Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.
Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

Körledare: "Att sjunga med munskydd går om man har god vilja, men roligt är det inte"

körsång.

Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd.

2.9.2020 kl. 09:06

– Som vi ju alla vet är körsången väldigt viktig för många människor, därför försöker man göra sitt bästa för att kunna hålla körövningar på något sätt med olika säkerhetsåtgärder, säger Pia Bengts, tf stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik.

När coronasmitta spridits i körer på olika håll i världen vet man inte hur stor roll själva sjungandet haft och hur mycket som berott på den sociala växelverkan i samband med körövningarna.

– Man vet inte ännu med säkerhet hur stor smittorisk det är att sjunga tillsammans, även om det finns många exempel på att så gott som hela körer har smittats när de har sjungit tillsammans. Men det var innan man började hålla de säkerhetsföreskrifter som man nu har, säger Bengts.

Gemenskapen viktig

– Man mår bra av att sjunga i kör. Körsången blev fråntagen människor när den kanske skulle behövts allra mest, säger Susanne Westerlund, ledande kyrkomusiker i Korsholms svenska församling.

I september börjar alla körer och musikgrupper i Korsholms svenska församling öva igen. De flesta körer kommer nu att öva i Korsholms kyrka, där det är lätt att hålla avstånd.

– Vi ser till att man inte möts i dörrarna, utan man går in genom en dörr och ut genom andra.

Akustiken i kyrkan hjälper – åtminstone till viss del.

– Visst är det utmanande, men man kan också säga att det är utvecklande. Att känna att man tar sitt eget ansvar och bidrar till en helhet – så ska ju körsången vara.

Westerlund hoppas att körerna och musikgrupperna ska kunna genomföra några inprickade konserter i höst, till exempel den traditionella allhelgonakonserten. Där blir halva konserten enbart körsång – med kören utspridd över hela läktaren – och andra halvan instrumentalmusik.

– Ifall vi inte kan ha publik då kommer vi ändå att ha konserten, då sänder vi den virtuellt. Jag tror att körerna behöver den här moroten.

Samtidigt känner hon att övningarna är det viktigaste, att uppträda och dela med sig är en guldkant.

– Den gemenskapen man skapar och det vi gör varje vecka, det är det primära.

Sjunger med munskydd

Svenska pensionärsförbundets Esbokör Furorna har brukat öva och uppträda i Esbo svenska församlings utrymmen, men det blir inte av i höst.

– Nu övar vi i stället i hembygdsgården i Lagstad i två olika grupper, berättar körsångaren Benita Bärlund.

Hon har redan hunnit med ett mindre uppträdande, där en grupp från kören sjöng utomhus, höll avstånd till varandra – och sjöng iförda munskydd.

Går det faktiskt att sjunga med munskydd?

– Det går om man har god vilja, men roligt är det inte, säger Bärlund.

Bärlund sörjer alla avbokningar i körprogrammet. Det var meningen att de skulle ha en gemensam julkonsert med en finsk pensionärskör – den blir inte av eftersom Olars kyrka inte får rymma fler än 80 personer, och redan körsångarna är så många att det inte skulle gå att få in publik.

Det ser ändå ut som att de flesta i kören fortsätter komma till övningarna, trots allt.

– Några uteblir och många är oroliga, men de flesta ställer upp.

Inställda övningar

Helsingforsförsamlingarnas gemensamma projektkör Voice har avbokat höstens övningar och hoppas kunna komma igång igen nästa år i stället.

– Just nu är det ganska stor risk att folk varken vill sjunga tillsammans eller komma på konserter, säger Daniela Strömsholm, musikledare i Matteus församling.

Voicekören har enligt henne byggt mycket på stämningen i kören och mellan koristerna. Det hade varit svårt att uppnå samma stämning under nuvarande förhållanden.

– Till exempel skulle vi inte kunna fika och umgås i samband med övningarna. I och med att voicekören är en projektkör har vi haft långa övningar ett par gånger i månaden, medan man nu rekommenderas hålla korta övningar, säger Strömsholm.

I Johannes församling i Helsingfors blir det inga normala körövningar, men under andra halvan av september hoppas man komma igång med en undantagskör, Håll masken-kören, varannan torsdag kväll i den rymliga Johanneskyrkan.

– Något vill vi hitta på om det bara går. Rösten rostar så lätt, säger Dag-Ulrik Almqvist som är kantor i Johannes församling.

– I Johanneskyrkan kan vi lätt hålla säkerhetsavstånd. Vi har tänkt att alla våra körsångare och andra intresserade kunde delta.

Att öva stämsång är svårt när man sitter långt ifrån varandra.

– Varje kväll kommer vi att ha ett särskilt tema, men det blir enkla saker, enstämmig sång, improvisationer och kanon.

Att använda ansiktsmask är han tveksam till.

– I rekommendationerna för körer avråder man från att sjunga med mask. Jag kan tänka mig att det blir besvärligt med mask när man måste andas mer effektivt.

Text: Erika Rönngård, Sofia Torvalds, Emelie Wikblad och Ulrika Hansson



krishjälp. Evanglisk-lutherska kyrkans samtalstjänst är öppen på grund av branden i Nordsjö där fyra personer dog. 9.12.2016 kl. 13:00
Att köpa och utbyta presenter hör till många religioners festtraditioner – till exempel den kristna julen, muslimernas id al-fitr och hinduernas diwali, berättar Joona Raudaskoski och Tuija Pyhäranta.

religiösa högtider. Finländare firar fler religiösa fester än någonsin – och lucia kvalar in bland de populäraste tre för oss finlandssvenskar. 8.12.2016 kl. 13:24
Julkalendern som församlings-
medlemmarna i Helsingfors fick på posten har väckt mycket diskussion särskilt på sociala medier. Medieforskare Ari Nykvist undrar om kyrkan alls kan kommunicera på ett sätt som ligger i tiden.

