Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.
Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.

De gör sitt yttersta för barn och unga!

BORGÅ.

Verksamheten för barn, ungdomar och familjer i domkyrkoförsamlingen står stark, trots coronatidens vindar. – Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger Mats Fontell.

15.2.2022 kl. 14:18

Coronarestriktionerna håller så småningom på att luckras upp och både vår- och sommarplaneringen för barn, ungdomar och familjer i Borgå svenska domkyrkoförsamling är nästan klar.

– Nu hoppas vi kunna upprätthålla den goda kontakten till våra församlingsmedlemmar, säger Gun Geisor som är ledare för sektorn Kristen fostran.

De anställda har testat det mesta för att komma till rätta med två års coronarestriktioner: virtuella ungdomssamlingar, hemskickade brev med pyssel till barnfamiljer, morgonandakter i videoform som skickat till skolorna. Det mesta har lyckats bra, men nu ser man fram emot nya tider.

– Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell.

Ungdomarna längtar efter kontakt

Mats Fontell är glad över att konfirmandundervisningen i år kunnat ordnas på plats, till skillnad från ifjol då nästan alla vårens samlingar blev virtuella.

– Vi är också jätteglada över att ungdomarna hittat till Domprostgården.

Det är där ungdomarnas nyrenoverade lokal finns numera, trevligt inredd med bland annat färgglada textilier och pingisbord.

– På torsdagar fortsätter vi ha Öppet hus från klockan 14 till 21.30. Vi har också lite servering för dem som är där hela långa dagen, säger Fontell.

Brenda Serralde Luna, som tidigare jobbade inom barnverksamheten, jobbar nu som tf ungdomsarbetsledare och har stort ansvar vid lägren framöver.

– Det är spännade och givande att lära sig nya saker. Som lägerchef finns det mycket att komma ihåg, men jag har gott stöd från mina kolleger.

Förra sommaren var man lite oförberedd på hur dåligt vissa ungdomar mådde, vissa så pass att de hade svårt att delta i det sociala samspelet som ett konfirmandläger innebär.

– Jag tror vi är bättre förberedda inför den här sommaren. Vi måste kunna tänka om, exempelvis gå ut i stället för att ha en vanlig lektion eller dela in oss i mindre grupper om det behövs, säger Fontell.

Gun Geisor säger att många unga mår dåligt efter coronatiden, men illamående fanns också tidigare.

– Det blir också lite av en självuppfyllande profetia: Jaha, man ska må dåligt! Och så börjar tankarna snurra i negativa banor. .

En blyghet i sociala sammanhang har uppstått på grund av coronatiden. Samtidigt säger Geisor att de anställda är tagna av den fysiska kontakt som ungdomarna nu tydligt visar att de behöver.

– De är som fastklistrade vid varandra i sofforna. Det kan förstås också vara smärtsamt om man inte hör till något gäng: Vem vill vara fastklistrad vid mig?

Känslan är bra

– Dagklubben har varit igång i några veckor nu. Verksamheten rullar på som vanligt och känslan är riktigt bra!

Det säger barnledare Anita Strömfors. Hon och hennes kollega Kerstin Eklöf har under coronatiden skickat pysselbrev hem till familjer, något som fick stort gehör.

– Det berör kring 70 familjer och vi fortsätter skicka brev vid de stora högtiderna och till sommaren, säger Strömfors.

Sussi Hindsberg, som också är barnledare, fortsätter att ordna babymassage som är hennes hjärtesak.

– Under våren hoppas jag kunna hålla en kurs i babymassage. Vi ordnar också något som kallas Babyträffen, som initierades av mammor som gått massagekursen och ville fortsätta ses. Och Mammaträffen är en samtalsgrupp för förstföderskor. Vi utvecklar konceptet hela tiden, men det verkar finnas ett behov av det här.

Barnledarna ordnar också klubbverksamhet i skolorna i Borgå.

