Lennart Ahlvik, Vesa Pöyhtäri och Per-Ole Hjulfors är några av Radio LFF:s medarbetare.
Lennart Ahlvik, Vesa Pöyhtäri och Per-Ole Hjulfors är några av Radio LFF:s medarbetare.

Då coronabegränsningarna kom tog LFF till radion

radio.

För ett drygt år sedan hade Laestadianernas fridsföreningars förbund LFF fattat ett beslut om att lägga ner sin radiokanal. Nu när coronan begränsar livet och sammankomsterna är de glada att de kom på andra tankar.

14.4.2021 kl. 09:48

Radio LFF är den enda svenskspråkiga kristna radiokanalen i Finland och den hörs på frekvensen 98,0 megahertz i norra svenska Österbotten samt på webben.

– Radiokanalen började för cirka trettio år sedan men har fört en tynande tillvaro de senaste åren. När vi skulle lägga ner den protesterade de äldre lyssnarna, säger LFF:s verksamhetsledare Per-Ole Hjulfors.

Reaktionerna från lyssnarna uppmuntrade i stället LFF att ansöka om en ny koncession. Flera andra aktörer sökte också koncessionen på samma frekvens, men statsrådet avgjorde till LFF:s favör. Koncessionen gäller nu till utgången av 2029.

– I vår ansökan om koncessionen skrev vi vem vi är, vad vi gör och vad vi tänker: Vi är en radiokanal som vill sända kristen bibelundervisning, andakter, möten och gudstjänster. Vi är mera en talradio än en musikradio, säger Vesa Pöyhtäri, ansvarig redaktör.

Beslutet motiverades med att LFF visat att man har kunskap att producera goda program och har en trogen lyssnarskara.

Anställda blev radioredaktörer

När coronrestriktionerna kom för ett år sedan stannade all verksamhet inom föreningen upp. Då blev radiosändningarna räddningen.

– Mitt i allt blev vi anställda radioredaktörer. Radion upptar nu en stor del av vår arbetstid och varje vecka diskuterar vi nya programidéer, säger Hjulfors.

I början av detta år anställde LFF Lennart Ahlvik som mediaassistent för att sköta tekniken och utveckla radioverksamheten.

Från att i första hand ha sänt stormöten och sammankomster från bönehusen samt några veckovisa andakter har radion utvecklats till dagliga sändningar från halv sju till klockan 22. Det är lunchprogram, personintervjuer, förbönsprogram, ungdomspoddar, undervisning, högläsning ur Bibeln och ur andra böcker.

En del program är också på finska. Programmen varvas med musik som i första hand är inspelad av folk från väckelsen.

– Radion passar bra för LFF:s syfte att utveckla missions- och väckelseverksamheten, säger Ahlvik.

Förutom de anställda engagerar radion många frivilliga. Femton personer, inklusive de anställda, gör program. Till det kommer drygt femtio frivilliga i radioredaktionsrådet, i en teknisk grupp och andra funktioner.

– Speciellt andakterna och barnprogrammen görs av frivilliga, säger Ahlvik.

Svårt hitta svenskt ljudmaterial

Pöyhtäri konstaterar att det är svårt att hitta svenskt ljudmaterial för radion i Finland.

– Gudstjänster finns, men bibelundervisningar samt kyrkohistoriska och dogmatiska föreläsningar är svåra att hitta. Sådant skulle vi gärna sända mer av, säger han.

– Det gäller att producera själva, säger Hjulfors.

Nu har radion fått tillgång till material från Kyrkhelgen och en del av det ska man sända.

– Radions huvudbudskap är att föra ut det som vår Herre har gett. Även om det är en kristen radio så är det inget smörgåsbord där alla synsätt får komma till tals. Bibeln och bekännelseskrifterna sätter gränser för budskapet vi sänder, säger Pöyhtäri.


