Johan Candelin jobbar från Karleby med att försöka hjälpa kyrkan i Burma: "Jag vill gå utanför min trygghetszon"

Burma.

Att kunna hjälpa kyrkan är den överlägset svåraste utmaningen för biskopen av Burma. Johan Candelin arbetar från Karleby för att få hjälp till en av de fattigaste lutherska kyrkorna i världen.

25.3.2021 kl. 11:08

Fattigdomen är kanske ändå inte det största problemen för kyrkan i Burma (Myanmar).

– Inom kyrkans område pågår ett inbördeskrig där en gerillarörelse som vill förklara delstaten självständig krigar mot armén. Militärregimen har nu tagit makten i landet och så sprider sig coronan, säger Johan Candelin.

Han är biskop electus, alltså vald till biskop i en av de tre lutherska kyrkorna i Burma. Den har cirka 4 000 medlemmar, 18 präster och 28 evangelister. Men han är ännu inte installerad. Tills dess får han bära biskopskorset och -skjortan men inte uttala sig å kyrkans vägnar.

Som det ser ut nu sker installationen av säkerhetsskäl i Thailand i sommar.

– När jag blev vald till biskop för ett år sedan var avsikten att påbörja nya samtal mellan regeringen och gerillan. Jag har två rådgivare i Burma, Kjell Magne Bondevik, som är gammal bekant med Aung San Suu Kyi, och tyska parlamentarikern Hermann Gröhe, CDU:s tidigare generalsekreterare.

Men så kom militärkuppen. Den lutherska kyrkan gick då ut med en skrivelse där de stöder demokratin och Aung San Suu Kyi och tar avstånd från militären.

– Det gjordes i den första ivern när folket gick ut på gatorna utan att man tänkte efter hur läget ser ut om en månad eller om ett år. Militären är nu ett hot mot kyrkan. Situationen är mycket spänd, för folk försvinner på nätterna. Det skulle inte vara någon större överraskning för mig och om biskopen eller prästerna skulle bli arresterade.

Candelin jobbar från Karleby med att försöka hjälpa kyrkan i Burma.

– Jag informerar och uppmanar kyrkor och församlingar att hjälpa våra lutherska bröder och systrar som håller på att svälta ihjäl.

På grund av den rättsprocess som är på gång mot Martyrkyrkans vänner där Candelin är ordförande, kan ekonomisk hjälp inte gå via MKV utan bör gå direkt till kyrkan i Burma.

Länder som Kina, Thailand och Japan kan påverka skeendet i Burma. Direkt efter militärrevolten skrev Candelin till utrikesministrarna i Japan och i Thailand och bad dem försöka förhindra att folk blir dödade och först därefter söka en lösning.

– Både EU och Finland har aktivt försökt påverka dem att inte skjuta. I början försökte de använda vattenkanoner men nu har de börjat skjuta.

När det gäller rohingya finns det intresse i Saudiarabien att hjälpa dem.

– Det är ju ett fruktansvärt folkmord. Kina har ju egna planer för uigurerna som är i omskolning. Frågan om hur mycket vi vågar vi säga åt Kina vad vi anser är rätt berör hela världen. Eller ska vi vara tysta för att få komma in på den kinesiska marknaden?

Förutom kyrkan i Burma och MKV, vars verksamhet är låst för tillfället, är Candelin engagerad i det internationella fredsarbetet. Han är rådgivare inom World Evangelical Alliance och räknar upp flera ministrar, politiker och ambassadörer bland sina kontakter. USA:s ambassadör och Irans biträdande utrikesminister hör till dem som varit hemma hos honom i Karleby för konsultationer.

– Jag vill arbeta för Guds rike, för fred och väckelse i världen, gå utanför min trygghetszon, bygga broar och hjälpa enskilda människor så långt jag kan, säger Candelin.

För tillfället är han finländsk representant i en grupp som i höst kommer att ta upp en resolution att religion inte får användas för politiska syften i FN:s generalförsamling.

– En stor del av problemet med att få demokratin fungera i arabländerna är att religionen används som ett påtryckningsmedel.


Vår inställning till kyrkan inte avgörande

Candelin anser att vi borde komma bort från uppdelningen liberal – konservativ. Den låser oss precis som uppdelningen demokrater – republikaner i USA.

