Här en skärmdump av en video som visar hur Rabbe Tiainen förs bort av polis.
Här en skärmdump av en video som visar hur Rabbe Tiainen förs bort av polis.

Rabbe Tiainen fördes bort från ryska ambassaden: "Jag är besviken på polisens omdömesförmåga"

KRIGET I UKRAINA.

Igår kväll stod Rabbe Tiainen och demonstrerade som vanligt utanför ryska ambassaden i Helsingfors. Nu blev han bortförd av poliser och skjutsad hem till Drumsö. – Jag tog genast följande buss tillbaka till Fabriksgatan, säger han. Helsingforspolisen kommenterar frågan med att säga att de följer sin normala praxis och att polisen i första hand alltid vill lösa konflikter genom att diskutera.

18.3.2022 kl. 09:29

– Jag har stått där i tre veckor, oftast på samma ställe och med olika skyltar, säger Rabbe Tiainen, som demonstrerat utanför ryska ambassaden sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Igår hade han en skylt med en karikatyrteckning som föreställde Putin, en som han haft många gånger förr.

– Det kommer nya poliser dit som kanske inte varit där dagen innan och inte känner till riktlinjerna. Jag tror att det är så att ambassaden ringer dem eller trycker på en knapp, och då måste de komma.

Men han har kollat upp demonstrationsrätten i finländsk lag och vet att man har starka rättigheter att demonstrera, särskilt om man står ensam.

– Jag är medveten om att polisen har rätt att flytta demonstrationen om de ser en hotbild. Men jag brukar säga att jag inte är ett hot och att det hör till mina grundläggande rättigheter att få stå där.

Igår ledde det här till en väldigt lång diskussion med polisen. Han berättade att det är en viktig princip för honom att få stå på ambassadens sida av gatan. Polisen sa att han skulle flytta sig till andra sidan. Samma diskussion har han fört många gånger tidigare och ibland har han flyttat sig till andra sidan.

– Det blev kanske lite oklart i vilket skede de gett mig en order om att flytta mig och i vilket skede det bara var en rekommendation.

Som han uppfattade det tappade poliserna humöret. Sedan kom det tre poliser till platsen, de stuvade in honom i en polisbil och körde honom hem till Drumsö. De hade kollat hans identitetshandlingar tidigare och visste var han bodde.

– När de lämnade mig vid mutterkaféet på Drumsö och jag steg ut ur polisbilen sa jag att jag är besviken på deras omdömesförmåga. Jag är orolig om man inte har spelöga i sådana här lägen. Jag tänker förstås på situationen i Ryssland, det känns inte bra om inte den finländska polisen har bättre omdöme än så här.

Han blev stridslysten av incidenten, ställde sig på busshållplatsen, tog bussen tillbaka till Fabriksgatan och stod där i ett par timmar till, ungefär till kl 21.

– Jag har också brukat säga till polisen att det är politiskt pinsamt för ryska ambassaden att jag står där. Att få mig därifrån använder de som ett politiskt verktyg. Finska polisen har skyldighet att trygga ambassadens säkerhet, och ambassaden kan använda det som påtryckning, säger Rabbe Tiainen.

Polisen: Vi följer vedertagen praxis

Överkommissarie Jarkko Lehtinen vid Helsingforspolisen påpekar att ingen blivit gripen under gårdagens demonstration.

– En person har har vi lett bort från ambassadens omedelbara närhet och sedan avlägsnat från platsen, säger han.

Lehtinen säger att polisens linje är att alla demonstrationer vid ambassader styrs bort från byggnadens omedelbara närhet, så att de får äga rum ungefär på fem meters avstånd från ambassadens område, på andra sidan gatan.

– På det sättet kan vi säkerställa både rätten till demonstration på en synlig plats alldeles intill ambassaden, medan vi samtidigt ser till att ingen skadar exempelvis ambassadens staket eller hindrar ambassadpersonalen från att gå in eller ut.

Lehtinen kan inte kommentera ett ärende som gäller en enskild person i offentligheten.

– Så mycket kan jag säga att en person blivit bortstyrd från ambassadens omedelbara närhet igår. Personen har inte blivit gripen utan avlägsnats från platsen. Jag vill poängtera att vi inte vill hindra någon från att demonstrera, det handlar bara om att säkra området i ambassadens omedelbara närhet. Demonstrationer ska ske ungefär fem meter från ambassadens staket.

