Här en skärmdump av en video som visar hur Rabbe Tiainen förs bort av polis.
Här en skärmdump av en video som visar hur Rabbe Tiainen förs bort av polis.

Rabbe Tiainen fördes bort från ryska ambassaden: "Jag är besviken på polisens omdömesförmåga"

KRIGET I UKRAINA.

Igår kväll stod Rabbe Tiainen och demonstrerade som vanligt utanför ryska ambassaden i Helsingfors. Nu blev han bortförd av poliser och skjutsad hem till Drumsö. – Jag tog genast följande buss tillbaka till Fabriksgatan, säger han. Helsingforspolisen kommenterar frågan med att säga att de följer sin normala praxis och att polisen i första hand alltid vill lösa konflikter genom att diskutera.

18.3.2022 kl. 09:29

– Jag har stått där i tre veckor, oftast på samma ställe och med olika skyltar, säger Rabbe Tiainen, som demonstrerat utanför ryska ambassaden sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Igår hade han en skylt med en karikatyrteckning som föreställde Putin, en som han haft många gånger förr.

– Det kommer nya poliser dit som kanske inte varit där dagen innan och inte känner till riktlinjerna. Jag tror att det är så att ambassaden ringer dem eller trycker på en knapp, och då måste de komma.

Men han har kollat upp demonstrationsrätten i finländsk lag och vet att man har starka rättigheter att demonstrera, särskilt om man står ensam.

– Jag är medveten om att polisen har rätt att flytta demonstrationen om de ser en hotbild. Men jag brukar säga att jag inte är ett hot och att det hör till mina grundläggande rättigheter att få stå där.

Igår ledde det här till en väldigt lång diskussion med polisen. Han berättade att det är en viktig princip för honom att få stå på ambassadens sida av gatan. Polisen sa att han skulle flytta sig till andra sidan. Samma diskussion har han fört många gånger tidigare och ibland har han flyttat sig till andra sidan.

– Det blev kanske lite oklart i vilket skede de gett mig en order om att flytta mig och i vilket skede det bara var en rekommendation.

Som han uppfattade det tappade poliserna humöret. Sedan kom det tre poliser till platsen, de stuvade in honom i en polisbil och körde honom hem till Drumsö. De hade kollat hans identitetshandlingar tidigare och visste var han bodde.

– När de lämnade mig vid mutterkaféet på Drumsö och jag steg ut ur polisbilen sa jag att jag är besviken på deras omdömesförmåga. Jag är orolig om man inte har spelöga i sådana här lägen. Jag tänker förstås på situationen i Ryssland, det känns inte bra om inte den finländska polisen har bättre omdöme än så här.

Han blev stridslysten av incidenten, ställde sig på busshållplatsen, tog bussen tillbaka till Fabriksgatan och stod där i ett par timmar till, ungefär till kl 21.

– Jag har också brukat säga till polisen att det är politiskt pinsamt för ryska ambassaden att jag står där. Att få mig därifrån använder de som ett politiskt verktyg. Finska polisen har skyldighet att trygga ambassadens säkerhet, och ambassaden kan använda det som påtryckning, säger Rabbe Tiainen.

Polisen: Vi följer vedertagen praxis

Överkommissarie Jarkko Lehtinen vid Helsingforspolisen påpekar att ingen blivit gripen under gårdagens demonstration.

– En person har har vi lett bort från ambassadens omedelbara närhet och sedan avlägsnat från platsen, säger han.

Lehtinen säger att polisens linje är att alla demonstrationer vid ambassader styrs bort från byggnadens omedelbara närhet, så att de får äga rum ungefär på fem meters avstånd från ambassadens område, på andra sidan gatan.

– På det sättet kan vi säkerställa både rätten till demonstration på en synlig plats alldeles intill ambassaden, medan vi samtidigt ser till att ingen skadar exempelvis ambassadens staket eller hindrar ambassadpersonalen från att gå in eller ut.

Lehtinen kan inte kommentera ett ärende som gäller en enskild person i offentligheten.

– Så mycket kan jag säga att en person blivit bortstyrd från ambassadens omedelbara närhet igår. Personen har inte blivit gripen utan avlägsnats från platsen. Jag vill poängtera att vi inte vill hindra någon från att demonstrera, det handlar bara om att säkra området i ambassadens omedelbara närhet. Demonstrationer ska ske ungefär fem meter från ambassadens staket.

Är du orolig för att det här ger en dålig bild av polisen?

– Jag vill i den här kommunikationen betona att det här är en vedertagen praxis vi har. Det finns väldigt många ambassader i Helsingfors, och samma praxis gäller för dem alla. Här finns inget som avviker från det normala.

Om en ambassad omringas av aggressiva demonstranter kan det finnas ett behov av att höja säkerhetsnivån och flytta på demonstranterna, till exempel om de kastar föremål, säger Lehtinen.

– Men tillsvidare har alla demonstrationer vid ryska ambassaden varit väldigt lugna. Vi har inte haft sådana problem där.

Men ni försöker säkert ändå primärt lösa konflikter med diskussion?

– Givetvis. Vi diskuterar och ber personer flytta sig lite längre bort, på andra sidan gatan. V förhandlar och diskuterar. Jag har inte hört om många fall där man inte skulle ha kunnat lösa situationen genom att diskutera. Kanske det här fallet handlar om någon sorts missförstånd. Men eftersom jag inte var på plats kan jag inte säga exakt vad som hände den här gången, säger Lehtinen.

Artikeln kompletterad kl 14.30 med kommentar av överkomissarie Jarkko Lehtinen.

