Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.
Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

Kyrkan måste själv bestämma hur den ska göra med äktenskapen

äktenskapssyn.

I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart.

18.9.2020 kl. 16:15

Högsta förvaltningsdomstolen har i dag kommit med ett beslut i fallet som gäller en präst som fått en varning från Uleåborgs domkapitel efter att han vigt ett samkönat par sommaren 2017. Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att domkapitlet förfarit lagstridigt när det gett prästen en varning. HFD bedömer inte att Finlands evangelisk-lutherska kyrkas äktenskapssyn eller vigselbestämmelser har förändrats på grund av ändringen av äktenskapslagen.

Biskoparna publicerade ett uttalande där de konstaterade att HFDs avgörande klargör det rättsliga läget gällande den långvariga diskussionen om kyrkans vigselpraxis.

– HFD har avgjort ärendet om huruvida en präst som vigt par av samma kön kan åläggas följder. Att besluta om kyrkans äktenskapssyn hör å sin sida till kyrkans egna beslutsorgan som en fråga som faller inom ramen för den religionsfrihet som tryggas i grundlagen, konstaterar biskoparna.

Biskop Bo-Göran Åstrand säger att han och de andra biskoparna levt länge i ett tillstånd där det varit svårt att förutse hur det kommer att gå.

– Det här var ett plötsligt beslut med tanke på hur diskussionerna gått den senaste tiden, men samtidigt också ett logiskt beslut. HFD vidhåller kyrkans integritet och ställning i samhället, och det ser jag i grunden som en god sak.

Men, och det här anser biskopen vara viktigt: Beslutet från HFD betyder inte på något sätt att den här frågan är avgjord för kyrkans del. Nu är man tillbaka på den ruta där man var innan det här fallet togs upp i domstol: kyrkan måste själv fatta beslut i frågan. Alla frågor finns fortfarande kvar.

– Läget håller på att bli ohållbart på det kyrkliga fältet eftersom det finns så många präster och så många av kyrkans medlemmar som anser att det borde vara möjligt att viga samkönade par.

Dagens beslut innebär enligt Åstrand att rättsväsendet inte griper in för att hjälpa kyrkan, utan kyrkan måste hitta en egen lösning – och det börjar bli bråttom.

– Över hälften av kyrkans präster är redo att viga samkönade par så fort det blir möjligt. Eftersom det också finns goda teologiska motiveringar för det måste vi lösa den här frågan så snart som möjligt. Annars finns det risk att en del av medlemmarna tröttnar och tycker att kyrkan inte beaktar situationen för dagens människor.

Biskop Bo-Göran Åstrand. Foto: Kp-arkiv / Nicklas Storbjörk.


Men det finns också en risk att väckelserörelserna börjar röra sig bort från kyrkan.

– Det har hörts röster från väckelserörelserna som säger att den dag kyrkan börjar viga samkönade par är risken överhängande att de kommer att lämna kyrkan. Men det hjälper inte någon att någon packar väskan och far innan det här är klart. Vi måste bara komma underfund med hur vi ska lösa den här frågan.

Åstrand har tidigare talat för en lösning där kyrkan skulle omfatta ett könsneutralt äktenskapsbegrepp och viga enligt det, men där de präster som håller fast vid en traditionell syn ges tillåtelse att endast viga par av olika kön. Mot bakgrund av att det inte är sannolikt att en kvalificerad majoritet i kyrkomötet skulle vara beredd att utvidga kyrkans äktenskapssyn under den nuvarande mandatperioden förespråkar han för tillfället en kompromisslösning. Den skulle behålla kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna men samtidigt ge par av samma kön möjlighet till vigsel genom att präster tillåts viga dem.

– Då skulle kyrkan få frid över den här frågan och vi skulle kunna koncentrera oss på frågor som borde vara mycket relevanta. Just nu använder vi väldigt mycket energi på ett inbördes bollande fram och tillbaka utan att komma någon vart.

Har HFD nu gjort det fritt fram att utdela varningar till präster som viger samkönade par?

– Man måste se närmare på det enskilda fallet eftersom varje fall är unikt. Men jag förmodar att HFD med sitt beslut sagt att kyrkan har rätt att utfärda en varning under vissa omständigheter.

Biskopsmötet kommer att samlas för att diskutera hur man ska gå vidare, och Åstrand tror att frågan om kyrkans äktenskapssyn snart kommer att landa i kyrkomötet igen.

– Hela den här saken har aktualiserats på ett sådant sätt att jag är säker på att den dyker upp på ett eller annat sätt i kyrkomötet.

Lars-Eric Henricson, lagfaren assessor vid domkapitlet i Borgå stift, anser att beslutet var väntat.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut följer gällande lagstiftning, med beaktande av de särskilda stadganden som gäller för den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Inget är oklart till den delen. Domslutet klarlägger ytterligare vilken betydelse kyrkoordningen och kyrkohandboken har, ifall man inte kände till det från tidigare.


Johan Bärlund
, arbetsledig
professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, är förvånad över beslutet. Han säger att det är beklagligt att det finns en så här konservativ falang inom Högsta förvaltningsdomstolen.

