Biskop emeritus Erik Vikström har under flera år lett bibelstudier i Borgå. När coronauppehållet kom hade de precis hunnit en bit in på Uppenbarelseboken. Vikström beslöt fortsätta på egen hand och det resulterade till slut i en bok.
Varför tänkte du att en bok om Uppenbarelseboken var något som kunde behövas i dag?
– Den upplevs som en svår bok, och ändå ingår den i vår bibel. Den är en ständigt aktuell bok som borde komma närmare vanligt folk. Jag tror den är en väldigt viktig bok som borde inta sin plats på ett helt annat sätt i folks medvetande.
– Jag valde att skriva en återberättad version av den text Johannes skriver. Jag vill hellre ge en läsupplevelse än en traditionell kommentar.
Vilken är Uppenbarelsebokens bakgrund, vad är det för slags text?
– Man vet inte exakt hur man ska datera den men en allmän uppfattning är att den tillkommit tidigast kring år 95, i samband med en tilltagande kejsarkult och kristendomsförföljelse. Den är skriven i en genre som kallas apokalyptik. Det uppstod en hel del sådana böcker vid den här tiden. De använder ofta ett kodat språk som är ganska svårtillgängligt.
– Men jag visar i min bok hur oerhört genomdränkt Uppenbarelseboken är av Gamla testamentet. Den är som en våt svamp där Gamla testamentet är vätskan. Den hör till Bibeln på ett mycket intimt sätt.
Vad gör den aktuell för oss?
– Vi har miljöförstöring i Uppenbarelseboken, och nedsmutsat vatten, och mycket annat som känns aktuellt i dag.
Hurdan var din relation till texten innan du började med den här boken?
– Jag har varit bibelforskare och bibellärare hela mitt aktiva liv. Men jag måste säga att den här processen var väldigt viktig för mig själv. Uppenbarelseboken är författad under hänryckning, skriver Johannes. Och jag har själv upplevt lite av en hänryckning under mitt skrivande, känt att Herren varit väldigt nära.
Han berättar att skrivprocessen gav upphov till flera aha-upplevelser, som öppnade texten på ett helt nytt sätt. Tolkningen av talet 144 000 är ett exempel, tusenårsriket ett annat – men vilka insikter han kom till tänker han inte avslöja här.
Vad var utmanande med att återberätta texten?
– Det ligger ju en spänning mellan huvudrubriken ”Jag, Johannes” och underrubriken ”berättad i dag”. Att få in detta ”i dag” var en utmaning. Det här är inte en sådan bok – som det redan finns många av – som säger: ”det där betyder det här i dag”. Den är mera öppen.
– Jag har ju en yrkessjukdom på det sättet att jag är biskop. I allt vad jag har skrivit har jag haft hela Svenskfinland och hela stiftet i fokus. Man kan säga att den är som ett emeritusherdabrev.
Vem: Erik Vikström var biskop i Borgå stift 1983–2006. Han har även varit missionär i Tanzania. Han är född i Kronoby och bosatt i Borgå.
Vad: Boken Jag, Johannes. Uppenbarelseboken berättad i dag ges ut av ViBoSa.
När: Fortsatta bibelstudier och bokrelease blir det i Borgå svenska församlingshem 26.11 kl. 18. Dagen därpå, 27.11 kl. 15, hålls en samling i Sibbo församlingshem.