(Från vänster) Sussi Hindsberg, Kerstin Eklöf och Anita Strömfors ser till att det ordnas klubbar och kurser för de minsta. FOTO: GUNVOR HADDAS

Loppis, läger och bio

Barnfamiljer i Borgå har både läger, familjeträffar och loppis att se fram emot.

– Vi gjorde en gallup på Facebook och många röstade för att ordna ett loppis för försäljning av barnkläder. Vi planerar att ordna det den 5 mars, säger Jenni Antila som är ledare för familjeverksamheten.

Familjelägren brukar vara fullbokade. Nästa läger ordnas i maj på Pellinge.

– För barnfamiljerna känns det lyxigt med fem färdigserverade måltider om dagen och färdigt arrangerat program för hela veckoslutet.

Familjeträffar kommer också att ordnas några gånger per termin.

– Träffarna har initierats av en frivillig i församlingen, Henrika Lemberg. Kvällarna består av middag, någon inbjuden gäst och barnpassning, säger Antila.

I gallupen bland familjerna framkom också önskemål om en kväll med bio på Domprostgården.

– Så vi ska försöka ordna en filmkväll med popcorn och pappersbiljetter, som på riktig bio. Vi har också fått önskemål om en familjeutfärd, så det hoppas jag att vi kan göra, säger Antila.

De anställda vill gärna bli kontaktade.

– Vi uppskattar om församlingsborna tar kontakt med önskemål, på Facebook om inte annat, säger Gun Geisor.

– Vi behöver deras åsikter! Det är så vi måste jobba, säger Brenda Serralde Luna.

Jenni Antila ser fram emot varierande verksamhet för barnfamiljer i vår och sommar. FOTO: PRIVAT

UNGDOMAR

  • Sportlovet på UG (Domprostgården, Finnbyv. 6): Våffelkalas torsdag kl. 18-21.30
  • Övriga veckor är UG öppet torsdagar kl. 14-21.30. Programkvällen börjar kl. 18.30.

BARN OCH FAMILJER

  • Loppis för barnfamiljer, lördagen den 5.3 kl. 9:30-12 i Domprostgården (Finnbyv.6).
  • Mammaträff - Träff för blivande mammor som väntar sitt första barn. Ordnas måndagarna 14.3 och 25.4 kl. 17.30-19 i Domprostgården (Finnbyv. 6). Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast onsdagen innan träffen.
  • Babymassagekurs i Domprostgårdens klubbyggnad (Finnbyv. 6), måndagar 7.3-11.4. kl.14-16 under ledning av Sussi Hindsberg. Den avgiftsfria kursen är för föräldrar med bebisar i åldern 3 veckor-9 månader. Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast 27.2. Begränsat antal platser.
  • Babyträff. Till babyträffen välkomnas föräldrar med bebisar (till max. 2 år). Babyträffen hålls i Domprostgårdens klubbyggnad, måndagar (fr.o.m. 28.2) kl. 9-12 under ledning av Sussi Hindsberg. Varje vecka har olika teman och ibland får vi besök av gäster som delar med sig av sina specialkunskaper. Ingen anmälning.
  • Familjeträff i Domprostgården, torsdagar kl. 9-11:30. Träffpunkt för vuxna som är hemma med barnen under dagen samt möjlighet till lek och pyssel för barnen. Titta in när du vill, så bjuder vi på kaffe/te med tilltugg! Under familjeträffen hålls andakts- och sångstunder i Blåa Rummet. Familjeträffen går bra att kombinera med Mbi:s rytmikgrupper som hålls i rummet bredvid.
  • Familjekväll. Under våren ordnas två familjekvällar i Domprostgårdens huvudbyggnad. Under den första utlovas påskpyssel, ti 15.3 kl. 17.30-19. Den andra gången kommer Biskop Bo-Göran Åstrand på besök, måndagen 4.4 samma tid. Vi börjar kvällarna med att bjuda på vegetarisk middag. Hjälpledare finns på plats för att leka med barnen. Anmälning till henrika.lemberg@gmail.com senast 3 dagar innan familjekvällen.
  • Barnläger för skolbarn i åk 4-7 på Pellinge kursgård 18-20.3. Vi leker, sjunger, äventyrar, har andakter i kapellet, delar gemenskap och vilar ibland. Mer info om lägret finns på hemsidan domkyrkan.fi -> Barn och Familj -> Barn i skolålder.
  • Familjeläger på Pellinge kursgård ordnas igen 13-15.5. Till familjelägret är hela familjen välkommen, oavsett familjemedlemmarnas ålder. Programmet planeras så det passar för alla som kommer med. På programmet står bl.a. god mat, sång och musik, andakter, lekar, uteprogram, bastu, fina människomöten och goda diskussioner. Mer info kommer på hemsidan www.domkyrkan.fi samt i Facebook-gruppen för familjer.
  • Facebook-gruppen ”Familjer i Borgå domkyrkoförsamling” är till för alla församlingens barnfamiljer. Dit kommer info om allt som erbjuds för barnfamiljer i vår församling. Klicka med er för att hålla er uppdaterade!
Ulrika Hansson