– Högsta förvaltningsdomstolen har en väldigt formalistisk syn. De konstaterar att domkapitlet inte gjort fel men går inte alls in på en argumentation kring den enskilda prästens rättsskydd.

Johan Bärlund är arbetsledig professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Foto: KP-arkiv / Sofia Torvalds

Högsta förvaltningsdomstolen var inte enhällig i sitt beslut utan rösterna föll 4-1 efter en omröstning.

– Det riktigt viktiga här är att det varit ett omröstningsfall, vilket visar att det rättsligt går att argumentera i bägge riktningarna. Då blir det egentligen en fråga om politik och värderingar, och det handlar om de värderingar domarna står för.

Bärlund konstaterar att juridik ibland är politik och tycker att det justitieråd som var i minoritet argumenterade mer analytiskt.

– Minoriteten kommer bland annat till att äktenskapet inte är ett sakrament och att frågan därför inte ligger i kärnan av religionsfriheten. Därför är påföljden – den här varningen – för grov i förhållande till överträdelsen.

Han tycker också att det är intressant att HFD så tydligt lyfter fram att det här är en intern fråga för kyrkan.

– Jag tycker att frågan har människorättsliga aspekter, i och med att kyrkan inte är vilket religiöst samfund som helst.

Bärlund är övertygad om att HFD:s beslut kommer att väcka debatt i samhället, och han tror inte att debatten kommer att vara till kyrkans fördel.

– Biskoparnas uttalande om att HFD:s avgörande klargör att det rättsliga läget också är politik. När vi har en minoritet i HFD visar den att det går att argumentera på bägge sätten. Här borde nog biskoparna på allvar fundera på vad som är bättre för kyrkan. Att de går ut så här starkt och bejakar avgörandet kan leda till att allt fler lämnar ur kyrkan.

– Om man själv tror på att kyrkan naturligtvis ska viga par även av samma kön leder det här till att utvecklingen i rätt riktning går långsammare. När vi ser på våra nordiska systerkyrkor är det ändå klart i vilken riktning vi är på väg. Risken med avgörandet är också att en präst som viger ett samkönat par kan komma att utsättas för tjänstemannarättsliga åtgärder. Det kan bana väg för nya rättsprocesser där den argumentation som HFD:s majoritet står för inte håller.


Uppdaterad 21 september 2020 kl. 15:25 med en kommentar från lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson.

Erika Rönngård



Här en skärmdump av en video som visar hur Rabbe Tiainen förs bort av polis.

KRIGET I UKRAINA. Igår kväll stod Rabbe Tiainen och demonstrerade som vanligt utanför ryska ambassaden i Helsingfors. Nu blev han bortförd av poliser och skjutsad hem till Drumsö. – Jag tog genast följande buss tillbaka till Fabriksgatan, säger han. Helsingforspolisen kommenterar frågan med att säga att de följer sin normala praxis och att polisen i första hand alltid vill lösa konflikter genom att diskutera. 18.3.2022 kl. 09:29
– Vi gav, men fick jättemycket tillbaka. Vår vänfamilj har gett vårt liv en ny mening, säger Linnea Ekstrand.

VÄNFAMILJER. När flyktingvågen nådde Finland 2015 ställde Linnea Ekstrand och hennes man upp som vänfamilj. 18.3.2022 kl. 08:17
Så här ser örhängena som Edda Klingenberg gjort ut.

UKRAINAINSAMLING. Åttaåriga Edda Klingenberg började tillverka Ukrainaflaggor som örhängen för att samla pengar till Röda korset. – Det känns bra att hjälpa till, säger hon. 17.3.2022 kl. 12:50

sorg. Susanne Ringell har skrivit en bok som handlar om kärlek, vänskap, nåd och tro. – Det finns nåd, och den är enkel. 16.3.2022 kl. 16:50
Daniel och Rebecka Björk tillsammans med sin ukrainska gästfamilj.

KRIGET I UKRAINA. Familjen Björk har välkomnat fyra ukrainska flyktingar i gästlägenheten i sin källare i Helsingfors. Just nu köar de på polisstationen för att få familjen registrerad. – Vi tänkte att vi har ett hus som vi upplever Gud gett oss av en orsak, säger de. 15.3.2022 kl. 13:57
Stig Kankkonen var under åren 2001–2010 chefredaktör för Kyrkpressen.

Ukraina. Stig Kankkonens barnbarn har anslutit sig till den frivilliga hjälpbataljonen i Ukraina. Läs Stigs tankar här. 14.3.2022 kl. 10:40
Patriarken Kirill av Moskva kritiseras av bland andra Finlands ortodoxa kyrkas ledning för att göra Rysslands president Vladimir Putins "lögner till sin kyrkas lärosatser".

