– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.
– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.

Kristna radioprataren Tanja Pintjuk i Kiev: "Det kom tre kraftiga smällar från regeringskvarteren – nu har det faktiskt börjat"

Ukraina.

Tanja Pintjuk är radiopratare på den fristående radiokanalen Radio M i Kiev. På torsdag morgon började en annorlunda tid i Ukraina. Hennes hemland är i krig.

24.2.2022 kl. 13:39

– Det var kring klockan fem på morgonen. Vi hörde tre kraftiga smällar från "högra stranden", som vi säger här i Kiev. Det är där regeringsbyggnaderna ligger. Jag kunde inte ta in det först, att det var krig. Det var en förfärlig chock. Min hjärna var blockerad.

Radiovärden Tanja Pintjuk är uppvuxen i Ukrainas huvudstad Kiev och bor med sina föräldrar. De sov gott vid de första smällarna, men Tanja hade varit vaken och hållit kontakt med en vän utanför Ukraina till småtimmarna.

– Jag har inte sovit mycket senaste natt. Efter smällarna slog jag upp Facebook direkt och där var fullt av meddelanden om att det hade börjat. Fast det är ju mest militära och strategiska mål som har anfallits.

I Ukrainas huvudstad Kiev kan hon inte gå till jobbet på radiokanalen Radio M i dag. Alla ukrainare har av myndigheterna upppmanats att stanna hemma tillsvidare.

– Det känns konstigt hur människor beter sig. En del är i panik och hamstrar mat. Jag tyckte också vi skulle köpa hem lite extra mat och vattenflaskor, men min mamma bara skrattade och frågade om det nu är nödvändigt.

På fredagen satt familjen i bombskydd från klockan sju på morgon till tidig eftermiddag. Tanja Pintjuk beskriver stämningen som lugn; barnen lekte och de vuxna surfade på webben och ringde upp för att höra hur bekanta och släktingar hade det.

Gör vanligen reseprogram

Radio M där Tanja Pintjuk arbetar är en liten fristående kanal som sänder över åtta sändare runtom i Ukraina och strömmar sina program på sociala medier. Kanalen har nyheter, musik och lättare pratprogram och en kristen profil.

– I dag kör vi program som vi har bandat på förhand med uppmaningar om hur folk ska förhålla sig till läget och att också förlita sig på Guds beskydd. Vi har bibelläsning och pastorer som talar. Alla roliga inslag får blir borta just nu. Mitt reseprogram, Packa kappsäcken, skulle i dag ha handlat om Slovakien och Slovenien. Men det är inte så aktuellt just nu.

I övrigt ska Radio M som det nu ser ut fortsätta med sitt normala program, men hålla en webbström öppen för människor som vill dela sin oro eller be om förbön. Tanja Pintjuk säger att hon också stort uppskattar ett en baptistledamot av parlamentet har samlat kristna ledamöter från olika samfund till gemensam bön.

De har också slutit upp fint kring president Volodymyr Zelenskyj, även om en del av dem var kritiska till att han år 2019 blev vald, säger Tanja Pintjuk.


Programchefen kallad till fronten

På jobbet där ett 20-tal personer jobbar ska programchefen Maxim, som är reservofficer, också rycka in i Ukrainas armé.

– Han har haft morgonshowen och får ge över åt två av sina kolleger. Maxim är i 35-årsåldern och har fru och en liten baby. Han fick sin inkallelseorder för ett par veckor sedan. Men han har tjänstgjort vid fronten när han var yngre och är också beredd och taggad att rycka in nu, säger Tanja Pintjuk.

I östra Ukraina är man särskilt orolig för den redaktör som har sin studio i Slovjansk i öster, bara 40 kilometer från den så kallade kontaktlinjen till den ryskstödda utbrytarrepubliken Luhansk.