Johan Sandberg. Det är med ett lätt vemod jag igen får konstatera att semestern är slut och att skolorna börjat. Inte för att jag har något emot att börja jobba igen. Det är rätt skönt att återgå till vardagsrutinerna utan att varje dag behöva ägna tankemöda åt familjens program eftersom dagen är färdigt inrutad. 25.8.2011 kl. 00:00

Teologi. Tro gärna, men var inte för radikal. Det är merparten av finländarnas inställning till religion, visar en färsk internationell undersökning. 24.8.2011 kl. 00:00

Människa. Eveliina Kujala är volontär i Taizé. – Första gången jag var här avskydde jag det. 24.8.2011 kl. 00:00

Insändare. Jag vill tacka Eva Hietanen för hennes synnerligen visa och tänkvärda insändare i KP nr 33! Jag håller med  Eva om att vi nog måste söka orsakerna i den andliga och osynliga världen, då vi talar om det hemska som Breivik gjorde i Norge,. Jag gillade särskilt denna mening i Evas insändare: "Så handfallna som vi nu står inför det onda borde vi kristna inte behöva vara". Precis som Eva har också jag ständigt förundrat mig över den handfallenhet och förvåning som många, även kristna, har visat efter våldsdåden i Norge. Man hör ofta kommentarer som: "det här är ofattbart", "hur KAN nåt sådant här hända?" eller "varifrån kommer denna ondska?". Men, ÄR det nu verkligen så ofattbart det som har hänt? Bibeln säger trots allt att det finns en personlig djävul, en fallen ängel som enbart är ute efter att: "stjäla, slakta och döda"(Joh 10:10). 1 Petrusbrevet 5:8 säger: "er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka". Jag finner det tragiskt att vissa kristna kan sin Bibel så dåligt, att de inte kan lokalisera varifrån ondskan kommer. Om djävulen bara vill stjäla, slakta och döda, och går runt som ett rytande lejon, behöver vi då verkligen vara osäkra på vilken andemakt som inspirerade Breivik till att meja ner oskyldiga människor? Med tanke på att djävulen och hans många demoner är närvarande här i denna fallna värld, är det snarare mer ofattbart att det inte händer ännu mer elände i världen än vad det faktiskt gör. Till all lycka behöver vi som kristna dock inte vara rädda för satan. Vi vet att Jesus har vunnit seger över all ondska på Golgata kors, då han dog och uppstod för att ge oss liv och liv i överflöd. Tror vi på Honom, så har vi evigt liv, och ingen kan ta det livet ifrån oss. Dödar någon vår jordiska kropp, så kommer vi till himlen, där vi får njuta av en mycket godare värld än denna. I Guds närhet är vi trygga och skyddade mot djävulen. 23.8.2011 kl. 00:00

Kyrka. Samma kapell. Ena församlingen går i procession med rökelsekar. Andra har ett lovsångsteam. Håller församlingarna på att nischa sig? 23.8.2011 kl. 00:00

