Gör vårt lekfulla test så får du reda på vilken slags adventsfirare du är!

advent.

Hurudan adventsperson är du? Är du adventskonservativ eller adventsnjutare – eller kanske adventsagnostiker?

26.11.2020 kl. 13:37

1. Vilken slags adventsljusstake har du?

A) En jag ärvt av min mormors mormors mor.

B) Jag har en hel låda med ljusstakar, har aldrig brytt mig om att rensa ur den.

C) Jag minns inte hur den såg ut …

D) En med ljus i regnbågens alla färger.

E) Jag tillverkar en ny varje år.



2. Vad betyder Hosianna-psalmen för dig?

A) Den är startskottet för adventstiden, så har det ju alltid varit.

B) Den är lite svår att förstå, men en mysig tradition.

C) Hur låter den?

D) Jag tycker att man kunde förnya adventspsalmerna lite. Man måste väl inte alltid börja från början av psalmboken bara för att julen närmar sig?

E) Jag tränar på andra stämman tills den sitter helt rätt och tvingar resten av familjen att sjunga första stämman.



3. Hur ska glöggen drickas?

A) Varm, spetsad, med russin och flagad – absolut inte hel –mandel. Så har vi alltid gjort i vår släkt.

B) Helst varm, men kall funkar också.

C) Kan man få kaffe istället?

D) Jag brukar leta bland de nya glöggsmakerna efter de kombinationer som låter mest spännande.

E) Egenkryddad glögg ska det vara. Jag brukar ha i enbär som jag plockar i ytterskärgåren under vår sista höstseglats.



4. Vad gör du när det visar sig att din adventsstjärna i papper, som brukar hänga i fönstret, blivit sönderriven av katten?

A) Jag snäser åt katten, drar på mig munskydd och spurtar i väg till närmsta affär för att köpa en ny stjärna.

B) Jag tänder en massa levande ljus i stället, kryper ner under filten och ringer en god vän och berättar om vår busiga katt.

C) Jag tänker: Skönt, då slapp man den dammsamlaren.

D) Jag riggar upp en pannlampa i fönstret i stället. Ljus som ljus.

E) Jag slår upp mitt senaste nummer av Lantliv och en beskrivning på hur man gör sin egen adventsstjärna, sedan börjar jag skissa.



5. Hur brukar du göra med julklapparna?

A) Det viktigaste är att skriva rim till dem. för så har vi alltid gjort. Jag är också noga med att använda lack – vi har ett så fint sigill som gått i arv i vår familj.

B) Jag brukar inte stressa så mycket över dem. Det viktigaste är ju att vara tillsammans och njuta!

C) Jag är ju tvungen att köpa något till mamma. Det får bli ett par tofflor i år igen.

D) I år kommer jag att ge alla en kram och massage. Folk är ju svältfödda på beröring efter det här coronaåret!

E) I år har jag valt grangrönt och silver som temafärger för paketen. Jag ska plocka färska grankvistar och göra små buketter av gran och mistel som jag knyter ovanpå paketen med hjälp av ett supersnyggt snöre som är gjort på hampa. De kommer att dofta så gott också!



6. När tycker du att det är okej att lyssna på julmusik?

A) Aldrig före första advent.

B) När höstmörkret börjar kännas för tungt.

C) Jag lyssnar aldrig aktivt på julmusik, men det är ju svårt att undvika den helt och hållet.

D) Vissa år till midsommar, andra år inte alls.

E) Närhelst man behöver komma i stämning för att kunna planera årets juldekorationer.



7. Hur ser dina mattraditioner ut veckorna före jul?

A) Vi brukar alltid baka pepparkakor till första advent, vi har alltid lussebullar till lucia (och recepten har gått i arv) och sedan har jag en hel receptbok full med julmatsrecept. Det är så viktigt att ingenting, absolut ingenting vi brukat ha, saknas på julbordet.

B) Det viktigaste är konfekten. Jag brukar krypa upp i soffan, lyssna till julmusik och äta upp en hel ask. Mögelost på pepparkaka är också ett måste – så länge jag inte måste baka själv!

C) Jag låter inte julen rubba mitt ätande. Det där eviga julbordet tvingas ju ändå på en i någon form. Samma vattniga kålrotslåda varje år.

