I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.
I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.

Bön, jämlikhet och vigsel på kyrkomötets agenda under veckan

KYRKOMÖTET.

Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap.

3.8.2021 kl. 15:43

Idag samlades kyrkomötet i Åbo för en fyra dagar lång arbetssession. Sessionen skulle egentligen gå av stapeln i maj, men flyttades framåt i väntan på bättre vaccinationstäckning.

Biskop Bo-Göran Åstrand gläds över att kyrkomötet får ta ställning till många viktiga ombudsinitiativ.

– Några av dem ser jag som verkligt betydelsefulla. Ett av dem är uppmaningen till biskopsmötet att befrämja bönen och spiritualiteten i kyrkans och människornas liv. Det är anmärkningsvärt att så många ombud, hela 67 stycken, har undertecknat initiativet. Här syns ingen uppdelning mellan så kallade konservativa och liberala. Jag tänker att det är ett hoppingivande tecken, säger Åstrand.

Ett annat intressant initiativ är förslaget att göra en jämställdhets- och jämlikhetsplan för kyrkans och församlingarnas verksamhet.
– En sådan plan skulle vara ett konkret verktyg för församlingarna i planeringen och genomförandet av verksamheten, säger biskopen.

Peter Lindbäck, kyrkomötesombud från Åland, lyfter också jämställdhets- och jämlikhetsplanen, liksom ombudsinitiativet för samkönade äktenskap.

– Jämställdhet och likabehandling, samt kyrkans skyldighet att behandla alla lika, också samkönade, är de främsta orsakerna till att jag kandiderade inför nuvarande kyrkomötesperiod (2020–2024). Under den här perioden är jag beredd att göra ett ”sista försök”. Min grundläggande syn har alltid varit att Gud skapar alla människor olika och att det sedan är kyrkans uppgift och skyldighet att behandla alla människor lika.

Biskop Bo-Göran Åstrand tror att ombudsinitiativet om samkönade äktenskap i bästa fall kan ge en fördjupad diskussion om hur kyrkan ska handla i ett svårt läge. Ombudsinitiativet vill att biskopsmötet ska göra ett förslag till vigsel och välsignelse av samkönade par.

– Kyrkomötet är mycket delat i frågan. Jag är övertygad om att vi måste hitta en väg framåt som innebär att två olika synsätt ryms inom kyrkan och kan leva tillsammans. Framför allt är den här frågan viktig för de par som berörs av den, säger han.

Mia Anderssén-Löf, kyrkomötesombud från Österbotten, ser även hon fram emot behandlingen av initiativen om stärkande av bönelivet i kyrkan och om handlingsplanen för jämlikhet i kyrkan.

Initiativet om bönelivet lyfter fram att finländarnas böneliv har intensifierats på grund av coronakrisen som vi fortfarande genomlever.

– För många finländare är bönelivet en värdefull del av livet och av gemenskaper man är en del av – hemma, på jobbet, i vänskapskretsen och i församlingen. Samtidigt har avstånden människor emellan ökat. Mötesbegränsingar och säkerhetsföreskrifter har medfört att verksamheter lagts ner och gemenskapen i bönelivet har försvagats eller gått förlorad. Initiativet vänder sig till Biskopsmötet med en önskan om biskoparnas hjälp och stöd i att fördjupa och föryngra bönelivet.

Hon tror och hoppas också på bifall för ombudsinitiativet om samkönade äktenskap.

– Jag tror alltså att kyrkomötet kommer att be biskopsmötet att förtydliga och konkretisera vad biskopsmötet avsåg när det 6.8.2020 anvisade att kyrkan måste acceptera att det finns olika syner på äktenskapets teologi i vår kyrka och att lösningar måste tas fram för att dessa ska kunna samexistera. Initiativet riktar således en följdfråga till biskopsmötet: Hur ska det här förverkligas, i praktiken?

Andersén-Löf menar att biskopsmötet antagligen är det organ som har de bästa förutsättningarna att hitta vägar framåt i det här läget.

– I vilket fall som helst bör Biskopsmötet enas om en gemensam praxis så att kyrkans medlemmar och präster behandlas jämlikt oavsett i vilket stift man lever och verkar.

