Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.
Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.

De gör sitt yttersta för barn och unga!

BORGÅ.

Verksamheten för barn, ungdomar och familjer i domkyrkoförsamlingen står stark, trots coronatidens vindar. – Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger Mats Fontell.

15.2.2022 kl. 14:18

Coronarestriktionerna håller så småningom på att luckras upp och både vår- och sommarplaneringen för barn, ungdomar och familjer i Borgå svenska domkyrkoförsamling är nästan klar.

– Nu hoppas vi kunna upprätthålla den goda kontakten till våra församlingsmedlemmar, säger Gun Geisor som är ledare för sektorn Kristen fostran.

De anställda har testat det mesta för att komma till rätta med två års coronarestriktioner: virtuella ungdomssamlingar, hemskickade brev med pyssel till barnfamiljer, morgonandakter i videoform som skickat till skolorna. Det mesta har lyckats bra, men nu ser man fram emot nya tider.

– Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell.

Ungdomarna längtar efter kontakt

Mats Fontell är glad över att konfirmandundervisningen i år kunnat ordnas på plats, till skillnad från ifjol då nästan alla vårens samlingar blev virtuella.

– Vi är också jätteglada över att ungdomarna hittat till Domprostgården.

Det är där ungdomarnas nyrenoverade lokal finns numera, trevligt inredd med bland annat färgglada textilier och pingisbord.

– På torsdagar fortsätter vi ha Öppet hus från klockan 14 till 21.30. Vi har också lite servering för dem som är där hela långa dagen, säger Fontell.

Brenda Serralde Luna, som tidigare jobbade inom barnverksamheten, jobbar nu som tf ungdomsarbetsledare och har stort ansvar vid lägren framöver.

– Det är spännade och givande att lära sig nya saker. Som lägerchef finns det mycket att komma ihåg, men jag har gott stöd från mina kolleger.

Förra sommaren var man lite oförberedd på hur dåligt vissa ungdomar mådde, vissa så pass att de hade svårt att delta i det sociala samspelet som ett konfirmandläger innebär.

– Jag tror vi är bättre förberedda inför den här sommaren. Vi måste kunna tänka om, exempelvis gå ut i stället för att ha en vanlig lektion eller dela in oss i mindre grupper om det behövs, säger Fontell.

Gun Geisor säger att många unga mår dåligt efter coronatiden, men illamående fanns också tidigare.

– Det blir också lite av en självuppfyllande profetia: Jaha, man ska må dåligt! Och så börjar tankarna snurra i negativa banor. .

En blyghet i sociala sammanhang har uppstått på grund av coronatiden. Samtidigt säger Geisor att de anställda är tagna av den fysiska kontakt som ungdomarna nu tydligt visar att de behöver.

– De är som fastklistrade vid varandra i sofforna. Det kan förstås också vara smärtsamt om man inte hör till något gäng: Vem vill vara fastklistrad vid mig?

Känslan är bra

– Dagklubben har varit igång i några veckor nu. Verksamheten rullar på som vanligt och känslan är riktigt bra!

Det säger barnledare Anita Strömfors. Hon och hennes kollega Kerstin Eklöf har under coronatiden skickat pysselbrev hem till familjer, något som fick stort gehör.

– Det berör kring 70 familjer och vi fortsätter skicka brev vid de stora högtiderna och till sommaren, säger Strömfors.

Sussi Hindsberg, som också är barnledare, fortsätter att ordna babymassage som är hennes hjärtesak.

– Under våren hoppas jag kunna hålla en kurs i babymassage. Vi ordnar också något som kallas Babyträffen, som initierades av mammor som gått massagekursen och ville fortsätta ses. Och Mammaträffen är en samtalsgrupp för förstföderskor. Vi utvecklar konceptet hela tiden, men det verkar finnas ett behov av det här.

Barnledarna ordnar också klubbverksamhet i skolorna i Borgå.