D) I år har jag tänkt att julbordet ska inspireras av mat från Mellanöstern. Jesus var ju också från Mellanöstern, så det passar precis!

E) I år har jag fått tag på en hel del nya, spännande recept. Jag har redan bakat tre versioner av en pepparkakscheese-cake. Jag har beställt särskilda julostar från en liten affär som importerar ostar som man inte får tag på någon annanstans. Jag har också några riktigt häftiga sillrecept som jag småningom ska ta itu med. Julknäcke-fabriken är i full gång redan!




FACIT

Flest A-svar = Adventskonservativ

Advent och jul är traditionernas högtid. Du är väldigt fäst vid olika julföremål som gått i arv i din familj. Du vill helst att allt ska vara likadant som det alltid varit – det får dig att känna dig trygg, och dessutom kräver också barnen att det ska vara precis som det alltid varit. Din värsta mardröm skulle vara att tvingas fira jul utomlands. Hu!



Flest B-svar = Adventsnjutare

Du tycker att advent är en av de bästa tiderna på året. Du älskar nostalgin, sångerna, dofterna och smakerna som är förknippade med julen. Det behöver inte vara perfekt, det får vara lite damm i hörnen. Tvärtom tycker du att decembermörkret är den perfekta ursäkten att ta det lugnt och skämma bort dig själv.



Flest C-svar = Adventsagnostiker

Advents- och jultiden gör dig ofta uppgiven. Måste det vara så mycket hallå och måste vi verkligen fira det här i år igen? Men i ärlighetens namn händer det ändå att du får lite feeling och uppskattar en julsång eller två. Och en konfektask kan man ju alltid ta emot.



Flest D-svar = Adventsliberal

Du tycker att det är tråkigt att följa traditioner bara för traditionernas skull och tänker gärna nytt och kreativt. Varför ska man göra precis som alla andra och som man gjort förr bara för att det drar ihop sig till jul?



Flest E-svar = Adventspresterare

Du är perfektionist på livets alla områden, och det gäller naturligtvis också julen. Varför stanna för halvmesyrer? Och köpt julmat smakar inte alls som hemlagad. Du gillar att briljera med det där lilla extra, det som ingen annan fått till. Och alla lovordar ju dig för att du genomfört julen med sådan hängivenhet och skönhet!

KP



Det har nu gått över två år sedan olyckan, men Håkan Sunnliden har ännu sviter av den.

profilen. När Håkan Sunnliden slår upp ögonen vet han inte om han är levande eller död. Av jeepen eller av medresenärerna syns inte ett spår. Jeepen har störtat ner i ravinen. 23.9.2016 kl. 13:45

asylpolitik. De sex kyrkoherdarna i Esbo uttrycker i ett öppet brev till statsministern sin oro över hur bemötandet av asylsökande förverkligats i Finland. 22.9.2016 kl. 15:00

teater. Dennis Nylund gör en monolog som inte är någon enmansshow. 22.9.2016 kl. 14:09
Till bokens intressantaste kapitel hör Maria Antas kamp med sitt eget hår.

Bok. Håret kommer oss så nära. Vad är du redo att betala för ditt? Sofia Torvalds har läst Maria Antas bok om hår. 22.9.2016 kl. 10:57
 – Det finns mer populära berättelser av Astrid Lindgren än Mio min Mio, men Mio står mig särskilt nära, säger regissören Paul Olin.

teater. Aldrig tidigare, inte under 56 år, har det satts upp en pjäs av Astrid Lindgren på Unga teatern. 22.9.2016 kl. 08:00

Kyrka. Den nybildade rörelsen Feministinen kirkko (den feministiska kyrkan) har skrivit ett öppet brev till biskoparna. 20.9.2016 kl. 15:12
Om du talat oavbrutet i mer än en minut ska du ta en paus, rekommenderar Ilse Sand.

