Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).
Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).

Videohälsningar och utomhusjulböner – så här firar vi julen i år

Kristinestad.

Julens program får nya former för att så många som möjligt tryggt ska kunna vara med. Och får man inte samlas blir det många videohälsningar istället.

11.12.2020 kl. 14:43

Bland annat De vackraste julsångerna görs i år i en annorlunda tappning i Kristinestads svenska församling. Vid Kristinestads kyrka sjungs julen in med en kort sångstund utomhus i kyrkparken kvällen före julafton 23.12 klockan 18. Samtidigt finns det möjlighet att ge kollekt till Finska Missionssällskapets julinsamling.

– Vi kommer att pynta med lyktor i kyrkparken, men den som vill får också gärna ta med egen lykta, säger ungdomsarbetsledare Jeanette Ribacka-Berg.

I Lappfjärd sjungs julsånger i mellandagarna på församlingens traditionella julfest, som i år flyttas från församlingshemmet till kyrkan och får ny form. Den firas söndag 27 december klockan 18.

– Det blir mer som en julkväll, för att vi ska kunna ha mer utrymme och det ska kännas tryggare att komma.

På programmet står även körsång, hälsningar från församlingens missionärer och andakt av kyrkoherden. I Sideby sjungs De vackraste julsångerna efter jul i samband med gudstjänsten på trettondagen 6.1. klockan 15.

Julböner traditionellt och utomhus

Julbönerna på julafton hålls på traditionellt vis, men med behörigt avstånd i kyrkorna. Nytt för i år är två korta julböner utomhus, en vid Kristinestads kyrka och en vid Lappfjärds kyrka. Tanken är att erbjuda alternativ för att det inte ska bli trängsel i kyrkorna. Utomhusjulbönerna blir samlingar kring krubban, med bekanta psalmer och julsånger och julens evangelium. Huvudmålgruppen är barnfamiljer, men alla är välkomna.

– Vi hoppas ju att vi får samlas flera än 20 personer över julhelgen och därför vill vi erbjuda alternativ så att alla har möjlighet att gå tryggt på någonting, säger Jeanette Ribacka-Berg. Också de som kanske inte känner sig trygga att sitta i kyrkbänken tillsammans med andra just nu ska kunna delta.

På annandag jul ordnas en internationell julkväll i Kristinestads kyrka klockan 19. Den bjuder på sång och musik och korta inslag på olika språk.

Videohälsningar och dagklubbens lucia på trappan

Under advent och jul vill församlingen också satsa på att vara extra aktiva på sociala medier. Varje lördagskväll i advent sänder de till exempel ut en helgmålsbön via Facebook och även på julafton publiceras en andakt på sociala medier. Programmen i Kristinestads kyrka kan man lyssna på hemifrån i realtid, via ljudfil på webbsidan.

Det blir en annorlunda jul också för dem som jobbar i församlingen.

– Inför jul har det hört till att vi från diakonin besökt alla äldreboenden. Nu kan vi inte göra som tidigare. Vi skickar hälsningar, men vi går miste om de värdefulla människomötena, säger tf. diakon Inga-Lene af Hällström.

Diakonin når många äldre människor. Diakonissan Siv Hellman tycker det skulle vara viktigt att de också får ta del av julens program.

– De är sällan på Facebook. Där krävs det kanske att yngre hjälper dem att få delta i det som församlingen erbjuder, säger hon.

Dagklubben har också fått hitta kreativa lösningar på julfirandet, berättar ledande barnledare Christina Caldén-Back.

– Vi kommer att ha en Luciamorgon i församlingshemmet i stan och Luciasång på dagklubbens trappa i Lappfjärd – där får föräldrarna stå ute och ta del av dagklubbens Lucia, berättar Caldén-Back. Så lite adventsprogram med begränsat antal deltagare blir det trots att vi inte kan samlas till en traditionell barnens julfest.

Kyrkoherden hälsar

Vi vet att denna jul kommer att bli en annorlunda jul. Mitt i all oro, förvirring och ständigt fluktuerande coronadirektiv får vi ändå söka vår julefrid hos Jesus. Han kallas i Matteus 1:23 Immanuel (Gud med oss). Julens budskap är alltså att Gud själv kommer till oss och är med oss hela tiden. Vi vet inte vad framtiden bär med sig, men vi vet Vem som bär framtiden. Jag önskar er alla en välsignad jul! hälsar kyrkoherde Daniel Norrback.

