Michaela Rosenback och Lucas Dahlström
tänkte om och ordnade ett småskaligt bröllop förra sommaren.
Michaela Rosenback och Lucas Dahlström tänkte om och ordnade ett småskaligt bröllop förra sommaren.

Bröllop i sommar, går det?

bröllop.

Går det att fira bröllopsfest i sommar, eller måste man skjuta på festen eller fira i mindre skala? Susanna Nygård hoppas få fira ett stort bröllop och Michaela Rosenback tänkte om i fjol.

17.3.2021 kl. 09:00

Susanna Nygård och hennes fästman planerar att gifta sig i juli. De har planerat sitt bröllop länge och den senaste tiden har känts som en emotionell berg- och dalbana.
– Vi trodde hela förra sommaren att det här skulle vara över sommaren 2021, men sedan började vi inse att det inte tar slut så fort.

De planerar ett bröllop med 90 gäster i juli och hoppas att restriktionerna inte kommer att sätta käppar i hjulet.
– Det känns hemskt om vi skulle behöva ta ställning till om vi ska ringa till personer och säga att de tyvärr inte längre är inbjudna, eller om vi bara ska skjuta upp bröllopet i så fall.

För Nygård hör bröllopsfirandet till de viktiga milstolparna i livet och det känns viktigt att få ordna fest för nära och kära.
– Jag har svårt att tänka mig att lämna bort vänner eller släktingar som känns som en självklar del av dagen.

Nygård gillar bröllopsplaneringen och tycker att bröllopsfesten är ett sätt att lyfta fram deras gemensamma intressen.
– Vi har funderat mycket över vad som för oss samman som par. Till exempel var böcker och musik intressen vi delade när vi träffades, så vi försöker föra fram boktemat i dekorationerna, sätter ihop spellistor och har bokat ett band.

»Många som ska gifta sig i slutet av sommaren är fortfarande hoppfulla.«

Än så länge har de inte gjort upp en plan för hur de ska göra om samhället lever med begränsningar för hur många personer som får träffas i juli.
– Det ger oss mycket hopp just nu att många av våra inbjudna gäster som hör till riskgruppen har fått bekräftade vaccin. Vi hoppas att restriktionerna ger en puff i rätt riktning och att vaccinationerna kommer igång. Det är ju ändå i mitten av juli som vi ska gifta oss, och vi hoppas att läget ska vara lika bra då som det var i fjol vid den tiden – och i år kommer personer i riskgruppen att vara vaccinerade då.

Nygård bloggar om sina bröllopsförberedelser på Andetag-bloggen. Hon är också aktiv i flera grupper på sociala medier där man diskuterar bröllopsplanering.
– Det har varit hemskt att se hur folk månad efter månad berättat: nu har vi ställt in eller skjutit upp vårt bröllop. Men många som ska gifta sig i slutet av sommaren är fortfarande hoppfulla.

Michaela Rosenback och Lucas Dahström ordnade trädgårdsbröllop med ett litet antal gäster sommaren 2020. Foto: Frida Lönnroos

Michaela Rosenback och hennes man hade tänkt sig ett stort bröllop sommaren 2020, men pandemin tvingade dem att tänka om.
– Jobbigast var tiden innan vi bestämde oss. Under våren 2020 levde vi i osäkerhet och visste inte hur vi skulle tänka.

På grund av pandemin bestämde de sig till sist för att ordna vigsel i hennes svärföräldrars trädgård med bara den närmaste familjen, brudfrämmor och bestmän.
– När vi väl fattade beslutet kändes det otroligt skönt. Vi hade äntligen landat i något. Jag tillät mig själv att vara ledsen ett par dagar men valde sedan att fokusera på att vi ändå skulle få fira vår kärlek och vårt äktenskap, om än på ett annat sätt än vi hade tänkt från början.

De inledde med vigsel på morgonen, fortsatte sedan med lunch i trädgården, bröllopsvals på gräsmattan och kaffe och kaka under solparasoll. På kvällen åkte de yngre i sällskapet till ett hus på landsbygden som brudparet hyrt och åt middag under äppelträden.

Hela bröllopet hölls utomhus och utan inhyrd personal för att minska antalet närvarande personer.
– Vi bad om hjälp och fick den tusenfalt! Min mamma och mina systrar lagade mat, brudfrämmorna fixade frisyr och smink, svärmor plockade brudbuketten och min svärfar, svåger och svägerska stämde upp i sång med tillhörande ackompanjemang vid ett flertal tillfällen under dagen.