Lennart Ahlvik är nyanställd ljudtekniker

Samarbetar ni med organisationerna inom Suomen Teologinen instutuutti också inom ramen för radion?
– Deras teologer intervjuas ibland och de håller också bibeltimmar. Vi använder oss gärna av konservativa lutherska teologer, säger Pöyhtäri.

En utmaning är att få balans i musikutbudet.

– Vi spelar gärna musik som spelats in i bönehusen och CD-skivor som folk i väckelsen spelat in. Men den är ju begränsad. Nu har vi också licens att spela Gramex-belagd musik. Den utgör ändå högst hälften av musiken, säger Pöyhtäri.

Han understryker vikten av att musiken läro- och stilmässigt ska passa in i budskapet de predikar.

– Budskapet är viktigast. Det är känsliga frågor och vi försöker skapa ett brett utbud.

Radio LFF har en räckvidd på cirka 50 kilometer från Jakobstad. I Jeppo börjar det höras dåligt, men det finns de som hör kanalen i Kalajoki. Via internet har radion många lyssnare i USA, Sverige, Norge och Ryssland.

Hur många som lyssnar på radiosändningarna har man inga siffror på.

– Under veckan är det hundratals som lyssnar via internet. Och under stormötena växer antalet till flera tusen. På goda grunder gissar vi att det i varje gård där äldre människor från väckelsen bor finns en radio inställd på Radio LFF:s frekvens. Men också yngre lyssnar, säger Pöyhtäri.

Mixerbordet försvann

Sändningarna från studion i Jakobstad är bandade medan sammankomsterna från bönehusen är direktsändingar.

– Tanken är att jag ska göra direktsändningar, men jag inte hunnit ännu. Det finns möjlighet att utveckla hur mycket som helst, säger Ahlvik.

Nyligen investerade man i ett nytt mixerbord som gör det lättare att sända direkt. Men bara några dagar efter att det installerats var det inbrott i studion och mixerbordet och annan teknisk utrustning försvann.

Programmet samt en presentation av sändningarna finns på förbundets hemsida lff.fi. Där finns också en länk till internetradion.

Johan Sandberg


Sedan 2006 har Dawa Singye samarbetat med Olle Rosenqvist med att evangelisera i Himalaya.

Det var smickrade för Dawa Singye att Dalai lama personligen utvalde honom att bli sin livvakt. Men det liv som han började leva var han inte stolt över. Tills han mötte Jesus. Idag vill han nå Himalaya med evangeliet. 28.4.2016 kl. 10:30
Emma Audas säger att prästernas vigselrätt gäller inom kyrkans ordning. Hur mycket de kan avvika från den är en tolkningsfråga.

jämlik äktenskapslag. Det råder förvirring kring hur prästernas vigselrätt ska förstås, säger forskaren och prästen Emma Audas. 28.4.2016 kl. 00:00
Liisa Tuovinen vill viga homosexuella par – men inte förrän lutherska kyrkan ger grönt ljus.

äktenskapet. Viga eller inte viga? Det frågar sig många präster nu, då det framkommit att prästerna ur juridisk synvinkel torde ha rätt att viga också homosexuella par när den nya lagen träder i kraft – oberoende av kyrkans linje i frågan. 28.4.2016 kl. 00:00
På Åland finns sammanlagt tio församlingar, flera av dem behöver nu en ny herde.

åland. Kyrkoherdetjänsten i Mariehamn har utannonserats två gånger, men inte fått sökande. Snart blir ytterligare tre kyrkoherdetjänster lediga på Åland. Hur ska herdebristen lösas? 26.4.2016 kl. 14:57

Sex kristna kyrkbyggnader hör till de 6 300 tomter i sydöstra Turkiet som den turkiska staten tvångsinlöst. 26.4.2016 kl. 07:22

äktenskap. Förra året ingicks aningen fler äktenskap än de två föregående åren 2013 och 2014. Det visar Statistikcentralens senaste framställning. 25.4.2016 kl. 16:20

