”Livsstegen – tolv steg till inre hälsa” bygger på ett färdigt koncept och en bok av prästen Olle Carlsson. Metoden är baserad på tolv faser med inspiration från anonyma alkoholister, men kan appliceras på vilka teman som helst. Kursen hålls vanligtvis två gånger per år i Jomala församling.
– Det kan vara bra om du har problem eller om du bara är nyfiken på att utforska dig själv tillsammans med andra, säger Tabita Nordberg som håller kurserna.
Under kursen försiggår en slags talad meditation, deltagarna får i tur och ordning dela med sig av det de funderar på.
– Det som fungerar så fint är att du får ett utrymme som är bara ditt. Ingen får avbryta, kommentera eller fråga. Det kan vara befriande att inte få kommentarer eller bli ifrågasatt. Den som delar får verkligen gå in i sitt resonemang ostört.
Det vanliga är att vi bollar olika ämnen och bygger upp ett samtal.
– Men det kan också lätt leda oss bort från kärnan, på avvägar från det vi egentligen var nyfikna på att utforska.
Det finns en utveckling i stegen. Och kursen sätter igång många processer.
– De tolv stegen går från maktlöshet till medkänsla.
Under vägen finns hållplatser som självrannsakan, bekännelse, vila, ofullkomlighet och försoning.
– Det är väldigt olika från kurs till kurs vad som kommer upp. Jag är helt förundrad över hur många vinklar man kan se saker från. Det är också som att skala en lök med oändligt många lager: jag förstår hur lite jag förstår.
Att våga dela
– Det kräver absolut mod att gå den här kursen, att sitta där och vara sårbar. Temat gör att det blir innerligt, och vi pratar om sådant som berör.
– Det kan vara sådant som är laddat med gammal skuld och sorg, kanske sådant som inte bjuds till bords överallt.
Samtidigt finns en varm dynamik och tyst överenskommelse om att dela och bevara förtroendet.
– Du kan vara trygg fast du sitter där och darrar. Vissa har sagt: Ni vet mer om mig än min familj.
Har du något råd till dem som känner att något skaver, och som vill förändra sitt liv, men inte kan lägga fingret på vad?
– Något jag tycker är väldigt verksamt är att våga vara i frågeställningen, i stället för att snabbt försöka komma ur den. Utforska! Låt det mogna! Tänk om du kan vara i det som skaver ända tills du kommer fram till magkänslan.
– Jag tycker själv om att sitta länge med problematik. Sällan behöver jag göra så mycket. Redan i förståelsen, när jag fattar vad det handlar om, kan problemet lösas upp. Ibland är det så att vi inte behöver ta oss bort utan hem, djupare in i oss själva.
Hon brukar inte ge nyårslöften.
– Jag brukar ha nyårsintentioner, säger hon och skrattar.
Under 2020 har hon haft en intellektuell hunger och läst en massa som berör teologi och psykologi.
– I år ska jag i stället försöka vara mer fokuserad på människomöten, utan att sila allt genom ett intellektuellt filter. Om man applicerar sin läslista på människor kan det också dimma klarseendet.