Äldis står för äldreomsorg på distans, och det är mindre distanserat än det låter. Tack vare en enkelt manövrerad pekskärm i sitt eget hem kan seniorer prata med varandra, delta i föreläsningar och församlingens andakter, gymnastisera och mycket mer. Det finns också möjlighet att ha kontakt med sina anhöriga eller med hemtjänsten.
– Tanken är att det ska bidra till delaktighet och välmående, att de får känna sig sedda och hörda fast de kanske är bundna till sitt hem, säger Liz Karlsson som är koordinator för Äldis.
– Jag brinner verkligen för mitt jobb! Det mest meningsfulla är att se möten mellan människor tack vare det här programmet, när vi kan prata och dela med varandra.
Äldre behöver få prata med andra i samma ålder.
– Många äldre förlorar sina bekanta som avlider, och de har ingen att prata med i sin egen åldersgrupp. De yngre förstår inte på samma sätt, man förstår från den horisont där man själv är i livet.
Åtta kommuner på Åland har anslutit sig till Äldis så här långt.
Att sända live från olika ställen har visat sig lyckat.
– Jag far bland annat runt till museer och servärdheter på Åland så de får se hur det ser ut där; till exempel att här kommer man fram med rullator, och då vågar de kanske besöka platsen sen, säger Karlsson.
Responsen på Äldis har varit positiv.
– De tycker det är superbra att vara med. På det här viset kan de påverka sitt liv, behålla sin integritet och klara sig själva längre.
Kontakt med församlingen
Från Jomala församling har man brukat hålla en andakt på äldreboendet Rönngården en gång i månaden. Men när coronaviruset slog till satte det stopp för allt.
– Men så kom jag på att jag sett en stor skärm där med en interaktiv sändning, så jag sa till mina kolleger: Kan vi ha nytta av det? berättar kantor Eva-Helena Hansen i Jomala.
Numera är en likadan skärm installerad i samtalsrummet i församlingshemmet i Jomala. Sedan mars håller församlingsanställda en andakt i veckan som går ut till alla seniorer, fördelade på åtta kommuner, som anslutit sig till Äldis.
– Det har blivit ett sällskap man vill ha varje vecka. Vi frågar hur de haft det och hur vädret är. Sedan har vi en kort andakt och sjunger, och Fredrik Erlandsson spelar gitarr eller trumpet.
– Vissa tycker att det är bästa stunden i veckan. ”Om alla timmar gick så här snabbt”, säger de.
Mellan tolv och tjugo seniorer deltar varje vecka.
– Kan vi ge lite ljus till dem som sitter inne så är det jätteroligt, säger Hansen.
VILL DU VARA MED?
- Om du är intresserad av att ansluta dig till Äldis, kontakta äldreomsorgen i din kommun! Du kan också kontaktakoordinator Liz Karlsson som jobbar för Jomala kommun: liz.karlsson@jomala.ax eller 040 0897 195.
- Tekniken är enkel och alla får hjälp med att komma igång.
- Jomala församling håller andakt varje fredag kl. 13.30.
- Kostnaderna för Äldis för en användare kan variera från kostnadsfritt till ca 20 eller 30 euro i månaden, beroende på kommun.