Johan Candelin jobbar från Karleby med att försöka hjälpa kyrkan i Burma: "Jag vill gå utanför min trygghetszon"

Burma.

Att kunna hjälpa kyrkan är den överlägset svåraste utmaningen för biskopen av Burma. Johan Candelin arbetar från Karleby för att få hjälp till en av de fattigaste lutherska kyrkorna i världen.

25.3.2021 kl. 11:08

Fattigdomen är kanske ändå inte det största problemen för kyrkan i Burma (Myanmar).

– Inom kyrkans område pågår ett inbördeskrig där en gerillarörelse som vill förklara delstaten självständig krigar mot armén. Militärregimen har nu tagit makten i landet och så sprider sig coronan, säger Johan Candelin.

Han är biskop electus, alltså vald till biskop i en av de tre lutherska kyrkorna i Burma. Den har cirka 4 000 medlemmar, 18 präster och 28 evangelister. Men han är ännu inte installerad. Tills dess får han bära biskopskorset och -skjortan men inte uttala sig å kyrkans vägnar.

Som det ser ut nu sker installationen av säkerhetsskäl i Thailand i sommar.

– När jag blev vald till biskop för ett år sedan var avsikten att påbörja nya samtal mellan regeringen och gerillan. Jag har två rådgivare i Burma, Kjell Magne Bondevik, som är gammal bekant med Aung San Suu Kyi, och tyska parlamentarikern Hermann Gröhe, CDU:s tidigare generalsekreterare.

Men så kom militärkuppen. Den lutherska kyrkan gick då ut med en skrivelse där de stöder demokratin och Aung San Suu Kyi och tar avstånd från militären.

– Det gjordes i den första ivern när folket gick ut på gatorna utan att man tänkte efter hur läget ser ut om en månad eller om ett år. Militären är nu ett hot mot kyrkan. Situationen är mycket spänd, för folk försvinner på nätterna. Det skulle inte vara någon större överraskning för mig och om biskopen eller prästerna skulle bli arresterade.

Candelin jobbar från Karleby med att försöka hjälpa kyrkan i Burma.

– Jag informerar och uppmanar kyrkor och församlingar att hjälpa våra lutherska bröder och systrar som håller på att svälta ihjäl.

På grund av den rättsprocess som är på gång mot Martyrkyrkans vänner där Candelin är ordförande, kan ekonomisk hjälp inte gå via MKV utan bör gå direkt till kyrkan i Burma.

Länder som Kina, Thailand och Japan kan påverka skeendet i Burma. Direkt efter militärrevolten skrev Candelin till utrikesministrarna i Japan och i Thailand och bad dem försöka förhindra att folk blir dödade och först därefter söka en lösning.

– Både EU och Finland har aktivt försökt påverka dem att inte skjuta. I början försökte de använda vattenkanoner men nu har de börjat skjuta.

När det gäller rohingya finns det intresse i Saudiarabien att hjälpa dem.

– Det är ju ett fruktansvärt folkmord. Kina har ju egna planer för uigurerna som är i omskolning. Frågan om hur mycket vi vågar vi säga åt Kina vad vi anser är rätt berör hela världen. Eller ska vi vara tysta för att få komma in på den kinesiska marknaden?

Förutom kyrkan i Burma och MKV, vars verksamhet är låst för tillfället, är Candelin engagerad i det internationella fredsarbetet. Han är rådgivare inom World Evangelical Alliance och räknar upp flera ministrar, politiker och ambassadörer bland sina kontakter. USA:s ambassadör och Irans biträdande utrikesminister hör till dem som varit hemma hos honom i Karleby för konsultationer.

– Jag vill arbeta för Guds rike, för fred och väckelse i världen, gå utanför min trygghetszon, bygga broar och hjälpa enskilda människor så långt jag kan, säger Candelin.

För tillfället är han finländsk representant i en grupp som i höst kommer att ta upp en resolution att religion inte får användas för politiska syften i FN:s generalförsamling.

– En stor del av problemet med att få demokratin fungera i arabländerna är att religionen används som ett påtryckningsmedel.


Vår inställning till kyrkan inte avgörande

Candelin anser att vi borde komma bort från uppdelningen liberal – konservativ. Den låser oss precis som uppdelningen demokrater – republikaner i USA.

– Det avgörande är vår inställningen till Bibeln, inte till kyrkan. Kyrkorna valsar hit och dit beroende på politik och yttre omständigheter. Fredsarbetet har ansetts tillhöra den liberala gruppen medan väckelse tillhör den konservativa. Att ha kontakt med muslimer, ge råd och diskutera med dem går långt utanför den konservativa trygghetszonen där man anser att det enda man ska göra med en muslim är att omvända honom. Jag menar att det enda du ska göra är att älska honom, visa kärlek och låta Gud arbeta.