»Ingen hade varit med om ett sådant bröllop tidigare.«



Hur kändes det efteråt?
– Helt fantastiskt! Att vi hade en liten vigsel och fest gjorde att stämningen blev väldigt speciell och personlig. Ingen hade varit med om ett sådant bröllop tidigare. Jag och min man hann prata med alla och jag tror att ett flertal programpunkter tillkom just för att vi var så få. Det är lättare att ställa sig upp och sjunga en musikallåt helt a cappella för en mindre publik.
– Jag är så glad över att vi valde att viga oss trots omständigheterna och vi fick en dag vi aldrig kommer glömma.

Michaela Rosenbacks tips till den som måste tänka om:

  • Tillåt dig själv att vara ledsen över att det inte blev som du hade hoppats, men sätt också punkt i något skede. Det kan bli fantastiskt ändå!

  • Går det att tänka om helt och hållet? Vi valde en helt annan vigselplats, festplats, tidtabell, meny, ja, ett annat upplägg för dagen helt enkelt. Det här kändes viktigt för att vår dag inte skulle bli en kompromiss. Vi skapade en helt ny plan och den blev perfekt!

Johan Terho är församlingspastor i Johannes församling. Han upplever att läget inför sommarens bröllop just nu känns ganska normalt.
– De flesta paren verkar optimistiska, även om viss oro märks. Många verkar inställda på att det nog ska gå att ordna bröllop i sommar.
– Vi hade fler vigslar än vanligt förra hösten, en del var sådana där paren skulle ha gift sig i somras men flyttade fram bröllopet till hösten.

Ett par som han vigde i höstas hade bestämt sig för att ordna vigseln trots allt och bjuda in till stor fest på sin ettåriga bröllopsdag i stället.
Enligt Terho vet paren bäst själva vad som passar dem om läget är sådant att bröllopsfesten inte kan ordnas utan begränsningar, men han förstår att det är en svår fråga.
– Om det är viktigt att få fira med familj, släkt och vänner kan det vara en bra lösning att skjuta upp bröllopet tills man kan fira tillsammans. Men om det känns viktigt att få gifta sig nu – gör det nu.

Susanna Nygård planerar bröllop i sommar. Johan Terho är församlingspastor och har hunnit förrätta flera småskaliga vigslar. Foto: Privat / KP-Arkiv

Vid de småskaliga vigslar som Terho förrättat under det senaste året har många par uttryckt att det varit viktigt för dem att gifta sig nu.
– Då har vi funderat på olika kreativa lösningar, som till exempel att ordna festen ett år senare eller streama vigseln. Tidigare har tanken att hålla en vigsel med en kamera bakom axeln känts ganska otänkbar, men numera stör det mig inte längre.
– Skjut upp om det känns bättre så. Bröllopet och vigseln sätter sin prägel på minnena, även om vigseln i första hand händer mellan paret och Gud.

Det senaste året har många valt att ordna bröllopsfester med färre gäster, men pandemin är kanske inte den enda orsaken.
– Jag tror att de stora bröllopen är en norm som snabbt börjat luckras upp nu i och med coronan, men jag anade en trend av småskaligare bröllop redan tidigare. Man behöver inte ha en fest med över hundra gäster, vissa har ordnat vigsel med familjen och tänkt att de ordnar fest för kompisarna senare.

Terho, som vid det här laget hunnit förrätta flera småskaliga vigslar. säger att de alla präglats av en både intim och högtidlig känsla.
– En brud sa att hon insåg att kyrkan var tom först när de vände sig om och skulle tåga ut.

Oavsett hur många gäster som är på plats uppmanar Terho brudparen att inte tänka så mycket när de väl står framme vid altaret.
– Det här är en sak ni bara gör en gång tillsammans, försök njuta av stunden och inte tänka så mycket på vad som händer sedan.

Kyrkan i Helsingfors ordnar ett samtal online 12 april kl. 18-19 om sommarbröllop med bland andra Michaela Rosenback och Johanna Långbacka. Läs mer här och anmäl dig till christina.elving-andersen@evl.fi så får du en teams-länk till diskussionen.

Erika Rönngård


samtalstjänst. Telefon, chatt, brev på posten. Alternativen är många för dig som behöver någon att tala med under julhelgen. 21.12.2015 kl. 13:42

våga fråga. Hur ska vi göra under julhelgen för att barnen inte ska lida av den tryckta stämningen oss vuxna emellan? Kyrkpressens expert svarar. 21.12.2015 kl. 00:00

bibeln. – Den kristna tron bygger på en barmhärtig Gud och det är inte bra att Gud förknippas med domstol, säger Bo-Göran Åstrand. 18.12.2015 kl. 15:26

religionsundervisning. 62 procent av finländarna är mycket eller rätt positiva till religionsundervisning i skolan. 21 procent är i sin tur mycket eller rätt kritiska. Det framgår i en undersökning som Kyrkans forskningscentral gjort. 18.12.2015 kl. 15:30
Med tid och vilja går alla konflikter att lösa, säger domkapitlets nya stiftssekreterare för personalvård Virva Nyback.