– Det avgörande är vår inställningen till Bibeln, inte till kyrkan. Kyrkorna valsar hit och dit beroende på politik och yttre omständigheter. Fredsarbetet har ansetts tillhöra den liberala gruppen medan väckelse tillhör den konservativa. Att ha kontakt med muslimer, ge råd och diskutera med dem går långt utanför den konservativa trygghetszonen där man anser att det enda man ska göra med en muslim är att omvända honom. Jag menar att det enda du ska göra är att älska honom, visa kärlek och låta Gud arbeta.

När han möter muslimer i deras hemland säger han: Salam Aleikum, vi är efterföljare till Jesus som är profet i islam. Vad kan vi göra för er?

– Muslimer är mycket öppnare för att tala om Gud än vad västerlänningar är. För oss är det känsligt att tala om Gud och lättare att tala om vårt sexliv.

En organisation som Candelin tagit initiativ till är Muslim Women for Democracy and Human Rights vars första ordförande var Benazir Bhutto.

– Den uppstod efter att vi bjudit in världens tolv ledande muslimska kvinnor till Oslo för att diskutera kvinnornas situation i islam och hur de kan stöda varandra.

Den sista kvällen, innan de skulle åka iväg satt Candelin och Bhutto i hotellvestibulen.

– Då fick jag ett kunskapens ord av Gud att hon snart kommer att dö. Jag sade: Benazir, min vän. Jag tror att Gud talade till mig. Han sade att du kommer att bli dödad snart. Hon frågade vad vi vad ska göra då. Jag sade att vi ska be. Hon ville jag skulle be och jag sade att jag ber i Jesu namn. Det var inga problem för henne för när hon hade hört om Jesus av en barnskötare.

Hon böjde knä i hotellvestibulen i Oslo där folk gick förbi medan Candelin bad för henne med handen på hennes panna.

– Jag bad: Jesus här är Benazir, tag emot henne, förlåt henne hennes synder, var med henne varje dag och ta henne hem till dig den dag hennes liv på jorden är slut. Jag välsignade henne med Herrens välsignelse och korstecknet. Hon återvände till Pakistan, ställde upp i valet och mördades 2007.

Text och Foto: Johan Sandberg


Församlingarna i Lovisanejden,Nykarleby, Vasa, Esbo ochHelsingfors hör till förlorarna i reformendå kyrkans andel av samfundsskattenersätts med statsbudgeterade medel. 8.1.2015 kl. 09:56
Efter studenten flyttade Peter Strang till Uppsala för att studera medicin. Trots att han nu jobbar sida vid sida med sjukdom och död trivs han bra och känner att han gör en skillnad. (Foto: Lars Liljesvärd)

Eva och Adam fördrevs ur lustgården, bort från Guds gemenskap. Kidnapparen lämnar fången allena i sin cell eftersom ensamhetens börda är den tyngsta att bära. För cancerspecialisten och överläkaren, Peter Strang, är det oerhört viktigt att de svårt sjuka inte lämnas ensamma när de står inför döden. 7.1.2015 kl. 15:52
Våra matskribenter är Bianca Holmberg, bekant från KP:s brödserie, och pensionerade KP-redaktören Rolf af Hällström.

äta tillsammans. Äta tillsammans. Kyrkpressens nya matserie ska bjuda på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. 2.1.2015 kl. 00:00

andakt. ”Personlig andakt” låter fromt och kanske lite pretentiöst. Men det handlar sist och slutligen om något mycket enkelt och naturligt. Andakt är ordet för den metod vi använder för att kunna leva nära Gud. 29.12.2014 kl. 11:37
I huset där den blåa båten strandat samlades den första kristna församlingen i Nam kem. Båten står numera i en minnespark.

Även om det gått tio år sedan flodvågen dödade 280 000 människor och ödelade stora delar av stränderna runt Indiska oceanen har rädslan för att katastrofen ska upprepas inte lagt sig. 23.12.2014 kl. 08:25

När han sätter sig ner vid pianot och böjar spela räknar Stefan Jansson med den helige Andes inspiration. Jag försöker hela tiden ha en öppen kanal uppåt, säger han. 22.12.2014 kl. 15:41
Familjen Barsas. Julens förberedelser började redan på hösten på bondgården i Räfsby, Östra Nyland. Farfar Ivar, Farmor Clara, Mamma Herdis, Pappa Henning, Storebror Ingmar, Storasyster Margareta, Lillasyster Hagar,  Lillebror Herbert i Mammas Famn

jul. Kyrkpressens redaktion efterlyste läsarnas starkaste julminnen. Här kan du läsa alla de både glimrande och hjärskärande berättelserna! 18.12.2014 kl. 00:00

samtalstjänst. Samtalstjänsten och nätjouren håller öppet under julhelgen. På svenska kan man ringa mellan klockan 20-24 varje dag. 22.12.2014 kl. 12:23
Ärkebiskop Kari Mäkinen.