Vad ska man göra med sitt häftiga temperament? 22.4.2016 kl. 14:05
Har du en förfader som varit tjänsteman?
Försök med att knappa in namnet i Arkivverkets digitalarkiv – kanske får du napp. KP:s redaktör hittade morfars farfars tjänste-
förteckning.

slktforskning. Om sekretessbestämmelserna vållar problem för släktforskaren kan församlingen hjälpa. 22.4.2016 kl. 13:52
Här, i Templet på Nylandsgatan i Helsingfors, har Eva Kleman fortfarande sitt arbetsrum. Men i hemmet i Munksnäs samlas redan flyttlådorna på hög inför det nya uppdraget i Sverige.

frälsningsarmén. – Jag kan nästan tycka att det är ett större under av Gud att orka hålla mig under armarna än att göra mig helt frisk, säger Eva Kleman, nyutnämnd kommendör för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland. 22.4.2016 kl. 13:45

hanna lehtonen. För tre år sedan var hon osäker på om någon alls skulle vilja sjunga i hennes kör. 21.4.2016 kl. 07:16
Jenny Salminen ska vända Janina Salminen i framstupa sidoläge. Johan Nyman instruerar.

frsta hjlp. De lär sig rädda liv - till takten av Bee Gees hitlåt Stayin’ Alive. 20.4.2016 kl. 07:00

understd. Förbundet Kyrkans Ungdom (KU) fick 11 000 euro när Kyrkostyrelsens plenum delade ut understöd till kyrkliga organisationer. 19.4.2016 kl. 15:39

lediga tjnster. Däremot ville fyra bli stiftssekreterare för församlingsdiakoni vid domkapitlet i Borgå, och en kyrkoherde i Sjundeå. 18.4.2016 kl. 15:45

tempelplatsens kyrka. Tusentals turister gästar sommartid tempelplatsens kyrka varje dag. 18.4.2016 kl. 11:17

våga fråga. Veckans läsarfråga handlar om föräldrar som lägger sig i sina vuxna barns liv. 18.4.2016 kl. 09:59

Drumsö väster om stadskärnan i Helsingfors kan förlora kampen om kyrklig verksamhet på svenska.

Helsingfors. Renoveringar för över 11 miljoner faller tungt i nacken på Johannes församling i Helsingfors. Nu ska fastighetsreparationer allt tydligare tas ur samma kista som pengar till församlingarnas verksamhet och löner till personalen. 8.2.2022 kl. 15:03
Livet har lärt Eva Biaudet att det inte är farligt att misslyckas.

ETT GOTT RÅD. Var inte så sträng med dig själv. Kom ihåg att ha roligt också, skulle Eva Biaudet 
säga till Eva, 20 år.
 I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. 3.2.2022 kl. 16:25
Hege-Elise och Martin Sandås är formellt utsända av Missionskyrkan i Finland och
Ungdom med uppgift i Norge. Men det är deras egen uppgift att skaffa understödjare för sin lön.

mission. Martin och Hege-Elise Sandås med sin familj flyttade till Aten samtidigt som den stora flyktingvågen 2015. Sedan dess har flyktingarna varit en del av deras arbete. 3.2.2022 kl. 09:26
Mikael Lindfelt är en i raden av många teologer som varit rektorer vid ÅA – den senaste var Gustav Björkstrand.

UTNÄMNING. Åbo Akademis styrelse har i dag valt professor, teologie doktor Mikael Lindfelt till ny rektor för Åbo Akademi. Han tillträder genast och är vald för en period fram till 31.7.2026. – Det känns överväldigande just nu, säger Lindfelt till KP. 2.2.2022 kl. 14:59
– Jag ville skriva för att skapa en dialog, där det inte finns en dialog idag, säger Patrick Tiainen.

Bok. Fem år efter att Patrick Tiainens tillvaro kraschade har han skrivit en bok om sin livkris. – Nu tänker jag att det viktigaste är att höra hemma hos sig själv. En viss brustenhet får jag fortsätta att leva med och vara redo att bära med mig resten av livet. 2.2.2022 kl. 10:30