Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.
Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

Körledare: "Att sjunga med munskydd går om man har god vilja, men roligt är det inte"

körsång.

Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd.

2.9.2020 kl. 09:06

– Som vi ju alla vet är körsången väldigt viktig för många människor, därför försöker man göra sitt bästa för att kunna hålla körövningar på något sätt med olika säkerhetsåtgärder, säger Pia Bengts, tf stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik.

När coronasmitta spridits i körer på olika håll i världen vet man inte hur stor roll själva sjungandet haft och hur mycket som berott på den sociala växelverkan i samband med körövningarna.

– Man vet inte ännu med säkerhet hur stor smittorisk det är att sjunga tillsammans, även om det finns många exempel på att så gott som hela körer har smittats när de har sjungit tillsammans. Men det var innan man började hålla de säkerhetsföreskrifter som man nu har, säger Bengts.

Gemenskapen viktig

– Man mår bra av att sjunga i kör. Körsången blev fråntagen människor när den kanske skulle behövts allra mest, säger Susanne Westerlund, ledande kyrkomusiker i Korsholms svenska församling.

I september börjar alla körer och musikgrupper i Korsholms svenska församling öva igen. De flesta körer kommer nu att öva i Korsholms kyrka, där det är lätt att hålla avstånd.

– Vi ser till att man inte möts i dörrarna, utan man går in genom en dörr och ut genom andra.

Akustiken i kyrkan hjälper – åtminstone till viss del.

– Visst är det utmanande, men man kan också säga att det är utvecklande. Att känna att man tar sitt eget ansvar och bidrar till en helhet – så ska ju körsången vara.

Westerlund hoppas att körerna och musikgrupperna ska kunna genomföra några inprickade konserter i höst, till exempel den traditionella allhelgonakonserten. Där blir halva konserten enbart körsång – med kören utspridd över hela läktaren – och andra halvan instrumentalmusik.

– Ifall vi inte kan ha publik då kommer vi ändå att ha konserten, då sänder vi den virtuellt. Jag tror att körerna behöver den här moroten.

Samtidigt känner hon att övningarna är det viktigaste, att uppträda och dela med sig är en guldkant.

– Den gemenskapen man skapar och det vi gör varje vecka, det är det primära.

Sjunger med munskydd

Svenska pensionärsförbundets Esbokör Furorna har brukat öva och uppträda i Esbo svenska församlings utrymmen, men det blir inte av i höst.

– Nu övar vi i stället i hembygdsgården i Lagstad i två olika grupper, berättar körsångaren Benita Bärlund.

Hon har redan hunnit med ett mindre uppträdande, där en grupp från kören sjöng utomhus, höll avstånd till varandra – och sjöng iförda munskydd.

Går det faktiskt att sjunga med munskydd?

– Det går om man har god vilja, men roligt är det inte, säger Bärlund.

Bärlund sörjer alla avbokningar i körprogrammet. Det var meningen att de skulle ha en gemensam julkonsert med en finsk pensionärskör – den blir inte av eftersom Olars kyrka inte får rymma fler än 80 personer, och redan körsångarna är så många att det inte skulle gå att få in publik.

Det ser ändå ut som att de flesta i kören fortsätter komma till övningarna, trots allt.

– Några uteblir och många är oroliga, men de flesta ställer upp.

Inställda övningar

Helsingforsförsamlingarnas gemensamma projektkör Voice har avbokat höstens övningar och hoppas kunna komma igång igen nästa år i stället.

– Just nu är det ganska stor risk att folk varken vill sjunga tillsammans eller komma på konserter, säger Daniela Strömsholm, musikledare i Matteus församling.

Voicekören har enligt henne byggt mycket på stämningen i kören och mellan koristerna. Det hade varit svårt att uppnå samma stämning under nuvarande förhållanden.

– Till exempel skulle vi inte kunna fika och umgås i samband med övningarna. I och med att voicekören är en projektkör har vi haft långa övningar ett par gånger i månaden, medan man nu rekommenderas hålla korta övningar, säger Strömsholm.

I Johannes församling i Helsingfors blir det inga normala körövningar, men under andra halvan av september hoppas man komma igång med en undantagskör, Håll masken-kören, varannan torsdag kväll i den rymliga Johanneskyrkan.

– Något vill vi hitta på om det bara går. Rösten rostar så lätt, säger Dag-Ulrik Almqvist som är kantor i Johannes församling.

– I Johanneskyrkan kan vi lätt hålla säkerhetsavstånd. Vi har tänkt att alla våra körsångare och andra intresserade kunde delta.

Att öva stämsång är svårt när man sitter långt ifrån varandra.

– Varje kväll kommer vi att ha ett särskilt tema, men det blir enkla saker, enstämmig sång, improvisationer och kanon.

Att använda ansiktsmask är han tveksam till.

– I rekommendationerna för körer avråder man från att sjunga med mask. Jag kan tänka mig att det blir besvärligt med mask när man måste andas mer effektivt.

Text: Erika Rönngård, Sofia Torvalds, Emelie Wikblad och Ulrika Hansson



Pekka Huokuna är ny kanslichef på kyrkostyrelsen.

Kyrkomötet. Kyrkomötet valde Pekka Huokuna till ny kanslichef för kyrkostyrelsen. 8.11.2018 kl. 12:48
Ann-Mari Audas-Willman är kyrkoherde i Solf sedan 2011.

