Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

Johan Candelin blir biskop i Myanmar

biskop.

Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget.

27.8.2020 kl. 11:55

Johan Candelin utnämns till biskop i den lutherska kyrkan i Myanmar. Utnämningen har varit på tapeten i ett år (KP skrev om det i mars i år). Nu är det officiellt; han har inte kvar sina prästrättigheter i Finlands evangelisk-lutherska kyrka och är assisterande biskop, jämsides med den lokala biskop Andrew, i Myanmar lutheran Church.

– Jag går från en av de rikaste kyrkorna i världen till en av de fattigaste, säger han.

Hur känns det att lämna den kyrka du alltid tillhört?

– Jag ser det mera som att jag går till något än från något. Gud är överraskningarnas gud. När jag gavs möjlighet att hjälpa människor som lever i krigsomständigheter och fruktansvärd nöd så vill jag naturligtvis hjälpa till.

– Det avgörande är att människor lider, inte vad människor i Finland tycker om det jag gör.

Biskop Bo-Göran Åstrand är glad över den öppna dialog Johan Candelin hela tiden fört med honom om sina planer.

Det är en mycket annorlunda lösning.

– Det är en mycket annorlunda lösning. Att någon får assisterande biskopsuppgifter är vi inte vana vid på våra breddgrader, säger Bo-Göran Åstrand.

– Jag vet hur han tänker och manövrerar, så det finns inga upprörda känslor här. Jag respekterar beslutet och ser logiken i det. Kontroversiellt skulle det ha varit om han hade behållit sina prästrättigheter i vår kyrka och varit assisterande biskop i en annan kyrka långt härifrån. Om man går över i en annan kyrkas tjänst hör det till att man har medlemskap i den kyrkan och i det här fallet biskopsrättigheter, tillägger Åstrand.

Johan Candelin kommer att bo kvar i Karleby och jobba utan lön.

– Att bo i Karleby är det bästa jag vet näst efter plättar. Så länge jag får bo här är jag glad, säger han.

Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Man kan kanske tycka att det är kontroversiellt att bo i Finland och tjäna en annan kyrka, men jag reagerar inte på det i och med att det ju är den kyrkan som kallat honom. Jag känner respekt för det och kan inte föreskriva vad en utländsk kyrka ska göra, konstaterar Bo-Göran Åstrand.

Candelin har bland annat varit sjömanspräst i Frankrike, präst i Svenska kyrkan, kaplan i Södra svenska församlingen i Helsingfors (numera Johannes församling) och kyrkoherde i Gamlakarleby församling. Biskopen säger att jobbet som Candelin gjort i Borgå stift kvarstår.

– Det är jag och många med mig tacksamma över.

Framtida samarbete ser biskopen som helt möjligt.

– Han reser inte långt och det kan finnas samarbete mellan oss framöver.

Samla in medel

Att Candelin bor kvar i Finland hänger också ihop med att han här enklast kan samla ihop ekonomiska medel för nödlidande.

– Jag kommer att ha tre huvudsakliga uppgifter för kyrkan i Myanmar: att samla in pengar för lön till präster och evangelister, jobba för kvinnoarbete, de har inte mat att ge till sina barn, och arbeta för en fredlig lösning av olika konflikter i Myanmar och på andra håll i världen.

Johan Candelin är ordförande i föreningen Martyrkyrkans vänner (MKV). Han och ytterligare en styrelsemedlem prövas i rätten i november på grund av oklarheter kring ett insamlingstillstånd (se KP 16/2020).

Du ville avvakta med biskopsutnämningen tills utredningen mot MKV klarnat, hur ser du på det nu?

– I och med att sjutton personer av nitton i MKV nu friats så spelar det ingen roll längre.

Han samlar inte in pengar via MKV på grund av utredningen samt frysta tillgångar.

– Men jag kan besöka församlingar som kan stöda kyrkan i Myanmar direkt.

Myanmar härjas svårt av inbördeskrig.

– Det pågår ett tiotal konflikter i landet, mellan centralregeringens trupper och ett tiotal stammar.

I den västra regionen där den lutherska kyrkan verkar pågår strider mellan landets regering och en väpnad grupp som heter Arakan army.

De ropar på hjälp.

– Bägge parterna hävdar att civilbefolkningen är på den andras sida, så de har hamnat mellan barken och trädet. Tio tusen har lämnat sina hem och bor i flyktingläger. De ropar på hjälp, och jag har försökt hjälpa dem sedan 2012.

Fredsförhandlingar med Farc-gerillan

Johan Candelin har jobbat som goodwill ambassadör för Evangeliska Världsalliansen med 160 miljoner medlemmar och har kontakter ute i världen som kan komma till nytta i arbetet i Myanmar.

– Mina närmsta rådgivare i det här arbetet är Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik, Estlands tidigare premiärminister Mart Laar och Hermann Gröhe som tidigare var generalsekreterare för partiet CDU i Tyskland.

Johan Candelin har erfarenheter från fredsförhandlingar mellan regeringen och Farc-gerillan i Colombia.

– Det ska bli intressant att se om vi kan använda oss av de erfarenheterna nu.

Candelins samarbetspartner inkallades till förhandlingarna som stagnerat i Havanna.

– Han var missionär och åkte dit med sin segelbåt. Han ordnade regelbundna träffar på sin båt, mellan regeringsrepresentanter och representanter från Farc-gerillan, och pratade mycket om förlåtelsens betydelse. De åt middagar, rökte cigarr och diskuterade. Jag var med ibland och understödde också ekonomiskt. Efter hundra träffar bad representanterna varandra om förlåtelse och undertecknade fredsavtalet.

– Valspråket jag har valt som biskop är: Väckelse och fred.

