Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.
Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.

De gör sitt yttersta för barn och unga!

BORGÅ.

Verksamheten för barn, ungdomar och familjer i domkyrkoförsamlingen står stark, trots coronatidens vindar. – Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger Mats Fontell.

15.2.2022 kl. 14:18

Coronarestriktionerna håller så småningom på att luckras upp och både vår- och sommarplaneringen för barn, ungdomar och familjer i Borgå svenska domkyrkoförsamling är nästan klar.

– Nu hoppas vi kunna upprätthålla den goda kontakten till våra församlingsmedlemmar, säger Gun Geisor som är ledare för sektorn Kristen fostran.

De anställda har testat det mesta för att komma till rätta med två års coronarestriktioner: virtuella ungdomssamlingar, hemskickade brev med pyssel till barnfamiljer, morgonandakter i videoform som skickat till skolorna. Det mesta har lyckats bra, men nu ser man fram emot nya tider.

– Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell.

Ungdomarna längtar efter kontakt

Mats Fontell är glad över att konfirmandundervisningen i år kunnat ordnas på plats, till skillnad från ifjol då nästan alla vårens samlingar blev virtuella.

– Vi är också jätteglada över att ungdomarna hittat till Domprostgården.

Det är där ungdomarnas nyrenoverade lokal finns numera, trevligt inredd med bland annat färgglada textilier och pingisbord.

– På torsdagar fortsätter vi ha Öppet hus från klockan 14 till 21.30. Vi har också lite servering för dem som är där hela långa dagen, säger Fontell.

Brenda Serralde Luna, som tidigare jobbade inom barnverksamheten, jobbar nu som tf ungdomsarbetsledare och har stort ansvar vid lägren framöver.

– Det är spännade och givande att lära sig nya saker. Som lägerchef finns det mycket att komma ihåg, men jag har gott stöd från mina kolleger.

Förra sommaren var man lite oförberedd på hur dåligt vissa ungdomar mådde, vissa så pass att de hade svårt att delta i det sociala samspelet som ett konfirmandläger innebär.

– Jag tror vi är bättre förberedda inför den här sommaren. Vi måste kunna tänka om, exempelvis gå ut i stället för att ha en vanlig lektion eller dela in oss i mindre grupper om det behövs, säger Fontell.

Gun Geisor säger att många unga mår dåligt efter coronatiden, men illamående fanns också tidigare.

– Det blir också lite av en självuppfyllande profetia: Jaha, man ska må dåligt! Och så börjar tankarna snurra i negativa banor. .

En blyghet i sociala sammanhang har uppstått på grund av coronatiden. Samtidigt säger Geisor att de anställda är tagna av den fysiska kontakt som ungdomarna nu tydligt visar att de behöver.

– De är som fastklistrade vid varandra i sofforna. Det kan förstås också vara smärtsamt om man inte hör till något gäng: Vem vill vara fastklistrad vid mig?

Känslan är bra

– Dagklubben har varit igång i några veckor nu. Verksamheten rullar på som vanligt och känslan är riktigt bra!

Det säger barnledare Anita Strömfors. Hon och hennes kollega Kerstin Eklöf har under coronatiden skickat pysselbrev hem till familjer, något som fick stort gehör.

– Det berör kring 70 familjer och vi fortsätter skicka brev vid de stora högtiderna och till sommaren, säger Strömfors.

Sussi Hindsberg, som också är barnledare, fortsätter att ordna babymassage som är hennes hjärtesak.

– Under våren hoppas jag kunna hålla en kurs i babymassage. Vi ordnar också något som kallas Babyträffen, som initierades av mammor som gått massagekursen och ville fortsätta ses. Och Mammaträffen är en samtalsgrupp för förstföderskor. Vi utvecklar konceptet hela tiden, men det verkar finnas ett behov av det här.

Barnledarna ordnar också klubbverksamhet i skolorna i Borgå.

(Från vänster) Sussi Hindsberg, Kerstin Eklöf och Anita Strömfors ser till att det ordnas klubbar och kurser för de minsta. FOTO: GUNVOR HADDAS

Loppis, läger och bio

Barnfamiljer i Borgå har både läger, familjeträffar och loppis att se fram emot.

– Vi gjorde en gallup på Facebook och många röstade för att ordna ett loppis för försäljning av barnkläder. Vi planerar att ordna det den 5 mars, säger Jenni Antila som är ledare för familjeverksamheten.

Familjelägren brukar vara fullbokade. Nästa läger ordnas i maj på Pellinge.

– För barnfamiljerna känns det lyxigt med fem färdigserverade måltider om dagen och färdigt arrangerat program för hela veckoslutet.

Familjeträffar kommer också att ordnas några gånger per termin.

– Träffarna har initierats av en frivillig i församlingen, Henrika Lemberg. Kvällarna består av middag, någon inbjuden gäst och barnpassning, säger Antila.

I gallupen bland familjerna framkom också önskemål om en kväll med bio på Domprostgården.

