I år firar Åbo svenska församling sitt hundraårsjubileum. Alla församlingsmedlemmar som vill det får en psalmbok i gåva.
När psalmboken kom år 1986 delade församlingen också ut psalmböcker.
– Men vi fick ju ett psalmbokstillägg år 2015, och tillägget finns med i de psalmböcker som delas ut. Nu när vi firar gudstjänst virtuellt tänkte vi att det skulle vara bra att se till att alla har en psalmbok hemma och kan sjunga med, säger kyrkoherde Mia Bäck.
Åbo svenska församling har 9 200 medlemmar och Bäck tänker sig att församlingen delar ut en psalmbok per hushåll.
– Jag tror ju inte att det blir en jätterusning, men jag hoppas många ska ta tillvara den här möjligheten. Det är ju en gåva där man både är givare och mottagare: en gåva från oss själva till oss själva!
Själv älskar Mia Bäck psalmer. Ju mer hon sjungit dem, desto viktigare har de blivit för henne.
– Min första aha-upplevelse om hur viktiga psalmer kan vara för människor var när jag som 16-åring jobbade som praktikant på ett åldringshem. Där fanns en dam som inte alls talade, men jag blev tipsad om att jag kunde sjunga med henne. Jag valde Blott en dag, och när jag började sjunga vaknade hon till liv och började sjunga med. Psalmerna fanns där, djupt inom henne.
Många av oss kopplar ihop psalmer med viktiga stunder i våra liv, med glädje och sorg, men också med trygga stunder i samband med aftonbönen eller med mor- eller farföräldrar.
– En av mina egna favoritpsalmer är Fri som rymdens svala av Hjalmar Krokfors, den har jättefin text och melodi. Den beskriver på ett fint sätt att vi är fria i Gud, att kristendomen handlar om frihet, inte om måste och tvång, säger Bäck.
En av hennes favoriter i psalmbokstillägget är en gammal irländsk psalm från 700-talet, Var du vår längtan.
– Den är så glad och frimodig på något sätt. Jag tycker om psalmer som är lätta att sjunga tillsammans.
Hon uppskattar också att det finns psalmer med stödtecken och rörelser i psalmbokstillägget.
Psalmboken börjar delas ut i sommar.
– Vi kommer att fortsätta fira gudstjänst virtuellt hela sommaren, även om vi skulle ha församlingen på plats i sommar.
Hur de ska göra med de virtuella gudstjänsterna efter sommaren, om gudstjänsterna återgår till hur det var före pandemin, är fortfarande oklart.
– Det finns ju människor som helt konkret inte kan ta sig till kyrkan, och många åker också ut till skärgården till helgerna. Jag tror också att vi nått en helt ny församling.
I Åbo lockar gudstjänsterna vanligen mellan 80 och 120 besökare. Virtuellt har de haft omkring 150–160 deltagare en vanlig söndag.
– Vi ska göra en utvärdering och se om vi fortsätter strömma också när allt återgått till det normala. Vi ska överväga för- och nackdelar, säger Mia Bäck.