Dennis Svenfelt, församlingspastor i Pedersöre, meddelade i en video på instagram att han reviderat sin syn och kommit till att han inte kan samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Pedersöre församlings nya kyrkoherde Mia Anderssén-Löf börjar arbeta i församlingen den första november, och då avbryts också Svenfelts förordnande till församlingspastor. Dennis Svenfelt blev prästvigd i mars i år.
Biskop Bo-Göran Åstrand poängterar att vägen till prästämbetet är en lång process och föregås av samtal där många olika frågor ställt. Till de frågorna hör frågan om man kan samarbeta med kvinnor i ämbetet, och vice versa.
– Det gäller i alla sammanhang, också vid altaret och i gudstjänstsammanhang. Man måste svara ja på den frågan, det har också Dennis gjort. Också vid prästvigningen har vi ordnat det så att det är både kvinnor och män vid altaret, och så var det också den dagen Dennis vigdes, säger Åstrand.
Om en präst ändrar sig, som Dennis Svenfelt gjort, kan det då leda till att han avkragad, det vill säga fråntas sitt prästämbete?
– Vägen in i ämbetet är lång, det tar en tid och ska innehålla en tid av reflektion och eftertanke. Också när det gäller vägen ut ur ämbetet ska det finnas en tid för reflektion och eftertanke. Jag ser inte att man ena dagen kan överlåta ämbetet och andra dagen ta det ifrån en person.
Dennis Svenfelts förordnande kommer att avbrytas i Pedersöre församling och inga andra prästuppgifter är aktuella för hans del.
– Efter ett samtal med Dennis har jag konstaterat att det inte finns förutsättningar för honom att inneha ett förordnande i vårt stift, säger biskopen.
Men är det möjligt att han efter ett tag kunde bli avkragad?
– På ett allmänt plan kan jag säga att om något av löftena som man avgett inför prästvigningen allvarligt fallerar i den praktiska tillämpningen, då måste man slå sig ner och både reflektera och fatta nödvändiga beslut. Till den delen ser jag allvarligt på situationen. Här blev en sak lovad som inte har fungerat.
För biskop Bo-Göran Åstrand är situationen ny, och han har inte heller hunnit diskutera frågan med biskopskolleger för att höra om andra råkat ut för något liknande.
Har situationen i Pedersöre blivit allvarligare än du skulle ha trott?
– Jag skulle inte säga att den blivit allvarligare än jag beräknade. Det är tidvis svårt att förutse vad som kommer att hända. Jag tänker att det här är en process som församlingen är mitt uppe i, och tidvis hör det till sådana processer att infallsvinklarna blir mer krävande. Jag ser det inte som katastrofalt på något sätt.
Han säger att han inte fått någon information om att fler anställda skulle vara på väg att lämna församlingen inför det stundande herdebytet.
– Det hör alltid till ett kyrkoherdebyte att ha överläggningar tillsammans med medarbetarna. Jag tror de har alla förutsättningar att hitta en gemensam väg. Som jag känner Pedersöre församling är det en församling där man alltid fokuserat på församlingens bästa.