– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.
– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.

Kristna radioprataren Tanja Pintjuk i Kiev: "Det kom tre kraftiga smällar från regeringskvarteren – nu har det faktiskt börjat"

Ukraina.

Tanja Pintjuk är radiopratare på den fristående radiokanalen Radio M i Kiev. På torsdag morgon började en annorlunda tid i Ukraina. Hennes hemland är i krig.

24.2.2022 kl. 13:39

– Det var kring klockan fem på morgonen. Vi hörde tre kraftiga smällar från "högra stranden", som vi säger här i Kiev. Det är där regeringsbyggnaderna ligger. Jag kunde inte ta in det först, att det var krig. Det var en förfärlig chock. Min hjärna var blockerad.

Radiovärden Tanja Pintjuk är uppvuxen i Ukrainas huvudstad Kiev och bor med sina föräldrar. De sov gott vid de första smällarna, men Tanja hade varit vaken och hållit kontakt med en vän utanför Ukraina till småtimmarna.

– Jag har inte sovit mycket senaste natt. Efter smällarna slog jag upp Facebook direkt och där var fullt av meddelanden om att det hade börjat. Fast det är ju mest militära och strategiska mål som har anfallits.

I Ukrainas huvudstad Kiev kan hon inte gå till jobbet på radiokanalen Radio M i dag. Alla ukrainare har av myndigheterna upppmanats att stanna hemma tillsvidare.

– Det känns konstigt hur människor beter sig. En del är i panik och hamstrar mat. Jag tyckte också vi skulle köpa hem lite extra mat och vattenflaskor, men min mamma bara skrattade och frågade om det nu är nödvändigt.

På fredagen satt familjen i bombskydd från klockan sju på morgon till tidig eftermiddag. Tanja Pintjuk beskriver stämningen som lugn; barnen lekte och de vuxna surfade på webben och ringde upp för att höra hur bekanta och släktingar hade det.

Gör vanligen reseprogram

Radio M där Tanja Pintjuk arbetar är en liten fristående kanal som sänder över åtta sändare runtom i Ukraina och strömmar sina program på sociala medier. Kanalen har nyheter, musik och lättare pratprogram och en kristen profil.

– I dag kör vi program som vi har bandat på förhand med uppmaningar om hur folk ska förhålla sig till läget och att också förlita sig på Guds beskydd. Vi har bibelläsning och pastorer som talar. Alla roliga inslag får blir borta just nu. Mitt reseprogram, Packa kappsäcken, skulle i dag ha handlat om Slovakien och Slovenien. Men det är inte så aktuellt just nu.

I övrigt ska Radio M som det nu ser ut fortsätta med sitt normala program, men hålla en webbström öppen för människor som vill dela sin oro eller be om förbön. Tanja Pintjuk säger att hon också stort uppskattar ett en baptistledamot av parlamentet har samlat kristna ledamöter från olika samfund till gemensam bön.

De har också slutit upp fint kring president Volodymyr Zelenskyj, även om en del av dem var kritiska till att han år 2019 blev vald, säger Tanja Pintjuk.


Programchefen kallad till fronten

På jobbet där ett 20-tal personer jobbar ska programchefen Maxim, som är reservofficer, också rycka in i Ukrainas armé.

– Han har haft morgonshowen och får ge över åt två av sina kolleger. Maxim är i 35-årsåldern och har fru och en liten baby. Han fick sin inkallelseorder för ett par veckor sedan. Men han har tjänstgjort vid fronten när han var yngre och är också beredd och taggad att rycka in nu, säger Tanja Pintjuk.

I östra Ukraina är man särskilt orolig för den redaktör som har sin studio i Slovjansk i öster, bara 40 kilometer från den så kallade kontaktlinjen till den ryskstödda utbrytarrepubliken Luhansk.

Bland sina vänner har Tanja Pintjuk också två militärpastorer, båda kvinnor, som under en längre tid har arbetat vid Ukrainas östfront, i Mariupol och Kramatorsk, där kriget mot separatistområdena har pågått redan i åtta år.

– Särskilt av den ena av dem, Oleksandra, har jag också fått mycket förstahandsinformation. Men ibland har man också slutat tänka på att det är krig, säger hon.


Mamma är rysk

Ukraina har historiskt stått Ryssland nära, med livliga kontakter över gränserna. Det känner Tanja Pintjuk av också hemma i Kiev. Hennes mamma är född i ryska Volgograd närmare 1 000 kilometer längre österut.

– Vi har släktingar där, men det är många, många år sedan vi besökte dem. Och vi försöker ibland förklara för dem hur vi ser på det här med Ukraina, men vi har efterhand förstått att det är bäst att prata om väder och vind och inte ta upp det, säger hon.