(Från vänster) Sussi Hindsberg, Kerstin Eklöf och Anita Strömfors ser till att det ordnas klubbar och kurser för de minsta. FOTO: GUNVOR HADDAS

Loppis, läger och bio

Barnfamiljer i Borgå har både läger, familjeträffar och loppis att se fram emot.

– Vi gjorde en gallup på Facebook och många röstade för att ordna ett loppis för försäljning av barnkläder. Vi planerar att ordna det den 5 mars, säger Jenni Antila som är ledare för familjeverksamheten.

Familjelägren brukar vara fullbokade. Nästa läger ordnas i maj på Pellinge.

– För barnfamiljerna känns det lyxigt med fem färdigserverade måltider om dagen och färdigt arrangerat program för hela veckoslutet.

Familjeträffar kommer också att ordnas några gånger per termin.

– Träffarna har initierats av en frivillig i församlingen, Henrika Lemberg. Kvällarna består av middag, någon inbjuden gäst och barnpassning, säger Antila.

I gallupen bland familjerna framkom också önskemål om en kväll med bio på Domprostgården.

– Så vi ska försöka ordna en filmkväll med popcorn och pappersbiljetter, som på riktig bio. Vi har också fått önskemål om en familjeutfärd, så det hoppas jag att vi kan göra, säger Antila.

De anställda vill gärna bli kontaktade.

– Vi uppskattar om församlingsborna tar kontakt med önskemål, på Facebook om inte annat, säger Gun Geisor.

– Vi behöver deras åsikter! Det är så vi måste jobba, säger Brenda Serralde Luna.

Jenni Antila ser fram emot varierande verksamhet för barnfamiljer i vår och sommar. FOTO: PRIVAT

UNGDOMAR

  • Sportlovet på UG (Domprostgården, Finnbyv. 6): Våffelkalas torsdag kl. 18-21.30
  • Övriga veckor är UG öppet torsdagar kl. 14-21.30. Programkvällen börjar kl. 18.30.

BARN OCH FAMILJER

  • Loppis för barnfamiljer, lördagen den 5.3 kl. 9:30-12 i Domprostgården (Finnbyv.6).
  • Mammaträff - Träff för blivande mammor som väntar sitt första barn. Ordnas måndagarna 14.3 och 25.4 kl. 17.30-19 i Domprostgården (Finnbyv. 6). Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast onsdagen innan träffen.
  • Babymassagekurs i Domprostgårdens klubbyggnad (Finnbyv. 6), måndagar 7.3-11.4. kl.14-16 under ledning av Sussi Hindsberg. Den avgiftsfria kursen är för föräldrar med bebisar i åldern 3 veckor-9 månader. Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast 27.2. Begränsat antal platser.
  • Babyträff. Till babyträffen välkomnas föräldrar med bebisar (till max. 2 år). Babyträffen hålls i Domprostgårdens klubbyggnad, måndagar (fr.o.m. 28.2) kl. 9-12 under ledning av Sussi Hindsberg. Varje vecka har olika teman och ibland får vi besök av gäster som delar med sig av sina specialkunskaper. Ingen anmälning.
  • Familjeträff i Domprostgården, torsdagar kl. 9-11:30. Träffpunkt för vuxna som är hemma med barnen under dagen samt möjlighet till lek och pyssel för barnen. Titta in när du vill, så bjuder vi på kaffe/te med tilltugg! Under familjeträffen hålls andakts- och sångstunder i Blåa Rummet. Familjeträffen går bra att kombinera med Mbi:s rytmikgrupper som hålls i rummet bredvid.
  • Familjekväll. Under våren ordnas två familjekvällar i Domprostgårdens huvudbyggnad. Under den första utlovas påskpyssel, ti 15.3 kl. 17.30-19. Den andra gången kommer Biskop Bo-Göran Åstrand på besök, måndagen 4.4 samma tid. Vi börjar kvällarna med att bjuda på vegetarisk middag. Hjälpledare finns på plats för att leka med barnen. Anmälning till henrika.lemberg@gmail.com senast 3 dagar innan familjekvällen.
  • Barnläger för skolbarn i åk 4-7 på Pellinge kursgård 18-20.3. Vi leker, sjunger, äventyrar, har andakter i kapellet, delar gemenskap och vilar ibland. Mer info om lägret finns på hemsidan domkyrkan.fi -> Barn och Familj -> Barn i skolålder.
  • Familjeläger på Pellinge kursgård ordnas igen 13-15.5. Till familjelägret är hela familjen välkommen, oavsett familjemedlemmarnas ålder. Programmet planeras så det passar för alla som kommer med. På programmet står bl.a. god mat, sång och musik, andakter, lekar, uteprogram, bastu, fina människomöten och goda diskussioner. Mer info kommer på hemsidan www.domkyrkan.fi samt i Facebook-gruppen för familjer.
  • Facebook-gruppen ”Familjer i Borgå domkyrkoförsamling” är till för alla församlingens barnfamiljer. Dit kommer info om allt som erbjuds för barnfamiljer i vår församling. Klicka med er för att hålla er uppdaterade!
Ulrika Hansson


