Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.
Mats Fontell, Brenda Serralde Luna och Gun Geisor är glada över den nyrenoverade ungdomslokalen.

De gör sitt yttersta för barn och unga!

BORGÅ.

Verksamheten för barn, ungdomar och familjer i domkyrkoförsamlingen står stark, trots coronatidens vindar. – Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger Mats Fontell.

15.2.2022 kl. 14:18

Coronarestriktionerna håller så småningom på att luckras upp och både vår- och sommarplaneringen för barn, ungdomar och familjer i Borgå svenska domkyrkoförsamling är nästan klar.

– Nu hoppas vi kunna upprätthålla den goda kontakten till våra församlingsmedlemmar, säger Gun Geisor som är ledare för sektorn Kristen fostran.

De anställda har testat det mesta för att komma till rätta med två års coronarestriktioner: virtuella ungdomssamlingar, hemskickade brev med pyssel till barnfamiljer, morgonandakter i videoform som skickat till skolorna. Det mesta har lyckats bra, men nu ser man fram emot nya tider.

– Vi vill möta människor ansikte mot ansikte, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell.

Ungdomarna längtar efter kontakt

Mats Fontell är glad över att konfirmandundervisningen i år kunnat ordnas på plats, till skillnad från ifjol då nästan alla vårens samlingar blev virtuella.

– Vi är också jätteglada över att ungdomarna hittat till Domprostgården.

Det är där ungdomarnas nyrenoverade lokal finns numera, trevligt inredd med bland annat färgglada textilier och pingisbord.

– På torsdagar fortsätter vi ha Öppet hus från klockan 14 till 21.30. Vi har också lite servering för dem som är där hela långa dagen, säger Fontell.

Brenda Serralde Luna, som tidigare jobbade inom barnverksamheten, jobbar nu som tf ungdomsarbetsledare och har stort ansvar vid lägren framöver.

– Det är spännade och givande att lära sig nya saker. Som lägerchef finns det mycket att komma ihåg, men jag har gott stöd från mina kolleger.

Förra sommaren var man lite oförberedd på hur dåligt vissa ungdomar mådde, vissa så pass att de hade svårt att delta i det sociala samspelet som ett konfirmandläger innebär.

– Jag tror vi är bättre förberedda inför den här sommaren. Vi måste kunna tänka om, exempelvis gå ut i stället för att ha en vanlig lektion eller dela in oss i mindre grupper om det behövs, säger Fontell.

Gun Geisor säger att många unga mår dåligt efter coronatiden, men illamående fanns också tidigare.

– Det blir också lite av en självuppfyllande profetia: Jaha, man ska må dåligt! Och så börjar tankarna snurra i negativa banor. .

En blyghet i sociala sammanhang har uppstått på grund av coronatiden. Samtidigt säger Geisor att de anställda är tagna av den fysiska kontakt som ungdomarna nu tydligt visar att de behöver.

– De är som fastklistrade vid varandra i sofforna. Det kan förstås också vara smärtsamt om man inte hör till något gäng: Vem vill vara fastklistrad vid mig?

Känslan är bra

– Dagklubben har varit igång i några veckor nu. Verksamheten rullar på som vanligt och känslan är riktigt bra!

Det säger barnledare Anita Strömfors. Hon och hennes kollega Kerstin Eklöf har under coronatiden skickat pysselbrev hem till familjer, något som fick stort gehör.

– Det berör kring 70 familjer och vi fortsätter skicka brev vid de stora högtiderna och till sommaren, säger Strömfors.

Sussi Hindsberg, som också är barnledare, fortsätter att ordna babymassage som är hennes hjärtesak.

– Under våren hoppas jag kunna hålla en kurs i babymassage. Vi ordnar också något som kallas Babyträffen, som initierades av mammor som gått massagekursen och ville fortsätta ses. Och Mammaträffen är en samtalsgrupp för förstföderskor. Vi utvecklar konceptet hela tiden, men det verkar finnas ett behov av det här.

Barnledarna ordnar också klubbverksamhet i skolorna i Borgå.

(Från vänster) Sussi Hindsberg, Kerstin Eklöf och Anita Strömfors ser till att det ordnas klubbar och kurser för de minsta. FOTO: GUNVOR HADDAS

Loppis, läger och bio

Barnfamiljer i Borgå har både läger, familjeträffar och loppis att se fram emot.

– Vi gjorde en gallup på Facebook och många röstade för att ordna ett loppis för försäljning av barnkläder. Vi planerar att ordna det den 5 mars, säger Jenni Antila som är ledare för familjeverksamheten.

