Tanken är att förbättra kommunikationen och arbeta med förhållandet – tillsammans.
Det säger Susann Friman, rektor vid Kredu, som i höst kör i gång med en äktenskapskurs som lämpar sig för vilket parförhållande som helst.
– Den riktar sig till alla sorters par, både sådana som upplever att det finns problem i förhållandet och sådana som vill gå kursen i förebyggande syfte. På kursen lär man sig att identifiera varandras behov, att kommunicera effektivt, att lösa konflikter och hela gamla sår, tillsammans. Den tar också upp kärleksspråk och relationer till föräldrar och svärföräldrar – och den sexuella relationen.
Kursen består av sju träffar, och varje träff börjar med en gemensam måltid.
– Det blir som en dejt. Sedan varvas teori med att paret får sitta och samtala på tumanhand.
Till dem som tvekar att komma till kursen med sina personliga problem vill Susann Friman hälsa att tanken är att man tillsammans ska jobba med den egna relationen.
– På en sådan här kurs kan man märka att andra funderar på samma saker som man själv. Det handlar om universella frågor och relationsknutar som dyker upp i alla förhållanden, säger Friman.
Kursen bygger på en kristen värdegrund, men den lämpar sig för alla sorts par.
Boris och Vivian Salo har många års erfarenhet av att leda äktenskapskurser.
Vilka är era erfarenheter från tidigare kurser – vad är det med kursen som par uppskattar mest?
– Vi uppskattar att kursen är så genomtänkt. Den bygger på erfarenheter både i Holy Trinity Brompton och världen över. Deltagarna uppskattar helheten. Att få partid sju kvällar inom dryga två månader är i sig inte så illa. Det är fint att få komma till ett festligt dukat bord, få inspiration via föreläsningar och sedan inte minst möjligheten att få sitta en halvtimme på tumanhand och prata om kvällens tema. Kravlösheten, att inte behöva dela något med andra par uppskattas. Likaså att kursen är så praktisk och vardagsnära.
Går det att komma på kurs med en motvillig partner?
– Vi har mött många som gärna skulle ha deltagit men inte fått partnern med. Men också många som kommit motvilligt har varit med, och de är oftast de mest positiva efter kursen. Förväntningen var ju inte heller så hög! När vi började för dryga 20 år sedan var det mest män som var motsträviga, det har jämnat ut sig med åren.
Finns det någon knut i parförhållandet som kursen inte lämpar sig för?
– Kursen är ju i första hand en friskvårdskurs, men alla har vi sådant i våra förhållanden som kan bli bättre. Visst har vi mött par som tagit kursen som en sista utväg, och ibland med positivt resultat. Men om man är mitt inne i en akut kris eller om det finns psykisk ohälsa så finns det säkert annat som fungerar bättre.
Kursen börjar den 28.9. Anmäl dig och läs mer på kredu.fi.