Sara Svensson – den snälla barnflickan som tvingades till mord. Hon talar ut i en dokumentär som har premiär på HBO Nordic på söndag.
Sara Svensson – den snälla barnflickan som tvingades till mord. Hon talar ut i en dokumentär som har premiär på HBO Nordic på söndag.

Knutby: ”Alla är offer, men alla är också förövare”

dokumentär.

En kvinna mördas. Barnflickan fälls för dådet, kvinnans man för anstiftan. Allt sker i en by i Sverige där församlingen väntar på att Jesus ska komma tillbaka, eftersom deras pastor är Kristi brud. I två år undersökte journalisterna Anton Berg och Martin Johnson vad som egentligen hände i Knutby.

3.4.2021 kl. 14:25

När pingstpastor Helge Fossmos fru Alexandra mördades år 2004 i lilla Knutby, nordost om Uppsala, väckte fallet stor uppståndelse. Historien blev inte mindre intressant av att mördaren var familjens tidigare barnflicka, 27-åriga Sara Svensson, som haft ett förhållande med Helge Fossmo.

När de två dömdes trodde man kanske att livet i Knutby skulle fortsätta i lugnare spår. Så blev det inte. När församlingen upplöstes år 2018 vittnade tidigare medlemmar om att de levt i en sekt där det förekom misshandel, sexuella övergrepp och märkliga bibeltolkningar.

– Vi kände att om vi kan få de här människorna att prata om detta på ett ärligt sätt för första gången, då kan vi kanske komma någonstans, säger Anton Berg, som tillsammans med Martin Johnson står bakom dokumentärserien I blind tro, som har premiär på HBO Nordic den 4 april.

– När polisen undersökte mordet valde de att inte se på rörelsen som en sekt, och det kan ha gjort att de missat saker. Det var spännande att sätta på sig de glasögonen, säger Johnson.

I serien talar Sara Svensson on den fruktansvärda gud som tvingar henne att begå mord för att få nåd i hans ögon. Hon kallar honom ”Knutbyguden”.

– Man ser ju så tydligt att något är helt fel i Knutby. Man åker dit och ser de här fem husen det handlar om. Och så tänker man: i ett av de här husen ska tydligen ”himlens drottning” bo. Och hit, till den här plätten, kommer Jesus tillbaka när han kommer tillbaka. Man förstår ju att det finns ett övermod i det. Det är en fantasi som går att särskilja från den mesta, sunda religionsutövningen, säger Berg.

Martin Johnson påpekar att människorna i Knutby hade det gemensamt att de ville något mer än det de fick i vanliga församlingar. De ville något större.

– De var unga och hungriga. Och då gick det ett rykte om Åsa Waldau. Runt om i Sverige predikade hon om att här lever man nära Gud, det går inte att komma närmare Gud än så här. Många hungriga människor sökte sig dit. Men varningsflaggorna höjs ju direkt när man gör det här till en hemlighet.

Och vilken är hemligheten? Jo, den att Åsa Waldau är Kristi brud, som hon beskrivs i psalm 45 i Psaltaren. ”I all sin prakt träder kungadottern in, av guldbrokad är hennes klänning.”

Men när börjar det gå riktigt fel?

– Det blir ju komplext. Det är ju Helge Fossmo och Åsa Waldau som gemensamt skapar grunden för Kristi brud-läran. Men den bärs vidare av alla. Alla skapar den här tron. Det är det som gör den här historien så intressant – och så mänsklig, sårig och smärtsam. Alla är offer, men alla är också förövare, säger Martin Johnson.

Alla de som tidigare var medlemmar av Knutbyförsamlingen glider på den skalan när de intervjuas. Offer – eller förövare?

– Det har gjort det väldigt svårt när vi intervjuat människorna. Alla pratar ju – och det är högst mänskligt – gärna om sig själva i offerrollen, men mindre gärna om sig själva som förövare. Vi har modiga människor som i dokumentären ställer upp och pratar om sig själva även i förövarrollen. Men det är lätt hänt att man glider … Jag har aldrig varit med om att ha varit tvungen att vara så mycket på tårna under intervjuer. Tänka: stämmer det här, stämmer det inte, skönmålas det, skönmålas det inte, är det sanning, är det bara ett minne som är fel, är det en medveten glidning? säger Berg.

Vem skulle ni ha varit i Knutby?

