Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).
Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).

Videohälsningar och utomhusjulböner – så här firar vi julen i år

Kristinestad.

Julens program får nya former för att så många som möjligt tryggt ska kunna vara med. Och får man inte samlas blir det många videohälsningar istället.

11.12.2020 kl. 14:43

Bland annat De vackraste julsångerna görs i år i en annorlunda tappning i Kristinestads svenska församling. Vid Kristinestads kyrka sjungs julen in med en kort sångstund utomhus i kyrkparken kvällen före julafton 23.12 klockan 18. Samtidigt finns det möjlighet att ge kollekt till Finska Missionssällskapets julinsamling.

– Vi kommer att pynta med lyktor i kyrkparken, men den som vill får också gärna ta med egen lykta, säger ungdomsarbetsledare Jeanette Ribacka-Berg.

I Lappfjärd sjungs julsånger i mellandagarna på församlingens traditionella julfest, som i år flyttas från församlingshemmet till kyrkan och får ny form. Den firas söndag 27 december klockan 18.

– Det blir mer som en julkväll, för att vi ska kunna ha mer utrymme och det ska kännas tryggare att komma.

På programmet står även körsång, hälsningar från församlingens missionärer och andakt av kyrkoherden. I Sideby sjungs De vackraste julsångerna efter jul i samband med gudstjänsten på trettondagen 6.1. klockan 15.

Julböner traditionellt och utomhus

Julbönerna på julafton hålls på traditionellt vis, men med behörigt avstånd i kyrkorna. Nytt för i år är två korta julböner utomhus, en vid Kristinestads kyrka och en vid Lappfjärds kyrka. Tanken är att erbjuda alternativ för att det inte ska bli trängsel i kyrkorna. Utomhusjulbönerna blir samlingar kring krubban, med bekanta psalmer och julsånger och julens evangelium. Huvudmålgruppen är barnfamiljer, men alla är välkomna.

– Vi hoppas ju att vi får samlas flera än 20 personer över julhelgen och därför vill vi erbjuda alternativ så att alla har möjlighet att gå tryggt på någonting, säger Jeanette Ribacka-Berg. Också de som kanske inte känner sig trygga att sitta i kyrkbänken tillsammans med andra just nu ska kunna delta.

På annandag jul ordnas en internationell julkväll i Kristinestads kyrka klockan 19. Den bjuder på sång och musik och korta inslag på olika språk.

Videohälsningar och dagklubbens lucia på trappan

Under advent och jul vill församlingen också satsa på att vara extra aktiva på sociala medier. Varje lördagskväll i advent sänder de till exempel ut en helgmålsbön via Facebook och även på julafton publiceras en andakt på sociala medier. Programmen i Kristinestads kyrka kan man lyssna på hemifrån i realtid, via ljudfil på webbsidan.

Det blir en annorlunda jul också för dem som jobbar i församlingen.

– Inför jul har det hört till att vi från diakonin besökt alla äldreboenden. Nu kan vi inte göra som tidigare. Vi skickar hälsningar, men vi går miste om de värdefulla människomötena, säger tf. diakon Inga-Lene af Hällström.

Diakonin når många äldre människor. Diakonissan Siv Hellman tycker det skulle vara viktigt att de också får ta del av julens program.

– De är sällan på Facebook. Där krävs det kanske att yngre hjälper dem att få delta i det som församlingen erbjuder, säger hon.

Dagklubben har också fått hitta kreativa lösningar på julfirandet, berättar ledande barnledare Christina Caldén-Back.

– Vi kommer att ha en Luciamorgon i församlingshemmet i stan och Luciasång på dagklubbens trappa i Lappfjärd – där får föräldrarna stå ute och ta del av dagklubbens Lucia, berättar Caldén-Back. Så lite adventsprogram med begränsat antal deltagare blir det trots att vi inte kan samlas till en traditionell barnens julfest.

Kyrkoherden hälsar

Vi vet att denna jul kommer att bli en annorlunda jul. Mitt i all oro, förvirring och ständigt fluktuerande coronadirektiv får vi ändå söka vår julefrid hos Jesus. Han kallas i Matteus 1:23 Immanuel (Gud med oss). Julens budskap är alltså att Gud själv kommer till oss och är med oss hela tiden. Vi vet inte vad framtiden bär med sig, men vi vet Vem som bär framtiden. Jag önskar er alla en välsignad jul! hälsar kyrkoherde Daniel Norrback.

Emelie Wikblad



Jackelén och Persenius förhandsfavoriter. 15.10.2013 kl. 08:43
Kriminalöverinspektör mikael Appel säger att det är bra att följa upp att ett mobbningsärende fortskrider efter att man gjort anmälan.

