Sedan februari är Jonte Wingren en av de tio smittspårarna i Jakobstad. Under sommaren, när det var lite lugnare på smittspårningen vaccinerade han mot covid.
– Hösten har varit jättetuff. Det började efter Jakobs Dagar i slutet av juli. Jag vet inte om det berodde på dagarna i sig, men från den tidpunkten började fallen eskalera sakteligen.
Sedan dess har trenden gått uppåt hela hösten. En vecka hade de 110 fall.
– Då är det tufft. Det tar mycket tid att ringa in personerna och reda ut deras kontakter. Smittspårarna, testpersonalen vid jouren och telefonrådgivningen har varit överbelastade överallt i Finland.
Han har jobbat mycket övertid i höst. Men har en skolelev testat positivt en halvtimme före arbetstiden tar slut kan man inte bara spara samtalen till nästa dag.
– Då är det bara att ringa rektorn för skolan och meddela vem som ska i karantän och som inte får komma till skolan. Vi har haft ett jättebra samarbete med skolorna och företagen i nejden. Alla är lika leda viruset och vill ha bort det.
Hur jobbar du?
– Vi följer ett standardschema när vi ringer upp personen som testat positivt. Vi frågar bland annat var du rört dig de senaste 48 timmarna före du fick symptomen.
Den senaste tiden har spårningen vanligtvis koncentrerats till den smittades familj.
– I och med att antalet vaccinerade ökar drabbas de ovaccinerade mest, många av dem är under tolv år. Delta-varianten har gjort att även dubbelvaccinerade i familjeexponering insjuknar.
Hur många berörs vanligen av en positiv person?
– Man börjar med att sätta personen som testat positivt i isolering så att inte smittan ska spridas vidare. Vi ber dem tänka efter var de varit den senaste tiden och lista det. När vi fått listorna och namnen på de personer de varit i kontakt med tar vi kontakt med dem och sätter dem i karantän.
Någon har kanske träffat fem personer medan andra hunnit vara på arbete, på talko, på träning, i affärer och så vidare.
– Det är svårt att komma ihåg, jag har också själv svårt att minnas vad jag exakt gjorde vid en viss tidpunkt för tre dagar sedan.
Det gäller också att hålla kontakt med den som insjuknat under isoleringen.
– Under en tio dagars isolering ringer vi upp personen fyra-fem gånger för att följa med hur hen mår. En del ringer vi varje dag. Bedömer vi att de behöver vård kollar vi först med jouren om covidrummet är ledigt, därefter ringer de in patienten. Det är ett stort teamwork, men det är intressant.
Måste vi leva med det här i många år ännu?
– Jag tror inte viruset försvinner, men det mattas förhoppningsvis av med tiden och blir en variant av vanlig säsongsinfluensa.
Är viruset ett Guds straff?
– Är sjukdomar ett Guds straff? I så fall skulle jag varje dag jobba mot, inte för Guds vilja. Det skulle jag ha svårt att hitta en mening med.