Familjelägren brukar vara fullbokade. Nästa läger ordnas i maj på Pellinge.

– För barnfamiljerna känns det lyxigt med fem färdigserverade måltider om dagen och färdigt arrangerat program för hela veckoslutet.

Familjeträffar kommer också att ordnas några gånger per termin.

– Träffarna har initierats av en frivillig i församlingen, Henrika Lemberg. Kvällarna består av middag, någon inbjuden gäst och barnpassning, säger Antila.

I gallupen bland familjerna framkom också önskemål om en kväll med bio på Domprostgården.

– Så vi ska försöka ordna en filmkväll med popcorn och pappersbiljetter, som på riktig bio. Vi har också fått önskemål om en familjeutfärd, så det hoppas jag att vi kan göra, säger Antila.

De anställda vill gärna bli kontaktade.

– Vi uppskattar om församlingsborna tar kontakt med önskemål, på Facebook om inte annat, säger Gun Geisor.

– Vi behöver deras åsikter! Det är så vi måste jobba, säger Brenda Serralde Luna.

Jenni Antila ser fram emot varierande verksamhet för barnfamiljer i vår och sommar. FOTO: PRIVAT

UNGDOMAR

  • Sportlovet på UG (Domprostgården, Finnbyv. 6): Våffelkalas torsdag kl. 18-21.30
  • Övriga veckor är UG öppet torsdagar kl. 14-21.30. Programkvällen börjar kl. 18.30.

BARN OCH FAMILJER

  • Loppis för barnfamiljer, lördagen den 5.3 kl. 9:30-12 i Domprostgården (Finnbyv.6).
  • Mammaträff - Träff för blivande mammor som väntar sitt första barn. Ordnas måndagarna 14.3 och 25.4 kl. 17.30-19 i Domprostgården (Finnbyv. 6). Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast onsdagen innan träffen.
  • Babymassagekurs i Domprostgårdens klubbyggnad (Finnbyv. 6), måndagar 7.3-11.4. kl.14-16 under ledning av Sussi Hindsberg. Den avgiftsfria kursen är för föräldrar med bebisar i åldern 3 veckor-9 månader. Anmälning till jenni.antila@evl.fi senast 27.2. Begränsat antal platser.
  • Babyträff. Till babyträffen välkomnas föräldrar med bebisar (till max. 2 år). Babyträffen hålls i Domprostgårdens klubbyggnad, måndagar (fr.o.m. 28.2) kl. 9-12 under ledning av Sussi Hindsberg. Varje vecka har olika teman och ibland får vi besök av gäster som delar med sig av sina specialkunskaper. Ingen anmälning.
  • Familjeträff i Domprostgården, torsdagar kl. 9-11:30. Träffpunkt för vuxna som är hemma med barnen under dagen samt möjlighet till lek och pyssel för barnen. Titta in när du vill, så bjuder vi på kaffe/te med tilltugg! Under familjeträffen hålls andakts- och sångstunder i Blåa Rummet. Familjeträffen går bra att kombinera med Mbi:s rytmikgrupper som hålls i rummet bredvid.
  • Familjekväll. Under våren ordnas två familjekvällar i Domprostgårdens huvudbyggnad. Under den första utlovas påskpyssel, ti 15.3 kl. 17.30-19. Den andra gången kommer Biskop Bo-Göran Åstrand på besök, måndagen 4.4 samma tid. Vi börjar kvällarna med att bjuda på vegetarisk middag. Hjälpledare finns på plats för att leka med barnen. Anmälning till henrika.lemberg@gmail.com senast 3 dagar innan familjekvällen.
  • Barnläger för skolbarn i åk 4-7 på Pellinge kursgård 18-20.3. Vi leker, sjunger, äventyrar, har andakter i kapellet, delar gemenskap och vilar ibland. Mer info om lägret finns på hemsidan domkyrkan.fi -> Barn och Familj -> Barn i skolålder.
  • Familjeläger på Pellinge kursgård ordnas igen 13-15.5. Till familjelägret är hela familjen välkommen, oavsett familjemedlemmarnas ålder. Programmet planeras så det passar för alla som kommer med. På programmet står bl.a. god mat, sång och musik, andakter, lekar, uteprogram, bastu, fina människomöten och goda diskussioner. Mer info kommer på hemsidan www.domkyrkan.fi samt i Facebook-gruppen för familjer.
  • Facebook-gruppen ”Familjer i Borgå domkyrkoförsamling” är till för alla församlingens barnfamiljer. Dit kommer info om allt som erbjuds för barnfamiljer i vår församling. Klicka med er för att hålla er uppdaterade!
Ulrika Hansson


