Michaela Rosenback och Lucas Dahlström
tänkte om och ordnade ett småskaligt bröllop förra sommaren.
Michaela Rosenback och Lucas Dahlström tänkte om och ordnade ett småskaligt bröllop förra sommaren.

Bröllop i sommar, går det?

bröllop.

Går det att fira bröllopsfest i sommar, eller måste man skjuta på festen eller fira i mindre skala? Susanna Nygård hoppas få fira ett stort bröllop och Michaela Rosenback tänkte om i fjol.

17.3.2021 kl. 09:00

Susanna Nygård och hennes fästman planerar att gifta sig i juli. De har planerat sitt bröllop länge och den senaste tiden har känts som en emotionell berg- och dalbana.
– Vi trodde hela förra sommaren att det här skulle vara över sommaren 2021, men sedan började vi inse att det inte tar slut så fort.

De planerar ett bröllop med 90 gäster i juli och hoppas att restriktionerna inte kommer att sätta käppar i hjulet.
– Det känns hemskt om vi skulle behöva ta ställning till om vi ska ringa till personer och säga att de tyvärr inte längre är inbjudna, eller om vi bara ska skjuta upp bröllopet i så fall.

För Nygård hör bröllopsfirandet till de viktiga milstolparna i livet och det känns viktigt att få ordna fest för nära och kära.
– Jag har svårt att tänka mig att lämna bort vänner eller släktingar som känns som en självklar del av dagen.

Nygård gillar bröllopsplaneringen och tycker att bröllopsfesten är ett sätt att lyfta fram deras gemensamma intressen.
– Vi har funderat mycket över vad som för oss samman som par. Till exempel var böcker och musik intressen vi delade när vi träffades, så vi försöker föra fram boktemat i dekorationerna, sätter ihop spellistor och har bokat ett band.

»Många som ska gifta sig i slutet av sommaren är fortfarande hoppfulla.«

Än så länge har de inte gjort upp en plan för hur de ska göra om samhället lever med begränsningar för hur många personer som får träffas i juli.
– Det ger oss mycket hopp just nu att många av våra inbjudna gäster som hör till riskgruppen har fått bekräftade vaccin. Vi hoppas att restriktionerna ger en puff i rätt riktning och att vaccinationerna kommer igång. Det är ju ändå i mitten av juli som vi ska gifta oss, och vi hoppas att läget ska vara lika bra då som det var i fjol vid den tiden – och i år kommer personer i riskgruppen att vara vaccinerade då.

Nygård bloggar om sina bröllopsförberedelser på Andetag-bloggen. Hon är också aktiv i flera grupper på sociala medier där man diskuterar bröllopsplanering.
– Det har varit hemskt att se hur folk månad efter månad berättat: nu har vi ställt in eller skjutit upp vårt bröllop. Men många som ska gifta sig i slutet av sommaren är fortfarande hoppfulla.

Michaela Rosenback och Lucas Dahström ordnade trädgårdsbröllop med ett litet antal gäster sommaren 2020. Foto: Frida Lönnroos

Michaela Rosenback och hennes man hade tänkt sig ett stort bröllop sommaren 2020, men pandemin tvingade dem att tänka om.
– Jobbigast var tiden innan vi bestämde oss. Under våren 2020 levde vi i osäkerhet och visste inte hur vi skulle tänka.

På grund av pandemin bestämde de sig till sist för att ordna vigsel i hennes svärföräldrars trädgård med bara den närmaste familjen, brudfrämmor och bestmän.
– När vi väl fattade beslutet kändes det otroligt skönt. Vi hade äntligen landat i något. Jag tillät mig själv att vara ledsen ett par dagar men valde sedan att fokusera på att vi ändå skulle få fira vår kärlek och vårt äktenskap, om än på ett annat sätt än vi hade tänkt från början.

De inledde med vigsel på morgonen, fortsatte sedan med lunch i trädgården, bröllopsvals på gräsmattan och kaffe och kaka under solparasoll. På kvällen åkte de yngre i sällskapet till ett hus på landsbygden som brudparet hyrt och åt middag under äppelträden.

Hela bröllopet hölls utomhus och utan inhyrd personal för att minska antalet närvarande personer.
– Vi bad om hjälp och fick den tusenfalt! Min mamma och mina systrar lagade mat, brudfrämmorna fixade frisyr och smink, svärmor plockade brudbuketten och min svärfar, svåger och svägerska stämde upp i sång med tillhörande ackompanjemang vid ett flertal tillfällen under dagen.