Stiftsekreteraren Virva Nyback är mycket glad över att domkapitlet valt att satsa på en organisationskonsult för att lösa problemen i Vanda svenska församling.– Konflikter sitter inte i väggarna, de går att lösa, säger hon. 17.12.2015 kl. 13:17

Bok. BOK. I sin nya roman väver Marianne Backlén samman livsberättelser från inte bara olika länder och kulturer men också olika tider. 18.12.2015 kl. 00:00
När Lucia Sonja Lehto och luciakrönaren Hilkka Olkinuora möttes talade de om att vara ung, vacker kvinna, om att tro på framtiden och om att fira jul.

Finlands lucia. Vem identifierar du dig med i julevangeliet? Vi ställde frågan till Finlands lucia Sonja Lehto och luciakrönaren Hilkka Olkinuora. 17.12.2015 kl. 10:15
Johanna Almark Mannila har under den senaste tiden aktivt tagit itu med sitt konstnärsskap.
– Min uppgift just nu är att leda publiken in i musicerandet.

johanna almark mannila. Hon är kritisk till solistdyrkan och vill sudda ut gränsen mellan artist och publik. – För att inte ett enda korn ska falla mellan golvspringorna, säger kapellmästaren Johanna Almark Mannila. 16.12.2015 kl. 00:00

flyktingkrisen. En privatperson ansåg att kyrkoherden i Mariehamn gjorde fel då han upplåtit en lägergård som härbärge för flyktingar. 15.12.2015 kl. 10:38

norra åland. Om allt går vägen kan den nya församlingen inleda sin verksamhet 2018, skriver Ålandstidningen. 15.12.2015 kl. 10:25

film. RECENSION. Regissören Mika Kaurismäki sällar sig till den skara som mest av allt tycks fascineras av drottning Kristinas sexualitet. 14.12.2015 kl. 12:34

Laestadianernas Fridsföreningars Förbund LFF har anställt Richard Eklund som ungdomsarbetare från och med nästa år. 14.12.2015 kl. 12:05

Märta Måås-Fjetterström. Staffan Stalledräng är en skugga i lucias ljuståg. En gång var han betydligt synligare i nordisk folklore. 13.12.2015 kl. 11:28

jul. Ingen att fira jul med? Slut på orken? Allt fler församlingar bjuder in till en annorlunda jul. 11.12.2015 kl. 16:14
Dadelkaka och böcker är en strålande kombination, lovar Kalle Sällström och Åsa Nordström.

bokförsäljning. På måndagen kan den som är sugen på att träffa folk, äta dadelkaka och köpa böcker besöka Fontana Medias popup-bokhandel på Sandvikskajen 13 i Helsingfors. 11.12.2015 kl. 15:07

Måttet är rågat, säger Harry S. Backström och avgår som kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

VÄSTÅBOLANDS SVENSKA FÖRSAMLING. Harry S. Backström meddelade på onsdagskvällen att han avgår som kyrkoherde för Väståbolands svenska församling. Han tillkännagav sitt beslut via ett e-postmeddelande som gick ut till anställda, förtroendevalda och media. 3.11.2021 kl. 20:46
Domkapitlet fattade beslut om att avstänga Dennis Svenfelt från prästämbetet vid sitt möte idag.

AVSTÄNGNING. Dennis Svenfelt blir avstängd från prästämbetet för fyra månader, meddelar domkapitlet idag. – När man inte kan sköta sin tjänst som det ankommer en tjänsteman är man inte lämplig för jobbet, säger Lars-Eric Henricson, som är lagfaren assessor vid domkapitlet. 28.10.2021 kl. 16:33
– Jag tycker att kristendomens kanske viktigaste budskap är att det finns en chans att göra bättring, att försöka på nytt och få en andra chans, säger Anders Adlercreutz.

PERSONPORTRÄTT. Anders Adlercreutz lagar hellre mat än talar inför publik. Han tycker mer om rutiner än improvisation. Han anser att det finländska samhällets superkraft är förtroendet vi känner för andra. – Jag önskar att vi kunde känna tillit också till personer som inte ser ut som vi. 27.10.2021 kl. 08:23
ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. – Din osäkerhet är något värdefullt, skulle Monika Fagerholm säga till Monika, 20 år. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag. 26.10.2021 kl. 14:52
Harry Månsus är framför allt bibelteolog och ser hur våra folks andliga arv eroderas för varje år som går, skriver Henry Byskata.

recension. Den bok som pastorn, ekoteologen, skaparen av Brommadialogen Harry Månsus, nyss fyllda 80 år, nu gett ut visar den långa väg mot vidsynthet och andlig öppenhet han gått sedan han startade som baptistson till jordbrukande föräldrar i Kaitsor, Vörå. 26.10.2021 kl. 16:45