Kyrkan, dess anställda och förtroendevalda har ett större ansvar att ta itu med mobbningsfall bland barn än medlemmarna. 15.10.2013 kl. 00:00

De svenskspråkiga församlingarna och Kyrkostyrelsen har öppnat ett ambulerande konto på Instagram. 14.10.2013 kl. 15:46

I slutet av förra veckan hade 340 personer anmält sig till de stiftsdagar som ordnas i Borgå den 15–17 november. 14.10.2013 kl. 14:57
Elise Lindqvist tror på stränga straff när det gäller prostitution.

Hon var en trasig 59-årig kvinna när hon mötte Jesus. I dag hjälper hon dem som är lika trasiga som hon var. 11.10.2013 kl. 09:37

Ledamoten i Svenska kyrkans läronämnd Eva Hamberg lämnar kyrkan i Sverige. 10.10.2013 kl. 13:35
Antalet utskrivningar i flera församlingar i Borgå stift visar en sjunkande trend de senaste åren. Detta samtidigt som antalet utskrivningar ökar år för år i hela kyrkan.

Flera av de större församlingarna i Borgå stift visar ett sjunkande antal utskrivningar under de senaste åren. 8.10.2013 kl. 10:26

I framtiden betalar kanske de som inte hör till kyrkan en begravningsavgift. 7.10.2013 kl. 12:50

Jakobstads svenska församling ordnar  ingen regnbågsmässa i samband med Pridefestivalen nästa sommar. Det beslöt församlingsrådet efter omröstning där rösterna föll 8 mot 4. 4.10.2013 kl. 14:58
Marianne Frilund

Det finns alternativ till att vårda gamla människor på bäddavdelningar.  Marianne Frilund nämner ett ökat serviceboende och vårdteam som alternativ. 2.10.2013 kl. 11:07
Fotografering är ett av Magnus Taxells intressen. Han fotar ”allt som kommer emot”.

Ett aktivt förenings- och församlingsliv och många intressen gör att Magnus Taxell inte försoffas trots flera års arbetslöshet. 1.10.2013 kl. 10:12

Biskopen i S:t Michel Seppo Häkkinen säger att den ständiga diskussionen om samkönade parförhållanden i medierna är helt oväsentlig för kyrkan. 1.10.2013 kl. 10:07
Soili Wallin basar för Kipas enhet i Borgå.

Starten för kyrkans centraliserade ekonomiförvaltning Kipa har inte löpt problemfritt. Den nyöppnade enheten i Borgå ska garantera att församlingarna får service på svenska. 26.9.2013 kl. 12:08
I dag får man säga att man är svag och det börjar vara okej att säga att man går i terapi. Men samtidigt förväntas vi vara super- starka och hälsosamma både fysiskt och psykiskt: hingstar! Det går inte ihop, säger Mikaela Sonck.

När Mikaela Soncks pojkvän begick självmord fanns det folk som gick över till andra sidan gatan för att slippa möta henne. Nu, många år senare, har hon sammanställt en antologi vars mål är att uppmuntra oss att tala om också det som gör riktigt ont. 26.9.2013 kl. 10:31

Minst 60 döda efter gudstjänstattack i Peshawar. 22.9.2013 kl. 18:02

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har sökts av hela fem personer. 13.1.2021 kl. 16:45
Andreas Elfving hoppas att de amerikanska ledarna den här gången inte ska svika, utan verkligen ta avstånd från Trumps retorik.

USA. Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden I Washington sent igår kväll i protest mot att kongressen formellt skulle fastställa resultatet i presidentvalet. Var detta droppen som får exempelvis de evangelikala kristna att överge Trump? – För tidigt att säga, säger Anders Elfving, som i många år följt med amerikansk politik. 7.1.2021 kl. 15:55
Birgitta Sarelin skriver om Topelius psalmer som del i ett projekt för Svenska Litteratursällskapet.

psalmer. Sedan hon var den sexåriga flickan som fick gå upp och titta på orgeln efter julkyrkan har Birgitta Sarelin inte blivit mätt på musiken. 7.1.2021 kl. 10:24
Trygve Cederberg väjer inte undan för debatter – i själva verket älskar han att debattera. En gång gick han in i kristdemokraternas valtält i Jakobstad och argumenterade i en timme.

bibeln. När Trygve Cederberg var ung var han konservativ. Med åren förändrades han. Idag går han ut i debatter om homosexualitet på insändarsidor och på Facebook, och han debatterar med bibelord. 4.1.2021 kl. 09:53