Försäljningen av svenska församlingshemmet i Borgå betyder att församlingens verksamhet för barn, familjer och ungdomar samlats till en och samma plats: Domprostgården. Medarbetarna tänker göra det bästa av flytten. Från att ha varit splittrade finns nu alla de som jobbar med kristen fostran på samma gård.
– Nu kommer vi närmare varandra som medarbetare, men också i verksamheten, säger Gun Geisor, som leder sektorn Kristen fostran.
För ungdomarna innebär det en stor förändring när ungdomsverksamheten flyttat från sin egen våning i församlingshemmet.
– Många generationer har slitit sofforna där, man har träffats och knutit nya vänskapsband.
De lämnar ett kärt och centralt ställe för något som ligger mer på sidan om och utrymmen som ska delas med andra. Domkyrkoförsamlingen delar husen med den finska församlingen.
– Det finns också massor av fördelar med att vara här: det är ett underbart hus med atmosfär och vi har världens ljuvligaste gård. Vi kan ha mera uteverksamhet och tänka miljömässigt. Vi har ån här bredvid.
Tidigare såg hon ut över en betongvägg från sitt arbetsrum.
– Nu ser jag en gräsmatta och här hoppar harar, tjädrar går omkring.
Under sommaren färdigställs det rum som ska bli ungdomarnas eget. Här har de unga själv fått vara delaktiga i planeringen och påpekat vad som behöver fixas. Till exempel ska det monteras plexiglas så inga biljardbollar rymmer ut genom fönstret och så ska ekot åtgärdas.
– I samarbete med konstskolan ska ungdomarna få skapa konstverk som samtidigt är akustikplattor.
Redan nu i maj dras grillen fram, ungdomskvällarna kör igång och fortsätter varje torsdag hela sommaren. I söndags hölls hjälpledarutbildning första gången ansikte mot ansikte.
– Yes, äntligen! säger Gun Geisor.
För de som gått första årets hjälpledarkurs på distans blir den här första sommarens läger en del av utbildningen – lite som ett läroavtal – och deras kurs avslutas högtidligt med välsignelse i augusti.
Familjedag och fadderpicknick
Domprostgården ligger bredvid kyrkan, vid Borgbacken – där ungdomarna samlas till valborg – och stans bästa pulkabacke.
– Där tänker jag att vi kan ha familjedag på vintern och åka pulka och sedan komma hit och äta soppa och pannkaka, säger Gun Geisor.
Hon tänker att det är positivt för familjeverksamheten när allt koncentreras på samma ställe. Domprostgårdens stora sal brukar hyras ut till exempel för dop. När barnen växer upp får familjerna fortsätta komma hit på den verksamhet som ordnas. Också familjerådgivningen ligger bredvid. Nu vill församlingen göra stället mera bekant för familjerna och fundera på vilka behov det kan möta.
– På vilket sätt kan den här gården betjäna församlingsborna på bästa sätt? Hur kan vi använda det här härliga gamla huset med anor?
Mycket händer i Domprostgården. Nu får dagklubben öppna igen, det ordnas familjecafé tre torsdagsförmiddagar i juni. I augusti planeras familjedag med spårning och utdelning av Barnens bibel, i september fadderpicknick ute på gården med Sås och Kopp.
Till hösten fortsätter dagklubben och ungdomskvällarna. Det startar nya hjälpledarkurser och verksamheten för småbarnsfamiljer – bland annat babymassage och baby- och knatterytmiken som görs i samarbete med medborgarinstitutet – kör igång igen.