Virva Nyback, Bo-Göran Åstrand och Ann-Christine Wiik bekräftar att digitala anteckningar inte förs inom kyrkans själavård och arbetshandledning.
Virva Nyback, Bo-Göran Åstrand och Ann-Christine Wiik bekräftar att digitala anteckningar inte förs inom kyrkans själavård och arbetshandledning.

"Vi antecknar inte själavårdssamtal"

dataintrång.

Vi för inga anteckningar om själavårdssamtal, säger diakoniarbetare Ann-Christine Wiik på tal om dataläckan vid vårdbolaget Vastaamo.

26.10.2020 kl. 12:40

Att terapiklienter utsatts för utpressning i samband med dataintrånget vid vårdbolaget Vastaamo oroar många. Hur bokförs privata, själavårdande samtal inom kyrkan?

– När vi för själavårdssamtal gör vi inga som helst anteckningar, säger Ann-Christine Wiik, ledande diakoniarbetare i Esbo svenska församling.

När det gäller ekonomiska bidrag till klienter finns det däremot ett system där man måste anteckna information om klienten.

– Men då ber vi alltid kunden godkänna att vi får föra in uppgifterna i diakoniregistret. Vi måste ha uppgifterna där för att kunna bevisa att till exempel ett inköpskort säkert går till rätt person.

Men själavårdsinformation antecknas ingenstans – det är konfidentiell information som stannar mellan diakoniarbetaren och klienten.

Är det svårt att komma ihåg en klients berättelse utan att anteckna?
– Jag är själv välsignad med ett sådant minne att jag minns väldigt bra diskussionen från föregående gång. Varje person och varje problematik är så unik. Ibland, om jag har svårt att minnas någon detalj, ställer jag frågan: Vad bestämde vi senast, var blev vi?

Det är så många som blir berörda.

Hon berättar att när hon och kolleger från samfälligheten samlades till ett gemensamt möte idag konstaterade de att Vastaamo-krisen kan jämföras med en storolycka.

– Det är så många som blir berörda, och de berörs på en punkt djupt nere i hjärtat, säger hon.

Biskop Bo-Göran Åstrand uppmanade på Facebook igår alla att ta avstånd från dataintrånget genom att inte ta del av eller sprida vidare klientuppgifter. ”Vi tar avstånd och visar hänsyn för de drabbades skull, för vår egen skull och med tanke på att vi vill leva i ett tryggt samhälle”, skriver han, och uppmanar också personer som känner oro över läckan att ringa kyrkans samtalshjälp, där man får vara anonym och där inga persondata sparas.

Till kyrkans samtalstjänst förmedlas inga telefonnummer och telefonsamtalen spelas inte in. De som svarar är utbildade frivilliga eller kyrkligt anställda med tystnadsplikt.

Sara Grönqvist, som jobbar med kyrkans samtalstjänst och själavård vid Kyrkans central för det svenska arbetet, berättar att de enda uppgifter de i samtalstjänsten bokför är mycket allmänna: en uppskattning av ålder, kön, samtalets längd och samtalstyp.

– Det är det vi sparar för statistikens skull.

Även i de digitala kanalerna, chatten och nätjouren, skyddas den personliga integriteten. Inga IP-adresser sparas i tjänsten. Meddelanden arkiveras inte för någon längre tid och publiceras aldrig.

Meddelanden som skickas via nätjouren besvaras inom några dagar.

– När vi svarat skickas det tillbaka till den som ställt frågan eller skrivit meddelandet, men inget finns kvar på vårt system, säger Grönqvist.

Ärenden som inte är klarmarkerade förstörs efter 28 dagar. Den som tagit kontakt har också möjlighet att redan tidigare permanent radera meddelandekedjan och det användarnamn hen skapat i tjänsten.

INGA OROSMOLN INOM ARBETSHANDLEDNINGEN

Virva Nyback jobbar som stiftssekreterare för personalvård på domkapitlet. Till hennes ansvarsområde hör bland annat arbetshandledning, konflikthantering, mentorskap och mycket annat.

– Arbetshandledare för handskrivna anteckningar för att kunna knyta an till följande träff, men de gör inte en journal i digital form. Jag har själv jobbat som arbetshandledare i tiotals år, men aldrig fört anteckningar på datorn.

Hon ser inga orosmoln vad gäller arbetshandledning och datasäkerhet.

– Arbetshandledning sker här och nu, och det är ett lite annat sätt att jobba än när det gäller terapi. Våra arbetshandledare är alla väldigt professionella och ansvarar för att bevara sina handskrivna anteckningar på ett säkert ställe på sin arbetsplats.

Den lagstadgade terapin, dit kyrkans själavård och arbetshandledning inte hör, fungerar annorlunda.

– FPA-anslutna terapeuter är skyldiga att föra journal digitalt, men jag känner inte i detalj till hur det ser ut.

Dataintrånget mot psykoterapicentret Vastaamo visar hur sårbart vårt samhälle är, anser hon.