Vasa. Kyrkoherden i Solf söker tjänsten som samfällighetens förvaltningschef. 8.11.2018 kl. 10:05

pris. Folktingets samvetspris tillfaller någon som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året. 7.11.2018 kl. 12:32

församlingsvalet. På flera större orter röstades det flitigare under den första förhandsröstningsdagen jämfört med förra församlingsvalet. 7.11.2018 kl. 09:58
Joel Halldorf är docent vid Teologiska högskolan Stockholm.

Bok. Tänk om religionen behövs för att bygga ett gott samhälle. 2.11.2018 kl. 14:16

församlingssammanslagning. Församlingsrådet i Jakobstads svenska församling har gjort ett eget initiativ till församlingssammanslagning i Pedersörenejden. De föreslår en utvidgad modell där samfällighetens fyra svenska församlingar blir en. 1.11.2018 kl. 16:30
Måste religiös identitet följa någon sorts logik? undrar Koko Hubara.

religion. – Folk försöker få mig att välja. Är du hälften si och hälften så? Men jag vet att jag är helt och hållet alltihop, säger Koko Hubara, författare och chefredaktör för webbmediet Ruskeat Tytöt. 1.11.2018 kl. 14:56

biskopsval . Kaisamari Hintikka vann biskopsvalets andra omgång med 463 röster mot 324 för Juhani Holma. 1.11.2018 kl. 14:02
I dag går Patrick Tiainen i en pingstförsamling på studieorten i Kuopio. Där har han hittat en stöttande gemenskap. – Det låter fel att säga att de hjälpt mig hålla fast vid min tro. Inte har jag hållit fast, om inte Gud skulle ha hållit fast vid mig … ja, då vet jag inte.

profilen. Han var den unga man som åkte till Kenya, kom tillbaka och grundade en kyrka. Han var pastorn vars tillvaro kraschade när han erkände ett utomäktenskapligt förhållande med en man. Var är Patrick Tiainen i dag? 26.10.2018 kl. 13:28

församlingssammanslagning. Församlingsråden i Pedersöre, Esse och Purmo tog på onsdagskvällen initiativ till en ny församling, Pedersöre församling, som ska bestå av de tre församlingarna. Nästa vecka tar församlingsrådet i Jakobstads svenska församling ett eget initiativ som också involverar dem i den nya församlingen. 25.10.2018 kl. 09:43
Så här såg det ut när Degerby kyrka återfick sitt gyllene kors.

Degerby. Idag fick Degerby kyrka ett förgyllt klot och kors i sin spira. Nu ser kyrkan igen ut som den gjorde före Porkalaparentesen. 18.10.2018 kl. 13:36
Här svingar Ingeborg och Per-Olof Korander sina verktyg vid Sjundeå kyrka.

arv. Syskonen Ingeborg och Per-Olof Korander gräver gravar, tröstar församlingsbor och fixar lite av varje vid kyrkorna i Degerby och Sjundeå, precis som deras förfäder gjort. 18.10.2018 kl. 09:21

pedersöre. Tiden är nu mogen för en sammanslagning av församlingarna i Pedersöre. Initiativ är att vänta inom kort. 12.10.2018 kl. 17:00
Tuva Korsström är glad över att hennes mammas författarskap idag upplever en ny renässans.

Biografi. När Tuva Korsström var barn blev hennes mamma kristen mystiker och hemmet ett fängelse. På ena sidan fanns Gud, på den andra vansinnet. 4.10.2018 kl. 15:28
Kira Ertman leder stiftets största församling.

esbo. Församlingsrådet valde ny kyrkoherde efter omröstning. 2.10.2018 kl. 19:48

Johan Fagerudd bor i Stockholm, men jobbar som frilansande skådespelare i både Sverige och Finland.

UNG. I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. Skådespelaren Johan Fagerudd säger: – Jag är egentligen lika sträng mot mig nu som jag var då, och det stör mig lite. Han önskar också att han vågat mer som tjugoåring. 13.10.2022 kl. 15:13
Den mångtydiga Maria Åkerblom görs av Karoliina McLoud

OPERA. Mezzosopranen Karoliina McLoud i minioperarollen som väckelsepredikanten Maria Åkerblom får beröm. 14.10.2022 kl. 13:49

TYSKA FÖRSAMLINGEN.. Biskop Bo-Göran Åstrand installerar Deutsche Gemeindes nya ledare på söndag. 14.10.2022 kl. 13:03
– Det finns inget direkt hot mot Finland. Vi kan känna oss trygga med att vi har en försvarsmakt som varje dag jobbar med att stärka tryggheten, säger Cecilia Alameri.

PERSONEN. – En finsk soldat utbildas inte till att döda utan till att försvara, säger Cecilia Alameri, som är teolog och löjtnant i reserven. 12.10.2022 kl. 18:59
Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.

FÖRSAMLINGSVALET. Ett öppet klimat i församlingen, där kyrkoherden är tydlig, öppen och mottaglig för förslag och motförslag. Det har skapat en bra utgångspunkt för församlingsvalet i Åbo. Petra Lindblad har suttit i arbetsgruppen som har vaskat fram många nya kandidater. 12.10.2022 kl. 10:00