Som reseredaktör reser Tanja Pintjuk själv gärna. Sedan det senaste besöket i Ryssland har det däremot redan gått fem-sex år. Den gången besökte hon Moskva.


Vilken var den senaste bön du bad?

– Det var som jag skrev på Facebook. Jag var tacksam till Gud för livet och för Guds beskydd. Men jag bad också för att en vän skulle hitta en bostad.

Jan-Erik Andelin


Mathias Rosenlund hör till två världar. Han är bildad men fattig.

I hela sitt liv har Mathias Rosenlund varit fattig. Undanskuffad från dem i samhället som lever i överflöd och vill ha mer skriver han för att bevara sin värdighet.– Det är mitt enda sätt att uppleva att jag är mig själv. 17.10.2013 kl. 00:00
Antje Jackelén är Svenska kyrkans nya ärkebiskop.

Avgjort i första ronden. Kvinna leder Svenska kyrkan. 15.10.2013 kl. 15:11

Jackelén och Persenius förhandsfavoriter. 15.10.2013 kl. 08:43
Kriminalöverinspektör mikael Appel säger att det är bra att följa upp att ett mobbningsärende fortskrider efter att man gjort anmälan.

Kyrkan, dess anställda och förtroendevalda har ett större ansvar att ta itu med mobbningsfall bland barn än medlemmarna. 15.10.2013 kl. 00:00

De svenskspråkiga församlingarna och Kyrkostyrelsen har öppnat ett ambulerande konto på Instagram. 14.10.2013 kl. 15:46

I slutet av förra veckan hade 340 personer anmält sig till de stiftsdagar som ordnas i Borgå den 15–17 november. 14.10.2013 kl. 14:57
Elise Lindqvist tror på stränga straff när det gäller prostitution.

Hon var en trasig 59-årig kvinna när hon mötte Jesus. I dag hjälper hon dem som är lika trasiga som hon var. 11.10.2013 kl. 09:37

Ledamoten i Svenska kyrkans läronämnd Eva Hamberg lämnar kyrkan i Sverige. 10.10.2013 kl. 13:35
Antalet utskrivningar i flera församlingar i Borgå stift visar en sjunkande trend de senaste åren. Detta samtidigt som antalet utskrivningar ökar år för år i hela kyrkan.

Flera av de större församlingarna i Borgå stift visar ett sjunkande antal utskrivningar under de senaste åren. 8.10.2013 kl. 10:26

I framtiden betalar kanske de som inte hör till kyrkan en begravningsavgift. 7.10.2013 kl. 12:50

Jakobstads svenska församling ordnar  ingen regnbågsmässa i samband med Pridefestivalen nästa sommar. Det beslöt församlingsrådet efter omröstning där rösterna föll 8 mot 4. 4.10.2013 kl. 14:58
Marianne Frilund

Det finns alternativ till att vårda gamla människor på bäddavdelningar.  Marianne Frilund nämner ett ökat serviceboende och vårdteam som alternativ. 2.10.2013 kl. 11:07
Fotografering är ett av Magnus Taxells intressen. Han fotar ”allt som kommer emot”.

Ett aktivt förenings- och församlingsliv och många intressen gör att Magnus Taxell inte försoffas trots flera års arbetslöshet. 1.10.2013 kl. 10:12

Biskopen i S:t Michel Seppo Häkkinen säger att den ständiga diskussionen om samkönade parförhållanden i medierna är helt oväsentlig för kyrkan. 1.10.2013 kl. 10:07
Soili Wallin basar för Kipas enhet i Borgå.

Starten för kyrkans centraliserade ekonomiförvaltning Kipa har inte löpt problemfritt. Den nyöppnade enheten i Borgå ska garantera att församlingarna får service på svenska. 26.9.2013 kl. 12:08

I början av januari pågick den sista finslipningen av nya kyrkan i Dickursby.

invigning. De anställda i Vanda svenska församling har flyttat fem gånger de senaste sex åren. Nu flyttar de hem till den helt nya Dickursby kyrka. 19.1.2021 kl. 16:18

kronoby. Han kom som församlingspastor till Kronoby för snart fem år sedan. I november blev Niklas Wallis kyrkoherde. Men han är ännu inte installerad. 18.1.2021 kl. 15:16

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har sökts av hela fem personer. 13.1.2021 kl. 16:45
Andreas Elfving hoppas att de amerikanska ledarna den här gången inte ska svika, utan verkligen ta avstånd från Trumps retorik.

USA. Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden I Washington sent igår kväll i protest mot att kongressen formellt skulle fastställa resultatet i presidentvalet. Var detta droppen som får exempelvis de evangelikala kristna att överge Trump? – För tidigt att säga, säger Anders Elfving, som i många år följt med amerikansk politik. 7.1.2021 kl. 15:55