Bland sina vänner har Tanja Pintjuk också två militärpastorer, båda kvinnor, som under en längre tid har arbetat vid Ukrainas östfront, i Mariupol och Kramatorsk, där kriget mot separatistområdena har pågått redan i åtta år.

– Särskilt av den ena av dem, Oleksandra, har jag också fått mycket förstahandsinformation. Men ibland har man också slutat tänka på att det är krig, säger hon.


Mamma är rysk

Ukraina har historiskt stått Ryssland nära, med livliga kontakter över gränserna. Det känner Tanja Pintjuk av också hemma i Kiev. Hennes mamma är född i ryska Volgograd närmare 1 000 kilometer längre österut.

– Vi har släktingar där, men det är många, många år sedan vi besökte dem. Och vi försöker ibland förklara för dem hur vi ser på det här med Ukraina, men vi har efterhand förstått att det är bäst att prata om väder och vind och inte ta upp det, säger hon.

Som reseredaktör reser Tanja Pintjuk själv gärna. Sedan det senaste besöket i Ryssland har det däremot redan gått fem-sex år. Den gången besökte hon Moskva.


Vilken var den senaste bön du bad?

– Det var som jag skrev på Facebook. Jag var tacksam till Gud för livet och för Guds beskydd. Men jag bad också för att en vän skulle hitta en bostad.

Jan-Erik Andelin


KÖR. I Terjärv finns en gammal, stark körtradition. Kyrkokören är en av de körer där traditionen lever. Kören är sannolikt en av de största i stiftet i förhållande till befolkningsunderlaget, cirka 1 800 församlingsmedlemmar i Terjärv. 28.2.2020 kl. 14:15

val. Ett mänskligt misstag hade lett till ett systematiskt fel i uträkningen av resultatet i valet av lekmän till stiftsfullmäktige. Det här uppdagades på måndagen när valnämnden i Borgå stift skulle faställa valresultatet. Tre av de invalda byttes ut. 17.2.2020 kl. 19:10

enkät. En källa till idéer, stöd och sakkunnig hjälp, tycker någon. Trögt och fjärmat från församlingarnas vardag, säger en annan. I Kyrkpressens enkät till kyrkoherdarna får en del av de funktioner Kyrkostyrelsen fyller gentemot församlingarna positiv respons medan andra möter skarp kritik. 17.2.2020 kl. 14:55
Peter Lindbäck är Ålands representant i kyrkomötet.

kyrkomötesval. Det blir landshövdingen Peter Lindbäck som blir Ålands representant i kyrkomötet under åren 2020–2024. Det stod klart sedan de åländska rösterna räknats på måndagen. 17.2.2020 kl. 17:22
Församlingshemmet i Houtskär fungerar som tillfällig skola.

samarbete. Skola, dagis och församlingshem i samma byggnad? Det kan bli verklighet i Houtskär. 14.2.2020 kl. 15:46
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, anser att det blir intressant att se vem som kommer att driva vilka frågor bland de nya kyrkomötesombuden.

Valanalys. Väntat resultat i kyrkomötesvalet, anser Lucas Snellman. Den regionala spridningen är bra bland de invalda i Borgå stift, liksom bredden av kunnande. 14.2.2020 kl. 11:29

kyrkomötesval. De moderata konservativa och liberala – de som talar för att olika åsikter ska rymmas inom kyrkan och är redo att göra kompromisser – hade framgång i kyrkomötesvalet, konstaterar forskaren Veli-Matti Salminen. 13.2.2020 kl. 14:03
Köpcentret Iso Omena ligger nära till för Timo Soini, som bor i Ivisnäs i Esbo.

politiker. "Börja öva nu, för i himlen måste ni ändå komma överens." Det är Timo Soinis hälsning till sannfinländska politiker och finlandssvenska journalister. 13.2.2020 kl. 12:04
Bob van Rinj har grundat en stiftelse, Asia Care Foundation. Här hjälper han en 25-årig funktionhindrad kvinna och hennes mormor.