Sofia Torvalds


ekonomisk utredning. Församlingarna i Helsingfors ska beställa en utomstående utredning av ekonomin. 15.1.2018 kl. 11:32

ärkebiskopval 2018. I en palett på fem ärkebiskopskandidater sticker Heli Inkinen ut som den enda kvinnan. Hon konstaterar att det här är symptomatiskt för den kyrka hon jobbat och verkat i i över 30 år. Och hon vill förändring. 14.1.2018 kl. 16:54
Zacharias Topelius vid sitt arbetsbord i Björkudden i Sibbo år 1897. Bilden till höger visar utkastet till ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” som skrevs 1887.

Jubileum. Under sin uppväxt i Nykarleby var Zacharias Topelius en flitig kyrkobesökare. Den söndag han inte varit i kyrkan skrev han ”okyrka” i sin dagbok. Kom han för sent till gudstjänsten gick han upp på läktaren för att inte störa. 12.1.2018 kl. 17:53
Miika Auvinen

förföljelse. Nordkorea och Afghanistan är de farligaste länderna att leva i som kristen. Nordkorea har toppat listan flera år men nu har den tvivelaktiga äran att inneha tätpositionen hotats av Afghanistan. 10.1.2018 kl. 13:22
Tapio Luoma uppskattar erfarenheterna både från de österbottniska församlingarna och den urbana miljön som biskop i Esbo stift.

ärkebiskopsval 20. Esbobiskopen Tapio Luoma är först ut i KP:s fem kandidatporträtt 4.1.2018 kl. 15:35

jul. Ett ord på bara tre bokstäver. Men ett ord som framkallar så mycket känslor, minnen och gläjde. Men också sorg. Karin Erlandsson berättar om minnen av sin barndoms jular. Och hur hon ser på julen idag. 22.12.2017 kl. 09:39

julevangeliet. Det var tur att julevangeliet skrevs av en så förnuftig och sansad människa som just evangelisten och läkaren Lukas. Hade han inte tagit sig an uppdraget hade julevangeliet kanske skrivits av en Terjärvbo. Eller ännu värre, en sportreporter... 21.12.2017 kl. 09:15

Kyrkpressen. Nummer 50 på webben redan idag. 15.12.2017 kl. 17:16
Teemu Laajasalo är ny biskop i Helsingfors. Han hoppas att kyrkan ska klara en åsiktsmångfald.

Helsingfors. Biskop Teemu Laajasalo önskar helsingforsarna en jul utan vardagssorger. 15.12.2017 kl. 10:00
Psykiskt illamående kostar, både de som drabbas, deras nära och samhället. Organisationer och frivilliga erbjuder stödformer som sjukvården inte kan ge.

psykisk ohälsa. Över en miljon finländare drabbas varje år av psykisk ohälsa. Föreningen Sympati hör till dem som sprider kunskap, öppnar sina dörrar och delar erfarenheter för att främja mental hälsa. 14.12.2017 kl. 15:12
På webbsidan totuusvapauttaa.fi kan man ta del av berättelser om övergrepp i kyrkliga miljöer.

upprop. #sanningenbefriar heter kampanjen som samlar in berättelser om övergrepp och trakasserier i församlingar och kyrkliga sammanhang. 12.12.2017 kl. 09:00
Det var festdag när barnhemmet Dikoni återinvigdes efter renoveringen.

viborg. Skyddshemmet Dikoni i Viborg invigdes för några veckor sedan och glädjen var total. Kyrkpressen var med. 6.12.2017 kl. 12:48
Tapio Luoma, Björn Vikström, Heli Inkinen, Ville Auvinen eller Ilkka Kantola är vår nya ärkebiskop.

ärkebiskopsval. Det kommer antagligen att behövas en andra omgång i ärkebiskopsvalet. Det är också sannolikt att Esbobiskopen Tapio Luoma är av de två som går till andra omgången. Åtminstone om man får tro på stödet just nu. 5.12.2017 kl. 14:38

Dammenbrister. 29.11.2017 kl. 11:23
#dammenbrister avslöjar också trakasserier i kyrkliga sammanhang.

Trakasserier. Också i kyrkan och i kyrkliga sammanhang sker sexuella övergrepp och trakasserier. 29.11.2017 kl. 11:03

SYNODALMÖTE. Vad betyder frälsning? Är det någonting som sker efteråt, bortom döden? Eller här och nu? Det ska alla omkring 2 000 präster i den evangelisk-lutherska kyrkan å tjänstens vägnar fundera över inför höstens synodalmöten. 12.8.2022 kl. 09:04
– Det jag gillar med hösten är att vi får en chans till nystart, vi börjar från tomt bord, säger Ann-Britt Bonns.

Skolstart. Ann-Britt Bonns är rektor i Grundskolan Norsen. Hon välkomnar ett nytt läsår. 11.8.2022 kl. 19:16
Kokonåsen i Borgå är välbekant för Mats Lindgård. Här sköter han sin kondition.

kyrkoherdar. När Mats Lindgård i tiden besvärade sig över hur domkapitlet placerade präster i förslagsrum inför domprostvalet resulterade det i en period som blev den tuffaste i hans liv. I dag är han en chef som tror på att förankra beslut grundligt innan han genomför något. 3.8.2022 kl. 17:08
Kantors- och prästparet Eeva-Stiina och Paula Lönnemo vill se kyrkan ta ett mera ansvarsfullt grepp om sina skogar.

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53
– Jag har själv varit entusiastisk för skogsbruk utan kalhyggen, säger Carl-Johan Jansson. Men det fungerar inte.

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11