Ukraina. Ukrainakriget har också hämtat sin grund i den ryska ortodoxa kyrkans nyskrivna doktrin. President Vladimir Putin har under vägen plockat upp den som ett redskap. Patriarken talar om det mytiska riket Rus – och är nog inte den som övertalar Putin om att ingå fred, säger en finländsk forskare. 9.3.2022 kl. 16:08
Petalax, Malax och Bergö församlingar ska bli en, tvåspråkig församling vid årsskiftet.

sammanslagning. Församlingarna i Malax, Petalax och Bergö dras in vid årsskiftet och i stället grundas en ny, tvåspråkig församling, meddelar domkapitlet. 9.3.2022 kl. 12:04

LEDIGA TJÄNSTER. Tjänsten som stiftssekreterare för personalvård vid domkapitlet i Borgå stift har lockat fyra sökande. 7.3.2022 kl. 17:41
Samfälligheten i Helsingfors har tappat principen. Den ska vara en stödfunktion till församlingarna, anser Lars-Eric Henricson vid domkapitlet i Borgå.

Helsingfors. Det blir fel när Helsingfors samfällighet fortsätter ha den lägsta kyrkoskatten i landet och samtidigt lägger ett massivt sparprogram på sina församlingar. Det anser lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson vid domkapitlet i Borgå stift, som bevakar den svenska minoritetens intressen. 7.3.2022 kl. 10:43
– Ingen annan än jag hade sett den mörkare sidan. Vem skulle tro på mig? Jag började också tvivla på mina egna minnen och mitt eget psyke eftersom ingen annan såg det som hände eller bekräftade det, berättar Fredrika.

NÄRSTÅENDEVÅLD. – Misshandel sker bland höginkomsttagare och låginkomsttagare, bland alla yrkesgrupper, religioner och minoriteter. 4.3.2022 kl. 08:36
Ulrika Mylius utbildar sig inom vården och vill bemöta patienter så som hon själv velat bli bemött.

LEVA. Livet har ljusnat för Ulrika Mylius. Men vägen dit har varit lång och slingrig. Hon berättar om självskadebeteende och självmordsförsök, men också om orubblig vänskap och om hur den där viljan att leva kan återvända. 3.3.2022 kl. 00:00
Antje Jackelén är Svenska kyrkans sjuttionde ärkebiskop, och den första kvinnan.

Svenska kyrkan. Klimatförändringarna kommer att påverka oss alla globalt och de kommer att väcka existentiella frågor. Ska vi då skicka in våra unga i en sådan tid utan att ge dem redskap? Det tycker jag är ett svek, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. 2.3.2022 kl. 15:43
Tammerfors svenska församling brukar ordna högmässa i Gamla kyrkan i Tammerfors.

domkapitlet. Pastor Dennis Svenfelt avstängs fortsättningsvis från prästämbetet fram till den sista april, beslöt domkapitlet idag. Kyrkoherdetjänsten i Tammerfors ledigförklaras på nytt. 1.3.2022 kl. 16:15
Den som visar sitt motstånd mot kriget i Ukraina i Ryssland anses förråda fosterlandet. Den här bilden är från en demonstration i Jakobstad senaste lördag.

ryssland. – Jag är rädd för min kyrkas säkerhet och ärligt talat är jag trött på att vara rädd för min egen säkerhet. Jag kan inte säga att jag inte är rädd för Putin – han skrämmer ju hela världen. 1.3.2022 kl. 12:06

Camilla Svevar lämnar Replot för Vasa, och domkapitlets notarie Linus Stråhlman bekräftar att ingen vikarie hittats än.

Replot. Replotherden Camilla Svevar jobbar nu i Vasa – och domkapitlet har inte hittat någon vikarie. 18.9.2023 kl. 16:13
Församlingsrådets viceordförande Jan-Erik Eklöf är glad över att förlikningsavtalet nåddes.

kyrkoherdeval. Vanda svenska församling och Monica Cleve nådde förlikning om kyrkoherdevalet. Kristian Willis torde installeras som kyrkoherde i Vanda nästa år. 18.9.2023 kl. 15:50
Maria Widén är pensionerad sjukhuspräst och församlingspastor. Hon är uppvuxen i Solf och bor i Mariehamn.

tro. Prästen och själavårdaren Maria Widén lärde sig tidigt att vi är kluvna: vi vill göra gott men gör ändå så mycket ont. Hon kallar de sidor i oss själva som vi gärna vill förneka för ”bräkande får”. Dem får vi lära oss att acceptera och älska, liksom vi måste acceptera att lidande och smärta är en del av vårt liv. – Nåden hjälper oss att bli vän med det vi föraktar. 15.9.2023 kl. 17:00
Ben, Rune (på skärmen) och Johan har hållit kontakt genom livet. Nu förenas de igen i ett gemensamt projekt.

mission. Tre män med ett gemensamt barndomsland och en längtan efter att hjälpa. Det är allt som behövs för att ge ut en ljudversion av Bibeln på ett språk man inte själv behärskar. Ben Fernström, Rune Särs och Johan Lassus har tagit vid där deras föräldrar missionärerna slutade. 14.9.2023 kl. 19:00

kyrkoherdeinstallation. På onsdagskvällen fick Matteus församling i Helsingfors en ny permanent kyrkoherde då Patricia Högnabba välsignades till tjänst. Församlingen har bland annat profilerat sig med ett starkt ungdoms- och musikarbete och det genomsyrade också hela installationsmässan. 13.9.2023 kl. 23:26