När han möter muslimer i deras hemland säger han: Salam Aleikum, vi är efterföljare till Jesus som är profet i islam. Vad kan vi göra för er?

– Muslimer är mycket öppnare för att tala om Gud än vad västerlänningar är. För oss är det känsligt att tala om Gud och lättare att tala om vårt sexliv.

En organisation som Candelin tagit initiativ till är Muslim Women for Democracy and Human Rights vars första ordförande var Benazir Bhutto.

– Den uppstod efter att vi bjudit in världens tolv ledande muslimska kvinnor till Oslo för att diskutera kvinnornas situation i islam och hur de kan stöda varandra.

Den sista kvällen, innan de skulle åka iväg satt Candelin och Bhutto i hotellvestibulen.

– Då fick jag ett kunskapens ord av Gud att hon snart kommer att dö. Jag sade: Benazir, min vän. Jag tror att Gud talade till mig. Han sade att du kommer att bli dödad snart. Hon frågade vad vi vad ska göra då. Jag sade att vi ska be. Hon ville jag skulle be och jag sade att jag ber i Jesu namn. Det var inga problem för henne för när hon hade hört om Jesus av en barnskötare.

Hon böjde knä i hotellvestibulen i Oslo där folk gick förbi medan Candelin bad för henne med handen på hennes panna.

– Jag bad: Jesus här är Benazir, tag emot henne, förlåt henne hennes synder, var med henne varje dag och ta henne hem till dig den dag hennes liv på jorden är slut. Jag välsignade henne med Herrens välsignelse och korstecknet. Hon återvände till Pakistan, ställde upp i valet och mördades 2007.

Text och Foto: Johan Sandberg


Tomas Ray, Emma Audas, Robert Lemberg och Stina Lindgård vill bli vikarie för stiftsdekanen.

vikariat. Fyra personer har sökt vikariatet som stiftsdekan i Borgå stift. Stiftsdekanen har det övergripande ansvaret för fortbildning och utbildning i stiftet. 11.3.2020 kl. 14:59
– Nu kan vi kombinera församligens lokala informationsbehov med den större utblick som Kyrkpressen ger, säger Boije.

Kyrkpressen. – Vår strategiska tanke har länge varit att gå i den här riktningen – att göra en tidning som är närmare församlingen, säger Hans Boije. 10.3.2020 kl. 17:12
Församlingsanställda uppmanas till god handhygien och att i sin verksamhet speciellt beakta riskgruppen, dit äldre och långtidssjuka hör.

Corona. På grund av Coronaviruset har man från Kyrkostyrelsen skickat ut ett cirkulär där man avråder församlingsanställda från handskakning, uppmanar till god hand- och hosthygien och betonar församlingarnas ansvar att tillhandahålla andlig vård vid krissituationer. 9.3.2020 kl. 11:31
Tapio Luoma, ärkebiskop, Evangelisk-lutherska kyrkan i är en av dom de nordiska kyrkoledarna som har undertecknat uttalandet.

europa. Nordiska kyrkoledare har undertecknat ett uttalande där dom uttrycker sin oro. 10.3.2020 kl. 13:26
Undvik gemensam nattvardskalk, lyder rekommendationen från kyrkostyrelsen.

Smitta. Inga gemensamma nattvardskalkar, traditionella psalmböcker eller kollekthåvar som går från hand till hand – det är några av de konkreta rekommendationerna från kyrkostyrelsen till församlingarna, för att förhindra spridningen av coronaviruset. 10.3.2020 kl. 10:39
Stefanie Lindroos jobbar som församlingssekreterare och informatör i Matteus församling.

ekofasta. "Jag förstod att jag lärt mig något annat utöver namnet på spännande nya veganprodukter: nämligen uppskattning." 11.3.2020 kl. 00:01
Camilla Svevar är ny kyrkoherde i Replots församling.

kyrkoherdeinstallation. Replots församling fick på söndagen ny kyrkoherde då Camilla Svevar installerades i tjänst. En välfylld kyrka hälsade den nya herden välkommen, som samtidigt skrev historia då hon är den första kvinnan som blir herde i församlingen. 8.3.2020 kl. 16:13
Åbo domkyrka är huvudkyrka för Åbo svenska församling.

val. Maria Wikstedt och Malena Björkgren, båda tf. kaplaner i Åbo svenska församling, har sökt kaplanstjänsten i Åbo svenska församling. 6.3.2020 kl. 09:09

