I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.
I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.

Bön, jämlikhet och vigsel på kyrkomötets agenda under veckan

KYRKOMÖTET.

Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap.

3.8.2021 kl. 15:43

Idag samlades kyrkomötet i Åbo för en fyra dagar lång arbetssession. Sessionen skulle egentligen gå av stapeln i maj, men flyttades framåt i väntan på bättre vaccinationstäckning.

Biskop Bo-Göran Åstrand gläds över att kyrkomötet får ta ställning till många viktiga ombudsinitiativ.

– Några av dem ser jag som verkligt betydelsefulla. Ett av dem är uppmaningen till biskopsmötet att befrämja bönen och spiritualiteten i kyrkans och människornas liv. Det är anmärkningsvärt att så många ombud, hela 67 stycken, har undertecknat initiativet. Här syns ingen uppdelning mellan så kallade konservativa och liberala. Jag tänker att det är ett hoppingivande tecken, säger Åstrand.

Ett annat intressant initiativ är förslaget att göra en jämställdhets- och jämlikhetsplan för kyrkans och församlingarnas verksamhet.
– En sådan plan skulle vara ett konkret verktyg för församlingarna i planeringen och genomförandet av verksamheten, säger biskopen.

Peter Lindbäck, kyrkomötesombud från Åland, lyfter också jämställdhets- och jämlikhetsplanen, liksom ombudsinitiativet för samkönade äktenskap.

– Jämställdhet och likabehandling, samt kyrkans skyldighet att behandla alla lika, också samkönade, är de främsta orsakerna till att jag kandiderade inför nuvarande kyrkomötesperiod (2020–2024). Under den här perioden är jag beredd att göra ett ”sista försök”. Min grundläggande syn har alltid varit att Gud skapar alla människor olika och att det sedan är kyrkans uppgift och skyldighet att behandla alla människor lika.

Biskop Bo-Göran Åstrand tror att ombudsinitiativet om samkönade äktenskap i bästa fall kan ge en fördjupad diskussion om hur kyrkan ska handla i ett svårt läge. Ombudsinitiativet vill att biskopsmötet ska göra ett förslag till vigsel och välsignelse av samkönade par.

– Kyrkomötet är mycket delat i frågan. Jag är övertygad om att vi måste hitta en väg framåt som innebär att två olika synsätt ryms inom kyrkan och kan leva tillsammans. Framför allt är den här frågan viktig för de par som berörs av den, säger han.

Mia Anderssén-Löf, kyrkomötesombud från Österbotten, ser även hon fram emot behandlingen av initiativen om stärkande av bönelivet i kyrkan och om handlingsplanen för jämlikhet i kyrkan.

Initiativet om bönelivet lyfter fram att finländarnas böneliv har intensifierats på grund av coronakrisen som vi fortfarande genomlever.

– För många finländare är bönelivet en värdefull del av livet och av gemenskaper man är en del av – hemma, på jobbet, i vänskapskretsen och i församlingen. Samtidigt har avstånden människor emellan ökat. Mötesbegränsingar och säkerhetsföreskrifter har medfört att verksamheter lagts ner och gemenskapen i bönelivet har försvagats eller gått förlorad. Initiativet vänder sig till Biskopsmötet med en önskan om biskoparnas hjälp och stöd i att fördjupa och föryngra bönelivet.

Hon tror och hoppas också på bifall för ombudsinitiativet om samkönade äktenskap.

– Jag tror alltså att kyrkomötet kommer att be biskopsmötet att förtydliga och konkretisera vad biskopsmötet avsåg när det 6.8.2020 anvisade att kyrkan måste acceptera att det finns olika syner på äktenskapets teologi i vår kyrka och att lösningar måste tas fram för att dessa ska kunna samexistera. Initiativet riktar således en följdfråga till biskopsmötet: Hur ska det här förverkligas, i praktiken?

Andersén-Löf menar att biskopsmötet antagligen är det organ som har de bästa förutsättningarna att hitta vägar framåt i det här läget.

– I vilket fall som helst bör Biskopsmötet enas om en gemensam praxis så att kyrkans medlemmar och präster behandlas jämlikt oavsett i vilket stift man lever och verkar.

Göran Stenlund, kyrkomötesombud från Österbotten, konstaterar att det finns flera viktiga ärenden som nu bereds i något av kyrkomötets utskott och som troligen kommer upp till behandling vid kyrkomötets höstsession i november. Dit hör framför allt förslagen till ny kyrkolag och ny kyrkoordning.
– Bland de nya ärendena vill jag lyfta fram initiativet om att stödja och stärka bönelivet i kyrkan, initiativet om att kunna utse faddrar också för vuxna personer och initiativet om att ersätta uttrycken ”Kyrkan i Finland”, ”Kyrkan i Helsingfors”, ”Kyrkan i Vasa” och liknande uttryck med mer exakta och mindre pretentiösa benämningar.
Angående initiativet om samkönade äktenskap framhåller Stenlund att alla människor bör behandlas med högaktning och respekt.
– Samtidigt beslöt kyrkomötet så sent som för tre år sedan, efter en grundlig utredning, att hålla fast vid kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Samma syn på äktenskapet har ju också den katolska och den ortodoxa kyrkan, som ser Guds skapelseordning som grundvalen för kyrkans äktenskapssyn.