Teologi. Teologernas åsikter om yoga går i sär. Max-Olav Lassila avråder kristna från yogaträning, men Patrik Hagman tycker inte att man kan dra allt österländskt över en kam. 22.8.2011 kl. 00:00

Människa. För drygt fem år sedan förlorade Heidi och Ove Hagnäs sin dotter Moa i en tragisk drunkningsolycka hemma på gården i Kronoby. Kort därefter insjuknade Heidi i cancer. 19.8.2011 kl. 00:00

Marina Wiik. 18.8.2011 kl. 00:00

Kyrka. Militära experter tillkallades till Pedersöre församlingshem i går för att ta hand om en krigstida granat som hittades i närheten av ingången till pastorskansliet i Kyrkostrand. 18.8.2011 kl. 00:00

Kyrka. Pressträffar med medierna, andlig fördjupning och smarta förvaltningsstrategier. Den stora utmaningen för stiftets biskop och domkapitlet är ändå att inspirera dem som jobbar i kyrkan att hålla ångan uppe. 17.8.2011 kl. 00:00

Världen. Situationen i det hungersdrabbade Etiopien ser ut att vara värre än befarat. Brunnar har sinat och skolor stängt. Får området inte tillräcklig hjälp inom det närmaste halvåret befaras både epidemier och utbredd hungersdöd. 17.8.2011 kl. 00:00

Insändare. Jag har i ca 25 år studerat samtal och relationer i kristenheten. Nu har jag en gedigen dokumentation och vill utöka min "arena". Jag bloggar MEN JAG VILL HA MER PLATS! Vilka möjligheter finns? 16.8.2011 kl. 00:00

Kyrka. Kan skriftskolundervisningen utgå från konfirmandernas frågor och erfarenheter utan att den kristna kärnan går förlorad? Matteus församling i Helsingfors tycker att en modernisering är nödvändig. 11.8.2011 kl. 00:00

Människa. Till vardags är han kylmontör, på fritiden gör han musik, pratar teologi och planerar Metallmässor. 10.8.2011 kl. 00:00

Sommarlägerstämning  i Pieksämäki 2013. Årets läger skjuts nu upp med ett år.

sommarläger. Det blir inget sommarläger i Pieksämäki i år. Det beslöt styrelsen för förbundet Kyrkans Ungdom, KU, i går. 16.4.2020 kl. 16:03
Peter Blumenthal, Karl af Hällström och Fred Wilén har sökt tjänsten som kaplan i Kyrkslätt.

kyrkslätt. Peter Blumenthal, Karl af Hällström och Fred Wilén har sökt den lediga kaplanstjänsten i Kyrkslätts svenska församling. 14.4.2020 kl. 18:04
Therese Almén säger att många sagt till henne att hon är tuff och stark. Det är adjektiv hon inte själv skulle beskriva sig med: – Det handlar om kärlek från min sida. Kärlek till barn. Kärlek till människor överlag, kärlek till livet.

längtan. Therese Almén har alltid vetat att hon vill bli mamma. Det blev en sorgkantad vandring mot den drömmen. Hon förlorade två barn i fosterstadiet. Men sedan dök en liten pojke upp, som visade sig behöva henne, och hon honom. 8.4.2020 kl. 00:00
Mia Anderssén-Löf upplevde en stämningsfull och glad jul i Ramallah medan staden var i blockad. 

undantagstillstånd. Det vi kallar ett undantagstillstånd är ett normaltillstånd för många kristna idag. Vi bör vara tacksamma för den frihet vi normalt har, säger Mia Anderssén-Löf. 8.4.2020 kl. 01:00
Med hjälp av sånger och böcker förmedlar Jonas och Malin Forsblom påskens budskap till barnen Johannes och Emma. 

påsktradition. Påsken är en glad helg för barnen Johannes och Emma Forsblom. Då får de äta påskägg och vara vid påskbrasan. 7.4.2020 kl. 15:16