»Ingen hade varit med om ett sådant bröllop tidigare.«



Hur kändes det efteråt?
– Helt fantastiskt! Att vi hade en liten vigsel och fest gjorde att stämningen blev väldigt speciell och personlig. Ingen hade varit med om ett sådant bröllop tidigare. Jag och min man hann prata med alla och jag tror att ett flertal programpunkter tillkom just för att vi var så få. Det är lättare att ställa sig upp och sjunga en musikallåt helt a cappella för en mindre publik.
– Jag är så glad över att vi valde att viga oss trots omständigheterna och vi fick en dag vi aldrig kommer glömma.

Michaela Rosenbacks tips till den som måste tänka om:

  • Tillåt dig själv att vara ledsen över att det inte blev som du hade hoppats, men sätt också punkt i något skede. Det kan bli fantastiskt ändå!

  • Går det att tänka om helt och hållet? Vi valde en helt annan vigselplats, festplats, tidtabell, meny, ja, ett annat upplägg för dagen helt enkelt. Det här kändes viktigt för att vår dag inte skulle bli en kompromiss. Vi skapade en helt ny plan och den blev perfekt!

Johan Terho är församlingspastor i Johannes församling. Han upplever att läget inför sommarens bröllop just nu känns ganska normalt.
– De flesta paren verkar optimistiska, även om viss oro märks. Många verkar inställda på att det nog ska gå att ordna bröllop i sommar.
– Vi hade fler vigslar än vanligt förra hösten, en del var sådana där paren skulle ha gift sig i somras men flyttade fram bröllopet till hösten.

Ett par som han vigde i höstas hade bestämt sig för att ordna vigseln trots allt och bjuda in till stor fest på sin ettåriga bröllopsdag i stället.
Enligt Terho vet paren bäst själva vad som passar dem om läget är sådant att bröllopsfesten inte kan ordnas utan begränsningar, men han förstår att det är en svår fråga.
– Om det är viktigt att få fira med familj, släkt och vänner kan det vara en bra lösning att skjuta upp bröllopet tills man kan fira tillsammans. Men om det känns viktigt att få gifta sig nu – gör det nu.

Susanna Nygård planerar bröllop i sommar. Johan Terho är församlingspastor och har hunnit förrätta flera småskaliga vigslar. Foto: Privat / KP-Arkiv

Vid de småskaliga vigslar som Terho förrättat under det senaste året har många par uttryckt att det varit viktigt för dem att gifta sig nu.
– Då har vi funderat på olika kreativa lösningar, som till exempel att ordna festen ett år senare eller streama vigseln. Tidigare har tanken att hålla en vigsel med en kamera bakom axeln känts ganska otänkbar, men numera stör det mig inte längre.
– Skjut upp om det känns bättre så. Bröllopet och vigseln sätter sin prägel på minnena, även om vigseln i första hand händer mellan paret och Gud.

Det senaste året har många valt att ordna bröllopsfester med färre gäster, men pandemin är kanske inte den enda orsaken.
– Jag tror att de stora bröllopen är en norm som snabbt börjat luckras upp nu i och med coronan, men jag anade en trend av småskaligare bröllop redan tidigare. Man behöver inte ha en fest med över hundra gäster, vissa har ordnat vigsel med familjen och tänkt att de ordnar fest för kompisarna senare.

Terho, som vid det här laget hunnit förrätta flera småskaliga vigslar. säger att de alla präglats av en både intim och högtidlig känsla.
– En brud sa att hon insåg att kyrkan var tom först när de vände sig om och skulle tåga ut.

Oavsett hur många gäster som är på plats uppmanar Terho brudparen att inte tänka så mycket när de väl står framme vid altaret.
– Det här är en sak ni bara gör en gång tillsammans, försök njuta av stunden och inte tänka så mycket på vad som händer sedan.

Kyrkan i Helsingfors ordnar ett samtal online 12 april kl. 18-19 om sommarbröllop med bland andra Michaela Rosenback och Johanna Långbacka. Läs mer här och anmäl dig till christina.elving-andersen@evl.fi så får du en teams-länk till diskussionen.

Erika Rönngård



Anne Hätönen är kantor i Johannes församling. Hennes favoritplats är den nygamla fåtöljen hemma.

psalmsång. "Psalmsång är också något som vi skapar tillsammans, det är ingenting som jag kan uppnå ensam." 22.11.2019 kl. 11:53
Sjur Isaksen besökte Helsingfors och talade till församlingsmedarbetare om att möta föräldrarna som vänder sig till församlingen för att ordna dop.

dop. Ett enda möte kan avgöra om en människa vill ha med kyrkan att göra. Sjur Isaksen tror att dopsamtalet har stor potential. 22.11.2019 kl. 09:12
Merita Huokuna berättar för de andra i gruppen att hon kanske vill jobba som sjukhuspräst.

språk. Teologistuderande vi Helsingfors universitet fick besök av prästen och språkambassadören Tuomas Metsäranta som berättade hur svenskan öppnat dörrar för honom. 21.11.2019 kl. 09:48
Stiftsfullmäktige består av sju präster och fjorton lekmän.

