Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

Johan Candelin blir biskop i Myanmar

biskop.

Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget.

27.8.2020 kl. 11:55

Johan Candelin utnämns till biskop i den lutherska kyrkan i Myanmar. Utnämningen har varit på tapeten i ett år (KP skrev om det i mars i år). Nu är det officiellt; han har inte kvar sina prästrättigheter i Finlands evangelisk-lutherska kyrka och är assisterande biskop, jämsides med den lokala biskop Andrew, i Myanmar lutheran Church.

– Jag går från en av de rikaste kyrkorna i världen till en av de fattigaste, säger han.

Hur känns det att lämna den kyrka du alltid tillhört?

– Jag ser det mera som att jag går till något än från något. Gud är överraskningarnas gud. När jag gavs möjlighet att hjälpa människor som lever i krigsomständigheter och fruktansvärd nöd så vill jag naturligtvis hjälpa till.

– Det avgörande är att människor lider, inte vad människor i Finland tycker om det jag gör.

Biskop Bo-Göran Åstrand är glad över den öppna dialog Johan Candelin hela tiden fört med honom om sina planer.

Det är en mycket annorlunda lösning.

– Det är en mycket annorlunda lösning. Att någon får assisterande biskopsuppgifter är vi inte vana vid på våra breddgrader, säger Bo-Göran Åstrand.

– Jag vet hur han tänker och manövrerar, så det finns inga upprörda känslor här. Jag respekterar beslutet och ser logiken i det. Kontroversiellt skulle det ha varit om han hade behållit sina prästrättigheter i vår kyrka och varit assisterande biskop i en annan kyrka långt härifrån. Om man går över i en annan kyrkas tjänst hör det till att man har medlemskap i den kyrkan och i det här fallet biskopsrättigheter, tillägger Åstrand.

Johan Candelin kommer att bo kvar i Karleby och jobba utan lön.

– Att bo i Karleby är det bästa jag vet näst efter plättar. Så länge jag får bo här är jag glad, säger han.

Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Man kan kanske tycka att det är kontroversiellt att bo i Finland och tjäna en annan kyrka, men jag reagerar inte på det i och med att det ju är den kyrkan som kallat honom. Jag känner respekt för det och kan inte föreskriva vad en utländsk kyrka ska göra, konstaterar Bo-Göran Åstrand.

Candelin har bland annat varit sjömanspräst i Frankrike, präst i Svenska kyrkan, kaplan i Södra svenska församlingen i Helsingfors (numera Johannes församling) och kyrkoherde i Gamlakarleby församling. Biskopen säger att jobbet som Candelin gjort i Borgå stift kvarstår.

– Det är jag och många med mig tacksamma över.

Framtida samarbete ser biskopen som helt möjligt.

– Han reser inte långt och det kan finnas samarbete mellan oss framöver.

Samla in medel

Att Candelin bor kvar i Finland hänger också ihop med att han här enklast kan samla ihop ekonomiska medel för nödlidande.

– Jag kommer att ha tre huvudsakliga uppgifter för kyrkan i Myanmar: att samla in pengar för lön till präster och evangelister, jobba för kvinnoarbete, de har inte mat att ge till sina barn, och arbeta för en fredlig lösning av olika konflikter i Myanmar och på andra håll i världen.

Johan Candelin är ordförande i föreningen Martyrkyrkans vänner (MKV). Han och ytterligare en styrelsemedlem prövas i rätten i november på grund av oklarheter kring ett insamlingstillstånd (se KP 16/2020).

Du ville avvakta med biskopsutnämningen tills utredningen mot MKV klarnat, hur ser du på det nu?

– I och med att sjutton personer av nitton i MKV nu friats så spelar det ingen roll längre.

Han samlar inte in pengar via MKV på grund av utredningen samt frysta tillgångar.

– Men jag kan besöka församlingar som kan stöda kyrkan i Myanmar direkt.

Myanmar härjas svårt av inbördeskrig.

– Det pågår ett tiotal konflikter i landet, mellan centralregeringens trupper och ett tiotal stammar.

I den västra regionen där den lutherska kyrkan verkar pågår strider mellan landets regering och en väpnad grupp som heter Arakan army.

De ropar på hjälp.

– Bägge parterna hävdar att civilbefolkningen är på den andras sida, så de har hamnat mellan barken och trädet. Tio tusen har lämnat sina hem och bor i flyktingläger. De ropar på hjälp, och jag har försökt hjälpa dem sedan 2012.

Fredsförhandlingar med Farc-gerillan

Johan Candelin har jobbat som goodwill ambassadör för Evangeliska Världsalliansen med 160 miljoner medlemmar och har kontakter ute i världen som kan komma till nytta i arbetet i Myanmar.

– Mina närmsta rådgivare i det här arbetet är Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik, Estlands tidigare premiärminister Mart Laar och Hermann Gröhe som tidigare var generalsekreterare för partiet CDU i Tyskland.

