Jimmy är väldigt tacksam för sin familj. – Det är till stor del på grund av dem som jag orkat under de senaste åren.
Jimmy är väldigt tacksam för sin familj. – Det är till stor del på grund av dem som jag orkat under de senaste åren.

Nu har Jimmy Sundström mer hopp för framtiden

FÖRLÅTELSE.

Jimmy Sundström har levt med konstant värk i kroppen i femton år. Bakom värken ligger ett trauma – han var med om övergrepp när han var tolv år. – De senaste femton åren har inte varit lätta, men med Guds hjälp har jag kunnat förlåta och få frid.

23.6.2021 kl. 09:00

Jimmy Sundström hade en lycklig barndom med kärleksfulla föräldrar och många syskon och kamrater.

– Även om barndomen till en början var lycklig blev det väldigt jobbigt vid ungefär tolv års ålder.

Jimmy utsattes för övergrepp.

– Jag ville inte berätta om det för någon. När man har varit med om ett trauma känner man skam, även om man inte har gjort någonting fel. I samband med traumat bröt en oförklarlig värk ut.

– Den började i handlederna, sedan i ryggen. I högstadiet hade jag redan otroligt mycket värk. Ibland hade jag en rulle bakom ryggen för att orka sitta trots värken. Det var också svårt att skriva för hand eftersom jag hade så mycket värk i händerna.

Han höll allt för sig själv i fyra år.

– Traumat band allting inom mig. När jag var sexton vågade jag äntligen berätta om övergreppen för mina föräldrar. De var mycket stödjande och jag fick hjälp av terapeuter och psykologer.

Men värken fortsatte.

– Kanske traumat inte var hela den bakomliggande orsaken till värken, men värken blev kronisk.



Femton år med värk dygnet runt

När Jimmy Sundström var 16–17 år fick han diagnosen fibromyalgi.

– Det var skönt att få en diagnos. När man har mycket värk som inte syns utåt blir det svårt för andra att förstå en, och samtidigt svårt för den som har värk att känna sig förstådd. Diagnosen löste inte mycket för mig, men det blev lite lättare.

– Jag minns inte hur det ska kännas när man är värkfri, att exempelvis röra på armarna eller benen och känna sig energisk och stark.

Senare förstod han att många fibromyalgipatienter hänvisar till traumatiska livshändelser.

– Jag har frågat Gud varför det måste drabba just mig. Varför måste jag gå igenom ett trauma och få den här värken? Nu har jag frid med det som har hänt mig, men visst har jag önskat mig ett annat liv många gånger.

Jimmy bad att Gud skulle ta bort värken. Men han fick ingen lindring.

– Jag har varit på en massa undersökningar och testat både allmänmedicin och alternativa behandlingar men inget har hjälpt mig nämnvärt.

Hans smärta är utbredd i hela kroppen.

– Den flyttar på sig när jag gör någonting.

Monotona rörelser passar inte honom.

– Som tur har smärtan har blivit lite mindre med åren. Idag kan jag gå två kilometer och inte ha ha allt för mycket värk. När det var som värst kunde jag inte ens gå 200 meter.


Tyngsta tiden

Den tyngsta tiden i livet var när Jimmy skulle bli vuxen, när han var omkring 16–20 år.

– Det var svårt att inse att jag inte kunde delta som alla andra i olika aktiviteter. Jag kände mig väldigt annorlunda. Jag slutade i yrkeskolan och fick c-papper från militären.

Han ville börja arbeta med sina händer, och tog anställning på sin pappas byggföretag.

När han var aderton år erbjöd läkarna honom någon slags sjukpension.

– Men jag har alltid velat jobba. Jag sa åt läkarna att jag ville pröva alla andra alternativ innan jag väljer sjukpension.

Jimmy har varit anställd på tio–femton olika arbetsplatser.

– Jag har kämpat för att hitta ett jobb som passar och därför varit tvungen att byta mellan olika branscher. Det har alltid känts som ett stort nederlag att vara tvungen att konstatera att här klarar jag inte av att jobba på grund av min värk. Nu i efterhand kan jag med Guds hjälp se det som nyttiga lärdomar som jag har användning för.

