Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.
Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.

De gör sitt yttersta för barn och unga!

BORGÅ.

Verksamheten för barn, ungdomar och familjer i domkyrkoförsamlingen står stark, trots coronatidens vindar. – Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger Mats Fontell.

15.2.2022 kl. 14:18

Coronarestriktionerna håller så småningom på att luckras upp och både vår- och sommarplaneringen för barn, ungdomar och familjer i Borgå svenska domkyrkoförsamling är nästan klar.

– Nu hoppas vi kunna upprätthålla den goda kontakten till våra församlingsmedlemmar, säger Gun Geisor som är ledare för sektorn Kristen fostran.

De anställda har testat det mesta för att komma till rätta med två års coronarestriktioner: virtuella ungdomssamlingar, hemskickade brev med pyssel till barnfamiljer, morgonandakter i videoform som skickat till skolorna. Det mesta har lyckats bra, men nu ser man fram emot nya tider.

– Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell.

Ungdomarna längtar efter kontakt

Mats Fontell är glad över att konfirmandundervisningen i år kunnat ordnas på plats, till skillnad från ifjol då nästan alla vårens samlingar blev virtuella.

– Vi är också jätteglada över att ungdomarna hittat till Domprostgården.

Det är där ungdomarnas nyrenoverade lokal finns numera, trevligt inredd med bland annat färgglada textilier och pingisbord.

– På torsdagar fortsätter vi ha Öppet hus från klockan 14 till 21.30. Vi har också lite servering för dem som är där hela långa dagen, säger Fontell.

Brenda Serralde Luna, som tidigare jobbade inom barnverksamheten, jobbar nu som tf ungdomsarbetsledare och har stort ansvar vid lägren framöver.

– Det är spännade och givande att lära sig nya saker. Som lägerchef finns det mycket att komma ihåg, men jag har gott stöd från mina kolleger.

Förra sommaren var man lite oförberedd på hur dåligt vissa ungdomar mådde, vissa så pass att de hade svårt att delta i det sociala samspelet som ett konfirmandläger innebär.

– Jag tror vi är bättre förberedda inför den här sommaren. Vi måste kunna tänka om, exempelvis gå ut i stället för att ha en vanlig lektion eller dela in oss i mindre grupper om det behövs, säger Fontell.

Gun Geisor säger att många unga mår dåligt efter coronatiden, men illamående fanns också tidigare.

– Det blir också lite av en självuppfyllande profetia: Jaha, man ska må dåligt! Och så börjar tankarna snurra i negativa banor. .

En blyghet i sociala sammanhang har uppstått på grund av coronatiden. Samtidigt säger Geisor att de anställda är tagna av den fysiska kontakt som ungdomarna nu tydligt visar att de behöver.

– De är som fastklistrade vid varandra i sofforna. Det kan förstås också vara smärtsamt om man inte hör till något gäng: Vem vill vara fastklistrad vid mig?

Känslan är bra

– Dagklubben har varit igång i några veckor nu. Verksamheten rullar på som vanligt och känslan är riktigt bra!

Det säger barnledare Anita Strömfors. Hon och hennes kollega Kerstin Eklöf har under coronatiden skickat pysselbrev hem till familjer, något som fick stort gehör.

– Det berör kring 70 familjer och vi fortsätter skicka brev vid de stora högtiderna och till sommaren, säger Strömfors.

Sussi Hindsberg, som också är barnledare, fortsätter att ordna babymassage som är hennes hjärtesak.

– Under våren hoppas jag kunna hålla en kurs i babymassage. Vi ordnar också något som kallas Babyträffen, som initierades av mammor som gått massagekursen och ville fortsätta ses. Och Mammaträffen är en samtalsgrupp för förstföderskor. Vi utvecklar konceptet hela tiden, men det verkar finnas ett behov av det här.

Barnledarna ordnar också klubbverksamhet i skolorna i Borgå.

(Från vänster) Sussi Hindsberg, Kerstin Eklöf och Anita Strömfors ser till att det ordnas klubbar och kurser för de minsta. FOTO: GUNVOR HADDAS

Loppis, läger och bio

Barnfamiljer i Borgå har både läger, familjeträffar och loppis att se fram emot.

– Vi gjorde en gallup på Facebook och många röstade för att ordna ett loppis för försäljning av barnkläder. Vi planerar att ordna det den 5 mars, säger Jenni Antila som är ledare för familjeverksamheten.

Familjelägren brukar vara fullbokade. Nästa läger ordnas i maj på Pellinge.

– För barnfamiljerna känns det lyxigt med fem färdigserverade måltider om dagen och färdigt arrangerat program för hela veckoslutet.

Familjeträffar kommer också att ordnas några gånger per termin.

– Träffarna har initierats av en frivillig i församlingen, Henrika Lemberg. Kvällarna består av middag, någon inbjuden gäst och barnpassning, säger Antila.

I gallupen bland familjerna framkom också önskemål om en kväll med bio på Domprostgården.

– Så vi ska försöka ordna en filmkväll med popcorn och pappersbiljetter, som på riktig bio. Vi har också fått önskemål om en familjeutfärd, så det hoppas jag att vi kan göra, säger Antila.

De anställda vill gärna bli kontaktade.

– Vi uppskattar om församlingsborna tar kontakt med önskemål, på Facebook om inte annat, säger Gun Geisor.

– Vi behöver deras åsikter! Det är så vi måste jobba, säger Brenda Serralde Luna.

