Ekofasta ordnas för elfte året i rad. Med Ekofasta vill den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland uppmärksamma omsorgen om miljön och klimatet och hur människan genom sina val kan avstå från sådant som är skadligt för klimatet. Temat för årets Ekofasta är Skogen kallar och handlar om att skogen bjuder in människan att tystna, njuta, vårda om och vederkvickas. Kampanjen inleds på askonsdagen den 2 mars och pågår ända till påsklördagen den 16 april.
Njuter av skogen
Calle Backlund är skogsägare och beskriver skogen som en plats som ger honom en viss sorts lugn.
– Jag brukar bara gå ut i skogen och njuta. Ibland plockar jag svamp och bär men framför allt ger skogen ro. Där finns en enformighet samtidigt som den är full av diversitet. Det är lite som med vatten och vågor att allt ser likadant ut men ändå är varje våg olik den andra.
Backlund har inte någon uttalad favoritårstid utan tycker att alla årstider har sin egen charm.
– Framför allt märker jag de olika årstiderna i skogens dofter. Det varierar stort mellan till exempel våren och hösten.
Han beskriver det som roligt att äga skog. Skogen är hans bisyssla och han arbetar med den enligt ork, tid och lust.
– Skogsvård är överlag ganska tillfredsställande. Det handlar om att hugga, plantera, gallra och rensa. Det är trevligt att se på när naturen växer och formas. Och så har jag som skogsägare förstås också ett ekonomiskt intresse.
Skogen motverkar stress
Redan som ung tyckte Calle Backlund om att gå i skogen. Som motvikt till stress och alla vardagsproblem blev skogen ett slags andrum.
– Det är något speciellt då man sätter på ryggsäcken och börjar vandra och lämnar alla vardagsproblem bakom. Det enda som gäller är det man har framför sig, vart man är på väg. Det kan stundtals vara fysiskt tungt men på det psykiska planet är det inte alls tungt. Under särskilt hektiska perioder är det skönt att vara ute en helg i skogen. Då orkar man igen bättre med allt som måste göras.
Backlund är utbildad biolog och sedan länge engagerad inom scoutkåren Munksnäs Spejarna.
– Numera är jag mest med i bakgrunden, på servicesidan. Jag vill gärna ge tid för de unga ledarna att ha hand om de yngre scouterna.
– Det är viktigt att lära kommande generationer hur man beter sig i skog och mark, som till exempel allemansrätten och hur man gör upp eld.
Finns det något du vill hälsa dem som kanske är ovana eller rentav rädda för att vara ute i skogen?
– Jag får ibland frågan om jag inte är rädd att vara ute i skogen och då brukar jag säga att jag rört mig i skogen nästan hela livet och aldrig sett en björn eller en varg. Det är också med dagens teknologi väldigt svårt att tappa bort sig.
– Jag skulle tipsa om att gå ut med en kompis eller bekant som är van att röra sig i skog och mark.