Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

Johan Candelin blir biskop i Myanmar

biskop.

Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget.

27.8.2020 kl. 11:55

Johan Candelin utnämns till biskop i den lutherska kyrkan i Myanmar. Utnämningen har varit på tapeten i ett år (KP skrev om det i mars i år). Nu är det officiellt; han har inte kvar sina prästrättigheter i Finlands evangelisk-lutherska kyrka och är assisterande biskop, jämsides med den lokala biskop Andrew, i Myanmar lutheran Church.

– Jag går från en av de rikaste kyrkorna i världen till en av de fattigaste, säger han.

Hur känns det att lämna den kyrka du alltid tillhört?

– Jag ser det mera som att jag går till något än från något. Gud är överraskningarnas gud. När jag gavs möjlighet att hjälpa människor som lever i krigsomständigheter och fruktansvärd nöd så vill jag naturligtvis hjälpa till.

– Det avgörande är att människor lider, inte vad människor i Finland tycker om det jag gör.

Biskop Bo-Göran Åstrand är glad över den öppna dialog Johan Candelin hela tiden fört med honom om sina planer.

Det är en mycket annorlunda lösning.

– Det är en mycket annorlunda lösning. Att någon får assisterande biskopsuppgifter är vi inte vana vid på våra breddgrader, säger Bo-Göran Åstrand.

– Jag vet hur han tänker och manövrerar, så det finns inga upprörda känslor här. Jag respekterar beslutet och ser logiken i det. Kontroversiellt skulle det ha varit om han hade behållit sina prästrättigheter i vår kyrka och varit assisterande biskop i en annan kyrka långt härifrån. Om man går över i en annan kyrkas tjänst hör det till att man har medlemskap i den kyrkan och i det här fallet biskopsrättigheter, tillägger Åstrand.

Johan Candelin kommer att bo kvar i Karleby och jobba utan lön.

– Att bo i Karleby är det bästa jag vet näst efter plättar. Så länge jag får bo här är jag glad, säger han.

Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Man kan kanske tycka att det är kontroversiellt att bo i Finland och tjäna en annan kyrka, men jag reagerar inte på det i och med att det ju är den kyrkan som kallat honom. Jag känner respekt för det och kan inte föreskriva vad en utländsk kyrka ska göra, konstaterar Bo-Göran Åstrand.

Candelin har bland annat varit sjömanspräst i Frankrike, präst i Svenska kyrkan, kaplan i Södra svenska församlingen i Helsingfors (numera Johannes församling) och kyrkoherde i Gamlakarleby församling. Biskopen säger att jobbet som Candelin gjort i Borgå stift kvarstår.

– Det är jag och många med mig tacksamma över.

Framtida samarbete ser biskopen som helt möjligt.

– Han reser inte långt och det kan finnas samarbete mellan oss framöver.

Samla in medel

Att Candelin bor kvar i Finland hänger också ihop med att han här enklast kan samla ihop ekonomiska medel för nödlidande.

– Jag kommer att ha tre huvudsakliga uppgifter för kyrkan i Myanmar: att samla in pengar för lön till präster och evangelister, jobba för kvinnoarbete, de har inte mat att ge till sina barn, och arbeta för en fredlig lösning av olika konflikter i Myanmar och på andra håll i världen.

Johan Candelin är ordförande i föreningen Martyrkyrkans vänner (MKV). Han och ytterligare en styrelsemedlem prövas i rätten i november på grund av oklarheter kring ett insamlingstillstånd (se KP 16/2020).

Du ville avvakta med biskopsutnämningen tills utredningen mot MKV klarnat, hur ser du på det nu?

– I och med att sjutton personer av nitton i MKV nu friats så spelar det ingen roll längre.

Han samlar inte in pengar via MKV på grund av utredningen samt frysta tillgångar.

– Men jag kan besöka församlingar som kan stöda kyrkan i Myanmar direkt.

Myanmar härjas svårt av inbördeskrig.

– Det pågår ett tiotal konflikter i landet, mellan centralregeringens trupper och ett tiotal stammar.

I den västra regionen där den lutherska kyrkan verkar pågår strider mellan landets regering och en väpnad grupp som heter Arakan army.