Johan Candelin har erfarenheter från fredsförhandlingar mellan regeringen och Farc-gerillan i Colombia.

– Det ska bli intressant att se om vi kan använda oss av de erfarenheterna nu.

Candelins samarbetspartner inkallades till förhandlingarna som stagnerat i Havanna.

– Han var missionär och åkte dit med sin segelbåt. Han ordnade regelbundna träffar på sin båt, mellan regeringsrepresentanter och representanter från Farc-gerillan, och pratade mycket om förlåtelsens betydelse. De åt middagar, rökte cigarr och diskuterade. Jag var med ibland och understödde också ekonomiskt. Efter hundra träffar bad representanterna varandra om förlåtelse och undertecknade fredsavtalet.

– Valspråket jag har valt som biskop är: Väckelse och fred.

Ulrika Hansson



Andligt liv på webben har bland annat inneburit kurser för kyrkligt anställda. Nu ligger ansvaret för andligt webbarbete på de anställdas axlar.

andligt liv på webben. Den enda svenskspråkiga inom kyrkans webbprojekt blir en halvtidsresurs 2013 och försvinner helt året därpå. 18.4.2012 kl. 10:00

hotell. Ett nybyggt hotell i Jyväskylä ville inte ha gideonitbiblar i sina hotellrum. Det är en växande trend bland nya hotell. 17.4.2012 kl. 13:16
Ljus, änglar, en napp och en docka har placerats vid trappingång till familjens hus på Bulevarden i Helsingfors.

Pappan till kvinnan och morfadern till barnen som mördades i Helsingfors förra veckan bloggar på Kotimaa24 och ber om förbön. 16.4.2012 kl. 13:34

Spanska fotbollsklubben Real Madrids logo är utan kors i en nybyggd temapark i Förenade Arabemiraten. 16.4.2012 kl. 09:55

Antalet döda minskade ifjol jämfört med året innan. 15.4.2012 kl. 08:00

Evangeliföreningen har lanserat ett kartspel som går ut på att hitta bibliska ställen på kartan. 14.4.2012 kl. 08:00
Norska kyrkan kommer inte att vara statskyrka i framtiden.

Förhållandet mellan kyrkan och staten i Norge kommer att förändras genom grundlagsförändringar i år. 13.4.2012 kl. 13:06

Statsrådet har prövat de alternativa grundskolornas ansökningar. Fyra av åtta godkändes. 12.4.2012 kl. 15:36

Den nya prästdräkten för kvinnor börjar användas i maj. En landsomfattande turné ger möjlighet att bekanta sig med och prova dräkten. 12.4.2012 kl. 11:39
Trubaduren och metodistprästen Tomas Boström medverkar på temahelgen Nära det Heliga.

Peter Halldorf har tvingats ge återbud och ersätts av vissångaren Tomas Boström på helgen Nära det Heliga i Vasa. 11.4.2012 kl. 15:05
Sällskapet har stärkt sitt kyrkliga arbete i Asien. I Kambodja uppstod för ett par år sedan en liten, men aktiv luthersk kyrka, som tills vidare har två församlingar.

I takt med att församlingarnas ekonomiska situation blir sämre försämras också Finska Missionssällskapets ekonomiska läge. 11.4.2012 kl. 09:16

Många finländare förband sig till att leva mer miljövänligt under fastan. 10.4.2012 kl. 10:40
Återseende.

Påsk. Glädjen är som en stadig luftström. Glädje är att välja att tro. 8.4.2012 kl. 08:00
Tomhet.

Påsk. När man är mitt i tomheten känns det som om det gråa kommer att vara grått för evigt. 7.4.2012 kl. 12:00
Mörker.

Påsk. Karnevalstämningen har avtagit och det är mörkt trots att det bara är eftermiddag. Förhänget i templet rämnar. 6.4.2012 kl. 15:00

Gustav Björkstrand är aktuell med biografin ”På avstånd ser man klarare”.

Bok. När Gustav Björkstrand skrev sin självbiografi upptäckte han nya perspektiv.Han har också fått syn på nya sidor av sig själv, till exempel en dragning till mystik. 3.9.2020 kl. 13:28
Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

körsång. Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd. 2.9.2020 kl. 09:06
Daniela Strömsholm är musikledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan: "I mina löpskor på Blåbärslandet, med utsikt över vattnet och Helsingfors. Där uppfylls jag av tacksamhet och frihet och känslan av att det här är min stad."

föräldraskap. "Det här är hennes första hjärtesorg och jag vet att det inte är den sista." 2.9.2020 kl. 00:01
Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

studieliv. För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen. 2.9.2020 kl. 00:01
Biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen ansåg inte att det var problematiskt att församlingen informerade om konfirmandundervisningen i skolan, eftersom det inte var frågan om en religiös tillställning eller religionsutövning.

religionsfrihet. Justitieombudsmannen har tagit ställning till flera frågor gällande religionsfrihet i skolorna som väckts av ateistföreningen Uskonnottomat Suomessa. 28.8.2020 kl. 12:51