I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.
I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.

Bön, jämlikhet och vigsel på kyrkomötets agenda under veckan

KYRKOMÖTET.

Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap.

3.8.2021 kl. 15:43

Idag samlades kyrkomötet i Åbo för en fyra dagar lång arbetssession. Sessionen skulle egentligen gå av stapeln i maj, men flyttades framåt i väntan på bättre vaccinationstäckning.

Biskop Bo-Göran Åstrand gläds över att kyrkomötet får ta ställning till många viktiga ombudsinitiativ.

– Några av dem ser jag som verkligt betydelsefulla. Ett av dem är uppmaningen till biskopsmötet att befrämja bönen och spiritualiteten i kyrkans och människornas liv. Det är anmärkningsvärt att så många ombud, hela 67 stycken, har undertecknat initiativet. Här syns ingen uppdelning mellan så kallade konservativa och liberala. Jag tänker att det är ett hoppingivande tecken, säger Åstrand.

Ett annat intressant initiativ är förslaget att göra en jämställdhets- och jämlikhetsplan för kyrkans och församlingarnas verksamhet.
– En sådan plan skulle vara ett konkret verktyg för församlingarna i planeringen och genomförandet av verksamheten, säger biskopen.

Peter Lindbäck, kyrkomötesombud från Åland, lyfter också jämställdhets- och jämlikhetsplanen, liksom ombudsinitiativet för samkönade äktenskap.

– Jämställdhet och likabehandling, samt kyrkans skyldighet att behandla alla lika, också samkönade, är de främsta orsakerna till att jag kandiderade inför nuvarande kyrkomötesperiod (2020–2024). Under den här perioden är jag beredd att göra ett ”sista försök”. Min grundläggande syn har alltid varit att Gud skapar alla människor olika och att det sedan är kyrkans uppgift och skyldighet att behandla alla människor lika.

Biskop Bo-Göran Åstrand tror att ombudsinitiativet om samkönade äktenskap i bästa fall kan ge en fördjupad diskussion om hur kyrkan ska handla i ett svårt läge. Ombudsinitiativet vill att biskopsmötet ska göra ett förslag till vigsel och välsignelse av samkönade par.

– Kyrkomötet är mycket delat i frågan. Jag är övertygad om att vi måste hitta en väg framåt som innebär att två olika synsätt ryms inom kyrkan och kan leva tillsammans. Framför allt är den här frågan viktig för de par som berörs av den, säger han.

Mia Anderssén-Löf, kyrkomötesombud från Österbotten, ser även hon fram emot behandlingen av initiativen om stärkande av bönelivet i kyrkan och om handlingsplanen för jämlikhet i kyrkan.

Initiativet om bönelivet lyfter fram att finländarnas böneliv har intensifierats på grund av coronakrisen som vi fortfarande genomlever.

– För många finländare är bönelivet en värdefull del av livet och av gemenskaper man är en del av – hemma, på jobbet, i vänskapskretsen och i församlingen. Samtidigt har avstånden människor emellan ökat. Mötesbegränsingar och säkerhetsföreskrifter har medfört att verksamheter lagts ner och gemenskapen i bönelivet har försvagats eller gått förlorad. Initiativet vänder sig till Biskopsmötet med en önskan om biskoparnas hjälp och stöd i att fördjupa och föryngra bönelivet.

Hon tror och hoppas också på bifall för ombudsinitiativet om samkönade äktenskap.

– Jag tror alltså att kyrkomötet kommer att be biskopsmötet att förtydliga och konkretisera vad biskopsmötet avsåg när det 6.8.2020 anvisade att kyrkan måste acceptera att det finns olika syner på äktenskapets teologi i vår kyrka och att lösningar måste tas fram för att dessa ska kunna samexistera. Initiativet riktar således en följdfråga till biskopsmötet: Hur ska det här förverkligas, i praktiken?

Andersén-Löf menar att biskopsmötet antagligen är det organ som har de bästa förutsättningarna att hitta vägar framåt i det här läget.

– I vilket fall som helst bör Biskopsmötet enas om en gemensam praxis så att kyrkans medlemmar och präster behandlas jämlikt oavsett i vilket stift man lever och verkar.

Göran Stenlund, kyrkomötesombud från Österbotten, konstaterar att det finns flera viktiga ärenden som nu bereds i något av kyrkomötets utskott och som troligen kommer upp till behandling vid kyrkomötets höstsession i november. Dit hör framför allt förslagen till ny kyrkolag och ny kyrkoordning.
– Bland de nya ärendena vill jag lyfta fram initiativet om att stödja och stärka bönelivet i kyrkan, initiativet om att kunna utse faddrar också för vuxna personer och initiativet om att ersätta uttrycken ”Kyrkan i Finland”, ”Kyrkan i Helsingfors”, ”Kyrkan i Vasa” och liknande uttryck med mer exakta och mindre pretentiösa benämningar.
Angående initiativet om samkönade äktenskap framhåller Stenlund att alla människor bör behandlas med högaktning och respekt.
– Samtidigt beslöt kyrkomötet så sent som för tre år sedan, efter en grundlig utredning, att hålla fast vid kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Samma syn på äktenskapet har ju också den katolska och den ortodoxa kyrkan, som ser Guds skapelseordning som grundvalen för kyrkans äktenskapssyn.

Kyrkomötesombud Rolf Steffansson tror att ombudsinitiativet om äktenskapet kommer att väcka mest intresse utåt.

– Initiativet tar fasta på en diskussion som förts i biskopsmötet. Jag tror och hoppas att initiativet för diskussionen framåt, och att det leder till ett klart förslag av biskopsmötet hur vigsel eller välsignelse kunde utformas.