– Men att inte söka hjälp är det sista botemedlet man ska ta till. Ångest har en förmåga att växa om man blir ensam med den. Terapi är en livlina för många för att få bättre livskvalitet.

– Det är katastrofalt när något sådant här händer, men det gäller att försöka bevara lugnet och göra skadan så liten som möjligt. Nu skapas till exempel stödgrupper inom tredje sektorn, där kyrkan också är en viktig del. De som kan det här ska agera, och när vi möter en medmänniska ska vi ställa upp, men alla behöver inte agera. Det är en slags panikreaktion som slår till när vi vill försöka behärska vår vardag.


FAMILJERÅDGIVARNA ANTECKNAR FÖR HAND

Familjerådgivare Jan-Erik Nyberg vid Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet känner sig lättad över att han och hans kollegor endast sparar begränsad information elektroniskt.
– Vi har ett datasystem inne i kyrknätet med brandmurar omkring, men där registrerarvi enbart bakgrundsinformation om personen – man/kvinna, ålder, familjesituation, adresser och dylikt. Det är det enda vi skriver in och det är bara för vår kontakt och för att vi ska veta hur vi ska ta betalt av kommuner och församlingar som betalar för besöken. Också dessa uppgifter anonymiseras varje år, namnuppgifter raderas.

Avtalsparterna får inte veta vem som besökt familjerådgivningen, utan faktureras bara för den arbetstid som använts för besöken.
– Eftersom vi inte erbjuder sjukvård behöver vi inte ha en patientjournal.

Vi lagrar ingen känslig information elektroniskt.

Under mötena med familjerådgivningens klienter görNyberg och hans kollegor i stället anteckningar för hand. Anteckningarna förvaras i låsta utrymmen och strimlas i dokumentförstörare när klientkontakten avslutats.
– Så här arbetar nog de flesta kyrkliga familjerådgivningar. Det finns utrymme att föra in mer anteckningar i det elektroniska systemet, men vi har inte använt den möjligheten eftersom det handlar om känslig information. Vi lagrar ingen känslig information elektroniskt, utom den informationen att en viss person varit på familjerådgivningen så här många gånger.

När nya klienter kommer till familjerådgivningen i Jakobstad informeras de om vilka uppgifter som samlas in, varför de samlas in och hur de förvaras. Nyberg har inte blivit kontaktad av personer som efter de senaste dagarnas nyhetsrapportering om informationsläckan vid Vastaamo undrat hur det är med den information som familjerådgivningen har om dem.

Uppdaterad 26.10 kl. 16:16 med kommentarer från familjerådgivare Jan-Erik Nyberg.

Uppdaterad 27.10 kl. 11:27 med kommenterar från Sara Grönqvist om kyrkans samtalstjänst.

Sofia Torvalds, Ulrika Hansson, Erika Rönngård, Emelie Wikblad



Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09
– Ska man blöda inför en publik för att folk ska förstå smärtan? Vad betyder det för oss att vi hela tiden ska öppna såren bara för att visa att de finns? säger Jasmine Kelekay.

rasism. Jasmine Kelekay växte upp med tre kulturer, flyttade till USA för att studera och forskar nu i rasism. 22.10.2021 kl. 11:12
Anders Blomberg (Foto: privat)

Kolumn. Det finns platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” – ställen där det är lätt att höra Gud tala. 15.10.2021 kl. 09:30
De starkaste barnböckerna är de där det öppnas en dörr mellan parallella världar.

BARNBÖCKER. Monica Vikström-Jokela är aktuell med barnboken Hurdan är himlen? 14.10.2021 kl. 17:36
Jan-Erik Nyberg jämför sitt arbete som familjerådgivare med gitarrens klangbotten.

relationer. På familjerådgivningsbyråerna är krigstraumat inte längre samtalsämne nummer ett. Inget har ersatt kriget i det avseendet, men Jan-Erik Nyberg har sett att vår tids krav på individen blivit ett allt större problem. 14.10.2021 kl. 15:18
Sheila Liljeberg-Elgert, Urpu Sarlin, Kira Ertman och Jannika Lassus.

TVÅSPRÅKIGHET. Efter två veckor på jobbet sade den nya kommunikatören i Esbo svenska församling upp sig. – Arbetsmängden är så stor att det är omöjligt att göra ett gott jobb, säger företrädaren Sheila Liljeberg-Elgert, som också befarar en nedmontering av det svenska. 13.10.2021 kl. 16:45
Nirupam Smart och hans fru Heidi har lärt sig att be om hjälp och att berätta om familjens situation.

utmaningar. När Nirupam Smarts första dotter föddes blev livet kaotiskt och familjen fick leva ett ögonblick i taget. Att få ett barn med specialbehov har skakat om hans tro – men också gjort honom mera tacksam. 13.10.2021 kl. 11:18
– Jesus kommer inte att fråga om vi skrev in våra uppgifter i kyrkans bokföringssystem Kipa i tid eller om vi skrev in statistiken rätt. Han kommer att fråga vad vi gjorde för våra minsta, säger Linda Wahrman.