De ropar på hjälp.

– Bägge parterna hävdar att civilbefolkningen är på den andras sida, så de har hamnat mellan barken och trädet. Tio tusen har lämnat sina hem och bor i flyktingläger. De ropar på hjälp, och jag har försökt hjälpa dem sedan 2012.

Fredsförhandlingar med Farc-gerillan

Johan Candelin har jobbat som goodwill ambassadör för Evangeliska Världsalliansen med 160 miljoner medlemmar och har kontakter ute i världen som kan komma till nytta i arbetet i Myanmar.

– Mina närmsta rådgivare i det här arbetet är Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik, Estlands tidigare premiärminister Mart Laar och Hermann Gröhe som tidigare var generalsekreterare för partiet CDU i Tyskland.

Johan Candelin har erfarenheter från fredsförhandlingar mellan regeringen och Farc-gerillan i Colombia.

– Det ska bli intressant att se om vi kan använda oss av de erfarenheterna nu.

Candelins samarbetspartner inkallades till förhandlingarna som stagnerat i Havanna.

– Han var missionär och åkte dit med sin segelbåt. Han ordnade regelbundna träffar på sin båt, mellan regeringsrepresentanter och representanter från Farc-gerillan, och pratade mycket om förlåtelsens betydelse. De åt middagar, rökte cigarr och diskuterade. Jag var med ibland och understödde också ekonomiskt. Efter hundra träffar bad representanterna varandra om förlåtelse och undertecknade fredsavtalet.

– Valspråket jag har valt som biskop är: Väckelse och fred.

Ulrika Hansson



Torbjörn Anderssén är en tänkare som har svårt att få tag på tillräckligt intellektuell litteratur.

tänkare. Han blev nedslagen på gatan i Åbo för att hans sällskap talade svenska. Ännu femton år senare präglar händelsen Torbjörn Andersséns liv. 29.4.2021 kl. 10:43
Jim och Cia Duhamel

relationer. När Jim Duhamel 2011 seglade 147-fotaren Visione till Jakobstad anade han inte vilka följder det skulle få. I Jakobstad fann han sin hustru Cia och en relation till Gud. 29.4.2021 kl. 10:14
Lilian Ruotsalas teaterintresse väcktes med en skräll – men inte av en slump.

teater. Hon tror inte på slumpen. Lilian Ruotsala har fått svar på att hon valde rätt när hon valde teatern, och gått från att leva på andras tro till att växa in sin egen. 28.4.2021 kl. 15:05
Kristian Willis utanför Dickursby nya kyrka i Vanda.

profilen. – Jag skulle gärna vara med och skapa framtidens folkkyrka, för jag tror att vi inte har något annat val, säger Kristian Willis som snart tar över som kyrkoherde i Vanda svenska församling. 27.4.2021 kl. 15:05
Måste kroppen få så mycket uppmärksamhet? frågar Monica Ålgars.

Kroppen. Hur talar du till din kropp? Vad tänker du om den? 28.4.2021 kl. 00:00

Valborg. Han känner sig taggad inför en annorlunda valborg även om det känns trist att behöva hålla distansen. 26.4.2021 kl. 14:31
Patrik Hagman börjar jobba i Linköpings stift.

Åbo akademi. Vem som har hand om undervisningen i praktisk teologi i höst är oklart. 23.4.2021 kl. 12:14
Bjarne Boije var en av nyckelpersonerna bakom Kyrkpressen för femtio år sedan.

Kyrkpressen. Biskopen var tveksam, men han ville inte vara den som hindrade att Kyrkpressen startade. Om Borgar tar ansvar för innehållet och Boije för ekonomin så måste vi försöka, sade biskopen. Så blev det. (Den här texten publicerades i KP 1/2020. KP publicerar den i repris som en hyllning till Bjarne Boije, 100 år.) 21.4.2021 kl. 12:31
Det blottlagda takvalvet på vilket kyrkvaktmästaren Bengt Norrlin står är det synligaste tecknet på vattenläckaget. Brandverket slängde ut den våta isoleringen under det läckande munstycket.