Själv är Steffansson glad över ombudsinitiativet om att stödja bönelivet inom kyrkan. Han sitter också i kyrkomötets ekonomiutskott och tycker att det är viktigt att följa med diskussionen om ekonomin.

– Till kyrkomötets viktigaste uppgifter hör godkännande av kyrkans centralfonds verksamhetsberättelse och bokslut. Även om skatteintäkterna inte har utvecklats enligt det värsta scenariot under pandemitiden betyder bland annat medlemsutvecklingen att vi måste se om vårt hus inför framtiden. Det innebär att vi borde föra en diskussion om hur vi prioriterar och fördelar arbetet mellan kyrkans olika nivåer. Det kommer att få konsekvenser också för Borgå stift.

Uppdaterad 3.8 kl. 16:49 med tillägg till Mia Andersén-Löfs svar.

Uppdaterad 4.8 kl. 10:02 med Göran Stenlunds kommentarer.

Sofia Torvalds, Erika Rönngård, Ulrika Hansson


Människa. Brödraskapet i Taizé lyckas med det som många länder ser som en utopi: att förena över 30 nationaliteter. – Vi vill visa att evangeliet inte bara är en dröm eller idé utan att den kan förändra verkligheten, säger kommunitetens prior, broder Alois.    22.9.2011 kl. 00:00

Världen. 70 danska präster, frivilliga och kyrkligt anställda har grundat Frit Forum for Folkekirkens Fremtid. 22.9.2011 kl. 00:00

Ledare. Urbantidningen Citylehti lyfter i en artikel upp att det finns unga studerande som ingår skenäktenskap för att få en högre studiepenning. 22.9.2011 kl. 00:00

May Wikström. Söndagseftermiddag och gäster på väg. Är det bara jag som har en viss ångest inför det? Sista hysteriska plockerundan. Vem har lämnat ett par skräpiga trädgårdstofflor på vardagsrumsgolvet? Dammtork i sistaminuten. Dingdong, hjälp, nu kom de! 22.9.2011 kl. 00:00

FMS. När Finska Missionssällskapet samarbetsförhandlar är det inrikesarbetet som drabbas. – Församlingarna kan inte stöda oss på samma sätt som tidigare, säger chefen för missionssällskapet, Seppo Rissanen. 21.9.2011 kl. 09:59

Kultur. Biskop Björn Vikström har gått med i Facebook. Sidorna fokuserar på hans arbete och inte på honom som privatperson. Man kan gilla sidorna, men inte skicka en vänförfrågan till biskopen. 21.9.2011 kl. 00:00

Människa. En bok om barn och helighet för unga sekulariserade föräldrar. Det var beställningen när paret Vikström-Jokela skrev Allt är Nära. 21.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Om det sker en storolycka kommer församlingens samtalstjänst i framtiden att hålla öppet dygnet runt. Otryggheten ökar vanligen bland befolkningen i samband med storolyckor och många behöver någon att tala med. 20.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. När Finska Missionssällskapet samarbetsförhandlar är det inrikesarbetet som drabbas. – Församlingarna kan inte stöda oss på samma sätt som tidigare, säger chefen för missionssällskapet, Seppo Rissanen. 19.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Ungdomar i Åbo drabbades i slutet av förra veckan av sorgebud när en aktiv profil bland annat i Höstdags- och UK-sammanhang dog i en tragisk trafikolycka. 19.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Kaplanstjänsten i Johannes församling har sökts av tre personer. 19.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Du kan sända respons på nya KP till redaktionen. 15.9.2011 kl. 00:00

Människa. Monika Fagerholm var förtrollad av alkohol sedan tonåren. Nu är det åtta år sedan hon slutade supa. – Jag älskar vardagen. Det trodde jag aldrig jag skulle säga. 15.9.2011 kl. 00:00

Sofia Torvalds. Jag är en nervös, hypokondrisk person som nästan alltid har ont i magen. I sjuttonhundratalets England hade mitt tillstånd kanske varit föremål för ett milt intresse. Diagnosen på mode hette ”melankoli” och sammanfattade också vardagens alla lidanden och sorger. 15.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Biskopsmötet anser att man kan gå vidare med diakonatreformen även om det ännu finns frågor som behöver lösas. 15.9.2011 kl. 00:00

Vuxenskriftskolan genomförs som samtal med en präst.

livsfrågor. Det är aldrig för sent att gå skriftskolan, och man behöver inte vara säker på att man vill bli konfirmerad för att börja. Konformationsundervisningen från vuxna utgår från konfirmandens frågor och livssituation. 22.4.2020 kl. 00:01

Göra gott. Coronaviruset kom i vägen för Petrus församlings godhetshelg. I stället uppmuntrar de oss alla att sprida godhet till människor i vår närhet under hela våren. 22.4.2020 kl. 00:01
Henrik Östman och Johanna Häggblom framför bilderna som ska hjälpa konfirmanderna att memorera trosbekännelsen. Häggbloms kollega Ella-Mari Esselström har tecknat bilderna.

Konfirmander. Lägren kan inte ske på distans, säger biskop Bo-Göran Åstrand. 17.4.2020 kl. 12:37
Sommarlägerstämning  i Pieksämäki 2013. Årets läger skjuts nu upp med ett år.

sommarläger. Det blir inget sommarläger i Pieksämäki i år. Det beslöt styrelsen för förbundet Kyrkans Ungdom, KU, i går. 16.4.2020 kl. 16:03
Peter Blumenthal, Karl af Hällström och Fred Wilén har sökt tjänsten som kaplan i Kyrkslätt.

kyrkslätt. Peter Blumenthal, Karl af Hällström och Fred Wilén har sökt den lediga kaplanstjänsten i Kyrkslätts svenska församling. 14.4.2020 kl. 18:04