Ärkebiskop Kari Mäkinen mediterar kring en renässansmålning och kyrkans uppgift att finnas mitt i allt som sker - både utmaningar och hopplöshetskänsla. 19.12.2014 kl. 07:00

nina wredlund. En utredning efter misstanke om övergrepp ska ha gjorts redan på 1970-talet i Esbo svenska församling. 18.12.2014 kl. 15:07

julia korkman. Trots att den man som misstänks för övergrepp mot närmare tio unga flickor i Esbo svenska församling på 70- till 90-talet nekar till anklagelserna, framför han nu sin ursäkt ”till de personer som upplever att han skadat dem”. 18.12.2014 kl. 13:42

sexuella övergrepp. Åtta personer vittnar om övergrepp av den tidigare ungdomsledaren i Esbo svenska församling. Ett av fallen på 90-talet uppgetts ha lett till graviditet och abort, då offret var 17 år. 18.12.2014 kl. 13:15

nina wredlund sexuella övergrepp. Nu har den utredning gällande misstankar om sexuella övergrepp inom ramen för Esbo svenska församlings verksamhet från 1970 till 1990-talet offentliggjorts. 18.12.2014 kl. 12:20
Mer än 70 procent av världens kakaoproduktion kommer från de västafrikanska länderna Elfenbenskusten och Ghana.

På många kakao-odlingar används barnarbete och vuxna som arbetar för rena svältlöner. I vissa områden hotar produktionen av kakao den ekologiska diversiteten och mångfalden i naturen. Produktionssätten är i många fall inte baserade på en hållbar ekologisk strategi. 18.12.2014 kl. 08:51

Finska Missionssällskapet efterlyser internationellt humanitärt engagemang för situationen i Pakistan. 17.12.2014 kl. 10:10

– Jag vill gärna fortsätta skriva musik och ge ut den, att folk lyssnar och blir berörda och får ut någonting av den.

musik. Musiken har funnits med Susanna Sandell hela livet. Hon har studerat musikpedagogik och har skrivit egen musik sedan tonåren. I maj släppte hon sin första egna singel och mer är på gång. 8.7.2021 kl. 08:00
Pamela Granskog bor i Haga där parkerna finns nära.

STADSBO. Pamela Granskog känner sig som helsingforsare i Österbotten och som österbottning i Helsingfors. Om hon skulle få bestämma skulle alla åka på utbyte till andra regioner. 22.7.2021 kl. 06:00
Mi Lassila önskar att alla vuxna som inte är på läger ber för lägren och konfirmanderna. –Det betyder otroligt mycket.

KONFIRMANDLÄGER. Mi Lassila har 80–90 konfirmandläger bakom sig. För henne är konfirmandlägret en plats där man kan inse att man är älskad. 7.7.2021 kl. 08:00
Johan Candelin och den andra styrelsemedlemmen från Martyrkyrkans vänner som stått åtalade för penninginsamlingsbrott frias också av Vasa hovrätt.

RÄTTEGÅNG. Vasa hovrätt gör samma bedömning som Mellersta Österbottens tingsrätt och friar Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin samt den styrelsemedlem som stått åtalade för penninginsamlingsbrott. Den springande punkten i åtalet har handlat om huruvida Martyrkyrkans vänner i sin insamling riktat sig till en på förhand bestämd och avgränsad grupp för vilket det inte krävs insamlingstillstånd eller om man riktat sig till en bredare allmänhet, vilket hade krävt ett insamlingstillstånd. 2.7.2021 kl. 15:21
Henrik Lindberg har inget eget arbetsrum, utan sitter där det finns en ledig stol.

ledarskap. Vad är en ledares viktigaste egenskap? Gott självförtroende, säger Henrik ”Henka” Lindberg, som leder produktionsbolaget Parad. Han vill skapa en arbetskultur där det är tryggt att misslyckas. 
– Först då kan kreativiteten flöda. 27.6.2021 kl. 13:42