Idag är han delägare i ett företag som utvecklar innovativa produkter till byggnadsbranschen. Där jobbar han som VD och säljare, vilket innebär väldigt varierande arbetsuppgifter.

– Alla som har eget företag vet att det kräver mycket. Samtidigt ger det så mycket motivation att få utveckla byggbranschen och hjälpa byggarna, och jag kan styra mina arbetsdagar mer än om jag skulle vara anställd åt någon annan.

– Jag är tacksam att värken har minskat en del. Jag kommer särskilt ihåg hur ångestfullt det till exempel var att sitta i bil med andra som kunde ta en paus med två timmars mellanrum. Jag måste ta en paus med 50 kilometers mellanrum.

– Nuförtiden orkar jag köra mycket längre mellan pauserna och jag jobbar så gott som heltid, vilket är stora framsteg.


Pappa är sjuk

När Jimmy var nitton år träffade han sin fru Louise. För två och ett halvt år sedan föddes Leon till familjen.

– Jag är väldigt tacksam för min familj. Det är nog till stor del på grund av dem som jag orkat under de senaste åren. Louise har alltid stöttat mig och tagit hand om hushållet när jag inte orkat delta. Leon är också en glädjespridare som får mig att må bra.

– Då jag har varit sjukledig har jag haft mera tid med min fru och min son. Goda relationer är nog något vi alla behöver.

Att Jimmy har värk har påverkat hans föräldraskap.

– Det var värst i början, när jag skulle bära Leon. Jag fick så ont i armarna och ryggen. Nu är det lättare, men en tvåårig pojke förstår inte att pappa är sjuk.

Som familjefar har han fått lita på Gud.

– Jag har inte kunnat jobba mycket, tjäna mycket pengar och skaffa ägodelar. Men Gud har alltid sett till att jag har allt som jag behöver.

– Vi har fått söka oss till Gud. Det har inte funnits någon annan möjlighet.


Kasta mig i Guds famn

Jimmy har kommit till en insikt det här året.

– Jag har alltid haft en personlig tro, en barnatro, men Gud har låtit mig ompröva min tro och tilliten till honom har växt.

– Vid svåra livssituationer kastar sig vissa i modlöshet, och andra vågar helt lita på Gud. I många år känns det som att jag varit mittemellan. Jag har inte vågat kasta mig i Guds famn och säga att han får tar hand om mig. Gud kan hjälpa, men han har valt att inte göra det på det sätt som jag har bett om. Därför gav jag för många år sedan upp hoppet om att bli frisk och valde i stället att kämpa på och göra det bästa av situationen.

Jimmy har haft svårt att lita på människor efter traumat.

– Det är samma sak med Gud. Kan jag lita på honom, tar han hand om mig? Eller gäller alla löften i Bibeln bara andra? På sista tiden har jag börjat tro att Gud verkligen håller även för mig.


Förlåtelse

För en tid sedan läste Jimmy en bok och via det kom han i kontakt med en kristen gammal man i Sverige.

– Vi kände inte varandra sedan tidigare, men han blev mitt andliga stöd under en period. Jag diskuterade med honom via telefon några gånger.

Sedan gick det en tid och mannen och Jimmy hade ingen kontakt på ett halvår.

– En dag råkade jag läsa en bibelplan om att finna frid med sitt förflutna, och då fick jag en tanke: har jag verkligen förlåtit personen som gjorde övergreppen? Jag tänkte att det har jag väl, men ändå sa jag tyst till Gud att om du ser att jag behöver göra något så får du visa mig.

Tre dagar senare ringde den gamla mannen från Sverige och ville bara berätta att ”nyckeln till hälsa är att välja förlåtelse”. Han pratade en stund och sedan avbröt jag honom för att säga att jag läst en bibelplan om just detta för några dagar sedan.

Mannen svarade: ” Jo, jag vet, eftersom jag hade en dröm där vi samtalade om dessa händelser och att du bör välja att förlåta för att kunna leva ett liv i frid framöver.”

– Jag var helt chockad! Hur mäktigt är inte vår Gud? Han hör verkligen våra tankar och kan använda okända personer att vara till tröst för någon annan.