Läckage. Ett felande sprinklermunstycke sprejade ut vatten över takvalvet i Pedersöre kyrka natten till lördag. På grund av läckaget måste kyrkan stängas för en vecka. 20.4.2021 kl. 12:25
I folkmusikbandet Ratatosk spelar 
Frank Berger vevliran Hildegard.

Åbo. – Hon har öppnat dörrarna till en spännande värld! säger han. 19.4.2021 kl. 10:17
Anne Söderlund tänker ofta att det i en adoptionsberättelse som hennes ju är barnet som är offret. Barnet har inga skyldigheter.

adoption. Anne Söderlund var ett oönskat barn och blev adopterad när hon var sju månader. – Men jag vill inte bli definierad av vad jag inte fick, utan av vad jag fick. 14.4.2021 kl. 09:09
Kristian Willis jobbar för tillfället som pastor för det engelska arbetet i Helsingfors.

kyrkoherdeval. Församlingsrådet i Vanda svenska församling valde Kristian Willis, församlingspastor vid Helsingfors kyrkliga samfällighet, till ny kyrkoherde. 13.4.2021 kl. 19:20
Lennart Ahlvik, Vesa Pöyhtäri och Per-Ole Hjulfors är några av Radio LFF:s medarbetare.

radio. För ett drygt år sedan hade Laestadianernas fridsföreningars förbund LFF fattat ett beslut om att lägga ner sin radiokanal. Nu när coronan begränsar livet och sammankomsterna är de glada att de kom på andra tankar. 14.4.2021 kl. 09:48
– Finland är ett land som fungerar. Människorna är ärliga. Jag har alltid varit lite tystlåten och jag trivs i Finland, säger Stéphane Rosse.

Kulturer. Stéphane Rosse är den tystlåtna fransmannen som har levt i Finland i 30 år. – Jag blev förälskad i en finländsk turist i Paris 1993. Det var kärlek vid första ögonkastet. 14.4.2021 kl. 10:47
Kirkko & Kaupunki rapporterar utförligt om domen och diskussionen kring den på sin webbsida.

massmedier. Tidningen Kirkko ja kaupunki har fällts av opinionsnämnden för massmedier för att ha avlägsnat en omstridd kolumn om köttproduktion från tidningens webbsida. 13.4.2021 kl. 10:24

Kolumn. Under en vanlig söndagsgudstjänst, i mitten av mars, börjar en bekant melodi spelas från synten. Min hjärna och mun förbereder sig för att inleda ”Härlig är jorden …”, tills jag några sekunder senare inser att texten är på engelska och med ett annat budskap. Jag befinner mig långt hemifrån, och deltar i en gudstjänst i den protestantiska kyrkan i Oman. 31.5.2023 kl. 08:00
– Som kyrkoherde vill jag kunna medge att det finns saker jag inte är bra på. Jag vill kunna be om hjälp i stället för att delegera, säger Patricia Högnabba.

MATTEUS FÖRSAMLING. – Jag tror att vår kärna alltid måste vara andlighet. Visst kan vi bjuda på brunch, men Fazers gör det bättre, säger Patricia Högnabba, som installeras som kyrkoherde i Matteus församling i september. 31.5.2023 kl. 19:31
Kirsi Saarinen är på slutrakan med sina teologiska studier. Hon granskar bokföringar vid polisinrättningen.

BLI PRÄST. Kirsi Saarinen jobbar vid polisen med att bekämpa svart och grå ekonomi och göra samhället mer rättvist – men hon drömmer om att bli präst. Just nu gör hon församlingspraktik i Väståboland. 6.6.2023 kl. 15:00
Lena Blomstedt jobbar som diakon i Sibbo svenska församling.

Kolumn. Lena Blomstedt önskar, hoppas och vill att våra församlingar har en stark diakonal profil. Att var och en som kommer till vår kyrka stiger in genom en öppen dörr till ett välkomnande rum där någon ser, lyssnar och bekräftar. 31.5.2023 kl. 16:29
På webbplatsen finns förslag på psalmer för bland annat livets stora fester.

psalmer. Med hjälp av webbplatsen psalmbok.fi i mobilen är det lätt att sjunga med också då det inte finns psalmböcker till hands. 2.6.2023 kl. 08:00