Emelie Wikblad



Jesus bär korset (Mathias Grünewald)

På vägen till Golgata. 29.3.2013 kl. 12:00
Jesus inför Pilatus (Derick Baegert)

I prokuratorns residens. 29.3.2013 kl. 10:00
Petrus förnekelse (Okänd italienare)

På översteprästens gård. 28.3.2013 kl. 23:00
Jesus blir förrådd. (Giotto di Bondone)

I Getsemane trädgård. 28.3.2013 kl. 21:00
Jesus inför Kajafas (Gerrit van Honthorst)

I översteprästens palats. 28.3.2013 kl. 18:00
Martin Bahne spelar Jesus i årets Via Crucis i Helsingfors. FOTO: Frank Leiman

Påskvandringen Via Crucis involverar över hundra skådespelare. 25.3.2013 kl. 11:02

Matteus församling är bland de första i norden att använda sig av en skriba-app för telefoner. 25.3.2013 kl. 10:08

I dag rider Jesus in i Jerusalem. Igen. 24.3.2013 kl. 09:00
FOTO: Malin Aho

Guds ord har sin egen kraft och Bibeln kan läsas och förstås helt utan akademiska förkunskaper. Men om man som KP:s redaktör inte kan låta bli att försöka förstå hur andra kristna tänker, då kan det där med olika bibelsyner bli minst sagt utmanande. 23.3.2013 kl. 12:00
FOTO: Heidi Hendersson

I snart sju år har Carolina Djupsjöbacka hållit i en syjunta med bön för kvinnor i Vasatrakten. Knypplandet och tebjudningen med sju sorters kakor har fått ge vika för samtal, umgänge och lekträffar med barnen. 22.3.2013 kl. 16:00
FOTO: Johan Sandberg

Sedan 1968 då Gud reste honom ur knarkträsket är det Jesus som gällt för Arne Selander. Som präst har han fått möta många missbrukare. 22.3.2013 kl. 14:43

Det nya missionsstiftet skapar förvirring anser biskoparna. Nu får alla lutherska präster brev. 22.3.2013 kl. 12:15

Katoliken Sara Torvalds frågar i veckans Radbyte varför redaktioner inte har journalister som har förutsättningar att förstå vad som händer inom den kyrkliga sfären. 21.3.2013 kl. 11:43

Nu diskuteras igen en könsneutral äktenskapslag och dess följder för kyrkan. Frågan är svår för alla samfund som har vigselrätt i Finland. Att behålla vigselrätten med risk för påtryckning – eller ge upp den? 21.3.2013 kl. 11:17
LIG EU-DIPLOMAT. Pastor Rüdiger Noll jobbar för 150 europeiska kyrkors samarbetsorgan i Europa. Han har tät kontakt med de europeiska politiska organen – och är bekymrad över att EU drivs så kraftigt av ekonomiska argument (FOTO: May Wikström)

I begynnelsen handlade hela Europaprojektet om etik och samhällsansvar, inte pengar. Det har glömts bort, anser de europeiska kyrkornas samhällsarbetare och talesman. 15.3.2013 kl. 09:00

Esther Kazen ser kyrkans potential att göra världen bättre.

feminism. Esther Kazen väntade sig att hon tillsammans med kyrkan skulle få kämpa mot orättvisor. I stället har hon många gånger upplevt att hon kämpat mot kyrkan. 12.11.2020 kl. 16:45
Vi behöver stå ut med paradoxer i livet, säger Katarina Gäddnäs.

Bok. Katarina Gäddnäs har länge skrivit om tro och brottats med det religiösa språket. Nu ger hon ut en bok med texter om Guds kärlek mitt i motgångar och halvfärdigheter. 12.11.2020 kl. 09:57
Pia Bengts har i många år jobbat som tf stiftssekreterare.

utnämning. Pia Bengts blir stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik vid Borgå stift, slog domkapitlet fast vid sitt möte idag. 11.11.2020 kl. 14:33
– Jag vill hellre ge en läsupplevelse än en traditionell kommentar, säger Erik Vikström om sin nya bok.

Bok. En berättelse om kyrkans och världens nutid och framtid. Lagom till kyrkoårets slut – när temat är Kristi återkomst och den sista domen – ger Erik Vikström ut en bok om den apokalyptiska text som avslutar Bibeln. 11.11.2020 kl. 16:01
Anna Henning och hennes söners vardag är fylld av jobb, läxor och hobbyer. Men också av enkel samvaro. I och med coronan och distansjobb vann hon två timmar om dagen.

relationer. Anna Henning är ensam mamma till två pojkar, universitetslektor i socialpsykologi och kyrkligt förtroendevald i Borgå. Hon har lärt sig att fokusera på det som duger i stället för på det perfekta. Tro kan vara en suck uppåt, och föräldraskap en närvaro i vardagen. 11.11.2020 kl. 09:22