Jenni Antila ser fram emot varierande verksamhet för barnfamiljer i vår och sommar. FOTO: PRIVAT

UNGDOMAR

  • Sportlovet på UG (Domprostgården, Finnbyv. 6): Våffelkalas torsdag kl. 18-21.30
  • Övriga veckor är UG öppet torsdagar kl. 14-21.30. Programkvällen börjar kl. 18.30.

BARN OCH FAMILJER

  • Loppis för barnfamiljer, lördagen den 5.3 kl. 9:30-12 i Domprostgården (Finnbyv.6).
  • Mammaträff - Träff för blivande mammor som väntar sitt första barn. Ordnas måndagarna 14.3 och 25.4 kl. 17.30-19 i Domprostgården (Finnbyv. 6). Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast onsdagen innan träffen.
  • Babymassagekurs i Domprostgårdens klubbyggnad (Finnbyv. 6), måndagar 7.3-11.4. kl.14-16 under ledning av Sussi Hindsberg. Den avgiftsfria kursen är för föräldrar med bebisar i åldern 3 veckor-9 månader. Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast 27.2. Begränsat antal platser.
  • Babyträff. Till babyträffen välkomnas föräldrar med bebisar (till max. 2 år). Babyträffen hålls i Domprostgårdens klubbyggnad, måndagar (fr.o.m. 28.2) kl. 9-12 under ledning av Sussi Hindsberg. Varje vecka har olika teman och ibland får vi besök av gäster som delar med sig av sina specialkunskaper. Ingen anmälning.
  • Familjeträff i Domprostgården, torsdagar kl. 9-11:30. Träffpunkt för vuxna som är hemma med barnen under dagen samt möjlighet till lek och pyssel för barnen. Titta in när du vill, så bjuder vi på kaffe/te med tilltugg! Under familjeträffen hålls andakts- och sångstunder i Blåa Rummet. Familjeträffen går bra att kombinera med Mbi:s rytmikgrupper som hålls i rummet bredvid.
  • Familjekväll. Under våren ordnas två familjekvällar i Domprostgårdens huvudbyggnad. Under den första utlovas påskpyssel, ti 15.3 kl. 17.30-19. Den andra gången kommer Biskop Bo-Göran Åstrand på besök, måndagen 4.4 samma tid. Vi börjar kvällarna med att bjuda på vegetarisk middag. Hjälpledare finns på plats för att leka med barnen. Anmälning till henrika.lemberg@gmail.com senast 3 dagar innan familjekvällen.
  • Barnläger för skolbarn i åk 4-7 på Pellinge kursgård 18-20.3. Vi leker, sjunger, äventyrar, har andakter i kapellet, delar gemenskap och vilar ibland. Mer info om lägret finns på hemsidan domkyrkan.fi -> Barn och Familj -> Barn i skolålder.
  • Familjeläger på Pellinge kursgård ordnas igen 13-15.5. Till familjelägret är hela familjen välkommen, oavsett familjemedlemmarnas ålder. Programmet planeras så det passar för alla som kommer med. På programmet står bl.a. god mat, sång och musik, andakter, lekar, uteprogram, bastu, fina människomöten och goda diskussioner. Mer info kommer på hemsidan www.domkyrkan.fi samt i Facebook-gruppen för familjer.
  • Facebook-gruppen ”Familjer i Borgå domkyrkoförsamling” är till för alla församlingens barnfamiljer. Dit kommer info om allt som erbjuds för barnfamiljer i vår församling. Klicka med er för att hålla er uppdaterade!
Ulrika Hansson


Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00

Kolumn. På vägen till kyrkan möter jag tiggare och brödköer. Nyheterna har påmint mig om krig, människor på flykt, ensamhet, våld i hemmen och om hur dåligt vår underbart vackra planet mår. Det gör ont och jag känner mig maktlös. Helst skulle jag stänga ut alltsammans, leva i min egen bubbla, sluta bry mig. 28.10.2023 kl. 21:38
I panelen som diskuterade jubileumsboken satt Ida-Maria Sola, Robert Lemberg, Susanna Landor, Alaric Mård. och Maja-Stina Andersson-Tapola.

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Att Borgå stift finns är ingen självklarhet, det hängde på ett hår. När stiftet inledde firandet av sitt 100-årsjubileum i Borgå idag, fredag, diskuterades bland annat behovet av en plats där vi kan träna på att se på saker från olika håll. 27.10.2023 kl. 18:29
Fredrik Nygård håller nu på med att bygga nu upp förtroende till människorna omkring honom.

SOMMARREPRISEN 2024. För snart trettio år upplevde Fredrik Nygård att Gud befriat honom från sitt spelberoende. Sedan dess har han spelat bort 2,5 miljoner euro, lurat och bedragit. För fem år sedan upplevde han en ny befrielse och har inte spelat sedan dess. Skulderna kan han aldrig betala tillbaka, men han betalar små symboliska belopp varje månad på eget initiativ. 18.7.2024 kl. 10:00
Biskoparna kräver svar av SLEY och Folkmissionen

mission. Missionsorganisationerna SLEY och Kansanlähetys på fallrepet för prästvigningar i Sankt Petersburg – där den lutherska kyrkan inte har kvinnor som präster. 25.10.2023 kl. 13:54
– Min erfarenhet är att förluster och lidande har hjälpt mig att uppskatta livet på ett annat sätt än om jag bara hade haft det lätt i livet, säger Chris Gullmans,

PERSONPORTRÄTT. Förluster och motgångar har präglat Chris Gullmans liv. – Jag blev adopterad från Hongkong när jag var fem år, och den förlusten bär jag alltid med mig. Men jag har kommit att älska mitt liv för alla dess bländande nyanser av ljus och mörker. 24.10.2023 kl. 15:38