Göran Stenlund, kyrkomötesombud från Österbotten, konstaterar att det finns flera viktiga ärenden som nu bereds i något av kyrkomötets utskott och som troligen kommer upp till behandling vid kyrkomötets höstsession i november. Dit hör framför allt förslagen till ny kyrkolag och ny kyrkoordning.
– Bland de nya ärendena vill jag lyfta fram initiativet om att stödja och stärka bönelivet i kyrkan, initiativet om att kunna utse faddrar också för vuxna personer och initiativet om att ersätta uttrycken ”Kyrkan i Finland”, ”Kyrkan i Helsingfors”, ”Kyrkan i Vasa” och liknande uttryck med mer exakta och mindre pretentiösa benämningar.
Angående initiativet om samkönade äktenskap framhåller Stenlund att alla människor bör behandlas med högaktning och respekt.
– Samtidigt beslöt kyrkomötet så sent som för tre år sedan, efter en grundlig utredning, att hålla fast vid kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Samma syn på äktenskapet har ju också den katolska och den ortodoxa kyrkan, som ser Guds skapelseordning som grundvalen för kyrkans äktenskapssyn.

Kyrkomötesombud Rolf Steffansson tror att ombudsinitiativet om äktenskapet kommer att väcka mest intresse utåt.

– Initiativet tar fasta på en diskussion som förts i biskopsmötet. Jag tror och hoppas att initiativet för diskussionen framåt, och att det leder till ett klart förslag av biskopsmötet hur vigsel eller välsignelse kunde utformas.

Själv är Steffansson glad över ombudsinitiativet om att stödja bönelivet inom kyrkan. Han sitter också i kyrkomötets ekonomiutskott och tycker att det är viktigt att följa med diskussionen om ekonomin.

– Till kyrkomötets viktigaste uppgifter hör godkännande av kyrkans centralfonds verksamhetsberättelse och bokslut. Även om skatteintäkterna inte har utvecklats enligt det värsta scenariot under pandemitiden betyder bland annat medlemsutvecklingen att vi måste se om vårt hus inför framtiden. Det innebär att vi borde föra en diskussion om hur vi prioriterar och fördelar arbetet mellan kyrkans olika nivåer. Det kommer att få konsekvenser också för Borgå stift.

Uppdaterad 3.8 kl. 16:49 med tillägg till Mia Andersén-Löfs svar.

Uppdaterad 4.8 kl. 10:02 med Göran Stenlunds kommentarer.

Sofia Torvalds, Erika Rönngård, Ulrika Hansson


Johan Westerlund deltog i demonstrationen mot Finlands avvisningar till Afghanistan.

flyktingpolitik. Demonstrationerna mot Finlands avvisningar till Afghanistan engagerade också flera präster. Johan Westerlund tycker att det är naturligt att kyrkan tar politisk ställning. 4.4.2017 kl. 16:54

Bok. Serierna i antologin Opium för folket är skickligt tecknade men skildrar religion ur ett utifrånperspektiv. 4.4.2017 kl. 15:10

musik. Patrick Wingren förklarar varför vi behöver Kurt Cobain lika mycket som vi behöver kyrkokören. 6.4.2017 kl. 08:05
Jan-Erik Nyberg  vid familjerådgivningen i Jakobstad säger att kyrkans familjerådgivning har .

vårdreformen. Vart vänder man sig när det strular till sig i äktenskapet? Tusentals finländare tar varje år kontakt med församlingarnas familjerådgivning och i fjol fick sammanlagt 18 000 finländare hjälp vid någon av landets 41 centraler. 4.4.2017 kl. 14:38

radio. På söndag har det gått 85 år sedan den första svenska radioandakten gick ut i etern. 31.3.2017 kl. 15:02
Peter Halldorf vill se kyrkliga miljöer där ingen behöver ordnas in i trånga fack.