ungdomar. Linda Wahrman mötte illamående, panikångest och social ångest på sommarens konfirmandläger i Borgå. – Det var som att gå omkring och släcka små bränder hela tiden. 12.10.2021 kl. 08:40
Det är redan möjligt och upp till varje församling att ta i bruk MobilePay för att möjliggöra mobilkollekter.

kollekt. I en insändare i förra veckans KP ställdes frågan om det går att betala kollekt på elektronisk väg. Sixten Ekstrand, som är direktör vid Kyrkans svenska central, svarar i veckans KP att de arbetsgrupper som utrett frågan föreslår att församlingarna använder applikationen MobilePay. 12.10.2021 kl. 08:30

diakoner. På diakonvigningen i Borgå domkyrka den 10 oktober utökades Borgå stifts diakoner med fyra nya diakoner. 11.10.2021 kl. 10:09
Anders Gabriel Sundström bor i Jomala med sin familj.

jomala. För Anders Gabriel Sundström är musik en metafysisk upplevelse. – Jag är en västerländsk romantiker, hemma i kyrkor och katedraler. 8.10.2021 kl. 16:00
Jan Olov Fors får hålla gudstjänst i en nyrenoverad kyrka i Tölö i Helsingfors.

kyrkoherde. Efter 27 år som präst på Kungsholmen i Stockholm har Jan Olov Fors landat i Olaus Petri församling i Helsingfors. För honom var teologistudierna
en resa på okänd mark och en port till ett jobb som han älskar.
 – Varje möte är oändligt värdefullt. 8.10.2021 kl. 15:16
John Vikström hoppas att hans inre människa utvecklats under åren. – Men inte vet jag hur mycket klokare jag blivit! tillägger han.

Bokaktuell. John Vikström är aktuell i höst med boken Det handlar om frihet. Han fyller också 90 år i oktober: – Det känns lite overkligt, men jag får finna mig i det, säger han. 30.9.2021 kl. 20:13
Simon Ekstrand kör elbil, för miljön.

KLIMATET. Tanken om miljön och ekonomin är gemensamma nämnare till varför Simon Ekstrand kör elbil och Niclas Sjöskog biogasbil. Ekstrand har ännu en tredje orsak: intresset för teknik. – Visst känns det bra att veta att inget kommer ut ur avgasröret när jag kör, säger han. 29.9.2021 kl. 18:21
Det har funnits tider då de båda ifrågasatt förhållandet, kanske mest på grund av saker de själva gått igenom.

parrelation. Maria och Tomas Höglund har varit tillsammans i över 25 år. De är väldigt olika, men de är vänner. De har haft kriser i sitt äktenskap, men tillsammans känner de sig starkare. När de tävlade i Voice of Finland var det skönaste att inte vara ensam. 29.9.2021 kl. 09:22

– Ja, nog var det många som höjde på ögonbrynen då jag som präst for med i spelmanslaget, säger Hans ”Hasse” Häggblom.

SPELMANSKULTUR. – Om vi ser på bygdespelemännen så har de ju spelat vid bröllop, begravningar och dop. Det är ett sätt att uttrycka stora tankar och känslor. Då man märker det passar folkmusiken väldigt bra in i det kyrkliga sammanhanget. Kyrkan har inte ensamrätt på att uttrycka människors tankar om liv, död och mening i livet. 15.8.2023 kl. 19:00
Johan Kanckos landar efter många år som präst i Esbo och en kort period som präst i Vasa som kyrkoherde i Solfs församling.

kyrkoherdeval. Johan Kanckos, t.f. församlingspastor i Vasa svenska församling, valdes i söndags till ny kyrkoherde i Solfs församling. Han fick 71,6 procent av rösterna. 14.8.2023 kl. 15:10
Som traditionen bjuder samlades samlades de unga till en grillfest på lördag kväll.

UNGDOMAR I KYRKAN. På Sommardagarna 2023 samlades ungefär 100 deltagare för sol, hav, mat, bastu, strand, andakt, vila, värme, stämning, party, musik, smågrupper, mässa, gemenskap, glass och varma klippor på Lekholmen. 13.8.2023 kl. 16:59
Ett medvetet val av Jenni Haukio att inte tala om våra minoriteter? undrar teologiprofessor Björn Vikström.

rasism. Recenserade presidentfrun Jenni Haukios memoarbok som ”förvånansvärt smal” i invandrarfrågan. 30.11.-0001 kl. 00:00
Emmanuel Acquah konstaterara att fler röster måste höjas mot rasismen. Annars går Finland en hård framtid till mötes.

rasism. Integreringen av utlandsfödda i arbetslivet har förbättrats i Finland, men den rasistiska retoriken och den strukturella rasimen frodas. – Jag ger 200 procent för att bidra till samhället, men debatten just nu får mig att känna mig som en exotisk utlänning, säger Emmanuel Acquah. 9.8.2023 kl. 14:26