Är du orolig för att det här ger en dålig bild av polisen?

– Jag vill i den här kommunikationen betona att det här är en vedertagen praxis vi har. Det finns väldigt många ambassader i Helsingfors, och samma praxis gäller för dem alla. Här finns inget som avviker från det normala.

Om en ambassad omringas av aggressiva demonstranter kan det finnas ett behov av att höja säkerhetsnivån och flytta på demonstranterna, till exempel om de kastar föremål, säger Lehtinen.

– Men tillsvidare har alla demonstrationer vid ryska ambassaden varit väldigt lugna. Vi har inte haft sådana problem där.

Men ni försöker säkert ändå primärt lösa konflikter med diskussion?

– Givetvis. Vi diskuterar och ber personer flytta sig lite längre bort, på andra sidan gatan. V förhandlar och diskuterar. Jag har inte hört om många fall där man inte skulle ha kunnat lösa situationen genom att diskutera. Kanske det här fallet handlar om någon sorts missförstånd. Men eftersom jag inte var på plats kan jag inte säga exakt vad som hände den här gången, säger Lehtinen.

Artikeln kompletterad kl 14.30 med kommentar av överkomissarie Jarkko Lehtinen.

Sofia Torvalds


folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53
Thomas Rosenberg tror på Svenskfinland och dess institutioner. Han hoppas att stiftsledningen ska göra mera för att trygga Kyrkpressen.

FINLANDSSVENSKA MEDIER. Kyrkpressen har en stark ställning i Svenskfinland. Men kyrkans ekonomi ställer också tidningen inför utmaningar. Thomas Rosenberg, det svenska Finlands Herr Tidskrift, hoppas att Borgå stifts ledning ska ha mera klös för att trygga tidningens framtid. 6.6.2022 kl. 08:00
Sara Grönqvist samlade hela 879 röster i valet, en överväldigande majoritet.

kyrkoherdeval. Sara Grönqvist, tf kyrkoherde i Väståbolands svenska församling, fick en överväldigande majoritet av rösterna när Väståboland valde ny kyrkoherde idag. 5.6.2022 kl. 21:04

I december 
ger kvartetten
som jobbar i församlingen 
i Sibbo julkonserter i Sibbo gamla kyrka.

sibbo. Sibbo svenska församling har fyra manliga medarbetare, och alla är duktiga sångare. De bildar kvartetten Vaneo, och nu övar de inför julkonserter i Sibbo gamla kyrka. 15.11.2023 kl. 16:08
Med sin bok vill Jennifer Granqvist öppna en dialog om religiöst trauma.

RELIGIÖST TRAUMA. Hon har vuxit upp i en religiös miljö, där hon utvecklade en posttraumatisk stress. Men trots att hon försökt har Jennifer Granqvist inte förlorat sin tro. Tvärtom – tron har blivit starkare. 15.11.2023 kl. 15:17
Rolf Steffansson konstaterar att det sker en ekonomisk polarisering mellan församlingarna.

KYRKOMÖTET. Den 6 till 10 november har kyrkomötet sammanstrålat i Åbo. Rolf Steffansson är ett av de ombud som varit på plats under sittande kyrkomötets sista plenum. 10.11.2023 kl. 12:04
Sara Mikander och Catharina Englund framhåller att det inte finns något trauma som är så stort att det inte finns någon hjälp att få. Det finns alltid hjälp.

ANDLIGT VÅLD. Andligt våld förekommer överallt – i parrelationer, i familjer och i församlingar. Då Gud används för att få dig att känna dig mindre, då är det aldrig dig det är fel på. Det konstaterar Sara Mikander och Catharina Englund som leder en grupp för personer som blivit utsatta. 8.11.2023 kl. 13:20
Ärkebiskop Tapio Luoma, biskop Bo-Göran Åstrand och Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus diskuterade krig och ekonomi, bland mycket annat.

Stiftsdagarna. Stiftsdagarna i Borgå blev en fest värdig en hundraåring. Men mellan serveringarna, minglet och samvaron dryftades också de tunga frågorna: vad är kyrkans uppgift i en värld präglad av krig, och vad ska vi släppa taget om då pengarna tryter? 8.11.2023 kl. 14:52