– För mig var det en stark händelse. Han uppmanade mig att be till Gud att Gud ska hjälpa mig att få kraft att förlåta. Efter den där händelsen började jag mer och mer känna frid i hjärtat.

Under några veckors tid var smärtan nästan borta.

– Tyvärr kom smärtan tillbaka efteråt. Men friden finns kvar och det är ju ändå det viktigaste. Nu har jag mer hopp för framtiden.



Jimmy Sundström


– 27 år. Hemma från Ytteresse, men bor sedan 2016 i Larsmo.

– Gift med Louise. Till familjen hör Leon, två år.

– Egenföretagare, jobbar som VD och försäljare på firman Stedox.

– Värkproblematik sedan 12 års ålder, fick diagnosen fibromyalgi som 16–17-åring. Fibromyalgi är ett tillstånd där patienten av okänd anledning lider av smärta i muskler, i bindväven och runt det bindvävshölje som omger musklerna.

– Fritidsintressen: kvalitétstid med familj och vänner, terrängcykling, att vinterbada och träna så mycket som hälsan tillåter.

Dessa bibelverser har betytt mycket för Jimmy:

Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila.
(Matt. 11:28 SFB98)

Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt. (Psaltaren 73:26 SFB98)

Christa Mickelsson


Hilja Risku och Isabel Hanna
har gått i samma klass och sjungit i kör tillsammans sedan ettan.

musik. För Isabel Hanna och Hilja Risku blir det här en spännande höst. De börjar högstadiet – och de ska sjunga sin egenskrivna låt i tv-sändning. 19.8.2020 kl. 09:21
Kristina Örn tycker att mycket inom diakonin påminner om läraryrket.

diakon. Efter 27 år i skolvärlden ville hon ta steget ut och prova något nytt. Det blev inte närvårdare eller missionär, men Kristina Örn fortsätter jobba nära människor. Nu är hon ny diakon i Solf. 19.8.2020 kl. 09:19
Jutta Urpilainen var den första kvinnan att leda SDP. Nu är hon Finlands första kvinnliga kommissionär.

profilen. – Livet är en gåva jag är tacksam för. Om kvällarna stannar vår familj upp inför den och det känns naturligt att be en gemensam aftonbön tillsammans med barnen. 20.8.2020 kl. 00:00
Vad blir viktigt i ett liv som lika gärna kunde ha tagit slut? Christa Mickelssons självbiografiska bok "Ett blodkärl som brast" beskriver livet efter en massiv hjärnblödning.

Bok. – Ibland känns det som om jag fått ett nytt liv, säger Christa Mickelsson. För tre år sedan kunde hon endast ljuda några vokaler och inte skriva alls. En massiv hjärnblödning har tvingat henne att lära sig allt på nytt. Nu ger hon ut en bok, en bok hon skrivit helt själv. 19.8.2020 kl. 08:48
Många saknar ett språk för att tala om sina naturupplevelser, upptäckte David Thurfjell.

Kultur. Det finns något andligt över nordbornas naturupplevelser, märkte religionshistorikern David Thurfjell. Många sekulariserade svenskar som inte känner sig hemma i kyrkan upplever i stället att naturen är en plats som ger dem utrymme för existentiella tankar och känslor. 18.8.2020 kl. 19:53
Höstdagarna brukar varje allhelgonahelg samla ungdomar från hela Svenskfinland.

Höstdagarna. Ungdomsfestivalen Höstdagarna skulle ha firat 70-årsjubileum vid allhelgonahelgen, men ställs in på grund av coronaviruspandemin. 18.8.2020 kl. 09:07
En annorlunda bild av kyrkomötet: ansikten bakom blå munskydd, talare med färggranna platshandskar och tekniska pauser för att desinficera mikrofoner.

