Församlingarna prioriterar konfirmandlägren: "Vi måste få träffa dem och de måste få träffa varandra"

konfirmandundervisning.

De vill fixa en meningsfull konfirmandtid och att erbjuda lägergemenskap är en prioritet för församlingarna i Helsingfors. Det blir skriba också i år, även om det kräver en del tålamod, flexibilitet – och att ha en kristallkula skulle inte skada.

2.3.2021 kl. 13:41

Först ut med att inleda årets skriftskola var Johannes församling, som ordnade sin skribastart online i januari.
– Vi tyckte det fungerade okej med tanke på omständigheterna. Inte lika bra som att få träffas fysiskt, inget kan ersätta det, säger ungdomsarbetsledare Christer Romberg.

Johannes församling har över 100 konfirmander i år, fler än något år tidigare så länge Romberg jobbat i församlingen, och planerar fyra läger i början av sommaren.
Ett av lägren har hunnit ha en skribadag, där de träffades i små grupper. Hur det går med övrigt planerat program hänger på de samlingsrestriktioner som församlingen kontinuerligt får anpassa sig till.

– Ifall det blir lite mindre av församlingsintroduktionen med samlingar vi tänkt ha före lägret är det helt okej. Men jag hoppas innerligt att lägret blir av, gemenskapen som byggs upp under sju–åtta dagar på Lekholmen går inte att ersätta, säger Romberg.

Gemenskapen som byggs upp under sju–åtta dagar på Lekholmen går inte att ersätta.

Församlingen har en del lärdomar från förra året att luta sig tillbaka på: erfarenheten av att förverkliga läger under speciella förhållanden och rutiner för praktiska saker som handtvätt.

Lägret viktigt
Matteus församling har valt en annan lösning, och kör i år igång med skriban först efter påsken. Vad församlingen prioriterar i årets skriba är klart:
– Lägret. Vi har insett att det är därför de kommer, säger ungdomsarbetsledare Tonja Weckström.

Tanken är att göra en skriba som innehåller det väsentligaste – ha en träff, åka på läger på sommaren och ordna konfirmation i september – snarare än att börja online för att hinna få med ett visst antal träffar under våren.

I relation till en lite mindre årskull är antalet konfirmander normalt. Matteus församling såg ingen nedgång förra året heller, trots att statistiken för hela landet visar att antalet deltagare i konfirmandundervisningen sjönk mellan år 2019 och 2020.

– En del unga verkade avstå helt från skriftskolan då lägren inhiberades eller flyttades fram, säger Vilppu Huomo, sakkunnig i konfirmandarbete vid Kyrkostyrelsen.

Tonja Weckström är ungdomsarbetsledare i Matteus församling, Christer Romberg i Johannes församling och Ida-Marie Eklund i Petrus församling.

Matteus erbjuder alternativ till läger, men i praktiken är det ingen som anmält sig till dagskriftskolan. Det är lägret och gemenskapen där som lockar.

– Den upplevelsen är svår att ersätta online eller med kunskap eller att följa med gudstjänster. Vi måste få träffa dem och de måste få träffa varandra, säger Tonja Weckström.

Hjälpledarutbildningen i Matteus församling gör ett rekordår. Weckström gissar att det beror på att förra årets skriba blev lite stympad, men tror också att samhörigheten och gemenskapen som konfirmander och hjälpledare fick uppleva förra sommaren spelat roll. Att få vara tillsammans är något som man saknat hela året.

Vi hoppas kunna ordna läger mer eller mindre som normalt.

Petrus församling lägger också fokus på intensivperioden som lägren utgör.
– Vi hoppas kunna ordna läger mer eller mindre som normalt, säger Ida-Marie Eklund som är ungdomsarbetsledare i Petrus församling.