Burma. Johan Candelin har fått inbjudan att bli biskop i Myanmar (Burma). Men han vill inte tacka ja förrän polisutredningen om Martyrkyrkans vänners insamlingstillstånd är klar. 2.3.2020 kl. 16:38
Av alla femtonåringar deltog 77,4 procent i församlingarnas skriftskolor under fjolåret.

konfirmation. Mer än trefjärdedelar av 15-åringarna deltar i konfirmandundervisningen. Sammanlagt 49 000 unga deltog i konfirmandundervisningen. Motsvarande siffror i år var var 48 133. 2.3.2020 kl. 14:06
Klaus Härö säger att han i verkligheten var mer stridslysten än filmens Stefan.

film. Klaus Härös nya film är en berättelse om tiden strax efter hans mammas död. Livet efter döden är en film där han vill se på huvudpersonerna med värme. 28.2.2020 kl. 10:24
Helen och David Weston

kärlek. Hon var en ung nunnenovis. Han var en abbot, ledare för munkarna i ett kloster. De möttes inom ramen för ett osannolikt projekt och påbörjade en 
lika osannolik resa. De förälskade sig i varandra, lämnade sina kloster och gifte sig fyra år senare. 27.2.2020 kl. 12:27
Gå till en gudstjänst eller andlig samling som du vanligtvis aldrig skulle besöka. Fråga dig: Vad får jag här? Tillåt dig själv att inte värdera eller ifrågasätta.

fasta. Vill ha ha mindre fokus på dina och andras brister? Redaktionen presenterar här tips som du kan låta dig inspireras av. 25.2.2020 kl. 09:40
I mars ordnas klädbytardagar både i Helsingfors och Ekenäs.

ekofasta. Våra kläder belastar miljön – ju fler plagg vi konsumerar, desto större belastning. En klädbytardag är ett hållbart sätt att förnya garderoben. 26.2.2020 kl. 00:01
Ulrika Mylius intervjuar Ditte Sandholm på scenen medan Christel Runne och Cecilia Stude förbereder sina frågor.

Tankar. Vad är en thinkshow? Jo, ett talkshow-inspirerat format som ska väcka tankar. Möt en grupp ungdomar som lyfte upp psykisk ohälsa i form av en thinkshow. 26.2.2020 kl. 00:01

Bröstvärnet förblir fast även om bänkarna på båda sidan om mittgången längst fram i Sankta Birgitta kyrka blir löstagbara. Att museiverket godkände lösa bänkar överraskade projektledaren Daniel Wikström.

KYRKRENOVERING. De fasta bänkarna i norra och västra korsarmarna åker ut, ett litet kök byggs längst bak, en trappa till läktaren tas bort och enplansgolv läggs i hela kyrkan. Det är några synliga förändringar då Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby renoveras. 9.1.2023 kl. 12:11
”Oblat” kallas nattvardsbrödet, det liknar ett tunt kex och fastnar ofta i gommen när man satt det i munnen.

OVAN I KYRKAN. Du ska på konfirmation. Det blir dags för nattvard. Du har inte tagit emot nattvard sedan du själv blev konfirmerad och vet inte hur man gör. Här följer en praktisk nattvards-ABC. 11.1.2023 kl. 00:00
Daniel säger att han aldrig vill komma ifrån sin skuld över att han inte gjorde mer.
– Jag tänker: vi gjorde ju inte tillräckligt. Många säger: ni gjorde vad ni kunde, det är inte ert fel. Jag köper inte det.

PSYKISK OHÄLSA. Vad gör man när det värsta händer? Jennie Jakobsson förlorde sin elvaåriga dotter i självmord. Hon och hennes bror Daniel Jakobsson berättar om att bygga ett liv där man försöker göra något gott av det som bara är sorg och maktlöshet. 10.1.2023 kl. 08:00
Tidiga påverkare i Borgå stift. Från vänster Max von Bonsdorff, Edvin Wirén och G.O. Rosenqvist.

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Biskop emeritus Gustav Björkstrand skriver om hur det gick till när de finlandssvenska lutheranerna för hundra år sedan fick ett eget biskopssäte och en egen domkyrka i Borgå. 9.1.2023 kl. 16:44
Noora Karjaluoto söker fram gamla färglager i S:ta Birgitta kyrka i Nykarleby

KYRKRENOVERING. De senaste åren har det skett en generationsväxling på museiverket som innebär att inställningen till vad som kan tillåtas då kyrkorna renoveras har förändrats. När Lundo medeltidakyrka renoverades i höst ersattes kyrkbänkarna av moderna lösa stolar. 9.1.2023 kl. 12:02