Första veckan i november förändrades allt för de finländska missionärerna i Etiopien. Såningsmannens Gunilla Riska kom till Finland på fredagen medan Magnus kom på tisdag. Evangeliföreningens Evans och Heidi Orori med familj, Edny Fors och Helena Sandberg evakuerade på tisdagen till Nairobi och de befinner sig nu i Kisumu i Kenya.
Ännu på torsdag när Gunilla startade sin hemresa planerade Magnus Riska att stanna.
– På lördag morgon, alltså den 6 november, när jag återvänt hem till Hawasa efter att ha kört Gunilla till Addis Abeba såg jag utrikesministeriets sms att omedelbart lämna landet så länge det finns kommersiella flyg. Det var en direkt order som jag inte ville börja diskutera, säger Magnus.
Även om uppbrottet skedde snabbt kom det inte som någon överraskning. Ända sedan valet i juni har de varit förberedda på att något kan ske.
– Då fick vi direktiv om att bunkra bränsle, gas, dricksvatten och mat för två veckor samt att ha en evakueringsväska färdigpackad så att man kan åka direkt. Det var bra att vara förberedd,säger Gunilla.
Orsaken till att de evakuerades är de ökade oroligheterna i landet.
– Där vi bor, 280 kilometer söder om Addis har vi inte sett några oroligheter, säger Gunilla.
Magnus, som körde mellan hemmet och huvudstaden tre gånger under tre dagar, märkte att kontrollerna längs vägen blivit fler. Han stannades ändå inte.
På fredagen i Addis Abeba såg han också en stor demonstration som stöd för den sittande regeringen.
När meddelandena började komma förlorade Gunilla nattsömnen. Det var också svårt att få objektiv information.
– Jag förstod inte vad det handlade om. Jag oroade mig mest för att våra pass och ID-handlingar var i Addis då ID-pappren skulle förnyas.
Hon fick ut sina papper när hon ringde och sade att hon lämnar landet. Magnus fick också ut sina papper även om det inte var lika lätt.
Nu är de med blandade känslor i Finland.
– Man ger ju inte en trevlig bild av sig själv när man lämnar landet. Det kan upplevas som att man lämnar dem i sticket. Jag hade velat stanna där, säger Magnus.
– Det känns helt bra att vara här. Jag tycker om hösten och så har vi ju våra vänner här. Men jag saknar Etiopien och tänker på människorna där, säger Gunilla.
När hon åkte trodde de att läget kanske skulle lugna sig så att hon kan återvända i januari.
– Nu vet vi bara att vi far tillbaka när vi kan. Vårt hem är fortfarande där, sängarna står bäddade och fotografierna på barnen står kvar på byrån. Jag hade bara handbagage med mig när jag kom, säger hon.
– För mig känns det som ett konstigt mellanläge, kanske det är någon sorts stressreaktion fast jag känner mig ganska lugn. Jag har möjlighet att jobba härifrån, jag föreläser på ett college och jag kan skicka material dit. Men osäkerheten när vi återvända känns som ett lite stressande frågetecken för mig, säger Magnus.
Bakgrund:
Tigray People's Liberation Front, TPFL som samlat flera oppositionella etniska grupper på sin sida med uttalat mål att störta regeringen med våld, närmar sig huvudstaden Addis Abeba norrifrån.
TPFL styrde landet i nästan 30 år men avsattes efter protester 2018. Då utlovades ett demokratiskt val som sköts upp på grund av pandemin. Tigrayregionen ordnade val ändå, vilket premiärminister Abiy Ahmed inte godkände. TPFL gick till attack mot regeringens norra bas och Abyi Ahmed inledde en offensiv i Tigray med målet att röka ut TPLF. Striderna har pågått ett år.
Bakgrundskälla: Yle