Claus Ståhlberg ville bli biolog, men gick in för teologi. I dag är han församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.
Sitt starkaste minne av tro har han fått från sin farmor och farfar som läste aftonbön med honom.
– Men om jag hade mött ett ”Så här måste du tro!” skulle jag antagligen inte jobba med det jag gör i dag.
Vetenskap och religion har inte alltid passat smidigt ihop för honom när han växte upp, exempelvis det här med skapelsen och de sex dagarna.
– Jag brukar jämföra för ungdomar med att det inte är samma sak att läsa skönlitteratur som vetenskaplig text. Hundra centimeter är en meter, det finns inget djup i det. Dikt har vi för att väcka tankar och känslor.
I och med att han själv grubblat har han förståelse för andra.
– Jag är ibland allergisk om en troende slår hårt mot någon som försöker förstå sig på en religiös tanke. Resonera och diskutera hellre!
Han har skapat eget konfirmandmaterial om religion och vetenskap.
– Min poäng är att försöka visa på att kristendom och vetenskap inte går emot varandra, utan att de försöker svara på lite olika saker.
– Religion är inte bara ett sätt att se på världen, utan handlar om hur man ser på sig själv och sin vandring i livet. Därför måste vi vara förstående mot varandra.
Han lyfter gärna fram konkreta exempel i undervisningen.
– Vetenskapen består av en hel drös med religiösa människor. Francis Collins till exempel, som undersökte DNA för att se hur människan är uppbyggd, växte upp som ateist. Senare gav han ut boken Language of God och är en av de mest framstående kristna vetenskapsmännen i USA.
– Och bakom Big Bang-teorin finns prästen Georges Lemaître, som blev kritiserad av andra vetenskapsmän. Det låter ju lite som Moseboken, att allt skulle ha fått sin början vid en viss punkt. Numera är det en teori man står bakom.
En undersökning bland vetenskapsmän i USA 2009 visar på en stor andel troende.
– 51 procent har en tro, 33 procent uttryckligen på Gud och 18 procent på en mer ospecifik högre makt.
Ungdomar med frågor
Konfirmander ställer ibland tillspetsade frågor och är skeptiska till tro.
– Det är bättre att vara öppen och ta den diskussionen, visa att deras fråga inte är något nytt som kommer att kullkasta kyrkan.
En del har kanske också fördomar om ignoranta troende.
– Ned Flanders, den kristna grannen i The Simpsons dricker saft och tycker att allt är fint. Jag vill i stället visa på att tron finns med överallt, i glädje, i sorg och död. Kristendomen innebär inte att allt är bra. Men vi har en grundtrygghet och ett hopp i Gud. Det är också det som gör oss starka så att vi kan gå in i sådana här diskussioner.
Mer info om undersökningen om tro bland vetenskapsmän hittas på: https://www.pewforum.org/2009/11/05/scientists-and-belief/