– Så vi ska försöka ordna en filmkväll med popcorn och pappersbiljetter, som på riktig bio. Vi har också fått önskemål om en familjeutfärd, så det hoppas jag att vi kan göra, säger Antila.

De anställda vill gärna bli kontaktade.

– Vi uppskattar om församlingsborna tar kontakt med önskemål, på Facebook om inte annat, säger Gun Geisor.

– Vi behöver deras åsikter! Det är så vi måste jobba, säger Brenda Serralde Luna.

Jenni Antila ser fram emot varierande verksamhet för barnfamiljer i vår och sommar. FOTO: PRIVAT

UNGDOMAR

  • Sportlovet på UG (Domprostgården, Finnbyv. 6): Våffelkalas torsdag kl. 18-21.30
  • Övriga veckor är UG öppet torsdagar kl. 14-21.30. Programkvällen börjar kl. 18.30.

BARN OCH FAMILJER

  • Loppis för barnfamiljer, lördagen den 5.3 kl. 9:30-12 i Domprostgården (Finnbyv.6).
  • Mammaträff - Träff för blivande mammor som väntar sitt första barn. Ordnas måndagarna 14.3 och 25.4 kl. 17.30-19 i Domprostgården (Finnbyv. 6). Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast onsdagen innan träffen.
  • Babymassagekurs i Domprostgårdens klubbyggnad (Finnbyv. 6), måndagar 7.3-11.4. kl.14-16 under ledning av Sussi Hindsberg. Den avgiftsfria kursen är för föräldrar med bebisar i åldern 3 veckor-9 månader. Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast 27.2. Begränsat antal platser.
  • Babyträff. Till babyträffen välkomnas föräldrar med bebisar (till max. 2 år). Babyträffen hålls i Domprostgårdens klubbyggnad, måndagar (fr.o.m. 28.2) kl. 9-12 under ledning av Sussi Hindsberg. Varje vecka har olika teman och ibland får vi besök av gäster som delar med sig av sina specialkunskaper. Ingen anmälning.
  • Familjeträff i Domprostgården, torsdagar kl. 9-11:30. Träffpunkt för vuxna som är hemma med barnen under dagen samt möjlighet till lek och pyssel för barnen. Titta in när du vill, så bjuder vi på kaffe/te med tilltugg! Under familjeträffen hålls andakts- och sångstunder i Blåa Rummet. Familjeträffen går bra att kombinera med Mbi:s rytmikgrupper som hålls i rummet bredvid.
  • Familjekväll. Under våren ordnas två familjekvällar i Domprostgårdens huvudbyggnad. Under den första utlovas påskpyssel, ti 15.3 kl. 17.30-19. Den andra gången kommer Biskop Bo-Göran Åstrand på besök, måndagen 4.4 samma tid. Vi börjar kvällarna med att bjuda på vegetarisk middag. Hjälpledare finns på plats för att leka med barnen. Anmälning till henrika.lemberg@gmail.com senast 3 dagar innan familjekvällen.
  • Barnläger för skolbarn i åk 4-7 på Pellinge kursgård 18-20.3. Vi leker, sjunger, äventyrar, har andakter i kapellet, delar gemenskap och vilar ibland. Mer info om lägret finns på hemsidan domkyrkan.fi -> Barn och Familj -> Barn i skolålder.
  • Familjeläger på Pellinge kursgård ordnas igen 13-15.5. Till familjelägret är hela familjen välkommen, oavsett familjemedlemmarnas ålder. Programmet planeras så det passar för alla som kommer med. På programmet står bl.a. god mat, sång och musik, andakter, lekar, uteprogram, bastu, fina människomöten och goda diskussioner. Mer info kommer på hemsidan www.domkyrkan.fi samt i Facebook-gruppen för familjer.
  • Facebook-gruppen ”Familjer i Borgå domkyrkoförsamling” är till för alla församlingens barnfamiljer. Dit kommer info om allt som erbjuds för barnfamiljer i vår församling. Klicka med er för att hålla er uppdaterade!
Ulrika Hansson


Insändare. Religionsregression syns vara på på gång – sedd ur forntidsperspektiv. Till kyrkan hör att kämpa den goda kampen för livets fortbestånd och lycka. Kontrasterande är de onda, som  vill döda andra. (Vi behöver inte kalla dem för mohammedaner – de finns dolda även här i EU.)I Norden fick vi en bra fruktbarhetskult från Aserna vid östra Medelhavet före vår tideräknings början. Med regressionens vingar hamnar vi till Baals profeter, som höll igång den profana "balen" med religiösa förtecken. Profeten Elia tog upp kampen och Skaparen Herren Gud svarade när profeten Elia bad om eld. Det blev slut på balen.I dag är homodebatt och egoistisk personpolitik en motsvarande "bal", enligt undertecknad. Naturen biter tillbaka har någon sett och menat och det med rätta. Vi får avsluta ogudaktighet och rena kyrkan och våra församlingar det bästa vi förmår. – Och en kraftfull kristen mission internationellt ger garanterat en bättre värld, har empirisk vetenskap påvisat. ChristerFGPS.   Livet är livets mening. 16.6.2011 kl. 00:00