Helsingfors. Medieforskaren Ari Nykvist kommenterar reaktionerna på den julkalender som församlingarna i huvudstadsregionen sänt till sina medlemmar. 8.12.2016 kl. 13:10

Strukturer. I Kristinestad fortsätter diskussionen om en sammanslagning av den finska och den svenska församlingen. Församlingsrådet i den svenska församlingen vill utreda frågan vidare och för den till det gemensamma församlingsrådet. 1.12.2016 kl. 16:03
En minoritet behöver sina egna rum, poängterade Fred Wilén under onsdagskvällens möte.

Svenskt rum. S:t Jacobs kyrka är ett viktigt svenskt rum på Drumsö. Det var signalen från de Drumsöbor och församlingsanställda som samlades till möte i går kväll för att ta strid för sina utrymmen. 1.12.2016 kl. 11:53
Åsa Nordström och Kalle Sällström bjuder på bokbord och dadelkaka i Borgå och Helsingfors.

böcker. "Det är viktigt för alla stressade människor att hinna landa en aning och få julstämning." 1.12.2016 kl. 10:31
Rainer Karvonen och Bo-Göran Åstrand

församlingsstruktur. Processen kring en möjlig sammanslagning av församlingarna i Pedersörenejden har tagit ett steg framåt. Vart det leder är ännu oklart. 30.11.2016 kl. 13:09
På söndag får vi äntligen tända det första adventsljuset.

advent. Hör Emma Audas, Lucas Snellman och Katarina Gäddnäs andakter i advent. 25.11.2016 kl. 13:07
Riksdagen kommer sannolikt att behandla ett medborgarinitiativ om eutanasi, det vill säga aktiv dödshjälp, nästa år.

eutanasi. Bibeln ger oss inget direkt svar på frågan om aktiv dödshjälp. Det tunga ansvaret ligger på oss. Det säger Hilkka Olkinuora, som välkomnar diskussionen också inom kyrkan. 24.11.2016 kl. 13:25
Det är i Nordsjö Sara Razai känner sig hemma just nu. Hon har alltid hellre bott i stadsdelar där hon vet att många kulturer möts.

profilen. Sara Razai har bestämt sig för att inte vara rädd och för att släppa kontrollbehovet. I hennes hem samsas muslimsk bordsbön med kristen söndagsskola. Och i familjen pratar de svenska, finska, dari och engelska. 24.11.2016 kl. 10:31

nödlogi. Ett kvällsmål, en natt på en madrass, morgonmål när du vaknar. I Petrus församling förbereder sig anställda och frivilliga för det tillfälliga härbärge som är öppet den 5–12 december. 22.11.2016 kl. 10:29

kyrkans fyraårsberättelse. Finländarna går fortsättningsvis oftast i kyrkan på julafton. 2015 besökte 320 000 människor kyrkan eller församlingen den dagen. 22.11.2016 kl. 10:16
Paula Risikko och Kari Mäkinen.

asylsökande. Där ministeriet betonar säkerheten talar kyrkan om människovärde. I stort sett fanns det samsyn om att slå vakt om tryggheten i landet – för alla. 21.11.2016 kl. 16:28
Saara Kinnunen

profilen. Hemmet påverkar barnens uppväxt. Det finns ingen neutral uppväxtmiljö. Barnen kan inte växa ur ett vakuum. Varje människa har ett trossystem som påverkar livet och de val man gör, säger Saara Kinnunen, pensionerad familjerådgivare och författare. 17.11.2016 kl. 15:19
– Jag vet aldrig vad som väntar mig när jag kommer på jobb. En patient som i en stund lovprisar Herren kan i nästa stund se demoner omkring sig, berättar Anders Blomberg.

psykiatri. På den psykiatriska avdelning där Anders Blomberg jobbar är det inte ovanligt att patienter har religiöst färgade psykoser. 17.11.2016 kl. 07:28

Första bussen anländer till Lärkkulla.

ungdomens kyrkodagar. Ungdomens kyrkodagar pågår som bäst, efter ett långt uppehåll på grund av coronapandemin. 21.4.2022 kl. 19:08
Mikael Forslund vi vill se representanterna för sexuella minoriteter som fullvärdiga församlingsmedlemmar.

sexuella minoriteter. Församlingsrådet i Vasa svenska församling öppnar sina utrymmen för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. Beslutet fattades i går kväll efter omröstning där rösterna föll tolv mot tre. Motförslaget var att vänta tills kyrkan löst äktenskapsfrågan. 28.4.2022 kl. 16:05
– I en värld som plågas av krig är den kristna kyrkans uppgift att visa på hoppet, sade Tapio Luoma vid kyrkomötet på tisdag 3 maj. Kyrkomötet pågår från tisdag till fredag 3–6 maj i Åbo.

KYRKOMÖTET. I sitt öppningstal vid kyrkomötet på tisdag 3 maj talade ärkebiskop Tapio Luoma om kriget som Ryssland inledde i Ukraina i februari. 3.5.2022 kl. 15:03

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Cirka tre fjärdedelar av församlingsmedlemmarna på Bergö har skrivit under en namnlista som motsätter sig sammanslagningen av Malax, Petalax och Bergö församlingar. 4.5.2022 kl. 15:48
– Jag kan inte öppna Bibeln. Jag har predikat ur den och skadat människor, säger Peter Gembäck, pastor under en lång tid i Knutby kraschade pingstsekt.

sekter. Peter Gembäck var en av pastorerna i den kristna pingstsekten i Knutby utanför Uppsala. Efter kraschen har han inte läst Bibeln på fem år. Och försökt sluta tro. Men det går inte. 13.4.2022 kl. 10:56