Helsingfors. Peter Halldorf besöker Helsingfors nästa vecka. Enhet och ekumenik är temat för hans anförande i Johanneskyrkan. 30.3.2017 kl. 13:28
Bettina Westergård och hennes man är fosterföräldrar på heltid. Till familjen hör också hunden Elli.

familj. För Bettina Westergård har livet som mamma till åtta fosterbarn inte alltid varit lätt, men hon har aldrig ångrat sitt beslut.– Men jag har fått leva ett så rikt liv. 30.3.2017 kl. 08:12
Alaric Mård siktar på att bli lärare i religion och psykologi.

profilintervju. För mig har det varit viktigt att stå kvar i att Gud ville mig, säger Alaric Mård. 29.3.2017 kl. 15:01
Högtidlig fest och tårta utlovas när Daniel Björk installeras som kyrkoherde i Petrus församling.

kyrkoherdeinstallation. Stockholm, London, Helsingfors – det finns inte bara ett sätt att vara kyrka på. Daniel Björk har sett många olika församlingar och litar på att Petrus är på väg åt rätt håll. 30.3.2017 kl. 10:36

konsumtion. Varför är min konsumtion problematisk – inte bara för andra utan också för mig själv? Erika Rönngård söker svar och lösningar i tre böcker som handlar om konsumtionssamhället. 23.3.2017 kl. 13:48

björneborg. Poliser har besökt Skogsängens kyrka i Björneborg för att bötfälla de papperslösa flyktingar som församlingen inhyser i kyrkan. 23.3.2017 kl. 11:55
Det måste bli lättare för unga vuxna som flyttar ofta att påverka i kyrkan, menar NAVI-medlemmarna Tanja Holm och Katri Malmi.

Kyrka. Ungas möjligheter att påverka lutherska kyrkans beslutsfattande måste bli bättre. Nu vädjar NAVI till kyrkomötets framtidskommitté om att något måste göras. 23.3.2017 kl. 00:00
Philip Teir sticker skickligt hål på sina personers självbilder i romanen Så här upphör världen.

Bok. Kyrkpressens recensent Sofia Torvalds har läst Philip Teirs nya roman Så här upphör världen. 23.3.2017 kl. 00:00

äktenskap. Den kompromisslösning som Mariehamns församling tagit fram i frågan om äktenskap för samkönade par är till biskop Björn Vikströms belåtenhet. 20.3.2017 kl. 15:09

hopp. Det finns de som samlar på frimärken, och andra samlar på kapsyler. I del tre av en serie i sex delar berättar Karin Erlandsson att hon samlar på berättelser om det kristna hoppet. 16.3.2017 kl. 16:12

Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

BORGÅ STIFT. Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon. 25.4.2022 kl. 12:16
Sjukdomen lärde Sabine Forsblom att man måste vara varsam med sig själv och andra.

BRÖSTCANCER. Efter en sommar då Sabine Forsblom känt sig stark och glad insjuknade hon i aggressiv bröstcancer. Ett år senare var hon svullen och blek, utan hår, utan ett bröst, med uppsvälld arm. Hennes cancerdagbok innehåller de svartaste tankarna. – Jag är inte densamma som jag var. Jag har insett att livet är en fantastisk gåva. 29.4.2022 kl. 16:20
Ungdomsarbetsledaren Johanna Terho och kaplanen Heidi Jäntti är med och ordnar den tvåspråkiga regnbågsmässan i Esbo.

REGNBÅGSMÄSSA. Den 6 maj ordnas den första regnbågsmässan någonsin i Esbo kyrkliga samfällighet – på svenska och finska. – Vi hoppas att alla ska nås av budskapet att du är älskad som den Gud skapat dig till, säger Heidi Jäntti. 29.4.2022 kl. 16:08
– Christian-genren har blivit så nischad och enkelspårig. Hillsong-stuk som kan fungera i gudstjänster, men som blir tradigt på en hel skiva, säger Stefan Härus efter 34 år med kristen musik i radio.

media. Radioredaktör Stefan Härus valde att jobba vid Yle till 68. Där med har han gjort radioprogrammet med andlig musik Tack och lov halva sitt liv. 27.4.2022 kl. 19:00
Barnverksamheten inom kyrkan drabbas nu oftast när församlingar väljer att samarbetsförhandla, säger man på kyrkfacket Kirkon alat.

SAMARBETSFÖRHANDLINGAR. Löneräknarna. Barnledarna. Gravgrävarna. När kyrkan skär bland sina 19 000 anställda står de här yrkesgrupperna nu oftast med sina jobb under luppen. 26.4.2022 kl. 19:00