Petrus församling planerar fyra läger på Lekholmen i sommar, antalet anmälda konfirmander är ungefär detsamma som tidigare år.
Eklund konstaterar att mycket är osäkert, och de följer med situationen hela tiden. Tanken är att skriftskolstarten ska ske i mars, men de har valt att avvakta till efter sportlovet med att slå fast det. Liksom de andra ledarna säger hon att hur det blir med samlingarna under våren inte är det viktigaste.

Rekordmånga hjälpledare
Den nationella utvärderingen visar att unga upplevde att skriftskolan 2020 var rolig, trygg och att de kunde vara sig själva.
– Det är fint att de unga trots förändringar och restriktioner kunde uppleva att det var lika roligt och bra att delta i skriftskolan som tidigare år. Det visar att unga ofta är de som bäst klarar av att skapa gemenskap och god atmosfär, säger Vilppu Huomo.

En av de viktigaste erfarenheterna Ida-Marie Eklund tar med sig från förra året är att även om ledarna kan tycka att det här är kaotiska undantagsår, så är det för deltagarna i skriban deras enda upplevelse av att vara konfirmand. Hon tycker det säger något att också Petrus har rekordmånga hjälpledare, speciellt första årets hjälpledare.
– Mer än hälften av fjolårets konfirmander är ivriga att fortsätta i församlingen.

Läs också: Skriban blev ett av sommarens bästa minnen

Emelie Wikblad


sverige. I Arjeplog i Norrbotten i Sverige har det varit tradition att hålla högstadiets avslutning i kyrkan. Under pandemin föll den traditionen bort och skolan började fira avslutning i klassrummet i stället. 29.5.2024 kl. 19:38

Kolumn. Jag stiger ut genom den lilla dörröppningen på båten, sätter min fot på bryggan. Den gungar i de skvalpande vågorna, träet knarrar. Vidare, upp mot ön. Solen gassar, den säregna doften av träd blandat med grus möter mig. 29.5.2024 kl. 20:25
Då man ännu för tio år sedan öppet kunde arrangera kristna samlingar och samla tusentals åhörare, har tonen mot de kristna nu skärpts i Indien.

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51
Yvonne Terlinden välsignas av Bo-Göran Åstrand, Katri Grönroos, Anders Lindström, Annika Pråhl, Pentti Raunio och Iris Eriksson.

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15

Nya ungdomssakkunniga Christer Romberg är också musikartist.

ungdomsarbete. TV-talang blir ny sakkunnig för ungdomsfrågor vid kyrkans svenska central. Han får bland annat ansvar för UK - Ungdomens kyrkodagar 6.6.2024 kl. 12:00
Det kan räcka flera år innan det blir kyrkoherdeinstallation i Petrus församling.

BESVÄR. Två medlemmar i Petrus församlings församlingsråd har lämnat in ett så kallat kyrkobesvär till Helsingfors förvaltningsdomstol över domkapitlets beslut att välja Pia Kummel-Myrskog till kyrkoherde i Petrus församling. 5.6.2024 kl. 21:13
Ungdomsfoto på Yvonne ”Vonna” Terlinden. Hon installerades i slutet av maj som kyrkoherde i Karis-Pojo svenska församling.

ETT GOTT RÅD. Om Yvonne Terlinden fick en pratstund med sitt yngre jag skulle hon diskutera sin rastlöshet och sin perfektionism. 6.6.2024 kl. 08:00
Lina Forsblom, här med hunden Lewis, har överlevt två livshotande sjukdomar.

Personligt. Som barn drabbades Lina Forsblom av leukemi och räddades till livet av en ryggmärgstransplantation. 23 år senare höll hon på att dö av blodförgiftning. – Jag tror inte det var Guds vilja att jag skulle bli sjuk. Men Gud kan använda sjukdomarna, bara jag låter mig bli använd, säger hon. 5.6.2024 kl. 10:18
Närheten till kyrkan förblir viktig.

KYRKANS EKONOMI. Kyrkan behöver se över sitt nätverk av församlingar. Omkring 40 av dem överlever inte årtiondet ekonomiskt. 5.6.2024 kl. 10:00