Thailand. Bob van Rijn hjälper fattiga i den thailändska djungeln – utan lön. Han missionerar inte, fast han är kristen. – Folk behöver först mat och kläder. 13.2.2020 kl. 12:00
Mötesbild från gamla stiftsfullmäktige. Det nya stiftsfullmäktige får många nyvalda medlemmar.

val. Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar. Dessa valdes in. 12.2.2020 kl. 18:02
Mia Anderssén-Löf och Ulla-Maj Wideroos är nya ombud i kyrkomötet.

val. Borgå stift har fått två helt nya kyrkomötesombud: Ulla-Maj Wideroos och Mia Anderssén-Löf. 12.2.2020 kl. 17:25
Igår röstade stiften om ombud till kyrkomötet och medlemmar till stiftsfullmäktige.

val. Under de kommande fyra åren representeras Borgå stift av prästombuden Mia Anderssén-Löf och Rolf Steffansson och lekmannaombuden Ulla-Maj Wideroos, Göran Stenlund och Patrik Hagman i kyrkomötet, kyrkans riksdag. 12.2.2020 kl. 16:49
Några av läseklubbens läsare är  från vänster Kerstin Alho, Ulla Wistbacka, Nanna-Lisa Finskas, Solveig Grönlund,  Gun Sandberg, Rita Heikkilä och Gun-Viol Lindborg.

Läsning. Församlingen kan inte sitta i församlingshemmet och vänta på att folk ska komma dit. Församlingen måste ut i samhället. 11.2.2020 kl. 11:31
Volontärerna Karl-Erik och Ulla-Brita Wikström samt Helena Hansson  i kyrkans kök i Fuengirola .

Volontärer. Gemenskapen i den svenska kyrkan i Fuengirola drar Karl- Erik och Ulla-Brita Wikström till den spanska solkusten. Nu senast som volontärer. 10.2.2020 kl. 13:28
Emma Gustafsson hoppas många vill sjunga med i Voice.

körsång. Drömmer du om att få sjunga i kör även om det känns knepigt att hitta tid för övning varje vecka? Då kan projektkören Voice vara det du söker! 12.2.2020 kl. 00:01

– Försök att vålla religiöst inbördeskrig, säger religionsvetaren Tornike Metreveli.

KRIGET I UKRAINA. Ryssland hoppades på att skapa ett religiöst inbördeskrig mellan ortodoxa i Ukraina – men misslyckades, säger religionsvetaren Tornike Metreveli i Lund. 5.1.2023 kl. 18:00
Kyrkans Utlandshjälp stöder i ukrainska Tjernihiv att skola och utbildning ska fungera för barnen, trots kriget.

KYRKANS UTLANDSHJÄLP. Med 10 miljoner euro insamlat för Ukraina har Kyrkans Utlandshjälp slagit alla tidigare insamlings­rekord. Vid årsskiftet blir Afrikaerfarna Tomi Järvinen chef för hjälporganisationen. 5.1.2023 kl. 14:31
Soc & koms rektor Tuomas Martikainen har jobbat i krysset religion–samhälle.

MÅNGKULTUR. Svenska social- och kommunalhögskolan får med Tuomas Martikainen en religionsvetare som ny rektor. Generationer av social­arbetare och journalister har utbildats vid skolan, men i dag arbetar man också med frågor om relationer mellan etniska folkgrupper. 30.12.2022 kl. 14:16
Ulf Lundell och Eva Dahlgren.

psalmer. Svenska kyrkan fick över 9 000 förslag på nya psalmer när den rikssvenska psalmboken ska förnyas och revideras. 4.1.2023 kl. 11:11
Dennis Svenfelt

mission. Dennis Svenfelt, tidigare församlingspastor i Pedersöre, blir präst i den lutherska kyrkan i Lettland. I mitten av januari åker han till staden Liepaja för att jobba med en internationell församling där. 3.1.2023 kl. 13:45