– Eftersom jag inte är troende är det lätta svaret: jag skulle aldrig ha hamnat där. Jag tror inte på en gud. Men om man ser det i en annan kontext, att det skulle kunna handla om en ideologi, att man på något vis hamnar i en kokande tunna … Jag vet inte. Jag tycker synd om människorna där och förstår dem, samtidigt som jag inte alls kan relatera till dem, säger Berg.

Martin Johnson håller med.

– Men om jag hade varit en sökande 18-åring och någon kom och sa ”här finns svaren!” då hade jag nog lyssnat. Nu är jag 37 år och fyrabarnspappa, och då hade jag aldrig lyssnat. Det handlar också om när i livet man plockar upp människor, och var de är. Jag hoppas ju att det finns en allmängiltighet i den här berättelsen: Om du känner inom dig att någonting är fel så måste du lyssna, säger Johnson.

Det finns mycket i berättelsen om Knutby som inte fått rum i serien I blind tro. En sådan bit är hur händelserna skakade om hela Pingströrelsen i Sverige, och vilka ärr den lämnade. En annan handlar om barnen i Knutby. När Säkerhetspolisen tittar på radikalisering i grupper delar de in människor i tre kategorier: ledarna, de som söker sig till gruppen av religiösa skäl och de som söker ett sammanhang.

– Men det finns en fjärde grupp: barnen. De har aldrig fattat beslutet att vara med. Dem har vi valt att inte ta med i dokumentären, säger Berg.

Vad är det som överraskat er mest under det här projektet?

– Rekonstruktionen, säger Anton Berg, och syftar då på den 26 minuter långa rekonstruktion av mordet som spelades upp i rätten. Efter att Sara Svensson gett dem fullmakt fick de tillgång till det sex timmar långa videomaterial som de 26 minuterna var klippta ur.

– Graden av instruktioner hon fick överraskade oss. Det var en väldigt stor överraskning att Sara, som ju har den här dokumenterade ”vara-till-lags”-personligheten, trots alla instruktioner hon får ändå inte går närmare (då hon ska visa hur hon avfyrar skotten). Det är otroligt komplext, säger Berg.

– En sak som överraskade mig var hur djupt världsbilden av Åsas otroliga makt satt hos de människor vi talade med, säger Johnson.

– Det system de byggde upp kring henne. Det var så starkt, och det förvånade mig. ”Nämen Åsa ska gifta sig med Jesus.” ”Hur ska hon göra det då?” ”Då ska hon dö.” Sedan går de runt och ber för att hon ska dö. Så när Alexandra skjuts, då tror de på riktigt att det är fel person. För det är ju Åsa som ska komma till himlen. När jag hörde det kände jag en avgrund.

Och vad har ni lärt er av Knutbydramat?

– Känns det fel så är det fel.

Detta hände i Knutby

Ett mord och ett mordförsök skedde i Knutby den 10 januari 2004. Alla inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Helge Fossmo åtalades och fälldes för att ha förmått Sara Svensson att mörda hans andra fru Alexandra, och utföra mordförsök på den skottskadade medlemmen. Sara Svensson, som erkände bägge brotten, åtalades och fälldes för mord och mordförsök.

Församlingens ledande kvinna Åsa Waldau var äldre syster till Alexandra Fossmo. Helge Fossmo hävdar att Åsa Waldau höll i trådarna och att han handlade på order av henne.

Filadelfiaförsamlingen i Knutby avvecklades år 2018. I en rättegång år 2020 åtalades fyra av församlingens pastorer, bland dem Åsa Waldau, för misshandel av församlingsmedlemmar.

Sofia Torvalds


Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.

film. Amanda Jansson blev känd för stora de massorna som den kristna polisen Sara i den svenska succéserien Tunna blå linjen. Nu är hon aktuell med huvudrollen i filmatiseringen av Stormskärs Maja. 10.1.2024 kl. 17:11
Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING. I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar. 10.1.2024 kl. 10:55
Jenni Johansson beundrar stadsdelen Skata och Strengbergsporten som hon ofta passerar.

