uppdrag att utarbeta en språkstrategi för hela landet – nu ska också kyrkan göra upp en strategi för bägge nationalspråken. Det beslöt kyrkomötet förra veckan. 12.11.2012 kl. 09:37
robert dam har skrivit en självbiografisk bok om sina tjugo inom scientologirörelsen. Foto: Förlaget Libris.

scientologi. I tjugo år var Robert Dam aktiv inom rörelsen. När han hamnade i onåd fick han se en sida av organisationen som han inte tidigare trott på. 8.11.2012 kl. 10:13
Ett av Peter Sandströms bästa minnen av sin egen pappa var när pappan i 75-årsåldern tog tåget till Åbo och ställde upp som barnvakt i baksätet för att Peter och tvååriga sonen Leo skulle kunna ta bilen till Nykarleby. – Tre generationer, den resan fick vi göra tillsammans. Det är ett fint minne. (foto: Sofia Torvalds)

peter sandström. Peter Sandström är en man som sällan besöker främmande länder – i stället reser han till sitt barndomslandskap. Trädgårdsmästarens son skriver om växter men vill inte återvända till växthuset. 8.11.2012 kl. 10:04

Biskoparna är eniga om att varningar inte löser en fråga där det råder djup oenighet.

vigsel. Biskoparna är eniga om det att man utdelar varningar till präster som viger par av samma kön inte är rätt väg att gå. 22.10.2020 kl. 13:48
Linus Stråhlman, Harry S. Backström och Rune Johansson ser kaplansvalet från olika håll.

Kaplansval. Det uppskjutna kaplansvalet i Houtskär fortsätter att dela åsikterna. Ordföranden i kapellrådet betecknar det som en delseger. Kyrkoherden frågar sig om det är juridiskt hållbart. Och domkapitlet hänvisar till kyrkoordningen. 22.10.2020 kl. 12:21
Houtskär får igen en tf kaplan, bestämde domkapitlet idag.

domkapitlet. Kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling tillsätts inte utan ledigförklaras på nytt nästa år. Pastor Peter Blumenthal förordnas till tf. kaplan och sköter tjänsten fram till slutet av juni, meddelar domkapitlet idag. 20.10.2020 kl. 17:20
Rex Hartman och Jonas Nygård tycker om att röra på sig tillsammans.

vänskap. Alla förtjänar en kompis som ringer och frågar: Ska vi gå på kaffe? eller Kommer du med till gymmet? Vänverksamhet hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta den kompisen. 16.10.2020 kl. 13:06
Emil Anton har skrivit en bok om sin fars familjs troshistoria.

historia. När Emil Anton började skriva om den kristna trons historia i Irak upptäckte han sina egna rötter. Men boken resulterade också i en kamp med Gud som nästan kostade honom hans tro. 15.10.2020 kl. 16:01