Kyrkomötet. En ny mandatperiod inleddes med iver att hitta nya lösningar för kyrkans strukturer och förvaltning. Men i de frågor som bränner är det svårt att släppa taget om positionerna. 14.8.2020 kl. 16:49

kronoby församling. Kronoby församlings ekonomi har försämrats under de senaste tio åren, skriver ÖT. 14.8.2020 kl. 16:32

val. Kyrkomötet har valt Åsa A. Westerlund och Monica Heikel-Nyberg till medlemmar i Kyrkostyrelsens plenum för mandatperioden 2020–2024. 14.8.2020 kl. 11:38
Helene Liljeström gick i slutet av år 2019 i pension från jobbet som kyrkoherde i Sibbo svenska församling.

matteus församling. Om allt går enligt planerna slår domkapitlet vid sitt nästa möte fast att Helene Liljeström sköter kyrkoherdevikariatet i Matteus församling. – Ett bönesvar, säger församlingsrådets viceordförande Annica Söderström. 11.8.2020 kl. 16:02
Niklas Wallis är för tillfället tf. kaplan i Kronoby.

domkapitlet. Niklas Wallis, tf. kaplan i Kronoby, är enda sökanden till kyrkoherdetjänsten i Kronoby. Byråsekreterartjänsten vid domkapitlet fick nio sökande. Bland annat detta meddelar domkapitlet idag. 10.8.2020 kl. 16:15

Coronapandemin. Coronarestriktionerna i Finland har lättats upp, samtidigt som samhället håller andan för en möjlig andra våg. Vi frågade några församlingar hur virusepidemin beaktas i deras dagliga verksamhet, nu när höstterminen småningom startar. 10.8.2020 kl. 12:23
Biskop Bo-Göran Åstrand säger att det var en process för biskoparna att finna förtroendet att tala ärligt och öppet i äktenskapsfrågan.

äktenskapssyn. Att biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inte når en gemensam syn i äktenskapsfrågan var inte förvånande. Som näst bästa alternativ kunde de flesta tänka sig en medelväg, som tillåter samkönade par att vigas. 7.8.2020 kl. 10:12

katastrofhjälp. Kyrkans utlandshjälp har beviljat 50 000 euro från sin katastroffond till dem som drabbats av explosionen i Libanons huvudstad Beirut. Utlandshjälpen inleder också en insamling till förmån för hjälparbetet. 6.8.2020 kl. 16:52
Ulla Heikkilä kallar konfirmandlägren för en nationell institution.

film. Ulla Heikkilä inspirerades av sin egen tonårsupplevelse och gjorde en film om en lägervecka full av gemenskap, livsfrågor, konflikter och förälskelse. 6.8.2020 kl. 19:00

– Ifall stora förmögenheter verkligen hade provocerat oss hade väl fler politiska partier försökt göra något åt saken? säger doktorand Axel Vikström.

profilen. Axel Vikström är forskare vid Örebro universitet. Vårt sätt att skildra de superrika bidrar till att normalisera ekonomisk ojämlikhet, säger han. 21.3.2023 kl. 18:50
Vid församlingsvalet sade 60 procent av kandidaterna sig sympatisera med Anna Maja-Henrikssons SFP och 11 procent med Peter Östmans Kristdemokraterna

riksdagsvalet. Kyrkpressen träffade SFP:s Anna-Maja Henriksson och KD:s Peter Östman, vars partier är de populäraste inom kyrkan på svenska. Dubbelintervjun slutade i att regeringens företrädare gav oppositions­ledamoten en kram. 20.3.2023 kl. 19:00
Den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors hade pengar i krisande Credit Suisse.

FINANSFÖRVALTNING. Förvaltningsdirektören kan inte svara på varför Helsingfors kyrkliga samfällighet förvaltar medel genom finansvärdepapper i Schweiz. 16.3.2023 kl. 16:10
Konfirmandundervisningen har bibehållit sin popularitet.

Konfirmander. Under det första coronaåret 2020 sjönk antalet deltagare i konfirmandundervisningen i evangelisk-lutherska kyrkan, men 2021 vände trenden, en trend som fortsatte under 2022. 15.3.2023 kl. 18:16
– Vi har ingen tid att förlora utan vi ledigförklarar tjänsten på nytt den tjugonde mars, säger Åstrand.

KYRKOHERDETJÄNST. – Det kan ju hända att vi har den ansökningskulturen i Pedersöre av att man avvaktar och ser vad som händer, säger biskop Bo-Göran Åstrand om att ingen sökte den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling. 14.3.2023 kl. 19:43