Ledare. Det kyrkliga årshjulet har vridit sig mot den stora sommarfestkretsen. Den närmsta tiden kantas av samlingar där olika schatteringar samlas, ofta i stora skaror. Också missionsfolket är på fötterna med fester för missionsvänner och -understödare. Samtidigt har en debatt om missionsunderstöd blossat upp i Helsingin Sanomat. Sari Roman-Lagerspetz, medlem av gemensamma kyrkofullmäktige i Vanda, skjuter skarpt mot Finlands evangelisk-lutherska folkmission och menar att staten och kyrkan ”finansierar export av diskriminerande läror till utvecklingsländerna”. Med det avser hon väckelserörelsens avståndstagande från utlevd homosexualitet och kvinnor i prästtjänst. 16.6.2011 kl. 00:00

Johan Sandberg. En ung man har visat mig en ny dimension av familjens betydelse. Vi träffade honom första gången då han kom hem till oss på lunch en lördag i januari. Innan han gick hade han utsett oss till sin familj. 16.6.2011 kl. 00:00

Kultur. I kväll klingar modern gospel i domkyrkan i Esbo. Då får nämligen gospelverket Every time I feel the Spirit sitt uruppförande under Orgelnatt och Aria-festivalens kvällskonsert. 16.6.2011 kl. 00:00

Kyrka. I samband med Svenska Lutherska Evangeliföreningens (Slef) årsfest i månadsskiftet juni–juli återuppstår den evangeliska väckelserörelsens fader Fredrik Gabriel Hedberg för en dag i Övermark. 15.6.2011 kl. 00:00

Kyrka. Den nya ämbetskollektionen för kvinnliga präster visades för första gången i dag i Helsingfors. 14.6.2011 kl. 00:00

Kultur. Stiftets barnkörsstämma samlades under den stora sångfesten i Åbo. 14.6.2011 kl. 00:00

Världen. När eleverna på Östra Grevies folkhögskola i Malmö fick sommarlov firades det med en avslutning i moskén. 14.6.2011 kl. 00:00

Kyrka. Det blir allt svårare för finländare bosatta i Sverige att få förrättningar eller gudstjänster arrangerade på sitt modersmål. 14.6.2011 kl. 00:00

Samhälle. Den kurdiska familj som fick kyrkoasyl i Kristinestad har avvisats. 13.6.2011 kl. 00:00

Kyrka. Metodistkyrkan beslöt på sin svenska årskonferens i helgen att utreda en möjlig sammanslagning mellan den finsk- och den svenskspråkiga metodistkyrkan i Finland. 13.6.2011 kl. 00:00

Allmän info. Kyrkpressens redaktion söker en redigerare och frilansreportrar. 13.6.2011 kl. 00:00

Samhälle. Kyrkan har för första gången en sakkunnig representant i regeringsförhandlingarna. 13.6.2011 kl. 00:00

Kyrka. Ny statistik och forskningsresultat presenterades för trettio kyrkliga informatörer och journalister från hela Norden i Vasa förra veckan. Resultaten av undersökningen om religiositet, tro och dess betydelse, som omfattar 38 länder, ska publiceras i sin helhet i augusti i år. 13.6.2011 kl. 00:00

Människa. Är du en duktig, samvetsgrann person? Under stenåldern skulle du ha varit den som var bäst på att vakta grottan – du upptäckte varje rovdjur i tid. I dag är rovdjuren tankarna på allt som blev ogjort. Och du är den som är sömnlös och alltmer desperat. 10.6.2011 kl. 00:00

Staden och församlingarna hjälps åt för att nå de äldre som blivit isolerade på grund av coronaepidemin.

Seniorer. Undantagstillstånd råder och äldre personer uppmanas hålla sig hemma och undvika att röra sig ute bland folk. Helsingfors-hjälpen, som är församlingarnas och stadens gemensamma projekt, inledde sin verksamhet i fredags. 23.3.2020 kl. 15:41
Lotta Keskinen mötte ett Kambodja bakom turistkulisserna.

utvecklingsarbete. Lotta Keskinen reste till Kambodja och Thailand för att få se de utvecklingsprojekt som församlingarna understöder. 25.3.2020 kl. 00:01

Permitteringsvarsel. Coronaviruset har föranlett Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet att varsla permitteringar av hela personalen. Samarbetsförhandlingarna inleds nästa vecka. 19.3.2020 kl. 16:20
Nya direktiv: fler än tio får delta i jordfästningar, om de är nära anhöriga.

jordfästning. Det begränsade deltagarantalet vid kyrkliga förrättningar har väckt många frågor. Nu är direktiven reviderade: nära anhöriga får delta även om de är fler än tio personer. 18.3.2020 kl. 20:05
Brändö-Kumlinge församling är en liten församling, där kyrkoherden får sköta tekniken själv.

strömning. Att strömma andakter och gudstjänster är nytt i många församlingar, men Kent Danielsson satte igång genast, även om han är nybörjare. 18.3.2020 kl. 16:08