Torbjörn Anderssén är en tänkare som har svårt att få tag på tillräckligt intellektuell litteratur.

tänkare. Han blev nedslagen på gatan i Åbo för att hans sällskap talade svenska. Ännu femton år senare präglar händelsen Torbjörn Andersséns liv. 29.4.2021 kl. 10:43
Jim och Cia Duhamel

relationer. När Jim Duhamel 2011 seglade 147-fotaren Visione till Jakobstad anade han inte vilka följder det skulle få. I Jakobstad fann han sin hustru Cia och en relation till Gud. 29.4.2021 kl. 10:14
Lilian Ruotsalas teaterintresse väcktes med en skräll – men inte av en slump.

teater. Hon tror inte på slumpen. Lilian Ruotsala har fått svar på att hon valde rätt när hon valde teatern, och gått från att leva på andras tro till att växa in sin egen. 28.4.2021 kl. 15:05
Kristian Willis utanför Dickursby nya kyrka i Vanda.

profilen. – Jag skulle gärna vara med och skapa framtidens folkkyrka, för jag tror att vi inte har något annat val, säger Kristian Willis som snart tar över som kyrkoherde i Vanda svenska församling. 27.4.2021 kl. 15:05
Måste kroppen få så mycket uppmärksamhet? frågar Monica Ålgars.

Kroppen. Hur talar du till din kropp? Vad tänker du om den? 28.4.2021 kl. 00:00

Valborg. Han känner sig taggad inför en annorlunda valborg även om det känns trist att behöva hålla distansen. 26.4.2021 kl. 14:31
Patrik Hagman börjar jobba i Linköpings stift.

Åbo akademi. Vem som har hand om undervisningen i praktisk teologi i höst är oklart. 23.4.2021 kl. 12:14
Bjarne Boije var en av nyckelpersonerna bakom Kyrkpressen för femtio år sedan.

Kyrkpressen. Biskopen var tveksam, men han ville inte vara den som hindrade att Kyrkpressen startade. Om Borgar tar ansvar för innehållet och Boije för ekonomin så måste vi försöka, sade biskopen. Så blev det. (Den här texten publicerades i KP 1/2020. KP publicerar den i repris som en hyllning till Bjarne Boije, 100 år.) 21.4.2021 kl. 12:31
Det blottlagda takvalvet på vilket kyrkvaktmästaren Bengt Norrlin står är det synligaste tecknet på vattenläckaget. Brandverket slängde ut den våta isoleringen under det läckande munstycket.

Läckage. Ett felande sprinklermunstycke sprejade ut vatten över takvalvet i Pedersöre kyrka natten till lördag. På grund av läckaget måste kyrkan stängas för en vecka. 20.4.2021 kl. 12:25
I folkmusikbandet Ratatosk spelar 
Frank Berger vevliran Hildegard.