val. Både på listan "Tillsammans" och "En kyrka för alla" vill kandidaterna till stiftsfullmäktige arbeta för att alla par ska ha möjlighet till kyrklig vigsel. 18.11.2019 kl. 10:49
Listan "För Kristi kyrka" ställer upp kandidater både i kyrkomötesvalet och stiftsfullmäktigevalet.

val. Listan ”För Kristi kyrka” har nu en programförklaring – och 18 kandidater för stiftsfullmäktige. 14.11.2019 kl. 13:40

film. Filmaffischen visar en pojke i dunklet framför en kyrkas fönster där ljuset skiner genom de praktfulla glasmålningarna. Så är också I Guds namn en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 14.11.2019 kl. 11:02
Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

val. Listan ”På biblisk grund” och listan ”Jesus i centrum” är nu klara inför valet av kyrkomötesombud och valet av ombud för stiftsfullmäktige. 13.11.2019 kl. 15:06

Program. På grund av poststrejken utkommer Kyrkpressen inte den här veckan. För att du inte ska missa något som händer hittar du här församlingarnas program fram till första advent! 13.11.2019 kl. 10:29
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Mari Johnson jobbar som diakoniarbetare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är biosalongerna eller bokhandlarna runt om i Helsingfors.

ny i stan. "Ensamhet är ett stort problem för många men det finns skillnad på ensamhet och att vara ensam." 11.11.2019 kl. 13:50
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

övernattning. Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan. 11.11.2019 kl. 13:34
Cittran är ett av de instrument Jan-Erk Nyholm spelar.

konsert. Musiken och teologin har varit sammanflätade under Jan-Erik Nyholms liv. Innan han gick i pension som kantor i Pedersöre församling 2013 hade han också varit pastor i Filadelfia i Korsnäs. 11.11.2019 kl. 09:15

Kyrka. Under fredagen meddelades att biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen fattat beslut om att en skola i Kouvola inte får ordna sin julfest i kyrkan. Nu reagerar flera politiker på beslutet. 9.11.2019 kl. 19:31

religionsfrihet. Kyrkomötesombuden är kritiska till att riksdagsledamoten utreds för hets mot folkgrupp. Räsänen har enligt dem endast framfört den kristna synen på homosexualitet. Rättsväsendet kan inte avgöra frågor om bibeltolkning eller "vilken sexuell livsstil som är förenlig med Guds vilja". 8.11.2019 kl. 12:45
Mari Puska, Rolf Steffansson, Mia Anderssén-Löf, Stina Lindgård, Jan-Erik Nyberg och Ann-Mari Audas-Willman ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

Kyrkomötet. Fyra kvinnor och två män ställer upp på listan ”Tillsammans”, som tävlar om två platser som prästombud i kyrkomötet. I listans programförklaring står bland annat att par av samma kön ska få möjlighet till kyrklig vigsel, att kyrkan ska ha nolltolerans för trakasserier och att kyrkan ska gå mot en koldioxidneutral framtid. 7.11.2019 kl. 16:03

Erika Boijes doktorsavhandling blir klar om ungefär två år.

Zacharias Topelius. – Topelius tro förändrades med tiden, så som jag tror att den gör för de flesta. Det säger doktoranden i kyrkohistoria Erika Boije. 8.12.2022 kl. 13:15
Biskop Bo-Göran Åstrand och hushållsrådgivare Toni Rautakoski i provköket.

BORGÅ STIFT. En morotsbakelse med vit choklad och tranbär – biskop Bo-Göran Åstrand vispade till Borgå stiftsjubileumsbakverk. 30.11.-0001 kl. 00:00
En bok som berättar om det riktigt vanliga församlingslivet i Borgå stift – det skulle Robert Lemberg helst vilja göra.

BORGÅ STIFT. En bok som berättar om livet i Borgå stift, sitter Robert Lemberg och skulle vilja göra. Inte en historik med anledning av 100-årsjubileet, utan en fin, snygg och angelägen jubileumsbok. Kanske med bilder du har hemma. 8.12.2022 kl. 19:00
Alice Ahlfors, sopran, sjunger i mitten av fotot, klädd i blå tröja.

MAMMAKÖR. ”Nattmörkret sänker sig i våran stad, i alla fönster glimmar bågarna på rad”, sjunger mammakören Änglaklang i Grankulla. Snart har de sin första egna julkonsert. 8.12.2022 kl. 11:27
Sameprästen Mari Valjakka koordinerar kyrkans försoningsprocess i Sápmi.

samer. Kyrkan startar i snabb takt en försoningsprocess med samerna. Biskopsmötet startade projektet i dag. Sameprästen Mari Valjakka som själv är skoltsame ska koordinera arbetet. 7.12.2022 kl. 13:39