SÅNGARE. Hon kom från Kajanaland till Jakobstad för att lära sig svenska och studera musik. I Jakobstad blev Jenni Johansson en aktiv kyrkobesökare och -sångare. Nu ska hon delta i årets Voice of Finland. 10.1.2024 kl. 09:48
Daniel Asplund är gift med Heidi, har barnen Noomi, 13, Inez,11, Elin, 7 och ett barn på väg i maj.

profilen. Daniel Asplund är kristen, make, pappa, predikant, själavårdare, företagare – och ny verksamhetsledare vid LFF, Laestadianernas Fridsföreningars förbund. 9.1.2024 kl. 18:27
Elefteria ”Ele” Apostolidou växte upp i Träskända med en finsk mamma och grekisk pappa. Hennes pappa dog när hon var elva år, men hon har upprätthållit sin grekiska.

ÅRETS PRÄST. Elefteria Apostolidou gick in i prästjobbet med själ och hjärta – men höll på att slita ut sig. 8.1.2024 kl. 20:38
Marianne Blom är frivillig som sjukhusvän.

esbo. I början av året gör Esbo svenska församling en satsning på frivilligverksamheten. – Det har varit mycket meningsfullt, säger Marianne Blom, som är sjukhusvän. 9.1.2024 kl. 18:58
Ronny Thylin och Pia Kummel-Myrskog har sökt tjänsten som kyrkoherde i Petrus församling.

kyrkoherdeval. Den lediganslagna tjänsten som kyrkoherde i Petrus församling i Helsingfors har lockat två sökande. De som visat intresse för tjänsten är Ronny Thylin och Pia Kummel-Myrskog. 8.1.2024 kl. 13:21
Kvartetten som vigdes till tjänst var Joakim Oldmark, Tuomas Toivonen, Eva Ahl-Waris och Kirsi Saarinen.

PRÄSTVIGNING. På trettondagen fick Borgå stift fyra nya präster. 8.1.2024 kl. 11:18
Stina Lindgård, Rolf Steffansson och Maria Sten har fått titeln "prost", en hederstitel för en förtjänt präst.

UTNÄMNINGAR. Biskop Bo-Göran Åstrand har utnämnt tre nya prostar. De är kyrkoherden i Agricola svenska församling Stina Lindgård, pastorn i finska församlingen vid Solkusten i Spanien Rolf Steffansson samt prästen och sakkunniga vid Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) Maria Sten. 2.1.2024 kl. 15:46
Fram till slutet av november hade 20 339 barn under ett år döpts i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

MEDLEMMAR. Enligt en prognos från enheten för Kyrkans forskning och utbildning är antalet medlemmar i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland ca 3 558 000 i slutet av 2023. 29.12.2023 kl. 16:06
Carola Juselis vet vad det är att mista ett barn man aldrig riktigt hunnit lära känna.

sorg. Då Carola Juselius förlorade sitt barn blev hon så arg på Gud att hon skrev ut sig ur kyrkan. Sen saknade hon julmusiken och skrev in sig igen. Hon är en kvinna med temperament som vill finnas till för andra, särskilt för dem som inte kunnat prata om barnen de mist. 23.12.2023 kl. 19:00

pris. John Vikström tilldelas Svenska Akademiens Finlandspris för år 2023. Prisbeloppet är 100 000 kronor. 21.12.2023 kl. 19:01
Under namnet Mindyjoysbokhylla inspirerar Mindy till läsning på Instagram och Facebook.

litteratur. Till hög, till låg, till rik, till arm – det finns en läsupplevelse för varje julfirare. Bookstagrammaren Mindy Svenlin (@mindyjoysbokhylla) ger förslag på lämplig litteratur utgående från olika situationer. 21.12.2023 kl. 17:21
Intervju med Kateryna Dunjak utanför Kiev i december 2019. Här besöker Dunjak döttrarnas grav. Anna-Lena Laurén till vänster.

RAPPORTERA FRÅN UKRAINA. Ukraina har offrat mycket, men landet måste offra ännu mer, säger Anna-Lena Laurén, som tvingats lämna Ryssland och nu rapporterar från Ukraina. Hon ser mörker och uppgivenhet under sina reportageresor, men också hopp och glädje. Och vad gör människor när de inget kan göra? De ber. 21.12.2023 kl. 13:26
Några av Mark Levengoods livs mest meningsfulla jular var när han arbetade på långvården med gamla människor.

jul. Mark Levengood bär på en längtan om någon som bär en när man inte själv orkar. – Det finns ögonblick där jag uppfattar julen som ett mirakel. 23.12.2023 kl. 18:58

Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55
Markus Meckel blev DDR:s sista utrikesminister

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00
De bad Gud om en partner - och fick varandra.

SOMMARREPRISEN 2024. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 29.7.2024 kl. 10:00