Kyrkomötesombud Rolf Steffansson tror att ombudsinitiativet om äktenskapet kommer att väcka mest intresse utåt.

– Initiativet tar fasta på en diskussion som förts i biskopsmötet. Jag tror och hoppas att initiativet för diskussionen framåt, och att det leder till ett klart förslag av biskopsmötet hur vigsel eller välsignelse kunde utformas.

Själv är Steffansson glad över ombudsinitiativet om att stödja bönelivet inom kyrkan. Han sitter också i kyrkomötets ekonomiutskott och tycker att det är viktigt att följa med diskussionen om ekonomin.

– Till kyrkomötets viktigaste uppgifter hör godkännande av kyrkans centralfonds verksamhetsberättelse och bokslut. Även om skatteintäkterna inte har utvecklats enligt det värsta scenariot under pandemitiden betyder bland annat medlemsutvecklingen att vi måste se om vårt hus inför framtiden. Det innebär att vi borde föra en diskussion om hur vi prioriterar och fördelar arbetet mellan kyrkans olika nivåer. Det kommer att få konsekvenser också för Borgå stift.

Uppdaterad 3.8 kl. 16:49 med tillägg till Mia Andersén-Löfs svar.

Uppdaterad 4.8 kl. 10:02 med Göran Stenlunds kommentarer.

Sofia Torvalds, Erika Rönngård, Ulrika Hansson


– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53
Thomas Rosenberg tror på Svenskfinland och dess institutioner. Han hoppas att stiftsledningen ska göra mera för att trygga Kyrkpressen.

FINLANDSSVENSKA MEDIER. Kyrkpressen har en stark ställning i Svenskfinland. Men kyrkans ekonomi ställer också tidningen inför utmaningar. Thomas Rosenberg, det svenska Finlands Herr Tidskrift, hoppas att Borgå stifts ledning ska ha mera klös för att trygga tidningens framtid. 6.6.2022 kl. 08:00
Sara Grönqvist samlade hela 879 röster i valet, en överväldigande majoritet.

kyrkoherdeval. Sara Grönqvist, tf kyrkoherde i Väståbolands svenska församling, fick en överväldigande majoritet av rösterna när Väståboland valde ny kyrkoherde idag. 5.6.2022 kl. 21:04
Mia Anderssén-Löf och Tomas Ray ska lämplighetsbedömas för stiftsdekansjobbet.

Stiftsdekan. Fem personer sökte jobbet som stiftsdekan och intervjuades. Domkapitlets intervjugruppvalde att låta Mia Anderssén-Löf och Tomas Ray gå vidare. 5.6.2022 kl. 18:53
Dennis Svenfelt.

AVKRAGNING. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. Det beslutet fattade domkapitlet idag efter omröstning 5-2. 22.6.2022 kl. 13:00
Dennis Svenfelt vid prästvigningen i mars 2021.

AVSTÄNGNING. Församlingspastor Dennis Svenfelts framtid i kyrkan avgörs vid domkapitlets möte den 16 juni. – Det är en utmanande situation, säger biskopen inför mötet. 3.6.2022 kl. 17:36

Karis kyrka och Pojo kyrka är Karis-Pojo svenska församlings huvudkyrkor.

Herdeval. Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström har sökt kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Domkapitlet placerar af Hällström i första förslagsrum. Valet hålls den 10 december. 13.10.2023 kl. 15:23
– När man spelar fotboll gör man misstag som känns tunga ibland. Men livet går ju vidare och Jesus har ju fortfarande vunnit seger. Jag försöker ha den inställningen att ”jag kör igen”.

andreaskyrkan. Ifol scoutade fotbollsklubben HJK Nils Svensson på en match i Ettan i Sverige. Ett år senare är han med i ungdomsledarteamet i Andreaskyrkan i Helsingfors. 12.10.2023 kl. 12:00
Johanneskyrkan är Johannes församlings huvudkyrka.

LEDIGA TJÄNSTER. Johannes församling i Helsingfors vill anställa en citykaplan, som särskilt ska arbeta med den åldersgrupp som har en svag relation till församlingen. 11.10.2023 kl. 16:09
Henrik Törnqvist är kyrko-
herde på industriorten Trollhättan norr om Göteborg.

Svenska kyrkan. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Sverige. – – – Den svenska kyrkoherden är allt oftare både andlig herde och daglig chef i stora "superpastorat" i Svenska kyrkan. Henrik Törnqvist blev kyrkoherde för en nyfusionerad storförsamling i Trollhättan. 9.10.2023 kl. 16:32
Lika kyrkor, men olika roll för församlingsledarna.

kyrkoherdar. Den finländska kyrkoherdens roll och makt i församlingen är ett stående tema. Därför tittade Kyrkpressen på hur deras kolleger i tre andra nordiska länder, Henrik, Erik och Louise jobbar. 10.10.2023 kl. 18:24