Samvaro. Vi har levt under ”de talandes tyranni” tillräckligt länge, nu är det dags att värdesätta tystnaden igen. Det säger den danska psykoterapeuten och prästen Ilse Sand. 15.9.2016 kl. 10:39

Svenskfinland. Personer med dåligt omdöme har ibland fattat felaktiga beslut. Det kan Lina Laurent och Annica Lindström sluta sig till i första numret av Amos arv. 6.9.2016 kl. 16:07
Peter Fellman besökte Helsingfors i samband med ett seminarium om de finlandsvenska dagstidningarna.

profilen. Journalistiken har tagit Peter Fellman till de stora arenorna. Han brinner för sitt jobb men vet att livet är så mycket mer än titlar.– Min tro hjälper mig att se saker i rätt perspektiv. 6.9.2016 kl. 15:34
Tuulia Eloranta gör huvudrollen som Anna i Saara Cantells film om häxförföljelserna på Åland.

film. Över de bländande vackra skärgårdslandskapen faller snart en mardrömslik ridå. Kyrkpressens recensent har sett filmen Djävulens jungfru. 6.9.2016 kl. 14:00

radio. Från och med den 1 september hörs inte längre klockringning på lördag klockan 18 i Radio Vega. 5.9.2016 kl. 13:18
Enligt Sari Dhima har människan behov av ”spirituella rum”. Om inte kyrkan fyller det behovet kanske ett museum gör det. På bilden konstmuseet Kiasma i Helsingfors.

Arkitektur. Enligt Sari Dhima präglas den moderna finska kyrkoarkitekturen av en viss ängslighet. 2.9.2016 kl. 15:21
Peter Sandström (1963) är född och uppvuxen i Nykarleby. Numera bor han i Åbo.

Bok. Kyrkpressens recensent Joanna Nylund har läst Peter Sandströms Laudatur. 2.9.2016 kl. 14:57
– Biskopsmötet kan inte göra förändringar i kyrkans linje när det kommer till de här frågorna, säger Björn Vikström.

Äktenskap. Biskopsmötets redogörelse om kyrkans äktenskapssyn har väckt besvikelse hos många. – Det beror på ett missförstånd, säger Björn Vikström, biskop i Borgå stift. 2.9.2016 kl. 13:50
Ann-Lis Biström, diakonissa i Sibbo, vill undvika medberoende och att tycka synd om de hjälpbehövande. –  De behöver i stället hjälp att hitta de krafter de kan använda för att göra något åt sin egen situation.

diakoni. Att bli subjekt i sitt eget liv. Det är det som innebegreppet empowerment, som nu tillämpas inom diakonin, handlar om. 24.8.2016 kl. 12:46

Den som visar sitt motstånd mot kriget i Ukraina i Ryssland anses förråda fosterlandet. Den här bilden är från en demonstration i Jakobstad senaste lördag.

ryssland. – Jag är rädd för min kyrkas säkerhet och ärligt talat är jag trött på att vara rädd för min egen säkerhet. Jag kan inte säga att jag inte är rädd för Putin – han skrämmer ju hela världen. 1.3.2022 kl. 12:06
Kim Rantala har under sin prästkarriär lyssnat på många soldater och krigsveteraner.

krig. – I svåra situationer, när man inte kan se någon framtid, knäpper man sina händer och suckar uppåt även om man inte skulle vara så troende, säger kyrkoherde Kim Rantala, som varit präst inom de fredsbevarande styrkorna i Libanon och Bosnien. 1.3.2022 kl. 08:51
I två veckor hålls ljusen brinnande varje kväll framför ryska ambassaden.

Ukraina. Rabbe Tiainen och Anders Hedman är initiativtagare till en två veckor lång ljusdemonstration framför den ryska ambassaden i Helsingfors. – Ett väsentligt motiv är att vi vill uttrycka sorg över det som sker. 28.2.2022 kl. 19:36
Markus Weckström är militärpastor vid Nylands brigad.

Ukraina. Vid Nylands brigad talar man om Ukrainakriget som alla andra i samhället. När det krisar har militärpastor Markus Weckström en klar grundinställning inför sina "församlingsbor" vid brigaden: ta en sak och en dag i sänder. 25.2.2022 kl. 19:00
Vi ska inte servera lätta lösningar, ändå framhålla tro och hopp, säger Mats Fontell.

ungdomar. Oro och frågor ska bemötas öppet och ärligt, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell. Ungdomar uttryckte stor medkänsla med de krigsdrabbade, under en ungdomssamling i Borgå. 25.2.2022 kl. 11:39