Ulrika Hansson



– Jag är en optimist i grunden och fastän jag var helt säkert på att mam- ma skulle klara sig så kunde inte dö- den ta hoppet från mig, säger Michelle Riska.

"Livet är ingen sagoberättelse men det kan ändå vara okej." 28.3.2014 kl. 08:37

Handlar EU om något annat än krisekonomi längre? Vad har EU med min församling och mig som församlingsmedlem att göra? Frågorna inför EU-valet går till Lena Kumlin som jobbar heltid med EU-frågor i kyrkan. 27.3.2014 kl. 09:41
Heikki Tupakka tycker urnorna är lika naturliga som ett testamente. Det hjälper den som ska ta hand om de praktiska arrangemangen när han själv en dag går bort.

begravning urna kurs malm. Ett testamente i trä. 26.3.2014 kl. 10:43
Direktor Sixten Ekstrand var med då då Fontana Media bjöd till öppet rådslag kring finlandssvenskarna och kyrkan i dag.

Sixten ekstrand. Medierna ger ofta en snedvriden bild av den finlandssvenska andligheten, konstaterades vid lördagens rådslag i Tammerfors, arrangerat av Fontana Media. 24.3.2014 kl. 16:08

Biskop Björn Vikström har vidtagit åtgärder för att personer som utsatts för sexuella övergrepp ska ges möjlighet till stöd och adekvat vård. 21.3.2014 kl. 13:25

björn vikström. Efter fyra år som biskop skriver Björn Vikström om att söka nya vägar för kyrkan och om sina visioner för stiftet. 19.3.2014 kl. 00:00
Biskop Björn Vikström hade blivit ombedd att ta med ett föremål som hör ihop med hans jobb när han besökte Granhultsskolan. Vikström hade packat med sig biskopsstaven, eller kräklan, som är en symbolisk herdestav.

De svenska skolorna i Grankulla hade biskop Björn Vikström på besök förra veckan. Eleverna i Granhultsskolan hade samlat in 38 roliga, personliga och svåra frågor till biskopen. 17.3.2014 kl. 15:21

lekholmen. Församlingarnas lägerö Lekholmen utanför Helsingfors kommer att höja profilen nästa sommar. 17.3.2014 kl. 14:56

I en jämn omröstning beslöt kyrkofullmäktige i Esbo att inte återuppta understöden till Slef och Sley. 13.3.2014 kl. 14:09
– De religiösa ledarna borde stimulera de troende till att nå bortom den egna trosidentiteten och öppna sig för världens andliga traditioner, anser Antoon Geels.

En kombination av lokal och global spiritualitet, kallas för glokal. Man utgår från sin egen tradition och öppnar sig för andra verklighetsuppfattningar. – Här finns nyckeln till fred i världen, tror emeritus professor Antoon Geels. 12.3.2014 kl. 14:55
Programledare Eva Frantz tycker inte att journalister ska behöva dölja sin tro om någon frågar om den.

Visst får journalister ha en tro. 12.3.2014 kl. 13:20
Här finns Åbo Akademis teologer som nu kommer att ingå i samma fakultet med psykologer, humanister och religionsvetare.

Å. Den teologiska utbildningen vid Åbo Akademi uppgår i en gemensam fakultet med psykologer, humaniora och religionsvetare. Inbesparingarna sköts genom pensioneringar. Prefekt Antti Laato är nöjd. 10.3.2014 kl. 14:03

Livets ord. Vid söndagens gudstjänst på Livets Ord i Sverige berättade rörelsens grundare pastor Ulf Ekman att han och hans hustru Birgitta under våren kommer att upptas i den Katolska kyrkan. 10.3.2014 kl. 13:59

påven. Registrerat partnerskap inte omöjligt i katolska kyrkan Påven Franciskus har i en intervju låtit förstå att katolska kyrkan kan komma att erkänna någon form av registrerat partnerskap i framtiden, skriver Dagen. 7.3.2014 kl. 14:46
Marcus Birro bryr sig inte om att vara politiskt korrekt i sina krönikor.

Han är författare, programledare, bloggande fotbollsfantast och känd kristen krönikör i Sverige. – För att få in min första krönika om tro i Expressen krävdes det en hel del övertalning, berättar Marcus Birro. Nu har han gett ut ett eget evangelium. 6.3.2014 kl. 09:00

tro. Ibland är patienten mycket svag, sedan piggnar den till. Tua Forsström och Sofia Torvalds möttes i ett samtal om hur deras tro klarat av sorg och uteblivna bönesvar. 2.4.2021 kl. 07:24

Kristinestad. Vad är öramössor och ”mörksondagan”? Annina Ylikoski berättar om folkdräkter och om hur påskens traditioner vuxit fram. 31.3.2021 kl. 14:01
Man kan ju inte förstå påsken, men jag har kunnat sätta in den i ett sammanhang, säger Sören Lillkung.

Påsk. – Som människa och sångare har jag upplevt en enorm rikedom genom att ta del av påskens musikverk, säger Sören Lillkung. 31.3.2021 kl. 13:05
Patrik Hagman är teolog och författare.

Påsk. – Att jag gör en liten sak som att hålla upp dörren för någon kan genom den så kallade fjärilseffekten leda till att någon kan komma på lösningen på klimatkrisen. Den sortens samband finns men vi har inte möjlighet att ha koll på dem – men det är väl det vi tror att Gud har. 31.3.2021 kl. 00:00

pedersöre. Medan Hilkka Nygård arbetade som lärare i Edsevö skola – Edsevön koulu dekorerade hon skolan inför påsk. Då utvecklade hon ett kors av björkris. 31.3.2021 kl. 09:50