Kyrka. Peter Lassus, tidigare kyrkoherde i Övermark, ska hoppa in som församlingspastor i Närpes fram till slutet av året. 13.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Ett utomäktenskapligt förhållande till en man. Det är orsaken till att Markku Koivisto avskedats från Nokiamissionen. 12.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Kyrkhelgen i Karleby samlade rekordmånga deltagare i helgens olika samlingar. Lördag kväll drog ca 1300 personer till kyrkan och barnprogrammen. 12.9.2011 kl. 00:00

Människa. Risken att drabbas av återfall efter depression är mindre för religiösa människor. Det visar en undersökning som publicerades i American Journal of Psychiatry i augusti. 10.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands biskopsmöte samlas till en tvådagarssession nästa vecka. Biskoparna ska diskutera Framtidsredogörelsen Kyrkan 2020, diakonatreformen och invandrares medlemskap i kyrkan. 10.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Kyrkhelgen i Karleby, som går av stapeln denna helg, är en av de största kyrkliga samlingarna i Svenskfinland. Alla väckelserörelser i Borgå stift har deltagit i arrangemangen. 9.9.2011 kl. 00:00

Världen. När Sveriges TV4 efter friidrotts-VM skulle utse tävlingarnas ”kanon och kalkon” var det idrottsmän som hyllar Gud för sin framgång som fick kalkontiteln. 8.9.2011 kl. 00:00

Världen. Polisen i Pakistan har nu erkänt att talibaner låg bakom mordet på den kristna ministern Shahbaz Bhatti. 8.9.2011 kl. 00:00

. Hör du till dem som gått ner i arbetstid för att ha mer tid för familjen eller något annat du njuter av? Trenden att prioritera fritid framför arbete och pengar kallas down-shifting och omfattas av fler och fler. 8.9.2011 kl. 00:00

Ledare. Religiös ska man vara lagom hos oss. Det är slutsatsen om man hårddrar den färska undersökning från Kyrkans forskningscentral som publicerades häromveckan. 8.9.2011 kl. 00:00

Människa. För Magdalena Snickars är amatörteatern mer än ett uttryckssätt. Den handlar också om en gemenskap där alla är viktiga och värdefulla. 8.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Under en månad lyfts kristen tro fram i en massiv mediakampanj i Storhelsingfors, men alla är inte övertygade om att evangelisation i huvudstaden behövs. 7.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. När Kyrkpressen dimper ner i postlådorna nästa veckas torsdag ser den alldeles ny och annorlunda ut. – Vi har gått in för en mera modern design men läsarna känner nog igen sig, lovar Kyrkpressens chefredaktör May Wikström. 6.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Lutherstiftelsen inleder svenskspråkig verksamhet under ledning av  teologie magister Sebastian Grünbaum. 5.9.2011 kl. 00:00

Kultur. Karleby församling firade i lördags sina 500 år genm att ordna en medeltidsdag. 5.9.2011 kl. 00:00

Kommer vårt samhälle att präglas av solidaritet med de som drabbas hårdast också efter coronapandemin, frågar sig Carolin Ahlvik-Harju.

Coronapandemin. Carolin Ahlvik-Harju, forskare i teologisk etik, säger att många människor får omvärdera sina liv på grund av coronakrisen. 23.4.2020 kl. 16:54
Esbo svenska församling har hyrt in proffshjälp för att sköta strömningen av gudstjänsterna, berättar kyrkoherde Kira Ertman.

Coronapandemin. På dörren till kyrksalen är en lapp upptejpad: max 10 personer får vistas här. Församlingen har blivit inkastad i en ny, digital vardag. Samtidigt som man hittar nya vägar att nå ut till människor vill man värna om dem som inte rör sig på sociala medier. 23.4.2020 kl. 15:35
Bo-Göran Åstrand

Coronapandemin. Det finns inga tecken på panik i stiftet. Efter att ha kollat läget med de flesta kyrkoherdarna är biskop Bo-Göran Åstrand både imponerad och bekymrad. 23.4.2020 kl. 12:41
Håkan Nyman och Mårten Malmström har känsloband till skogarna i Vällskog.

esbo. Församlingarna i Esbo planerar att skydda femtio hektar skog intill nationalparken i Noux för tjugo år framåt. – Skogen skyddas, men församlingen får också intäkter för den. 23.4.2020 kl. 12:16

rättelse. I intervjun med biskop Bo-Göran Åstrand i nästa nummer av KP om läget i stiftet finns en felaktig uppgift. 22.4.2020 kl. 12:35