Åbo. – Hon har öppnat dörrarna till en spännande värld! säger han. 19.4.2021 kl. 10:17
Anne Söderlund tänker ofta att det i en adoptionsberättelse som hennes ju är barnet som är offret. Barnet har inga skyldigheter.

adoption. Anne Söderlund var ett oönskat barn och blev adopterad när hon var sju månader. – Men jag vill inte bli definierad av vad jag inte fick, utan av vad jag fick. 14.4.2021 kl. 09:09
Kristian Willis jobbar för tillfället som pastor för det engelska arbetet i Helsingfors.

kyrkoherdeval. Församlingsrådet i Vanda svenska församling valde Kristian Willis, församlingspastor vid Helsingfors kyrkliga samfällighet, till ny kyrkoherde. 13.4.2021 kl. 19:20
Lennart Ahlvik, Vesa Pöyhtäri och Per-Ole Hjulfors är några av Radio LFF:s medarbetare.

radio. För ett drygt år sedan hade Laestadianernas fridsföreningars förbund LFF fattat ett beslut om att lägga ner sin radiokanal. Nu när coronan begränsar livet och sammankomsterna är de glada att de kom på andra tankar. 14.4.2021 kl. 09:48
– Finland är ett land som fungerar. Människorna är ärliga. Jag har alltid varit lite tystlåten och jag trivs i Finland, säger Stéphane Rosse.

Kulturer. Stéphane Rosse är den tystlåtna fransmannen som har levt i Finland i 30 år. – Jag blev förälskad i en finländsk turist i Paris 1993. Det var kärlek vid första ögonkastet. 14.4.2021 kl. 10:47
Kirkko & Kaupunki rapporterar utförligt om domen och diskussionen kring den på sin webbsida.

massmedier. Tidningen Kirkko ja kaupunki har fällts av opinionsnämnden för massmedier för att ha avlägsnat en omstridd kolumn om köttproduktion från tidningens webbsida. 13.4.2021 kl. 10:24

Kolumn. Under en vanlig söndagsgudstjänst, i mitten av mars, börjar en bekant melodi spelas från synten. Min hjärna och mun förbereder sig för att inleda ”Härlig är jorden …”, tills jag några sekunder senare inser att texten är på engelska och med ett annat budskap. Jag befinner mig långt hemifrån, och deltar i en gudstjänst i den protestantiska kyrkan i Oman. 31.5.2023 kl. 08:00
– Som kyrkoherde vill jag kunna medge att det finns saker jag inte är bra på. Jag vill kunna be om hjälp i stället för att delegera, säger Patricia Högnabba.

MATTEUS FÖRSAMLING. – Jag tror att vår kärna alltid måste vara andlighet. Visst kan vi bjuda på brunch, men Fazers gör det bättre, säger Patricia Högnabba, som installeras som kyrkoherde i Matteus församling i september. 31.5.2023 kl. 19:31
Kirsi Saarinen är på slutrakan med sina teologiska studier. Hon granskar bokföringar vid polisinrättningen.

BLI PRÄST. Kirsi Saarinen jobbar vid polisen med att bekämpa svart och grå ekonomi och göra samhället mer rättvist – men hon drömmer om att bli präst. Just nu gör hon församlingspraktik i Väståboland. 6.6.2023 kl. 15:00
Lena Blomstedt jobbar som diakon i Sibbo svenska församling.

Kolumn. Lena Blomstedt önskar, hoppas och vill att våra församlingar har en stark diakonal profil. Att var och en som kommer till vår kyrka stiger in genom en öppen dörr till ett välkomnande rum där någon ser, lyssnar och bekräftar. 31.5.2023 kl. 16:29
På webbplatsen finns förslag på psalmer för bland annat livets stora fester.

psalmer. Med hjälp av webbplatsen psalmbok.fi i mobilen är det lätt att sjunga med också då det inte finns psalmböcker till hands. 2.6.2023 kl. 08:00