Nya stiftsfullmäktige sammanträdde första gången – diskuterade en ambitiös verksamhetsplan

stiftsfullmäktige.

– Vi behövs alla för olika uppgifter, säger Anita Ismark om lekmännens roll i församlingarna. Vid det nya stiftsfullmäktiges första sammanträde valdes hon till ordförande. Hon ser att det omdiskuterade organet har en viktig roll som länk mellan församlingsgolv och domkapitel.

4.9.2020 kl. 16:17

Det nya stiftsfullmäktige som valdes i februari 2020 höll på torsdagen sitt konstituerande sammanträde i Borgå. Till ordförande valdes Anita Ismark och till vice ordförande pastor Yvonne Terlinden.

– Det var ett debattglatt stiftsfullmäktige som samlades, ivriga att ta itu med arbetet, konstaterar Anita Ismark.

Hon tog emot ordförandeskapet med ödmjukhet, och samtidigt med känslan av att ha väljarna i ryggen. I valet samlade hon flest röster bland lekmännen.

Stiftsfullmäktige valde Magnus Engblom till lekmannamedlem i domkapitlet, till ersättare valdes Åsa Eklund och Marcus Henricson.

Två prästmedlemmar i stiftsfullmäktige hade valts till andra uppdrag i stiftet – Monica Heikel-Nyberg till prästassessor i domkapitlet och Robert Lemberg till tf. stiftsdekan – och därmed förlorat sin valbarhet. I deras ställe valde stiftsfullmäktige två suppleanter till ordinarie medlemmar: Jon Lindeman, kyrkoherde i Finström-Geta församling, och pastor Sini Aschan.

Vill öka kontakten med församlingarna

Stiftsfullmäktige diskuterade stiftets verksamhetsplan och budget för 2021. Planen och budgeten hade domkapitlet godkänt redan i juni, med stöd av undantagslagstiftning under då rådande undantagstillstånd.

– Vi har en väldigt ambitiös verksamhetsplan och budget för nästa år, berättar Anita Ismark.

Att öka lekmännens insats och ansvar i församlingarna är en av målsättningarna i stiftets verksamhetsplan.

– Vi behövs alla för trivseln och för olika arbetsuppgifter, säger Ismark.

Andra tyngdpunktsområden är att ge stöd när församlingsstrukturer ändrar, erbjuda möjlighet till utvecklingsprojekt och andlig fördjupning och att inspirera till miljövårdsåtgärder i församlingarna.

Stiftsfullmäktiges vara eller inte vara är något som diskuterats flitigt – känns det som att stiftsfullmäktige har en meningsfull roll?

– Jo, absolut. Stiftsfullmäktiges uppgift är nog att vara den här länken från stiftet, biskopen, domkapitlet till församlingarna. Vi är som ett kommunfullmäktige.

Hon berättar att det finns en tanke om att stiftsfullmäktige ska ta sina sammanträden ut på fältet, kunna samlas någonstans ute i stiftet.

– Jag vill faktiskt att vi ska öka kontakten med församlingarna och församlingsmedlemmarna, säger Anita Ismark.

Stiftsfullmäktige sammanträder relativt sällan, nästa gång i februari och maj 2021. Vanligen börjar de med aftonskola för att gå igenom de ärenden som kommer upp och andra aktuella frågor.

– Biskopen lanserade vid mötet att vi skulle börja ha en typ av separata diskussionsforum där vi går igenom frågor som är aktuella i stiftet och i kyrkan i Finland, berättar Ismark.

Hon tror också det är viktigt att främja kommunikation och dialog mellan människor och de olika åsikter som finns.

Samarbetar med Ungdomens kyrkodagar

På plats när stiftsfullmäktige sammanträdde var även Stefan Myrskog och Rebecka Stråhlman från Kyrkans central för det svenska arbetet, som presenterade Ungdomens kyrkodagars verksamhet, beslut och motioner.

– Vi fick en väldigt allsidig presentation från Ungdomens kyrkodagar och vi kommer samarbeta med ungdomarna på det här sättet.

Stiftsfullmäktige har beslutit inleda ett samarbete med Ungdomens kyrkodagar, det betyder att representanter från UK beviljas närvaro- och yttranderätt vid stiftsfullmäktige.

Stiftsfullmäktige behandlade också ett initiativ från Ungdomens kyrkodagar 2020 gällande det så kallades Toapasset (Finska: Vessapassi) och beslöt uppmana alla församlingar och samfälligheter i Borgå stift att registrera sina lokaler för toapasset.

Emelie Wikblad



Terapeuten och författaren Tommy Hellsten berättar i färska numret av tidningen Askel att han befann sig i livsfara under en svår seglats för en månad sedan. 11.6.2012 kl. 16:03

Raseriutbrott skrämmer både barn och vuxna men det finns hjälp att få. 9.6.2012 kl. 12:00

Den nya prästdräkten för kvinnor fick pris i designtävlingen Vuoden Huiput 2011. 8.6.2012 kl. 12:56
Lekholmen ligger i Helsingfors skärgård.

Lägerholmen Lekholmens 75-årsjubileum firas med festmässa på söndag. 7.6.2012 kl. 15:55
Pjäsen RE:EVOLUTION spelades i Johanneskyrkans krypta i Helsingfors.

I kyrkans krypta ställs etiken och tekniken mot varandra. Var går gränsen? 7.6.2012 kl. 06:00
Kampens kapell invigdes för en knapp vecka sedan.

Stora skaror har besökt det nyöppnade kapellet i Helsingfors centrum. 6.6.2012 kl. 10:49

Receptserien Karins Kyrkkaffe finns nu på webben. 5.6.2012 kl. 10:51

Magnus Engblom valdes till ordförande på nya stifsfullmäktiges första sammanträde. 4.6.2012 kl. 09:48
I Nousis finns en av vägkyrkorna.

. I sommar är 279 vägkyrkor öppna för resenärer. 3.6.2012 kl. 08:00

Kyrkostyrelsen ska flytta till mindre och funktionsdugligare utrymmen. 2.6.2012 kl. 06:00

Blogg. I höst fortsätter bloggen med nya spännande bloggare. 1.6.2012 kl. 14:43

Kapellet i Påras i Kronoby står nu klart. På torsdagskvällen välsignades kapellet av kyrkoherde Markus Ventin och kontraktsprosten Hans Häggblom. 1.6.2012 kl. 09:18
Lina Frisk är en av dem som tar på sig den vita mössan i helgen.

Veckoslutet som kommer är avslutningarnas tid. En av dem som sätter punkt för en tolvårig skolgång är Lina Frisk. 31.5.2012 kl. 11:44

Några gånger om året avviker församlingarnas deadline för annonseringen i Kyrkpressen från det normala. Här kan du läsa information om alla specialdeadlines fram till årets slut. 13.6.2012 kl. 14:19
Det nya kapellet är gjort i trä.

På torsdag kväll invigs och välsignas det nya kapellet i Kampen i Helsingfors. 31.5.2012 kl. 09:53

Finland har handlat proaktivt, och det är bra, säger Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet.

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen. Jaktlaget är hennes första bok.

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30
Katarina Gäddnäs har varit präst i två år. 
– Men jag började läsa teologi genast efter gymnasiet med inriktning på att bli sjukhuspräst.

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01